Author |
Topic |
anto
Advanced Member
Serbia
21132 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 08/10/2009 : 22:12:08
|
quote: Originally posted by Bruce Springsteen
Odlična su ova Integralna izdanja Bluberia, samo velika šteta što nisu u boji kao u originalu, ovako mi crtež izgleda nekako prazan
Slažem se, ovako bez boje i meni su totalno prazni |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 08/10/2009 : 23:39:55
|
Po dvadesettrihiljaditi put: ORIGINALNI BLUBERI NIJE U BOJI!!! Vecinu epizoda su uskrnavili neuki litografi po raznim stamparijama cije je brljanje sve samo ne doprinos kvalitetu stripa. Kada se kasnije preslo na kolorisanje sivih otisaka, kolor je na nesto i licio, kao u duetu Herman-Frajmon (Zima Klovnova) ali ni tada Ziro nije dobio bogznakako jakog koloristu pa je uglavnom preovladavalo bespotrebno sarenilo... Uostalom uporedite epizodu Rudnik ludog Svabe (Zlatna planina) iz Stripoteke sa ''kolorom'' u francuskom albumu. Od Ziroa nije ostalo ni z. |
|
|
Bruce Springsteen
Advanced Member
5545 Posts
Member since 28/10/2008 |
Posted - 08/10/2009 : 23:45:48
|
Hvala Bane na informacijji, ovo stvarno nisam znao, mislio sam da je original Bluberi u boji! E, sad stvarno moraću više da obratim pažnju na sam c/b crtež i donesem konačnu odluku da li da krenem sa ovim MP Integralima ili ne. |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 08/10/2009 : 23:55:44
|
Nema na cemu... Jean Giraud nikada i nikakvom tehnikom nije kolorisao Bluberija. Blisko je pameti da je eventualno za neke epizode na fotokopijama oznacavao litografima koje boje da koriste ali znam iz licnog iskustva da iz takve ''saradnje'' nikad nista nije na dobro izaslo |
|
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 09/10/2009 : 06:17:33
|
Bluberi od epizode Odmetnik izgleda dosta loshije od color parnjaka (do tada mogu reci da mi je svejedno kako ce i sta ce sa bojom). Inace Markteprint ne bi mogao da radi te integrale u boji sve da je i hteo, pa furaju pricu to sa tim kolorom. |
Edited by - kasper on 09/10/2009 06:38:55 |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 09/10/2009 : 07:38:20
|
@Inace Markteprint ne bi mogao da radi te integrale u boji sve da je i hteo,
Marketprint BI mogao da stampa Bluberija u boji ali NECE zbog onog sto sam naveo u postu!.
@pa furaju pricu to sa tim kolorom.
Odakle vam taj talenat da svako prosto objasnjenje zasnovano na ociglednim cinjenicama proglasavate iskonstruisanom pricom?
|
|
|
ninel
Senior Member
Serbia
1583 Posts
Member since 16/11/2004 |
Posted - 09/10/2009 : 07:39:04
|
quote: Originally posted by cat claw
Po dvadesettrihiljaditi put: ORIGINALNI BLUBERI NIJE U BOJI!!! Vecinu epizoda su uskrnavili neuki litografi po raznim stamparijama cije je brljanje sve samo ne doprinos kvalitetu stripa. Kada se kasnije preslo na kolorisanje sivih otisaka, kolor je na nesto i licio, kao u duetu Herman-Frajmon (Zima Klovnova) ali ni tada Ziro nije dobio bogznakako jakog koloristu pa je uglavnom preovladavalo bespotrebno sarenilo... Uostalom uporedite epizodu Rudnik ludog Svabe (Zlatna planina) iz Stripoteke sa ''kolorom'' u francuskom albumu. Od Ziroa nije ostalo ni z.
Tačno tako, Bane. Dao si baš dobar primer sa Zlatnom planinom, koju smo u Jugi mogli čitat u kolornom Biseru te crnobeloj Stripoteci. I to je ko noč i dan. Da ne usporedjujem još prvih šest Bluberijevih kolornih albuma Dečjih novina sa Marketprintovim integralima. Gotovo svi stripovi objavljeni u Stripoteci su u originalu crnobeli, pa bi stoga bilo najbolje da se tako i objavljuju. Al pošto smo postali razmaženi ko Francuzi, koji hoće imat sve u koloru, pa boje sve i svašta, tako se sada i kod nas objavljuje u koloru sve i svašta, bez razlike, od Badija Longveja do Alana Forda. Dakako, postoje stripovi kojima je naknadna boja pak neophodna, pošto su i crtani u tu svrhu (bez grafizma i sa puno beline u crtežu), poput Asteriksa, Larga Vinča ili Kolejevih Diamanata (poslednja dva baš sad možemo pratit u slovenačkom Bumerangu, pa bez boje doista izgledaju malo prazno). |
http://www.youtube.com/watch?v=SSRVtlTwFs8&feature=related |
|
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Posted - 09/10/2009 : 08:07:03
|
Marketprint BI mogao da stampa Bluberija u boji ali NECE zbog onog sto sam naveo u postu!.
Pa sto onda ne izdajete stripove u boji. Godisnja produkcija colora vam je 1-2 stripa. Kao vamo sve mozete, a kada covek vidi rezultate skoro pa 0 . A i jos na sta lici taj integral: los papir, los uvez, rascvetale korice, stampa mestimicno ocaj.
|
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 09/10/2009 : 08:21:36
|
quote: Originally posted by kasper
Pa sto onda ne izdajete stripove u boji. Godisnja produkcija colora vam je 1-2 stripa. Kao vamo sve mozete, a kada covek vidi rezultate skoro pa 0 . A i jos na sta lici taj integral: los papir, los uvez, rascvetale korice, stampa mestimicno ocaj.
Izdajemo onoliko koliko mozemo. Pogresno si povezao da ako mozemo da stampamo Bluberija u boji SVE mozemo. I moci ima granice. To''skoro'' preko nule je sustina A konacni izgled integrala je neka sasvim druga tuzna prica u kojoj Marketprint kao Marketprint ima jako malu ulogu. Pazi sad, sad cemo da furamo pricu kako je stamparija losa.... |
|
|
risbozg
Advanced Member
Croatia
15666 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 09/10/2009 : 08:33:17
|
mene zanima kada izlazi deveti nastavak lutka od slonovaće u stripoteci |
10.08.2003..''Kada nepravda postane zakon, otpor je tvoja dužnost.". AJMOOOOOOOO " CREME DE LA CREME HRVATSKE LIGE " DINAMOOOOOOOOOOOOOO |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21132 Posts
Posted - 09/10/2009 : 08:53:04
|
Meni je bolji Bluberi u boji i to je moje lično mišlljenje i stvar mog ličnog ukusa. Jutros sam uporedio Zlatnu Planinu u Biseru i u Stripoteci, i ne vidim da je c/b bolje. Ali opet, ponavljam, to je moj utisak ( mada sam čuo i od mase drugih stripofila isto mišljenje ) |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 09/10/2009 : 09:08:44
|
quote: Originally posted by anto
Meni je bolji Bluberi u boji i to je moje lično mišlljenje i stvar mog ličnog ukusa. Jutros sam uporedio Zlatnu Planinu u Biseru i u Stripoteci, i ne vidim da je c/b bolje. Ali opet, ponavljam, to je moj utisak ( mada sam čuo i od mase drugih stripofila isto mišljenje )
Naravno da nemam(o) nista protiv da se tebi i jos mnogima vise svidja Bluberi u boji. Nema ovde rasprave o ukusima, nego o faktima. Bluberi je izvorno crtan cb, a ostale nadgradnje su neautorske i izdavac nije zeleo da pored babe trpa i zabe. Ako cemo pravo, naslo bi se dosta onih kojima bi se svidelo da neko bojom koze ofarba Davida u Firenci jer je tako ''prirodniji''. Ali, bilo bi i dosta onih kojima se to ne bi svidelo. |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21132 Posts
Posted - 09/10/2009 : 09:30:07
|
Slažem se.Na primer meni je Princ Valiant c/b zakon, a onda čujem kako neko kaže da to nije to , i da je u boji mnogo bolji?!? Ali, opet,ponovo ću reći, meni je baš žao što ovaj integral nije kolorisan.
|
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18896 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 09/10/2009 : 09:53:44
|
ako je dobro koloriran svaki,ali baš svaki strip je bolji u boji.Ako je to napravljeno loše,bolji je crno-bijeli.To je ko da kažete da je crno-bijeli televizor bio bolji za gledanje.Nije, al da je neki John Weinov film dobar i bez boje je zato jer smo na takav navikli, da je bio u coloru opet bi bio bolji.Mislim da je sve stvar navike. Ali da danas B&W nije u trendu valjda se slažemo. Dajte samo klincima crno-bijelog Spajdermena. Prodaja bi se srozala na nulu. I meni je žao da Bluberi nije kolorisan ali uzimam i takvog.Opet navika.
|
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
stripadzija
Average Member
Slovenia
505 Posts
Member since 03/03/2009 |
Posted - 09/10/2009 : 10:55:27
|
quote: Originally posted by zmcomics
Noseni vestrom su svakako u opciji za Stripoteku. Kontaktirali smo novog izdavaca, al' videcemo koliko ce to brzo biti...
A zasto izdajete Bluberija c-b kad moze u boji? ;)
Salu na stranu, nisam cuo da je izasao sesti album Noseni Vetrom, da li je neko citao komentare? Bas me zanima da li je kvalitet isti kao u prvih 5 epizoda... I da li je ovo pocetak novog ciklusa?
Obzirom da smo citali u Stripoteci prvih 5, bilo bi super da se tako i nastavi. |
|
|
zmcomics
Average Member
727 Posts
Member since 24/08/2002 |
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 09/10/2009 : 12:42:56
|
Osobno mi je Blueberry u boji nekoliko stepenica iznad crno-bijelog, ali to ne znači da je c/b varijanta loša, dapače. Na kraju krajeva, već ga drugi izdavač izdaje koloriranog, pa tako imamo dvije vartijante. Ja ću kupovati i ove c/b integrale, samo da dodju konačno na red |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
|
|
I like girlz
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
7812 Posts
Member since 18/01/2005 |
Posted - 09/10/2009 : 15:00:16
|
Po dvadesettrihiljaditi put: ORIGINALNI BLUBERI NIJE U BOJI!!! Vecinu epizoda su uskrnavili neuki litografi po raznim stamparijama cije je brljanje sve samo ne doprinos kvalitetu stripa. Kada se kasnije preslo na kolorisanje sivih otisaka, kolor je na nesto i licio, kao u duetu Herman-Frajmon (Zima Klovnova) ali ni tada Ziro nije dobio bogznakako jakog koloristu pa je uglavnom preovladavalo bespotrebno sarenilo... Uostalom uporedite epizodu Rudnik ludog Svabe (Zlatna planina) iz Stripoteke sa ''kolorom'' u francuskom albumu. Od Ziroa nije ostalo ni z.
okej, ali to u ovom trenutku nije bitno... bitno je da su ljudi navikli na bluberija u boji i takvog ga vole i žele...
p.s. jel se kako može taj bluberi nabaviti u BiH? |
"Experience is simply the name we give our mistakes" |
Edited by - I like girlz on 09/10/2009 15:01:48 |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8032 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 09/10/2009 : 15:12:58
|
Meni nikad iz Marketprinta nisu odgovorili na sledeće pitanje:
-zašto se ne objavi još neka epizoda Jugurte? Ja čak i nisam ljubitelj Franza, ali ne volim nelogično prekinute serijale. Stripoteka nam je dužna kraja tj raspleta priče iz poslednjih epizoda. (O Toru i da ne govorim, jer pretpostavljem da je kupovina od Marvela te jedne epizode nešto teža.)
- treba da se otkupi i objavi i ta poslednja epizode Lutke, jer to što je izvorno objavljena posle velike pauze, ne znači da i čitaoci Stripoteke treba dugo da čekaju na završnu epizodu.
- Tajnu istoriju treba ubrzati, bar još te dve epizode do kraja prve celine, a posle nije ni neophodno, jer to (zahvaljujući scenariju) i nije neki strip.
- pretpostavljam da je problem sa cenom oko daljeg objavljivanja Largo Vinča, ali je se ipak nadam bar jednoj epizodi koja bi završila priču iz prethodne, treće. |
|
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Posted - 09/10/2009 : 15:29:42
|
@cat claw
Malo sam tuzan sto pak se niste odlucili da radite Bluba ko XIII, svaki broj zasebice, lep masni papir, lepe mekane korice. Svaki broj milina da bude. I opet da podvucem bez boje ima smisla do kasnijih epizoda. Cist primer Poslednja karta, strip ko radjen za color.
|
|
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
|
anto
Advanced Member
Serbia
21132 Posts
Posted - 09/10/2009 : 16:23:44
|
quote: Originally posted by alexts
Meni nikad iz Marketprinta nisu odgovorili na sledeće pitanje:
-zašto se ne objavi još neka epizoda Jugurte? Ja čak i nisam ljubitelj Franza, ali ne volim nelogično prekinute serijale. Stripoteka nam je dužna kraja tj raspleta priče iz poslednjih epizoda. (O Toru i da ne govorim, jer pretpostavljem da je kupovina od Marvela te jedne epizode nešto teža.)
- treba da se otkupi i objavi i ta poslednja epizode Lutke, jer to što je izvorno objavljena posle velike pauze, ne znači da i čitaoci Stripoteke treba dugo da čekaju na završnu epizodu.
- Tajnu istoriju treba ubrzati, bar još te dve epizode do kraja prve celine, a posle nije ni neophodno, jer to (zahvaljujući scenariju) i nije neki strip.
- pretpostavljam da je problem sa cenom oko daljeg objavljivanja Largo Vinča, ali je se ipak nadam bar jednoj epizodi koja bi završila priču iz prethodne, treće.
Isto i mene zanima !!! |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 09/10/2009 : 17:38:39
|
quote: Originally posted by kasper
@cat claw
Malo sam tuzan sto pak se niste odlucili da radite Bluba ko XIII, svaki broj zasebice, lep masni papir, lepe mekane korice. Svaki broj milina da bude. I opet da podvucem bez boje ima smisla do kasnijih epizoda. Cist primer Poslednja karta, strip ko radjen za color.
I meni je to zao. Bluberi i Komanca... Bas bi se lepo slagali na polici. Sta se moze. Inacemo zato one smorove od XIII i Kosmickih putnika |
|
|
tiberije
Average Member
USA
789 Posts
Member since 08/06/2007 |
Posted - 09/10/2009 : 20:00:36
|
Moram da kazem da mi se gotovo svi stripovi svidjaju vise crno beli, a jedini izuzetak je Asteriks i Bluberi. Mada je mozda to zbog toga sto sam ih prvo citao u koloru pa se valjda naviklo. Sa druge stranje i dan danas nikako ne mogu da svarim kolor izdanja Bonelija, jer sam citav zivot citao to u crno belom i sada mi nekako ne pase.Navika je cudo!!! |
Trazim ritam u koraku, usporavim ti hod |
Edited by - tiberije on 09/10/2009 20:01:18 |
|
|
Bruce Wayne
Senior Member
Serbia
1060 Posts
Member since 03/09/2008 |
Posted - 09/10/2009 : 22:30:47
|
Jel moze neki mali preview sta bi jos moglo da se pojavi u formi albuma kad se zavrse sadasnji serijali.... Ili ako je naslov poslovna tajna,kad bi mogli ocekivati nesto novo????
+Blueberry je mnogo bolji b&w,bar po mojim procenama,jer u onim kolorisanim hc albumima korisceno je previse boja i izgledalo je bezveze i izgubilo je duh koji Blueberry ima...
Jedan kolega forumas je postavio pitanje Largo Vinca!!!!!!!!!!!!! Zaista bih voleo da cujem odgovor na to,jer sam posle onih epizoda u stripoteci bas ostao zagrejan za to...i nista! A ne da mi se da uzimam one albume Bookglobe a jer nemam poverenja da nece izdavati brze od jednom godisnje!! Ima li sanse da Larga vidimo u formi albuma?????? |
Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine.
|
|
|
Topic |
|