Author |
Topic |
pravedni
Advanced Member
Serbia
4057 Posts
Member since 03/12/2009 |
Posted - 30/06/2010 : 08:11:13
|
U vezi sa konacnom predajom muslimana u Grenadi 1492.godine,stoji to da su kao uslov postavili to da mogu i dalje da upraznjavaju svoje religijske obicaje,to jest da se ne diraju njihove dzamije i da se nesmetano mole Alahu. Spanci su to prihvatili,ali su vrlo brzo pokazali da se nece drzati obecanja. Na njih je vrsen strahovit pritisak da predju u Hriscanstvo ili napuste tle Spanije. Vecina muslimana je napustila ovu zemlju izmedju 1492-1502.godine,sto je imalo za posledicu kidanje trgovackih i kulturnih veza sa Severnom Afrikom i Istokom. Muslimani presli u hriscanstvo su zvani "Morisci" a Jevreji "Marani". Nadam se da ce ovaj kratki prikaz dogadjaja u Spaniji zadovoljiti znatizelju mog dragog prijatelja Don Doce od Vranja! Pozdrav i za njegovog Sanca Pansu - tj senjor Pajtosa!!! |
|
|
REJS
Senior Member
Serbia
2891 Posts
Member since 17/03/2008 |
|
pravedni
Advanced Member
Serbia
4057 Posts
Posted - 30/06/2010 : 20:14:34
|
quote: Originally posted by REJS
Dampir je vise edukativni nego akcioni strip.
Meni kao istoricaru to apsolutno odgovara! Sigurno ce se i neki od mladjih citalaca zainteresovati za istorijske dogadjaje posle citanja ovoga serijala... |
|
|
REJS
Senior Member
Serbia
2891 Posts
Member since 17/03/2008 |
|
pravedni
Advanced Member
Serbia
4057 Posts
Posted - 30/06/2010 : 20:27:02
|
quote: Originally posted by REJS
Da i vezano za Dzez muziku,posle one legendarne price sa dzez muzicarima nisu mogao da odolis a da ne potrazis informacije na netu.
Mene su epizode "Rodjen u mocvari" i "Delta blues" odusevile,jer vec trideset godina slusam blues i njegove velikane...Kada sam bio na Claptonovom koncertu u Beogradu 09.juna i cuo pesmu "Crossroads" od Roberta Johnsona najezio sam se... |
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 01/07/2010 : 12:22:08
|
Pozdrav svim dampirovcima!;) U Crnu Goru je jutros stigao ''Vegas!'', koji se trenutno gustira! Baš je lijepo ponovo čitati Dampira... I istovremeno se gušiti krofnom. Samo jedno ptanje: koji je zadnji broj Dampira izdat u Srbiji i kada izlazi novi (ups, to su dva pitanja:))? |
|
|
wesskowaz
Advanced Member
Serbia
11521 Posts
Member since 10/07/2007 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
|
PJ24MKD
New Member
Fyro Macedonia
275 Posts
Member since 28/07/2009 |
Posted - 01/07/2010 : 17:32:19
|
quote: Originally posted by Mhejl
Pozdrav svim dampirovcima!;) U Crnu Goru je jutros stigao ''Vegas!'', koji se trenutno gustira! Baš je lijepo ponovo čitati Dampira... I istovremeno se gušiti krofnom. Samo jedno ptanje: koji je zadnji broj Dampira izdat u Srbiji i kada izlazi novi (ups, to su dva pitanja:))?
Pozdrav Mhejl. Opaaa, znaci vi u Crnoj Gori nesto ranije dobijate remintendu za razliku od nas u mekedoniji. Kod nas ce Vegas tek za 10-tak dana ako sam dobro preracunao, tacnije - kad u Srbiji izadje novi broj Dampyra pr.32, kod nas te iste dane izlazi epizoda koja je dva broja unazad - br.30(Vegas). |
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 01/07/2010 : 19:36:27
|
@veskovaz Zahvaljujem. Znači, samo je jedan broj u pitanju. @PJMKD A šta da ti kažem...;) Nije kod nas toliko bolje. Najgore je bilo kada jedno dva mijeseca uopšte nisu stizali stripovi, užas živi. Sada su, opet, počeli kakvim.takvim redosledom slati stripove, premda često na trafike dođe nešto deseto, a ne strip iz najave. Naprimjer, za ovaj četvrtak je u prethodnom stripu (Dilan - ''Veliko đubre'') stajala najava za novog Dampira i Berona. Kad mi jutros na trafike stiže Dampir (hvala Bogu), Markov specijal sa onim maskiranim tipom i gomila paketića sa tri stripa po cijeni dva (uglavnom stariji Zagori i Mister Noovi). Al' ne žalim se, glavno je da ima stripova i raja je srećna. Čudni su putevi distributerski... |
|
|
kandraks
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3914 Posts
Member since 16/03/2009 |
Posted - 01/07/2010 : 19:37:29
|
quote: Originally posted by PJ24MKD
quote: Originally posted by Mhejl
Pozdrav svim dampirovcima!;) U Crnu Goru je jutros stigao ''Vegas!'', koji se trenutno gustira! Baš je lijepo ponovo čitati Dampira... I istovremeno se gušiti krofnom. Samo jedno ptanje: koji je zadnji broj Dampira izdat u Srbiji i kada izlazi novi (ups, to su dva pitanja:))?
Pozdrav Mhejl. Opaaa, znaci vi u Crnoj Gori nesto ranije dobijate remintendu za razliku od nas u mekedoniji. Kod nas ce Vegas tek za 10-tak dana ako sam dobro preracunao, tacnije - kad u Srbiji izadje novi broj Dampyra pr.32, kod nas te iste dane izlazi epizoda koja je dva broja unazad - br.30(Vegas).
Isto ko kod nas u Bosni, i mi zaostajemo 2 broja... |
Dagda, Gospodaru Noci, obasjaj svoga slugu jer on ce zlatnim srpom Druida ubrati Svetu Imelu koja otvara Vrata Nadnaravnog Svijeta...Vrata koja vode do Bogova!!! |
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 02/07/2010 : 12:33:54
|
Sad baš gledam sve znamenitosti Las Vegasa u novom Dampiru... Smiješno. Zanimljivo. Sjećam se da ste i u igrici ''San Andreas'' imali sve ove monumentalne građevine, piramide, hotel u obliku zamka, sfingu... Najviše bih volio da ukucam šifru za letenje i da uživam u pogledu. A epizoda kao epizoda nije naročito dobra, ali i ovo je odlično sve dok ne moramo čitati nove budalaštine tipa ''Zabranjeni vrt''. E to je loša epizoda Dampira. Ikstlan nije naročito zanimljiv i originalan protivnik. Mislim, vampir kao i svaki drugi, samo se koristi mafijom (i nije dovoljno lud da napadne Harlana jedan na jedan). Mislim da se pojavljuje u još jednoj, eventualno dvije epizode. Od svih Gospodara noći, meni je Musuraka (''Demonsko platno'') bio najzanimljviji (Draku ne računam u negativce). Mislim, ekscentrični umjetnik i gospodar istorije filma?! E to je dobra kombinacija! Kontinuitet se fino razvija. Ove novije epizode, zahvaljujući gomili referenci i poveznica, ne djeluju više toliko kao zasebne pucačine koje možeš čitati kojim kod redom hoćeš, kad god hoćeš, već kao pravi djelovi jedne sage. A to je lijepo osjetiti. I da, zna li iko gde je Inferno? Zadnju poruku je ostavio prije tri mjeseca! Nedostaju mi njegove ogromne poruke gdje potanko razrađuje svaki detalj serijala... A i njegove sjajne preporuke i ocjenjivanje stripova. |
|
|
PJ24MKD
New Member
Fyro Macedonia
275 Posts
Posted - 02/07/2010 : 13:45:09
|
Delimo isto mislenje Mhejl. :) "Zabranjeni Vrt" jedva sam docitao. "Demonsko Platno" mi je mozda najdobra Colombo-va epizoda, u kombinaciji sa L.Rosijev crtez - definitivno od one epizode koje bi preporucio i pokraj malo zbrzanog kraja. I meni se dopada taj kontinuitet kod Dampirove epizode, kako se ta saga razvija malo po malo, ali to se desava kod vecinom Boselijeve epizode. Colombove su mi skoro sve kao zasebne akcione pucacine koje mogu da bude pod bilo kojim rednim brojem u serijalu. E sad, neko ko hoce da kupi samo odredena hvalena epizoda, nece mnogo propustiti citajuci je ukoliko ne prati redovno Dampira, pr. preporucio bih "Flamanski Kosmar" onima koji ne prate serijal redovno a vole dobar atmosferican horor sa predobar crtez... ali ipak nije Dampirov serijal kao Dilanov gde apsolutno svaka epizoda je prica sama po sebe. I da, definitivno fali Inferno, nadam se da ce se vrati sa po neki komentar kad bude mogao. Odlicne detaljne komentare je davao i za pojedine epizode a i za samog serijala. |
|
|
danielp
Senior Member
Serbia
1367 Posts
Member since 29/05/2004 |
|
Imrahil
Advanced Member
Serbia
13464 Posts
Member since 21/08/2005 |
|
Wicked
Advanced Member
Serbia
5536 Posts
Member since 23/01/2009 |
Posted - 03/07/2010 : 01:24:41
|
quote: Originally posted by danielp
Ma Dampyr 31 je suuper,morate ga uzeti!
Slazem se, ja sam odusevljen, ali... Antu se nije dopao. |
You heard it too, didn`t you? The voice of the divine wind. |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21132 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 03/07/2010 : 23:07:09
|
Meni se recimo Vegas dopao, a u Moru smrti samo crtež koji je zaista sjajan; priča mi je previše prenatrpana! |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 06/07/2010 : 07:20:46
|
Mani su losnjikavi i Vegas i More smrti. Sve su to stripovi 'na pola'. A ovaj Nezastiti je solidan Slash & Trash, pa ko voli nek izvoli |
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
|
Pajtos
Advanced Member
Sierra Leone
4678 Posts
Member since 28/07/2008 |
Posted - 06/07/2010 : 10:55:24
|
quote: Originally posted by anto
Meni se recimo Vegas dopao, a u Moru smrti samo crtež koji je zaista sjajan; priča mi je previše prenatrpana!
A,ipak citas,rdjo ni'edna! K'o u onaj vic od misevi i biber:"...placu,al' jedu,gos'n sudija...!" |
|
|
PJ24MKD
New Member
Fyro Macedonia
275 Posts
Posted - 06/07/2010 : 19:17:23
|
Procitao dvodelna vestern-horor epizoda "Banda Zivih Mrtvaca"(Boselli i Colombo) i "Ubice iz Arizone"(Boselli) koju je Dotti sasvim solidno nacrtao i bas mi je dobro legla. Nije nesto sta bi uslo u top 5 bar za dosadashnje epizode ali definitivno vredi se procitati. Dotti me pozitivno iznenadio sa kreiranje te specificne horor atmosfere koju je ova epizoda zahtevala. Konacno vestern, omiljen zanr u Boneli editore, dobro inkorporiran i u dve Dampirove epizode. Najverojatno Colombo je poceo da pise ovu epizodu ali nakon njegovo otkazivanje na neodredjenog vremena od Dampir-a, Boseli trebao da je doradi a i finisira u "Ubice iz Arizone" i smatram da je to sasvim solidno uradio. Boseli u drugoj epizodi cak je dokazao da je i u ovakve akcione epizode bolji od Colomba jer uvek bolje razradjuje nastane i likove(posebno mi se dopao u ovome slucaju buntovni Dzoni Jang Igl) i uvek unese taj emotivni element kod svojih likova koji je definitivno potreban da nam ta prica drzi nasu paznju do samoga kraja... tip jednostavno zna sta radi i dobro to radi na srecu svima nama koji volimo citati Dampira. Sad cekam "Vegas" da stigne ovde kod nas, zadnji put kad su se Boseli i Genzianela ukrstili u epizodi "Djavolji Napitak" bio sam super-zadovoljan.. |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21132 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 07/07/2010 : 07:09:25
|
quote: Originally posted by Pajtos
quote: Originally posted by anto
Meni se recimo Vegas dopao, a u Moru smrti samo crtež koji je zaista sjajan; priča mi je previše prenatrpana!
A,ipak citas,rdjo ni'edna! K'o u onaj vic od misevi i biber:"...placu,al' jedu,gos'n sudija...!"
Pa sve čitam od VČ što kupim, pa i Marka (literatura za wc). |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 08/07/2010 : 11:31:51
|
Anto, na koju li je stranu podforuma potonula tema o Bredu Berončetu?;) Da si malo češće postovao tamo... izgleda da gubiš zanimanje za Breda...:D |
|
|
Topic |
|