Author |
Topic  |
sigismundus
Senior Member

Slovenia
1043 Posts
Member since 08/07/2002 |
Posted - 11/10/2009 : 23:00:22
|
da, špijun S-13 je Alberto Breccia smatram, da je taj strip zalutao u zlatnu seriju, jer tada još nisu tačno znali opredelit svoj izdavački plan jbga, nisu još znali, da je zagor najbolji :(
no, ovo je veči dio stripaša, koji su radili za fleetway
Colin Merrett, Derek Eyles, Geoff Campion, Reg Bunn, C. E. Montford, Graham Coton, Jose-Luis Salinas, Tom Laidler, Ron Embleton, Peter Sutherland, Adam Horne, Colin Milburn, D. Gale, Gerry Embleton, R. Charles Roylance, Jesus Blasco, Bill Lacey, Mike Western, Alberto Salinas, Robert Forrest, Eric Parker, W. Bryce-Hamilton, Hugh McNeil, Cyril Holloway, Frank Bolle, Roland Davies, Robert MacGillivray, H.C. Milburn, Patrick Nicolle, Edward Drury, Philip Mendoza, Joe Colquhoun, Septimus E. Scott, Vic Anderson, Selby Donnison, Tony Weare, George Parlett, Harry Bishop, Fred Meagher, Ian Kennedy, Armando Bonato, Terry Aspin, Franco Bignotti, Jorge Macabich, Peter Gallant, Virgilio Muzzi, Fred Holmes, Michael Moorcock, Ivo Pavone, Sergio Tarquinio, Frejo, Carlos V. Roume, Martin Salvador, Alberto Breccia, Arturo del Castillo
|
______________________ onaj, koji sniva tudje snove |
 |
|
cat claw
Advanced Member

5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 11/10/2009 : 23:10:45
|
quote: Originally posted by sdragan@
Cat Claw...zaista ne razumem zbog cega toliko zuci izrecenih sa tvoje strane na racun ljudi koji su radili u Forumu ili u Dnevniku...pa jeb'te seti se samo da je vreme radnje kraj 60-te pocetak 70-tih prosloga veka??? Skoro 50 godina jebo te... Pa odajte tim ljudima makar trunku postovanja...jer i sam znas da su ONI imali zadatak da precrtavaju sa originala...nisu to cinili iz besa...I sam priznajes da ti kao klincu to nije upadalo u oci...zaista ne razumem nikoga ko sa ove distance sme uopste nesto spocitavati i kritikovati te ljude... U redu je reci poneku sugestiju...vise kroz salu...ali toliko kritike na racun ljudi koji ti ne mogu odgovoriti na kritiku odavno nisam cuo...
Ajmo redom, jebo te... Nema zuci, samo cudjenje da ranije nisam primecivao a sad odjednom iskocilo. Tim ljudima svakako svaka cast i njih niko ne krivi. Bad credit ide na tadasnja urednistva koja se nisu potrudila da za ozbiljan posao nadju ozbiljne ljude. Danas to mozes uporediti sa onim - zasto da trazim (i placam) dizajnera kad sin mog komsije moze to da mi odradi u onom Corelu (sa C)... Tako su i kolorisanje naslovnih za Princa Valijanta prepustili litografu Lazici - u vreme kada je bilo X autora koji su to mogli obaviti korektno. Da li krivim Lazicu? Ne, ali ostaje ipak da je bio nevest i ne vidim nista lose u tome da se to kaze. I nisam sve to rekao zato da bih podcenjivao te ljude i njihov rad neko da ukazem na potrebu da se jedno izdanje koje je sadrzinski jako dobro proba objaviti na reprezentativan nacin. To da oni ne mogu da mi odgovore je trenutno tacno ali... 15 godina sam sedeo u istoj kancelariji sa covekom koji je radio bas te stvari. Tebi za utehu, on nikad nije imao visoko misljenje o tome sto je radio. Citiram ga: -Njima je bilo dobro sve sto uradim samo da je na vreme. Sto bih ja onda razbijao glavu dal je to dobro ili nije. I da malo pobegnemo od kritike... Meni licno se jako svidela a i danas mi se svidja koncepcija da se za naslovnu izvadi neka atraktivna scena iz samog stripa. Recimo, u tim slucajevima su litografi obavljali dobar posao (pogledaj Zamku za ubicu ili Klopku). Danasnjom tehnikom, taj nacin obrade naslovne bi mogao da da jako dobre rezultate. Jesam li se malo izvadio u tvojim ocima? |
 |
|
cat claw
Advanced Member

5843 Posts
Posted - 11/10/2009 : 23:20:52
|
Lep je spisak Sigi, ali da li mozes da povezes imena sa konkretnim stripovima. Recimo, crtac Do poslednjeg je garantovano radio Texa... Ko je radio Put u senku?... i Napad na Voz. Kod napada na voz je zbrku naoravila naslovna, i sad je tesko iskobeljati se. Ko je onako sjajno odradio Larigana u Suncanom rancu i Mirnom gradu? KO je na kraju krajeva pisao tako dobre price> Esterheld jeste, ali koje? Samo one za Brecciu ili i za Kastilja i ostale? I tip koji je radio Napad na dilizansu je na vrh jezika... Bermejo? Zenski likovi mi jako vuku na Spance... Zaista zavidna gomila pitanja, a na netu mrak. Da li cemo ikad saznati? Ako i saznamo, sta onda s tim, osim sto cemo se lepo osecati... |
 |
|
sigismundus
Senior Member

Slovenia
1043 Posts
Posted - 11/10/2009 : 23:26:36
|
kad smo sa bokijem započeli taj projekat naslovnica pre skoro godinu dana zapravo, ja sam samo napravio malo logistike, a boki je odradio celi posao morali bi ga vidjet 3-4 dana, dan i noč, povremeno od njega dobijam skenove, srečan ko malo dete, kad je pronašao neki engleski original ma odradio to on sve, od početka do kraja ovo ovde je samo početak:) i odradio zbilja fenomenalan posao no, ja ču kontaktirati jednog engleskog stručnjaka, koji praktično poznaje sve crtače ponudiču mu, da mu prosledim index jugo izdanja, koji bi mogao uklčjučiti u svoje studije, kao nekakav appendix a za uzvrat, i za njegovo dobro, trebam bar jedan sken svakog izvornog engleskog izdanja zbilja se nadam, da ču biti dovoljno zanimljiv, pa da če se složiti imam ja doduše nekoliko originala, tako samo za gušt, na žalost, al jako su skupi za nabavljat treba dobit filmove...
no, mala primjedba na tih petdeset godina bar što se tiče docrtavanja stripova pa to se ponovilo baš sada, u ova vremena objavili su reprint crtanih romana #2, koji je skračen sa 64 na 48 stranice a u crtanim romanima pojavila se i kompletna nedocrtavana epizoda sa naslovom plen brače rason, ista epizoda od blasca, samo ne osakačena zašto, u naša moderna vremena, nisu objavili kompletnu pa nemojte mi reči, da je izdavač toliko glup i neupoznat, da nije znao za celovit reprint dakle, ako se več radi reprint reprinta, pa mogao bi ispasti bar dostojno, celovito možda je u ona vremena bilo bitno, da se sniže troškovi, pa zato manje stranica-manje papira, to je po meni jedino logičko objašnjenje za ovakvo kasapljenje
a podsetimo se, ni hermannov integral, koji je pre koju godinu izašao, nije bio celovit, falile su stranice i zagoru klasiku falile su stranice po meni to je čisti užas al pogledajte libellusovog ridjobradog, on ima jednu celu stranicu, koja prektično nigdje u svetu nije objavljena bar ja znam samo za francuski integral ridjobradog, eto svaka čast rommelu na tome:)
i pogledajte markosa, kako se bori, da objave komplete, a ne secirane stripove svaka mu čast i kako beli put odradjuje svoja izdanja, pa njima nema premca
e, u ovo doba takav reprint, koji je sada izašao, ne odaje osnovnog poštovanja do crtača, a izdavač samo izkazuje svoj nemar i ravnodušnost do umjetnika i čitalaca jer kako sam kazao, več je krajem šestdesetih godina izašla neskračena , kompletna epizoda tog stripa, jbmtr
uh, uh, boki, ako več ne možeš da spavaš znaš, u ediciji lale ima podosta naslovnih strana roba roja, tri mušketira in robina huda, koje se mogu pronači na bookpalacu:) samo kaaaaažem :) |
 |
|
sigismundus
Senior Member

Slovenia
1043 Posts
Posted - 11/10/2009 : 23:32:41
|
znaš claw, svakog od tih crtača pretražio sam na netu i tražio uzorje njihovog rada dobro geoff campion je jasan, samo bih ga morao sakupiti iz svih crtanih romana eh, imam original puta u senku, koji je, onako uzgred, reprintan u malom eks stripu, sa dodatnom poslednjom scenu, koje nema u crtanim romanima ko je avtor, pojma nemam isto pojma nemam, ko je tako odlično crtao larigana, skoro ko castillo, jeboga no, računam, da ču dobiti autore za sve crtane romane samo moram spreminiti neki super i ubedljiv dopis i ujedno zatražit i za pomoč, da dobijemo prava bar se nadam, da če uspeti :) |
 |
|
cat claw
Advanced Member

5843 Posts
Posted - 11/10/2009 : 23:41:06
|
Sigi, sumnjam da su potrebni filmovi... Nisam video nikad originalni primerak Cowboy Pisture Library, pa cu sad mozda i lupiti pa ostati ziv... Dakle, (samo) pretpostavljam da je otisak u engleskim sveskama mnogo bolji od CR. Ako je tako, solidan materijal za solidan reprint ne bi bio problem. Klinci danas cuda cine sa skenerom. Poznajuci Engleze, od skeniranja originalnih tabli nema nista. Ili su bacene ili pocepane. Ovi jadni ostaci koje stoka krcmi po netu su prakticno neupotrebljivi. Bilo bi sjajno resiti autorska prava po razumnoj ceni, ali se bojim da je i to SF (ZF, NF). Spominjao si Carlton... Ima li nekog smisla u svemu tome? |
 |
|
sigismundus
Senior Member

Slovenia
1043 Posts
Posted - 11/10/2009 : 23:44:42
|
poznato je kako sam se zeznuo sa salinasom sve što je izašlo u crtanim romanima je od alberta a u fleetway je izašao i cisko kid, dakle od jose-luisa zato su u spisku navedena obojica tako brzo možeš napraviti pogrešku, dok kažeš keks:) recimo od embletona ima puno kolor slika, a od crnobelih jedva koja pa nisam siguran na lambieku ima premalo materijala, pokoja sličica, a ostalo, kako kažeš claw, na netu suša nigdje ništa a bi sam siguran za salinasa, jeboga
|
 |
|
sigismundus
Senior Member

Slovenia
1043 Posts
Posted - 11/10/2009 : 23:46:21
|
daj claw, pošalji mi svoju adresu, pa ču ti poslati koji original ionako smo partneri, zar ne? |
 |
|
sigismundus
Senior Member

Slovenia
1043 Posts
Posted - 11/10/2009 : 23:53:54
|
evo, poslaču ti
He Rides Alone (usamljerni jahač) Renegades (izdajnik) Saddle of Death (srebrno sedlo)
zadovoljan? |
 |
|
sigismundus
Senior Member

Slovenia
1043 Posts
|
cat claw
Advanced Member

5843 Posts
|
sigismundus
Senior Member

Slovenia
1043 Posts
|
sigismundus
Senior Member

Slovenia
1043 Posts
|
skviki
Average Member

Serbia
723 Posts
Member since 29/12/2006 |
Posted - 12/10/2009 : 00:36:22
|
quote: Originally posted by cat claw
I nisam sve to rekao zato da bih podcenjivao te ljude i njihov rad neko da ukazem na potrebu da se jedno izdanje koje je sadrzinski jako dobro proba objaviti na reprezentativan nacin.
...potcenjivao... |
Bolje je biti bogat nego ne biti !!! |
 |
|
Boki
stripovi.com suradnik

.jpg)
Slovenia
213 Posts
Member since 25/08/2006 |
|
cat claw
Advanced Member

5843 Posts
Posted - 12/10/2009 : 01:36:22
|
svaka cast Boki. Jesi li resio da postavis sve naslovne? Mozda bi bilo efikasnije da sve zajedno bacis na rapid i da nam das link? |
 |
|
cat claw
Advanced Member

5843 Posts
Posted - 12/10/2009 : 01:38:10
|
quote: Originally posted by skviki
quote: Originally posted by cat claw
I nisam sve to rekao zato da bih podcenjivao te ljude i njihov rad neko da ukazem na potrebu da se jedno izdanje koje je sadrzinski jako dobro proba objaviti na reprezentativan nacin.
...potcenjivao...
Tja. D je bas blizu T na tastaturi a ja imam tebele prsde. |
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27619 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
sigismundus
Senior Member

Slovenia
1043 Posts
Posted - 12/10/2009 : 02:32:38
|
dobar si, jaki
od ovih imam cowboy comics library, al mi nije ništa pomogla:(
a cowboy picture library treba još kupit, imaš pravo ) |
 |
|
cat claw
Advanced Member

5843 Posts
|
cat claw
Advanced Member

5843 Posts
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
Posted - 12/10/2009 : 09:01:54
|
uf, ovo se pretvori u topic ca Keti Konor i Sigismundusa... moracu da citam pet strana topica da bih uklavirio sta ste zakljucili, no, kratko pitanje - hoce li biti stogod od vaseg izdavastva? |
 |
|
cat claw
Advanced Member

5843 Posts
Posted - 12/10/2009 : 09:09:19
|
dp, to dosta zavisi od tebe koliko si spreman da finansiras    hehe, ocigledno si zalutao na topic totalnih zaludjenika. Nemoj ovde nista shvatati ozbiljno. To sto vidis, sve je to teoretisanje. Ali, ko zna? Mozda i bude nesto od toga. |
 |
|
sigismundus
Senior Member

Slovenia
1043 Posts
Posted - 12/10/2009 : 10:17:00
|
ma, u toj što je imam, ima baš potoga dosta sorry we do not know a ono što znaju, to nije ekvivalentno našim izdanjima tako, da mi ništa ne pomaže, ako imam naslovnu stranu, originalan naslov i možda čak i autora, jer kod nas nije isti strip bio unutra jebiga u toj knjizi, koja je koštala jebiga preko 30 funti, ništa mi ne pomaže čak i introduction, na nekih šest/sedam stranica i sa istim brojem ilustracija, crnobelih jer nijedna od tih ilustracija nije objavljena kod nas, i samo sam naučio, da prepoznajem geoffa campiona, kojeg sam znao sa vojnih stripova (i nekih gluposti kao casey, humorni neki...)
ah, da cowboy picture library ima jednu dobru stranu, što sam prije prevideo, sažetke priča a obzirom na moje krajno loše iskustvo sa cowboy comics library, pogotovo što je autor isti, to nisam kupio eh:(
uzgred, paketič je več otišao do tebe... javi mi:) |
Edited by - sigismundus on 12/10/2009 10:22:42 |
 |
|
C Celtic
Average Member

Serbia
897 Posts
Member since 20/05/2009 |
Posted - 12/10/2009 : 11:10:55
|
Bane , ne znam da li Vam je od pomoci , ali ima u IPS-ovoj knjizari jedna podeblja knjiga ( cini mi se 600-700 strana )Fleetway-evih kaubojaca ... |
What a long strange trip it's been |
 |
|
Topic  |
|
|
|