Author |
Topic |
|
etmgosa
Senior Member
1731 Posts
Member since 15/07/2002 |
Posted - 01/07/2009 : 09:21:57
|
Ovih dana procitao sam (ili pokusao citati) dvadesetak izuzetno losih i glupih stripova. Kod vecine sam vec odustao nakon prvih nekoliko strana i samo na brzinu prelistao do kraja u nadi da ce me nesto zainteresovati, ali mrka kapa. Samo se cudim kako nagovore izdavace da stampaju onakve netalentovane i vec vidjene gluposti.
Juce naletim na dva stripa vrijedna paznje. Mozda i nisu toliko dobri, nego su mi se takvi ucinili nakon onih prethodnih sranja, ali u svakom slucaju su interesantni i treba ih procitati:
Divlji bijeg (prva prica - Bijela dama)
Pisac: Laurent Galandon Crtac: Arno Monin
Sinovi vucice
(prva prica - Marsova vucica)
Prica: Patrick Weber Crtez: Fernando Pasarin Boja: Nadia Jigounov
|
|
GGG
Senior Member
Slovenia
2535 Posts
Member since 08/11/2003 |
Posted - 01/07/2009 : 12:08:38
|
A kojih je to dvadesetak loših i glupih - daj bar neke naslove, da znamo čega se treba čuvati ;-) |
Stara Huta za 36 minuta |
|
|
Le Samourai
Senior Member
2871 Posts
Member since 14/10/2008 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22313 Posts
Member since 10/11/2007 |
|
etmgosa
Senior Member
1731 Posts
Posted - 01/07/2009 : 17:55:35
|
quote: Originally posted by King Warrior
Je li citas stripove uvijek na holandskom? Kakva je kod vas situacija sto se tice scene stripova?
Naravno da citam i na drugim jezicima, sreca pa ih znam dosta.
Kad sam prije nekih godina dosao u Holandiju odusevio sam se cinjenicom da svaki grad ima bar jednu izvrsnu prodavnicu stripova u kojoj se moze pronaci ama bas sve (dobro, nema Bonellija ). Kako u pocetku nisam znao holandski (jako ruzan jezik, vjerujte mi ), trazio sam stripove iskljucivo na engleskom, ali to mi je jako suzilo izbor. Moze se pronaci nesto dobro i na engleskom (na primjer Lone Wolf and Cub), ali vecinom su to americka superherojska sranja za djecu i priglupe. Voda mi je isla na usta kad sam vidio sta sve postoji na holandskom (kompletan opus Huga Pratta, francuski, italijanski, spanski - kakvi god hocete stripovi). Jedan od velikih razloga sto sam naucio holandski bas su stripovi. Stripovi su u Holandiji bili jako popularni u osamdesetim (prije videa i video igara). Jos uvijek se drze, mada to sada nije tako masovno. Na pijaci se moze povoljno kupiti dosta polovnih stripova, pa se moze vidjeti sta su sve izdavali zadnjih tridesetak godina.
Hodam dosta po svijetu i jedine zemlje koje mogu prismrditi Holandiji su Belgija, Francuska i Italija. Amerika, Kanada, Engleska, Irska, Australija - katastrofa!
Jedino sto mi stvarno nedostaje u Holandiji je Ken Parker (pronasao sam samo Dugu pusku u A4 formatu). Ostalo ima sve.
E sad, drugi je problem sto sam u medjuvremenu pokupovao sve sto me je interesovalo, pa sad vecinom landaram po prodavnicama trazeci ima li jos nesto da se uzme. Dok sam bio nadahnut kupovao sam i stripove koji mi se danas uopste ne svidjaju. Imam tako pume police stripova kojih bih se rado otarasio. Vremenom sam naucio da je bolje imati na polici nekoliko dobrih stripova kojima ce se covjek ponovo vracati, nego gomilu sranja koji se jednom procitaju i zaborave, pa poslije samo zauzimaju prostor i kupe prasinu. |
|
|
etmgosa
Senior Member
1731 Posts
Posted - 01/07/2009 : 18:04:10
|
quote: Originally posted by GGG
A kojih je to dvadesetak loših i glupih - daj bar neke naslove, da znamo čega se treba čuvati ;-)
Napravicu jednom post sa listom gluposti. To je vrlo lako, vjeruj mi. Prodavnice vrve od kica, klisea, kopija kopija i prezvakanih tema. Jako mali procenat ljudske populacije ima talenta za crtanje, na zalost mnogo veci procenat crta stripove. |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22313 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 01/07/2009 : 18:08:50
|
quote: Originally posted by etmgosa Dok sam bio nadahnut kupovao sam i stripove koji mi se danas uopste ne svidjaju. Imam tako pume police stripova kojih bih se rado otarasio. Vremenom sam naucio da je bolje imati na polici nekoliko dobrih stripova kojima ce se covjek ponovo vracati, nego gomilu sranja koji se jednom procitaju i zaborave, pa poslije samo zauzimaju prostor i kupe prasinu.
Poznata mi situacija.Prije nekoliko godina sam se otarasio mase superherojskih sveskica. Prodao sam ih bagatela, na veliko. Sada zadrzavam bas samo ono sto je po meni dobro.
Primjetio sam na onom topicu sto si nedavno postavio sa nekim tablama i tekstom da razumijem skoro sve, tj.90% od onoga sto je napisano i ostatak mogu onda da povezem.Holandjanina dobro razumijem ako prica polako i razgovjetno. Inace, nikda nisam ucio taj jezik, niti sam bio u dodiru sa tim,osim par ljudi koje sam sreo. Moracu jednom uzeti neki album na holandskom,mozda i neki skenirani. Bas me interesuje kako cu izaci na kraj sa pricom od pocetka do kraja. |
|
|
etmgosa
Senior Member
1731 Posts
|
Aleks009
Starting Member
Croatia
16 Posts
Member since 10/06/2009 |
Posted - 15/09/2009 : 16:07:14
|
quote: Originally posted by etmgosa Naravno da citam i na drugim jezicima, sreca pa ih znam dosta.
Koje sve znaš? Mislim, jezike?
quote: Originally posted by etmgosa Kad sam prije nekih godina dosao u Holandiju odusevio sam se cinjenicom da svaki grad ima bar jednu izvrsnu prodavnicu stripova u kojoj se moze pronaci ama bas sve (dobro, nema Bonellija ).
Slična situacija i u Njemačkoj. Primijetio sam da ima daleko više prevedenih BD izdanja na njemački nego na engleski. Valjda se 3 glavna stripovska područja (i tržišta) - anglo-američko, francusko-belgijsko i japansko - ne toleriraju baš previše. Razlika u kulturama, ko će ga znat'... Sreća što nama s ovih prostora (ex-YU) to ne semta previše, tj. čita se (uglavnom) sve... Nijemci gravitiraju ponajviše ka BD području (što se strip-kulture tiče), iako se ne mogu sjetiti nekog baš njemačkog poznatog stripa, niti autora...
quote: Originally posted by etmgosa Voda mi je isla na usta kad sam vidio sta sve postoji na holandskom (kompletan opus Huga Pratta, francuski, italijanski, spanski - kakvi god hocete stripovi). Jedan od velikih razloga sto sam naucio holandski bas su stripovi.
A meni je to i jedan od razloga što ću (vrlo vjerojatno) upisati tečaj francuskog...
quote: Originally posted by etmgosa Hodam dosta po svijetu i jedine zemlje koje mogu prismrditi Holandiji su Belgija, Francuska i Italija. Amerika, Kanada, Engleska, Irska, Australija - katastrofa!
U kom smislu - za živjeti tamo, ili što se tiče nabave stripova?
quote: Originally posted by etmgosa Vremenom sam naucio da je bolje imati na polici nekoliko dobrih stripova kojima ce se covjek ponovo vracati, nego gomilu sranja koji se jednom procitaju i zaborave, pa poslije samo zauzimaju prostor i kupe prasinu.
Bingo! I moj stav. |
|
|
Raymond
Senior Member
USA
1023 Posts
Member since 05/05/2006 |
Posted - 15/09/2009 : 17:43:06
|
meni holandski jezik zvuci lijepo nekako muski, narocito onaj afrikana holandski ili kako se zove u Juznoj Afr. govore bijelci...ali to je druga off topik tema...Ja bi volio znati taj jezik, ...inace stripovi su ti kao filmovi, ima dosta losih stvari svugdje, meni se cini ovdje u USA ima najvise shita za nepovjerovati i kad rijetko odem u neki comic shop smrkne mi se sta vecina odje cita, puuu...vecinom mislim na mervel i dc comics a ovi manji izdavaci cesto izbace koju ok stvar. |
|
|
shommy
Average Member
Serbia
586 Posts
Member since 03/09/2006 |
|
JAH WOBBLE
Average Member
635 Posts
Member since 20/01/2009 |
Posted - 15/09/2009 : 19:13:13
|
quote: Originally posted by Aleks009
[iako se ne mogu sjetiti nekog baš njemačkog poznatog stripa, niti autora...
A Matthias Schultheiss?! Njegov "Le Reve du Requin" je pravo remek delo. Nažalost to je jedino što imam od njega.
|
Edited by - JAH WOBBLE on 16/09/2009 11:48:25 |
|
|
Aleks009
Starting Member
Croatia
16 Posts
Member since 10/06/2009 |
Posted - 16/09/2009 : 11:41:52
|
quote: Originally posted by JAH WOBBLE
A Matthias Schultheiss?! Njegov "Le Reve du Requin" je pravo remek delo. Nažalost to je jedino što imam od njega.
Kao što rekoh, njemački mi je strip ostao do sada (uglavnom) nepoznat. No, nakon tvog posta sam se bacio u malo istraživanje. Mogu reći da mi se (na osnovi par tabla koje sam vidio) izričaj Matthiasa Schultheissa poprilično svidio. U svakom slučaju, hvala na preporuci! |
|
|
JAH WOBBLE
Average Member
635 Posts
Member since 20/01/2009 |
|
etmgosa
Senior Member
1731 Posts
Posted - 16/09/2009 : 13:36:57
|
quote: Originally posted by JAH WOBBLE
Imaju Svabe i Andreasa Martensa. Procitao sam par njegovih stripova, neki su bolji, neki losiji. Njemacka ima jako malo autora kad se zna kolika je zemlja u pitanju, a pogotovo trziste. |
|
|
etmgosa
Senior Member
1731 Posts
Posted - 16/09/2009 : 13:43:43
|
quote: Originally posted by shommy
Kakav je strip Divlji bijeg? Sad kada je izasao i drugi zavrsni deo? O cemu se radi? Ovako na prvi pogled mi deluje ok.
Glavni junak je djecak Simon (vjerovatno aluzija na Wiesenthala, ali ne moze biti on posto je ovaj rodjen 1908. i nije vise bio djecak tokom II svjetskog rata). Simon je Jevrej i pokusava prezivjeti rat. Voli ptice. U prvom dijelu su zapoceli pomalo bajkovitu pricu, mislio sam bice tu nekoliko epizoda, ali oni zavrsise vec u drugoj. Ne znam gdje su pozurili. Sigurno im se slabo prodavao prvi dio. |
|
|
etmgosa
Senior Member
1731 Posts
Posted - 16/09/2009 : 13:46:23
|
quote: Originally posted by etmgosa Hodam dosta po svijetu i jedine zemlje koje mogu prismrditi Holandiji su Belgija, Francuska i Italija. Amerika, Kanada, Engleska, Irska, Australija - katastrofa!
U kom smislu - za živjeti tamo, ili što se tiče nabave stripova?
Sto se tice stripova, naravno. Holandija je dosadna zemlja, nigdje brda. Zato i citam ovoliko stripova... |
|
|
|
Topic |
|