Author |
Topic |
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
|
rommel
stripovi.com suradnik
Croatia
7436 Posts
Member since 26/11/2001 |
Posted - 30/11/2009 : 07:40:56
|
quote: Originally posted by mcn
Nisam zaboravio, nisam odustao, ali nisam ni puno gledao ... Al' bar sam rassccistio jedno 30% zaostataka posla. I nabavio vechinu s popisa (Hvala, Tony Wu!). Fali joss:
Hasanaginica (1967) Lazni car (1955) Dorotej (1981) Warlock - E.Dmitryk No Name on The Bullet - J. Arnold Ludwig - L. Visconti Royal Hunt of The Sun Act of Violence Outrage Battleground (1949) ...
Pa me zanima tko to ima i kako da se dogovorimo?
Fala,
mcn
osim prva tri imam sve a kako su uglavnom moji prijedlozi osjecam se duzan - samo sve imam samo na dvd -znaci 1 za 1 ako ti to ne smeta - osim act of violence gdje su 2-na 1:) |
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25296 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 20/12/2009 : 22:16:37
|
Nisam zaboravio, nisam odustao, ali nisam ni puno gledao ... Al' bar sam rassccistio jedno 30% zaostataka posla. I nabavio vechinu s popisa (Hvala, Tony Wu!). Fali joss:
Hasanaginica (1967) Lazni car (1955) Dorotej (1981)
Baš ta moja tri ti nedostaju... Na žalost, ali ne mogu ti pomoći, ali valjda će se naći neka dobra duša. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
|
Nostromo
Junior Member
Croatia
476 Posts
Member since 16/12/2008 |
|
gregorbikupil
Junior Member
Slovenia
428 Posts
Member since 13/03/2008 |
Posted - 23/12/2009 : 10:21:02
|
Ej mcn - trebaš još naslova?
Javi mi se na privatno, ako treba.
Nažalost, poslednjih 6-7 godina ne pratim više novitete, a za starije ima da nečeg još znam... |
Avatar mi je super... malo nihilisticki... a i sporo se nalaže... evo, sad ce... |
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Posted - 09/01/2010 : 23:44:39
|
Konačno sam odgledao nešto s popisa pa će biti normalna recenzija za dan-dva, ali u medjuvremenu ovo ssto sad svira, na brzinu:
Chocolate (208), tajlandski.
Dakle, umro sam kad se nakon patetičnog uvoda o djeci sa specijalnim potrebama ispostavi da je film o autističnoj klinki koja je s tevea apsorbirala borilaccke vjesstine i sad ih koristi za neki vech zaplet. Ono, retard-fu.
Inacce, trash, ali fajt scene su okej. (Na 37 sam minuti, ali ne očekujem bitna iznenadjenja, iako me malo iznenadila animirana sekvenca, bit che da je Tarantinov utjecaj).
mcn |
Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 10/01/2010 : 12:08:06
|
quote: Originally posted by mcn BADLANDS (1973) Terrence Malick
BADLANDS su odličan, odličan film. Ali.
Ali u jednom trenutku Martin Sheen izvadi pištolj i BADLANDS postanu odličan, odličan američki film. Nisam siguran da to mogu objasniti, ali dajte da pokušam. ... lijepo snimljen i sjajno odglumljen, ali koji je od tog trenutka nedvojbeno, nedvojbeno američki.
meni baš suprotno Badlands je upravo neamerički, protuamerički prvo iz tog razloga što i nema neku fabulu, nema 'zapleta', ili je on 'prisutan' tek tako, usputno kao sredstvo za određenu društvenu kritiku: bijeg od američke stvarnosti 'normalnog' građanina u divlje i kolko-tolko osamljene predjele (ovo je klasična Malickova opsesija; vidi ostale njegove filmove Thin Red Line, Days of Heaven, New World) naglasak je na glavnom protagonistu, na liku, karakteru, ne na fabuli (nje takoreći nema: mladić i djevojka počine ubojstvo i bježe od zakona, to je čitava 'priča' = tako neamerički, neholivudski, nema domišljatih obrata, iznenađnja, napetosti, dramaturškog zapleta i sl) dakle, film ima više evropski štih (a likom antijunaka na tragu jednog od najvećih filmova uopće, Godardovog A bout de souffle iliti Do posljednjeg daha) usput, Badlands se možda može promatrati kao uvod u kasniji Stonoev Natural Born Killers
druga stvar zašto mi Badlands izgleda upravo protuamerički je trenutni američki ugođaj ili da kažem ideologija holivudskih filmova naime, u novijim filmovima je glavni junak konformist. ili je bogat ili stručnjak u profesiji (vidi blockbustere), u skladu sa kapitalističkim postavkama, dok je Martin Sheen u Badlandsu - smetlar. otpadak društva, bez para, bez struke.
na tome je planu primjetan popriličan pomak: američki filmovi sedamdesetih (koji sada važe kao bolji, cijenjeni) gotovo redovito imaju junaka otpadnika, marginalca proleterskog tipa koji tek sanjari o ostvarenju američkog sna (kroz pljačku) ili ga baš zaboli za to pa je nekakav protestan lik (i time subverzivan; vidi Vanishing Point), za razliku od današnjih ali to je u široj slici sukladno društvenoj stvarnosti: odgovor na djecu cvijeća, hipi pokret, lsd, 'children of the revolution' itsl... |
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Posted - 21/01/2010 : 10:10:27
|
Tako to biva ... Što sam prednosti stekao u prošloj godini, u ovoj sam potrošio. Pa mi je vrijeme da nastavim gledati listu prijedloga, kao i da nađem malo vremena da o svakome nešto napišem. Primjerice, o
Schindler's List (1993) Steven Spielberg
Kad je bio u kinu, rekao sam "Ne želim ga gledati". Kad je došao u videoteke, rekao sam "Ne želim ga gledati". Kad je bio na televiziji, rekao sam "Ne želim ga gledati". Onda je dospio na listu preporuka i znao sam da nema mrdanja i da ga moram pogledati. No, i dalje mi se nije dalo. I dalje mi je trebalo skoro tjedan dana da ga pogledam u epizodama. Zašto, o zašto?
To nije zato što ne bih volio Stevu Spielberga. Naprotiv i dapače. To nije ni stoga što bih mislio kako je njegova sentimentalna crta neprimjerena prikazivanju teme kao što je holokaust. Ne. To je zbog holokausta - puna mi ga je patka.
Znam kako to zvuči i nerado to uopće spominjem, a ako i spominjem onda je to zbog MAUSA, stripa o holokaustu kojeg sam nedavno čitao tri puta tijekom pripreme izdanja i koji mi se svaki put činio sve briljantnijim. To mi je dozvolilo oprostiti si nervozu koju imam oko teme - jer očito nisam nervozan uvijek - te istražiti zašto MAUSA volim, a ne volim "U ime svih mojih". U "Band of Brothers", recimo, mi je puno više bilo žao onog likvidiranog Nijemca iz Ohija nego cijele Auschwitz epizode. Rezultat istraživanja je dvojak: zbog humora i tuposti.
Humor u Mausu - samomrzeći humor, ali humor - daje mi nužan kontrapunkt svetosti same teme. Šest milijuna mrtvih jesu užasna činjenica, ali s ponavljanjem unedogled ona jednostavno gubi svoju jačinu. Ja imam nizak nivo empatije, priznajem, i ne uspijeva mi se zgražati nad činjenicama. Plakat ću nad fiktivnim likom koji me je prethodno zabavio, ali pojedinačna snimljena likvidacija ma i svih šest milijuna Židova kod mene rezultira samo tupošću.
Ne znam koja je bila Spielbergova namjera sa Schindlerovom listom ponad one očigledne - ispričati priču koja ga se dojmila - a nije ni važno. Film sam gledao sedam dana ne zato što je bio prestrašan za uzimanje naiskap nego zato što bi mi svakih petnaest minuta do pola sata bilo dosadno. Scene s Oskarom Schindlerom? Zakon. Male priče likvidiranih Židova? Tupost. Do kraja sam se više zbližio s Ralphom Fiennesom nego s djevojčicom u prepatetično ružičastom kaputiću.
Još jedno treba reći: svemu navedenom usprkos, Spielberg me svejedno uspio rasplakati - scenom kad se Schindler mijenja i počinje sastavljati listu. Otupjelom od nasilja, ganuo me tračak dobrote. Kako Stevo nije glup i kako se film zove tako kako se zove, pretpostavit ću da je baš to i želio, te da je crno-bijelo karakteriziran hagiografski prikaz holokausta namjerio tomu da kad pukne Schindler prepuknem i ja.
(mcn)
PS 9 down, 91 to go. |
Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn |
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Posted - 21/01/2010 : 10:14:38
|
Stinky:
>Badlands je upravo neamerički, protuamerički
Kako su ovi moji prikazi analize dojmova više nego filmova ne bih raspravljao o dojmu, samo bih nabacio jednu kost za razgovor: može li Amerikanac snimiti protuamerički film? Nije li svaki takav film pogonjen (izdanom) ljubavi prema domovinskom idealu, nadmetanje "američkosti" (grozna riječ) autora s "američkošću" (gh) publike?
Ono, kao što su svi filmovi koji su, kanda, o tome kako je Hollywood grozan zapravo veličanje Hollywooda, samom činjenicom što smatraju da o njemu vrijedi pričati priče?
mcn
|
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Posted - 23/01/2010 : 14:27:40
|
pa dobro, u tom smjeru se svakako može razgovarati evo ti onda jedna zbunjola;) jedan beskonačni hegelovski sud koji govori i jedno i drugo, obje međusobno potiruće mogućnosti
može li amerikanac snimiti protuamerički film?
a) može ako izađemo iz 'domoljubnog svemira' i umjesto da promatramo domovinu kao ono najviše, os oko koje se vrti čitav svijet, uzmemo da se nadilaze te uske nacionalističke granice i tendira ka onome općem. uzmemo kao takvu os humanost, čovjeka uopće, tada bismo mogli reći da i amerikanac može snimiti protuamerički film. tada takav nije pogonjen domoljubljem, više čovjekoljubljem i nije mu u prvom planu 'američko' nego 'ljudsko', a kako se opće u svijetu uvijek nadaje kroz neko posebno, onda doduše dolazi do tog općeg kroz američko (ako želi djelovati u americi). no to je američko ovdje tek slučajno (kao što je primjerice u francuskoj francusko), ono je sredstvo ne cilj dakle, ako se to njegovo opće kosi sa službenim američkim, možemo govoriti o protuameričkom amerikanca - da je ovo faktično moguće, govore nam slučajevi 'lova na vještice' pedesetih, kada su 'komunisti' bili promatrani kao protuamerički elementi; zapravo "you commie" je diskvalifikacija američkog u amerikanca i dan-danas
b) ne može ako pojam 'američko' uzmemo u najvećoj širini i pod njega strpamo sve heterogenosti koje uopće dolaze u obzir, onda nema smisla govoriti o nečemu protuameričkom amerikanca: sve je američko i fašizam i nacionalizam i feminizam i komunizam i ku klux klan i crne pantere i najbedastije i najpametnije itd... tada dolazi u obzir nadmetanje američkosti autora sa američkošću drugih, s tom primjedbom da je ta američkost sada uzeta kao nekakav sinonim za svjetonazor kojemu prišivamo američko iz same činjenice da se stvar odvija u americi u tom smislu ne može nastati ništa protuameričko ako je samo to američko nedefinirano, nekakva bezgranična kapa koja okuplja sve živo
dodatak na badlands: evo ja sam gore opisao jedno protuameričko doživljavanje filma (shvaćanje koje ima neke temelje), ti si rekao jedno američko doživljavanje (koje tek treba utvrditi, to je više bombastično nego istinosno;), a sada ga dodajem i ja: npr, možeš badlands gledati kao američki ako ga promatraš kao ono već opće mjesto - ostvarenje američkog sna koje poduzima pojedinac. dakle, sam usproks svemu, martin sheen sam uzima stvari u svoje ruke = zar to nije baš ona temeljna američka fantazma?
|
|
|
rommel
stripovi.com suradnik
Croatia
7436 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
|
rommel
stripovi.com suradnik
Croatia
7436 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22313 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 23/01/2010 : 15:56:46
|
Ne znam koja je bila Spielbergova namjera sa Schindlerovom listom ponad one očigledne - ispričati priču koja ga se dojmila - a nije ni važno. Film sam gledao sedam dana ne zato što je bio prestrašan za uzimanje naiskap nego zato što bi mi svakih petnaest minuta do pola sata bilo dosadno. Scene s Oskarom Schindlerom? Zakon. Male priče likvidiranih Židova? Tupost. Do kraja sam se više zbližio s Ralphom Fiennesom nego s djevojčicom u prepatetično ružičastom kaputiću.
Spielberg je ortodoksni Jevrej, i kao takvome bio mu je cilj da ljudima probudi osjecaje suprotne od onih koje je kod tebe izazvao.Kod vecine mu je to poslo za rukom. Schindlers List je ultimativni film o stradanju njegovog naroda i bez obzira da li je nekom dobar ili ne, obavezna je lektira.Ako nista drugo barem kod prvog gledanja je sve drugo do dosadan. |
Edited by - King Warrior on 23/01/2010 15:58:18 |
|
|
rommel
stripovi.com suradnik
Croatia
7436 Posts
Posted - 23/01/2010 : 15:56:51
|
quote: Originally posted by stinky
da, ali bitno je imati veliki
možda se žene ne bi složile al ako kraći daje isto koji smisao dužega? |
|
|
rommel
stripovi.com suradnik
Croatia
7436 Posts
Posted - 23/01/2010 : 16:17:45
|
quote: Originally posted by King Warrior
Spielberg je ortodoksni Jevrej, i kao takvome bio mu je cilj da ljudima probudi osjecaje suprotne od onih koje je kod tebe izazvao.Kod vecine mu je to poslo za rukom. Schindlers List je ultimativni film o stradanju njegovog naroda i bez obzira da li je nekom dobar ili ne, obavezna je lektira.Ako nista drugo barem kod prvog gledanja je sve drugo do dosadan.
u principu je macan rekao ono s cim se slazem AMON GOETH je u filmu daleko najsuperiorniji lik...a recimo kanal daleko bolje pokazuje ono sto je razvikani špilberg pokušao |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Posted - 23/01/2010 : 16:24:31
|
vidim da si neiskusan u tim pitanjima je, oba daju isto u banalnosti obične prakse, ali veliki je paljevina. to je obični + simbolički dodatak, dok je kratki samo obični u sivilu birokratske klasifikacije oba ze zovu pimpek, no u svijetu živih boja veliki se još zove falus (a kratki ne)
pitanje je s čim bi se žene složile (?)
|
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22313 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 23/01/2010 : 16:28:44
|
naravno da je najsuperiorniji lik, poklapa se sa njemackim uvjerenjima iz tog vremena. Ralph Fiennes je i ovdje kao i u mnogim drugim filmovima, ukrao glavnom glumcu centar paznje. Sta reci, pa cak je i Hopkinsa stavio u sjenku u Red Dragonu. Ali nema sanse da sam se i na koji nacin zblizio vise sa njim nego sa nekim drugim likom iz filma. |
Edited by - King Warrior on 23/01/2010 16:29:53 |
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Posted - 23/01/2010 : 17:02:57
|
@stinky - nešto sam, drugim povodom, ovih dana neformalno anketirao neke Amere i ispadne da je individualizam jedina točka oko koje će se svi složiti ... te dakle nije bezveze čitanje Badlandsa u ključu nastavka mita o pionirima, gangsterima i kome ono još?
@king warrior - smiješno je to ... Cijelo vrijeme gledanja Schindlera (mimo dijela koji je fakat o Schindleru) sam imao dojam da sam to već gledao. Ali kad? Koji je to bio film o holokaustu? Ili su se stripovi stopili u doživljaj viđenog? Smiješno, kažem.
mcn |
|
|
rommel
stripovi.com suradnik
Croatia
7436 Posts
Posted - 23/01/2010 : 17:03:14
|
quote: Originally posted by King Warrior
naravno da je najsuperiorniji lik, poklapa se sa njemackim uvjerenjima iz tog vremena. Ralph Fiennes je i ovdje kao i u mnogim drugim filmovima, ukrao glavnom glumcu centar paznje. Sta reci, pa cak je i Hopkinsa stavio u sjenku u Red Dragonu. Ali nema sanse da sam se i na koji nacin zblizio vise sa njim nego sa nekim drugim likom iz filma.
mene je schindler ostavio neutralnim -- ben kingsley još i više - a amon goeth je jedini životan lik tamo koji je uzburkao emocije kakve god one bile - zanemarimo li waidu jedini koji je uspio uzburkati emocije je pakula - u sofijinom izboru - ili slikovito prikazanje učinka ciklona b u rat i sjećanja - holocaust marvina j. chomskog predavno sam gledao još davnije čitao knjigu pa se ne sjećam ali i mila 18 bila je upečatljivija od spilberga - baš kao što je i big red one daleko jači od ryana |
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
|
Topic |
|