forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 100 filmova u 2010. - recenzirano 100/100
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 17

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 08/12/2010 : 18:31:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Dorotej (1981) Zdravko Velimirović

Užasno rijetko gledam domaće filmove. Ne što bih se ljutio ako budu loši, već što bih se u tom slučaju stidio. Jer ako je domaće, a nije najbolje na svijetu ... čemu? Bit će da su godine u kojima sam rastao krive za tu sjebanost u rezoniranju. Nego, dakle, užasno rijetko gledam domaće filmove, ali sad sam morao. I?

I, nije loše. Nije najbolje na svijetu, ali "čemu?" test je DOROTEJ prošao. Dobra je priča, zanimljiva, likovi su bolji od dramaturgije, a srednji vijek je prilično uvjerljivo prikazan (kad se kod nas otad ništa nije promijenilo, ha ha). Tu i tamo neki detalj pobudi misli koje autorima vjerojatno nisu bile ni nakraj pameti: pitao sam se, tako, bi li se u Hrvatskoj 1981. mogao snimiti film s rečenicom "ako propadne Crkva, popast će i država", a i redovnici su nas na početku toliko puta obavještavali da je Dorotej lijep (pripremajući teren za razvoj zapleta) da sam, u duhu današnjice, pomislio kako će film biti o muškoj ljubavi. No da, to su rečenice jednog vremena čitane u kontekstu drugoga, ništa više.

Sve u svemu, dakle, dobar film. I završetak pravi balkanski. Neću ga prepričati, ali tko pogleda neka promisli koji bi još narodi na tom mjestu i tako završili priču, a da se gledatelj ne osjeti prevarenim već da slegne ramenima i naviklo promrsi "eh, da."

(mcn)

PS 82 down, 18 to go.

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 09/12/2010 : 11:47:52  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
What Ever Happened to Baby Jane (1962) Robert Aldrich

Svidio mi se ovaj film. Kad bi mi se cijepale dlake onda bih mogao reći da je to zato što je moja fascinacija funkcioniranjem mehanizmima slave prevagnula nad derivativnom režijom i određenim neskladom u vrsti glume starih zvijezda i onih mlađih. No, kako mi nijednog trenutka nije bilo dosadno, a neke scene (pogotovo završna sekvenca na plaži) su fenomenalne, bilo bi to zaista traženje kruha preko pogače.

Umjesto toga ću samo ispričati anegdotu. Kad smo 1992., s jako malo para, nakratko bili u Londonu, ondje je igrao The Player s Timom Robbinsom. Karte su bile devet funta i nismo si to mogli priuštiti iako nas je jako rajcalo. Film je bio reklamiran, ne znam sad točno, ali otprilike kao brutalno iskreno razotkrivanje Hollywooda. Kad smo ga napokon pogledali, na videu, od brutalnosti, iskrenosti i razotkrivanja nije bilo ničega: bila je to još jedna priča kojom se Hollywood divi samoj sebi. "Možda smo pakao", govorio je taj film, baš kao i Baby Jane, "ali tko bi slušao priče iz raja?"

(mcn)

PS 83 down, 17 to go.

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 10/12/2010 : 11:40:49  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Valley of Flowers (2006) Pan Nalin

Popis po kojem gledam ispao je malo uneravnotežen zato što se pokazalo da su neki predlagači naveli skoro pa cijele opuse nekih dragih im režisera. Što je dobro, u slučajevima kad za režisera (ili režiserku) nisam čuo, ali može polučiti i kontraefekt jer se djela istog autora prirodno uspoređuju jedno s drugim. I Robert Aldrich i Susanne Bier bolje bi prošli s bar jednim filmom manje, a bogme i Pan Nalin.

"Samsara", ako se sjećate, mi je bila među najdražima filmovima koje sam gledao tijekom ovog projekta. "Ayurveda", kao dokumentarac, nije bila posve usporediva. VALLEY OF FLOWERS ... dojam VALLEY OF FLOWERS zavisi isključivo od toga pušite li premise romantičnih zabiti, velikih ljubavi i orijentalnog misticizma. Ako da, sve super. Ako ne, a onda vam može prvih sat i petnaest minuta (jedno od dužih čekanja da priča počne) biti uglavnom dosadno. Sve kao potencijalno zanimljivo, ali ne i dobro. Onda priča počne (stvarno odličnom sekvencom hoda kroz vjekove) i pretvori se u SF, ali, avaj, banalan. Kao da je Pan Nalin imao ideju za mangu: duga, uvodna epizoda, nabrijana promjena brzine u drugoj, kraćoj, i onda mu se više nije razrađivala premisa pa je uz malo filozofiranja i propagande svojih uvjerenja sve zbrljano završio u trećoj, najkraćoj. Ako sam u početku i dvojio je li nesviđanje samo do moga ukusa, na kraju sam prilično siguran da je ovaj samodopadan film strukturalno šepav i kandidat za odstrijel.

Usto, predozirao sam se Himalajom i sav čar nepoznatog je nestao. Što znači da ću sljedeće gledati ... "Himalaju". :)

(mcn)

PS 84 down, 16 to go.

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 16/12/2010 : 15:50:10  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Himalaya (1999) Eric Valli

Kako i koliko jezik na kojem slušamo film utječe na percepciju radnje? HIMALAYA je premali uzorak, svakako, ali dok se u prvih pola sata zapliću niti obiteljskih i paraobiteljskih odnosa - a ja gledam jedinu nabavljivu verziju, sinkroniziranu na španjolski (mi iho! tu ermano!) - dojam je bio kako gledam kakvu sapunicu, tek slučajno raskošno snimljenu i smještenu na Himalaju.

(A da je lijepo snimljeno - jest. Autor je, poslije sam pogledao, fotograf i redatelj dokumentaraca kojemu je ovo jedini izlet u igrani film. Očito, čovjek zna što zna.)

Nego, natrag na sapunicu. Priče su očito priče - svuda iste. Ovaj francuski film holivudske dramaturgije od sapunice se razlikuje samo trajanjem, ležernijim rasporedom snimanja i gorespomenutom pažnjom uloženom u fotografiju. Drugo, ako su priče svuda iste i ako bi ova hladno, zamijene li se folklorni elementi ekvivalentnima, mogla funkcionirati prebačena na Balkan, zašto mi se čini da to ne radimo već se patimo tzv. "velikim" i "relevantnim" temama? Dobro snimljena sapunica je sve što tražim.

I, dok film nije počeo, zbog podnaslova "l' enfance d' un chef" sam mislio da će biti riječ o stasavanju nekog kuhara. Pa sam, iako je film bio lijep, na kraju bio čudno gladan.

(mcn)

PS 85 down, 15 to go.

Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 16/12/2010 : 16:42:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mcn

Himalaya (1999) Eric Valli

Kako i koliko jezik na kojem slušamo film utječe na percepciju radnje? HIMALAYA je premali uzorak, svakako, ali dok se u prvih pola sata zapliću niti obiteljskih i paraobiteljskih odnosa - a ja gledam jedinu nabavljivu verziju, sinkroniziranu na španjolski (mi iho! tu ermano!)

A, nije bas jedina...dade se skinut i .avi i DVDR na tibetanskom(?)

http://matanovogumno.blogspot.com
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 17/12/2010 : 12:35:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Effer Brylluppet (1999) Susanne Bier

A kad smo kod dobro snimljenih sapunica ... Kako ste mi, eto, naložili da pogledam cijeli opus Susanne Bier, onda je komparativna analiza neizbježna. A ne bih htio spojlati pa ću onda samo reći kako su njezine tematske preokupacije: nešto se ružno dogodi i onda ljudi krpaju svoje živote i veze kako znaju i umiju, a film ne završi dok svi likovi ne posluže svojoj svrsi i ne promijene se, bar malo.

Dobri su to filmovi. Nisu veliki, jer se ne bave "velikim", općim temama već oglednim slučajevima malih života. Da sam šovinist, rekao bih: ženski filmovi. Čekaj, jesam šovinist! Dakle, Susanneini filmovi su baš pravo ženski, na nivou temeljito istrančiranog trača, efikasno snimljenog kako bi nam dočarali život kakvim ga autorica vidi.

Guštu, naravno, pomaže danski jezik. Nekako, čim glumci ne govore engleski i ne izgledaju prelijepo (kao u Bieričinom "The Things We Lost in the Fire") pokazani osjećaji su mi odmah uvjerljiviji, pa ma kako sve bilo uprizoreno sa skandinavskom hladnoćom. Kad sam šovinist, bit će, šovinist sam po svim linijama, pa i onoj kontinentalne razdiobe ...

(mcn)

PS 86 down, 14 to go.

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 18/12/2010 : 11:15:06  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Act of Violence (1948) Fred Zinnemann

A kad smo kod "velikih" tema ... ACT OF VIOLENCE se bavi njima, ali srećom pod maskom noir trilera pa smo pošteđeni dubljeg razmišljanja te se možemo koncentrirati na bijeg i bjegunca ... ili koji već aspekt žanra nas najviše zanima. Kako ne bismo morali razmišljati ni kad film završi, svršetak je - iako se film trudio pokazati svačiju perspektivu - bez ikakve dileme odlučio na čijoj smo strani trebali biti, a tko svoje grijehe treba iskupiti smrću. Film, također, nije imao nimalo milosti ni prema kojem liku onkraj dozvoljene obiteljske idile, pa tako ni kurva umjereno zlatnog srca nije dobila svoj ček na sto dolara. Jer je dozvoljena uloga za žene samo da strepe dok im se muškarci ubijaju ili im provaljuju u utočište doma njihova.

(E da, kad počinje američka paranoja oko "stranca u kući"? Pedesetih, sa "strahom od crvenih"? Koji je film najraniji primjer?)

ACT OF VIOLENCE nije loš film. Saspens je fino izveden, a životni detalji pokazuju mar da se bajka učini realističnom. Prepoznat ćete, gledajući ga, obrazac po kojem se televizijske serije danas ubrzano i pojednostavljeno obračunavaju s moralnim dilemama.

(mcn)

PS 87 down, 13 to go.

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 19/12/2010 : 22:53:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Hanussen (1988) Istvan Szabo

Htio sam napisati da je HANUSSEN fascinantan, ali sam se sjetio bolje riječi: grozničav. Ali ne grozničav na način da se sve zbog vrućice izobličuje u nešto čudesno ili strašno, već grozničav kao da smo okupani ledenim znojem jer sve izgleda normalno, ali mi po prvi put spoznajemo kako je sve krhko i konačno.

Ono što mi se u filmu činilo posebno lijepim bilo je kako nam se ne trudi ništa objašnjavati: ni Prvi svjetski, ni nacizam, ni Hitlera, ništa. Pretvara se kao da o svemu dovoljno znamo i time postiže dvojak efekt: smješta nas u svoj svijet kao ravnopravne likove i taj svijet čini fantastičkim jer HANUSSEN nastavlja funkcionirati u svakom aspektu svoje drame čak i ako zamislimo da se događa u bilo kojoj epohi, na bilo kojem planetu.

A svidjelo mi se, intimno i provincijski, i to kako na srednjoeuropejstvu insistira kao na kakvom odličju.

(mcn)

PS 88 down, 12 to go.

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 20/12/2010 : 16:42:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Little Caesar(1931) Mervyn LeRoy

Moram malo izvrdavati temu jer će inače tekst biti prekratak ... Otvorio sam sad IMDBovu stranico o LITTLE CAESARU kako bih prepisao godinu i redatelja i bilo mi je zanimljivo vidjeti kako samo dva najglavnija glumca imaju sličicu uz ime. Danas se publicisti ili glumci sami pobrinu da im slika bude na IMDB-u čim imaju prvu natuknicu ("treći konobar u izbrisanoj sceni"), ali ovdje vidimo povijest na djelu: pamtimo sve manje i manje, što su događaji od nas dalji.

Tako sam i ja zapamtio da je u ovom filmu Edward G. Robinson stalno prao ruke. Valjda sam pobrkao Cezara s Poncijem Pilatom, jer se pokazalo da je Robinson prao ruke u nekom drugom filmu, dok je ovdje režao i tiho se, mimo cenzure, trudio pokazati kako je njegov lik homoseksualac. Što je otprilike i najzanimljiviji moment jer se s ovim filmom dogodilo kao i s ostalim žanrovskim klasicima: prežvakani su i prepričani još mnogo puta poslije tako da se danas možemo iznenaditi koliko su stari neki klišeji, možemo to i oprostiti, ali barem ja nisam mogao u filmu opušteno, mimo njegovog povijesnog zaleđa, uživati.

(mcn)

PS 89 down, 11 to go.

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 21/12/2010 : 11:59:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Outrage (1964) Martin Ritt

Mislim da ima skoro trideset godina otkako sam, u nekom večernjem ciklusu RTZ-a, obrazujući se, gledao Kurosawin "Rashomon". A ima i bar petnaest otkako sam pročitao priču Ambrosea Biercea koja je obrada izvorne japanske narodne priče na kojoj se i "Rashomon" temelji. I oba puta sam zapamtio premisu, ali ne i poantu ... a na poantu ove ću se rečenice još vratiti.

Dakle, iako je prošlo trideset godina, gledajući prvih nekoliko minuta OUTRAGEA - tamo kad tragač za zlatom zađe u guštik - a ne znajući ništa o filmu, rekao sam sam sebi: pa nije li ovo "Rashomon"? I pokazalo se da jest, što je jako dobro po Kurosawu, a jako loše po Ritta jer izvornik je uvijek izvornik, a kopija je uvijek kopija. OUTRAGE je, logično, s Dalekog istoka prebačen na Divlji zapad i priča funkcionira (usprkos Paula Newmana, koji se uzalud trudi da u njemu ne vidimo Paula Newmana), jedino ... ta poanta.

Koliko se sjećam, a ne mora uopće biti da se sjećam točno i provjeravao nisam, "Rashomon" nije imao "objektivni" prikaz na kraju ni deus ex machina otkriće na željezničkoj stanici koje pouku isporuči uredno zapakiranu, sve s mašnicom, ni sjajnog Edwarda G. Robinsona da nam kroz film govori što moramo misliti. Posve je moguće da su ovdje na djelu moje predrasude protiv Amera, ali ako nisu onda je to još jedan minus Rittovome filmu.

(mcn)

PS 90 down, 10 to go.

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 22/12/2010 : 10:33:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
The Royal Hunt of the Sun (1969) Irving Lerner

Prilično sam uživao u ovom filmu. Što ne znači da je savršen. Štoviše, u početku (na prvo, prekinuto gledanje) me najviše podsjetio na neke TV dramatizacije još iz vremena Radiotelevizije Zagreb - dobar tekst, dobra gluma, neambiciozna režija i jeftine kulise. Iako je THE ROYAL HUNT OF THE SUN poslije svome režiseru pružio par prilika da se razmaše izvan televizijskih okvira, činjenica da je film nastao po predošku kazališne predstave (istog autora koji je napisao "Amadeusa"!) ostaje razvidna iz toga što su tekst i gluma glavni aduti ovoga filma.

A od glumaca - Christopher Plummer. Nastranu što je još jedan bijelac u ulozi nebijelca (jer gdje me Newman nervira, Plummer to ne čini), Plummeru uspijeva - kroz glasanje, pokrete i karizmu - biti posve tuđ, a ne postati karikatura. Njegov Atahualpa je tako dobar kralj, u isto vrijeme djetinjast, muževan i natprirodan, da me čudi kako ga nitko poslije nije krenuo kopirati. Iako, posve je moguće da je film malo tko i vidio - ja ga do vaše preporuke nisam uopće registrirao.

Teme boga, vlasti, vječnosti i prolaznosti su, naravno, teme koje me zanimaju. Bez njih bi film ostao dobra dramatizacija iz dječjeg obrazovnog programa. A zato što nije, zahvalan sam mu.

(mcn)

PS 91 down, 9 to go.

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 23/12/2010 : 16:12:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Spartacus (1960) Stanley Kubrick

Za anegdotu: presnimavamo fajlove pa frendica vidi folder "Spartacus" i pita "To je ova nova serija?" "Ne, Kubrickov film." "A."

Je li Kubrickova veličina, dakle, pitanje generacije, ukusa ili čega već? Ono što mogu reći jest da je sigurno pitanje glave više nego pitanje srca. Gledajući SPARTACUSA u mnogo sam se navrata divio konstrukcijskim, organizacijskim i fotografskim sposobnostima redatalja, a i priča me prilično solidno vukla naprijed, no nijednom (ili skoro nijednom, bila je ta sekunda dječjeg pogreba) me film nije uspoio ganuti. A ja pod normalno cmoljim na najveće gluposti. Iako, da, kad razmislim, nikad na Kubricka. On je uvijek klinički dalek i kozmički hladan skalpel svoje teme pa me ni puno hvaljena "I am Spartacus!" scena nije dirnula, iako, okej, tu je možda problem bio što sam previše očekivao.

A SPARTACUS ima i dodatan minus: Kirka Douglasa. Nisam ga puno gledao prije, ali ovdje sam ga se nagledao i bilo je lako zaključiti kako je vjerojatno najslabiji glumac u filmu. Umije pozirati, ali ne umije uvjerljivo ni umrijeti dok, istovremeno, Charles Laughton i Peter Ustinov oduševljavaju (a kao da je i scenarist najviše slobode i veselja imao u njihovim scenama), a ni Laurence Olivier nije za baciti. Čak je i Tony Curtis uvjerljiviji u svojoj nezahtijevnoj ulozi od Douglasa starijeg.

Te, eto, toliko o filmu. A seriju ću preskočiti.

(mcn)

PS 92 down, 8 to go.

Go to Top of Page

Nostromo
Junior Member

Croatia
476 Posts

Member since 16/12/2008

Posted - 31/12/2010 : 18:19:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Nostromo a Private Message  Reply with Quote
A dobro, dao si sve od sebe :). Na devedeset i dva posto, to je ok. Čestitam.

There Is a Light That Never Goes Out
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9616 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 31/12/2010 : 19:05:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
da li ce da stigne, da li ce da stigne....

recenzije krecu u 00:00, 8 komada za redom

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 31/12/2010 : 19:15:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Nostromo

A dobro, dao si sve od sebe :). Na devedeset i dva posto, to je ok. Čestitam.

Bilo je ili ću se ubiti da stignem ili ću si dati produzzetke. :)

Nisam odustao, u svakom sluccaju, imam jedno tri pogledana koja nisam zapisao i ostale na kompu.

Fala na prachenju. :)

mcn

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9616 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 31/12/2010 : 19:18:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
nema slavljenja nove 2011. dok ne odgledas zadato

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 02/01/2011 : 21:13:59  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Ivan the Terrible 1 i 2 (1944/1958) Sergej Ejzenštejn

I prije nego što me film aperkatirao privremenim prelaskom u kolor te pripadajućim plesom pribilježio sam dojam kako gledam operu. Ne što bi pjevali cijelo vrijeme, nego po tome što uopće nije bilo bitno što govore: siže je opće mjesto, dijalozi infodump, a sve ostalo je veselje maske, kostima, osvijetljenja, grimase i slike.

(Tako da je uz operu izgledao katkad kao etnografski dokumentarac, ili nijemi film, pogotovo po načinu glume.)

Ejzenštajn je vjerojatno najbolji amaterski filmaš svih vremena. Amaterski zato što se onaj kolor s početka teksta ne da nikako drukčije objasniti. Da je bio profesionalac, bio bi dosljedan, stisnuo zube i snimio sve kako je krenuo. Ali on nije mogao izdržati, previše zaljubljen u tehničke mogućnosti, fan svojega posla. Dakle, amater.

Sam film, pak, vrišti da ga BBC producira za HBO u puno više epizoda i s puno više nepotrebnog seksa i nasilja. Ova dva filma (začuđujuće, inače, puna Crkve za jedan sovjetski film) se gledaju kao dvije epizode životopisa kojeg tek treba dovršiti, sad kad smo se navikli i navukli na pomalo sporo, ali prekrasno Ejzenštejnovo pripovijedanje.

(mcn)

PS 93 down, 7 to go.

Edited by - mcn on 03/01/2011 08:50:15
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9616 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 02/01/2011 : 21:41:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
treci deo je trebao da se snimi, ali Ejzenstajn nije doziveo da dovrsi projekat....

BTW, "kolor sa pocetka"?

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 03/01/2011 : 08:50:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
>BTW, "kolor sa pocetka"?

S početka teksta. Ispravio da bude jasnije. :)

mcn

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9616 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 03/01/2011 : 11:38:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
aha
pa ja reko da nisam slucajno gledao film unazad :D :)

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 03/01/2011 : 12:22:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Hasanaginica (1967) Miodrag Popović

A možda je moj problem što sam poturica? ... U smislu da me u većini slučajeva (uz malo iznimke domaćega stripa) stranjsko šarenilo privlačilo više od domaće sivožute stvarnosti? Pa se moja duhovna pripadnost na klerokomunističku osnovu nadogradila bezličnom, efemernom i univerzalnom popkulturom, a od lokalnog sam se nasljeđa ogradio pa ga više ni ne razumijem?

Mislim, s normalnim se ljudima uglavnom ne razumijem. Ja njihove viceve znam i prije nego što završe, oni moje ni ne pokopčaju, pogotovo što ih redovito kažem u neprimjerenom momentu. To tako već sa susjedima, a što se dalje maknem, iz Zagreba u manje mjesto recimo, sve se frikastije osjećam. I onda kad uronim u tradicionalnu priču poput HASANAGINICE osjećam se kao na Marsu. Vidim da su to ljudi, vidim da su moji, ali kua ja njih ne razumijem. Te strasti, te ljubavi i mržnje koje će razoriti biće ako ne uspiju prije toga razoriti svijet ... ja to nikad nisam osjetio. Malo taj dvostrani obožavalačko-mrzilački odnos prema ženama, da, ali sve drugo i ne baš.

I možda zato ne volim domaće filmove, što čine da osjetim kako ne pripadam ondje gdje jedino pripadam.

(mcn)

PS 94 down, 6 to go.

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 04/01/2011 : 18:16:01  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Stagecoach (1939) John Ford

Sjećam se primjedbe nekog čitatelja Texa (nisam!) o tome kako je Nizzi u, valjda, gigantima sad po već tko zna koji put zaredom riješio situaciju tako što je u odsudnom trenutku stigao odred konjice. A sjetio sam se toga jer se ista stvar dogodila - ne vjerujem da je ovdje riječ o nekom velikom spojleru - i u odsudnom trenutku STAGECOACHA, gdje sam je bar ja dočekao s neuzviknutim poklikom odobravanja. Bit će, onda, da nije problem u konjici kao takvoj, a vjerojatno nije ni u tome je li njezino pojavljivanje dramaturški dobro pripremljeno ili nije (u STAGECOACHU kao jest nešto natuknuto, ali nije zapravo bitno). Vic je u tome jesu li nam likovi dragi te smatramo li da su propatili dovoljno i zaslužili nagradu. Ako jesu i jesu, onda ih može spasiti i bog iz makine ili Sedma konjička, nama će biti lijepo.

Bilo mi je lijepo gledati STAGECOACH. Isti dan sam gledao i "The Third Man" i isto mi je bio odličan pa je možda do dana, a možda ipak do filmova koji su samo žanrovski, ali bestidno dobri žanrovski. I još nešto ... Što više gledam Johna Waynea, to vidim kako je malo beskompromisno junačkih likova glumio - a takva mi je prije bila slika o njemu - i to mi je draži.

Sve u svemu, pretjerano pozitivan dojam - sam sam sebi neuvjerljiv. :)

(mcn)

PS 95 down, 5 to go.

Go to Top of Page

Nostromo
Junior Member

Croatia
476 Posts

Member since 16/12/2008

Posted - 04/01/2011 : 22:30:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Nostromo a Private Message  Reply with Quote
Divan je to film :). Stereotipi u nastajanju, lijepo je to iznova gledati.
Btw, može li se znati što je Projekt E u ŠljaQi? Vjerojatno ne, jel :)?

There Is a Light That Never Goes Out
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 05/01/2011 : 14:08:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
>Btw, može li se znati što je Projekt E u ŠljaQi? Vjerojatno ne, jel :)?

Mmmmne.:) To stoji tamo kako bi me grizla savjest. :))

Fala na interesu!

mcn

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 05/01/2011 : 14:17:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Ludwig (1972) Luchino Visconti

Skoro četiri sata ... a opet, nije tako strašno kako se čini,nije dosadno već je čak i napeto, što valjda znači da je LUDWIG bolji nego što se usudim misliti. Ali što nikako ne znači da ga je lako analizirati, uglavnom zato što je sve zapravo na površini ... Zaglibio sam (u površinu?), pa bolje da počnem ispočetka.

Sažme li se LUDWIGOVA priča dobije se skoro nepromijenjen Wikipedijin entry o tom bavarskom kralju. Dramatiziran, jasno, ali ne do iskrivljenja. Vic, znači, nije u sadržaju. Ali nije baš ni u dramatizaciji jer nema nijedne scena koja bi tekstom ili režijom odskočila ili se nametnula. Što samo po sebi, pak, govori o savršenstvu umijeća, jer je lakše okačiti loš film o jaku scenu nego napraviti jak film od scena posve jednake snage i važnosti. Veličina LUDWIGA je, dakle, u umijeću koje se prikrilo da ga se izbliza ne može spaziti već da postane očito tek kad se taj golemi (četiri sata!) balon od sapunice promatra izdaljine i kad se čudimo kako izdržava, kako ne pukne.

Vic je, je li, u spomenutoj napetosti. Površinskoj.

(mcn)

PS 96 down, 4 to go.

Edited by - mcn on 05/01/2011 14:18:37
Go to Top of Page
Page: of 17 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000