Author |
Topic |
|
Skappy
New Member
229 Posts
Member since 07/09/2008 |
Posted - 07/08/2009 : 01:35:16
|
Dakle, pre par dana stiglo mi je pismo od carine da mi je paket sa stripovima zadrzan. Obrazlozenje: "dobra ne mogu biti za licnu upotrebu" Te mi traze kopiju racuna i dozvolu za uvoz.
Ja ih nazovem i objasnim da narucujem vec godinama bez problema, uredno placam carinu, da su svi stripovi za licnu upotrebu, ne preprodaju, nisam kriminalac niti svercer, itd. U pitanju je srpska carinica pa ne moram ni da pominjem koliko je bas briga za moj problem niti sa kakvom mesavinom bezobrazluka i prezira prica sa mnom ("stripove kupujete a moja deca skupljaju za bioskop. Ma smeshno, k'o malo dete ste, za slichice se tako zabrinuli...ma nemate vi briga, blago vama. A sta radite sa svim tim papirom, jedete li ga kad sve procitate? Jel ruchate stripove? " (sic) )
Elem, sve ja trpim sa smeskom, ljubazno, ponizno i oprezno kao rumunski kmet kad prica sa nadrkanim Vladom Tsepeshom, te je namolim da stripove, ipak, pusti. Deca su mi gladna, a samo stripove hoce da jedu.
Ali me je ostavila sa upozorenjem da sam "prekoracio dozvoljenu kvotu uvoza". Navodno, sta god da narucim od sada, bice zaustavljeno na carini i vraceno posiljaocu. Moram da izvadim dozvolu za uvoz. WTF?
Pogledao sam na internetu i takva dozvola je za registrovane firme - koje te stripove nameravaju da prodaju, naravno - u kom slucaju je i carina veca. A nisam nigde uspeo da pronadjem da gradjani imaju neka ogranicenja na uvoz stampanog materijala, dokle god je carina uredno placena.
Sad mi pada na pamet da me je carinica jednostavno zajebavala iz dokonog hira ili neznanja. Opet, ne mogu da budem siguran...a nesto mi se bas nece da ih zovem ponovo za informacije pruzene u vidu verbalnog samaranja.
Ima li iko slicnih iskustava ili vise informacija o ovom problemu?
Hvala unapred.
|
http://theauthority.ws/ |
|
Vlaadisha
Advanced Member
USA
3513 Posts
Member since 21/07/2004 |
Posted - 07/08/2009 : 05:23:18
|
Meni su stripovi iz SAD i Argentine dolazili bez problema tamo negde do 2000, cak i 1999... Onda su poceli da stizu, ali u otvorenim kovertama... Pa su pocela i obicna pisma da nestaju... Pa onda diskove iz Francuske vrate sa carine jer "nisu bili u braon omotu"... Pa mi ne dodju nekakve karte, valjda iz Holandije... Odem do kontrolorke poste, ona kaze: "Mnogo Vi dobijate iz inostranstva"... |
moji crteži |
|
|
Mailman
Senior Member
Croatia
1690 Posts
Member since 26/12/2001 |
Posted - 07/08/2009 : 09:33:08
|
Demokracija se sporo uči. |
How do you know that my dimwitted inexperience isn't merely a subtle form of manipulation, used to lower people's expectations, thereby enhancing my ability to effectively manuever within any given situation?
|
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 07/08/2009 : 10:47:22
|
quote: Originally posted by Skappy
Sad mi pada na pamet da me je carinica jednostavno zajebavala iz dokonog hira
Mislim da je ovo u pitanju. U zavisnosti od toga na kojoj konkretnoj carini ti je zaglavio paket, nađi broj telefona za pritužbe na rad carinskih organa, i žali se na tu tetku, imenom i prezimenom. Trebalo bi da ima efekta, ipak ovde nije više baš tolika divljina kolika je bila - ako su se poštari naučili kakvom-takvom redu, valjda će i carinici. |
DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala. |
|
|
Man_of_Steel
Advanced Member
Serbia
3708 Posts
Member since 24/10/2007 |
Posted - 07/08/2009 : 13:01:27
|
More mamu li im bezobraznu! Trebao si to da snimiš pa da im se na&%$#" keve, ali ono istina nemaš ni kome... Seljačka zemlja, radno mesto im ostavi tata u nasleđe pa ih boli briga da se sekiraju hoće li dočekati novi dan ukoliko se neko požali na njih... |
Whenever You need hard center, I will be there... |
|
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 07/08/2009 : 16:17:43
|
Nije, ali suosjećam s tobom! Podrhtava mi vilica dok čitam tvoj post... Mrzim kada lokalni Napoleoni maltretiraju obične male ljude i tako liječe svoje frustracije. .... bi ima ja sve po spisku, ali ne mogu. Ne mogu ni ove što mene .... , na žalost. |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
|
|
Billy_the_Kid
Senior Member
1518 Posts
Member since 02/06/2005 |
Posted - 07/08/2009 : 18:35:24
|
Pokusaj se zaliti... ma treba prebiti bandu, tebi tu nesto sere a koliki je samo procenat nepostenja u njihovom poslu. Podsjeti me na onaj stari vic... Dosao kum od jednog carinika da vide sta ce kupiti kumovom klincu za bracni poklon. ''Pa da mu poklonis televizor'' - rece kum ''Ma malo je to malo..'' - rece carinik ''Pa daj nadji mu novo auto'' - rece kum ''Ma malo je to od mene'' - rece carinik ''Pa neka onda radi ovdje sa tobom jedan dan pa da izabere sta god'' - kaze kum Kad ce carinik '' E kume stoje mnogo, mnogo je.'' |
Seeing things differently can open new paths. |
|
|
JefCostello
New Member
257 Posts
Member since 02/09/2008 |
Posted - 07/08/2009 : 19:32:11
|
Posle slicnih iskustava i na preporuku sa jednog drugog foruma, umesto narucivanja knjiga i stripova iz inostranstva direktno, presao sam na http://www.datastatus.co.yu/ i vise ne mislim ni na ohole carinike, aljkave postare i sl. sranja... vec dve godine narucujem preko njih i prezadovoljan sam uslugom... pre par nedelja kada sam preuzimao posiljku video sam i par stripova (Y:The Last Man npr.) tako da ima sigurno jos ljudi koji narucuju preko njih.... ...inace nemam nikakvog interesa da ih reklamiram... |
"Comics will be the culture of the year 3794" Salvador Dali |
|
|
fler
Senior Member
Croatia
2043 Posts
Member since 21/10/2003 |
Posted - 08/08/2009 : 15:36:17
|
quote: Originally posted by Skappy
Sad mi pada na pamet da me je carinica jednostavno zajebavala iz dokonog hira ili neznanja. Opet, ne mogu da budem siguran...a nesto mi se bas nece da ih zovem ponovo za informacije pruzene u vidu verbalnog samaranja.
može lako biti, to ti je nešto poput doktora i Kompleksa Boga. umisle si ljudi koješta pa maltretiraju (ako je tko iz Hr imao posla sa stanovitom gđom Jadrankom, sve mu je jasno). uglavnom, katastrofa i više-manje znam kako se osjećaš. nisam doduše nikad imao problema sa stripovima/knjigama (oslobođeno bilo kakvih davanja kod nas, nevjerojatno ali istinito; sve me strah da ne uvedu nešto sad kad je, kao, kriza), no zato su me oderali kod drugih stvari, kad god se moglo i to maksimalno. najgore od svega je što nema smisla uopće se pravdati: šutiš, odgovaraš na pitanja i moliš sve svece da se carinik ne napizdi i dodatno zakomplicira. |
Split your lungs with Blood and Thunder
|
|
|
Man_of_Steel
Advanced Member
Serbia
3708 Posts
Posted - 08/08/2009 : 18:43:06
|
Zaključak cele debate- Carinici su gori od Turaka zulumara i nema nam druge nego da dignemo kuke i motike i napravimo bunu protiv ološa!
Šalu na stranu, velika je istina da je carina prva stvar koja vapi za sveobuhvatnim reformama svih mogućih tipova- od donošenja preciznih zakona i odredbi do zapošljavanja obrazovanog i odgovornog kadra koji nesumnjivo postoji, ali nikako da ispliva... |
|
|
Stefan850
Starting Member
Serbia
21 Posts
Member since 08/08/2009 |
Posted - 08/08/2009 : 19:45:47
|
Ja sam jednom samo imao problema sa carinom, kad sam carinu za kameru neku platio skuplje nego samu kameru. A juce mi stiglo 8 stripova, doneo jos postar do vrata mojih, 260 dinara mi naplaceno samo :)
A ovo sto se tebi desava, ne znam, nije mi jasno, dokle god ti uredno to placas sta se njih tice, i verovatno skuplje placaju ovi sto uvezu da bi prodali ali oni treba da dokazu to da ti to hoces da prodas a ne ti njima da dokazujes da neces.
Javi sta si napravio, bas me interesuje. |
|
|
Boris
New Member
Slovakia
191 Posts
Member since 04/12/2001 |
Posted - 10/08/2009 : 15:16:45
|
Carina za uvoz robe u Srbiju.
Izvini Skappy sto pisem u tvoju temu, ima malo veze sa tvojom. Naime, mene zanima ima li kakvih oficijelnih podataka koliko se placa carina za uvoz robe u Srbiju. Do koje granice (recimo u dolarima) moze da se unese a ako je skuplje - koliko se placa se carina. Hteo bi da uvezem novu ves masinu mojim roditeljima, kupljena u EU, pa me zanima koliko ce da me ogule. Jel zavisi visina carine od cene, jel to nekako podeljeno u sumama ? Recimo do 200 USD mozes da uvezes a posle ako je cena od 200 do 400 placas 10 % carina + PDV (koliko je PDV u Srbiji ?), ako je od 400 do 600 USD, placas 20 % carinu, itd. Kako to tamo na granici funkcionise ? Ako uradim fiktivni racun na moju firmu (zivim u Bratislavi) jel moze to da prodje, ili imaju oni neke svoje tablice po kojima odredjuju cenu za svaki proizvod ? Jel moze da se dogovorim direktno sa carinikom (dam mu dolare u dzep)? Video sam, dosta ljudi kupuje belu tehniku u Madjarskoj, pa verovatno neko zna kako to voze u Srbiju ? Molim za bilo kakvu informaciju.
Boris
|
|
|
Man_of_Steel
Advanced Member
Serbia
3708 Posts
Posted - 10/08/2009 : 20:37:50
|
quote: Originally posted by Boris
Carina za uvoz robe u Srbiju.
Izvini Skappy sto pisem u tvoju temu, ima malo veze sa tvojom. Naime, mene zanima ima li kakvih oficijelnih podataka koliko se placa carina za uvoz robe u Srbiju. Do koje granice (recimo u dolarima) moze da se unese a ako je skuplje - koliko se placa se carina. Hteo bi da uvezem novu ves masinu mojim roditeljima, kupljena u EU, pa me zanima koliko ce da me ogule. Jel zavisi visina carine od cene, jel to nekako podeljeno u sumama ? Recimo do 200 USD mozes da uvezes a posle ako je cena od 200 do 400 placas 10 % carina + PDV (koliko je PDV u Srbiji ?), ako je od 400 do 600 USD, placas 20 % carinu, itd. Kako to tamo na granici funkcionise ? Ako uradim fiktivni racun na moju firmu (zivim u Bratislavi) jel moze to da prodje, ili imaju oni neke svoje tablice po kojima odredjuju cenu za svaki proizvod ? Jel moze da se dogovorim direktno sa carinikom (dam mu dolare u dzep)? Video sam, dosta ljudi kupuje belu tehniku u Madjarskoj, pa verovatno neko zna kako to voze u Srbiju ? Molim za bilo kakvu informaciju.
Boris
Bojm se da su stvari sa carinom malo komplikovanije od par dolara u dĹľep...
Naime, ne postoji samo "skala" po kojoj se oporezuje roba po vrednosti, već i po tipu robe. Kada je reč o beloj texnici, ona podleže carini po određenoj tarifi kada je reč o polovnoj robi.
Evo sajta naše carine (http://www.fcs.yu/srpski/o_nama/istorijat.htm), a na njemu postoji sekcija pitanja & odgovori, pa se malo bolje raspitaj koliko je isplatljivo uvesti konkretno mašinu koja tebe interesuje. |
|
|
Skappy
New Member
229 Posts
Member since 07/09/2008 |
Posted - 16/08/2009 : 02:52:05
|
Hvala svima na odgovorima i podrsci. Stvarno mi je znacilo. JefCostello, hvala na link-u, provericu.
Svecano izjavljujem da je paket stigao.
Iako su ga , kako se cini, zubima otvarali izgladneli medvedi, a prepakivale brze, razdragane i nasumicne veverice, od 200+ stripova samo par je osteceno- hvala svetom Bruce Campbellu, patronu geekova.
U pitanju je prvi paket od dva poslata sa nedeljom razmaka...valjda necu imati isti problem sa drugim paketom.
Dakle, nastavice se...
|
http://theauthority.ws/ |
|
|
|
Topic |
|
|
|