Author |
Topic |
docA
Advanced Member
8104 Posts
Member since 14/09/2008 |
Posted - 06/11/2009 : 23:13:12
|
quote: Originally posted by manhunter
Ma on ti je samo izvikan.
Sa samo 14 godina...
|
Edited by - docA on 06/11/2009 23:13:34 |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25298 Posts
Member since 17/09/2004 |
|
kucni duh
Advanced Member
Croatia
3943 Posts
Member since 21/03/2007 |
|
culfis
Advanced Member
6738 Posts
Member since 01/12/2006 |
Posted - 07/11/2009 : 08:26:57
|
Bravo za topik! Cela misterija oko slike (nestanak pred rat, vagner,...) cini idealnu podlogu za bazu drugdje... |
Jel to štos iz Minhena? |
|
|
okudzava
Average Member
500 Posts
Member since 03/06/2009 |
Posted - 07/11/2009 : 15:01:53
|
Gle, nema me par dana na forumu i propustim zanimljivu temu!
Nisam morao da citam dalje od uvodnog Banetovog posta da bih odmah video da je autor remek dela nas Paja. Doduse, tu je malko pripomogao i clanak iz "Politikinog" kulturnog dodatka od pre par meseci.
Sto se tice Pajine "Seobe Srba", seca li se neko druge verzije koju je patrijarh Georgije Brankovic (1830-1907) narucio od slavnog slikara, gde je ovaj za lik patrijarha Arsenija umetnuo lik patrijarha Georgija i izbrisao zene i ovce? Secam se davno da sam ih gledao uporedo u nekoj knjizi, nesto tipa igrice "nadji razlike" iz "Mikijevog zabavnika", heh heh...
Nikako da 'izguglam' tu drugu verziju slike, a o samom dogadjaju Google mi izbacio ovo:
"Odmah pošto je video Seobu Srba patrijarh Georgije je izrazio neslaganje sa njenim konceptom. S tim u vezi napisao je pismo Paji Jovanoviću: „Nisam poručio sliku da im pokažem kako smo bili čobani, izbeglice, nego da smo došli mi narod pod oružjem sa ugovorom u ruci. Ovu privilegiju mora Čarnojević da ima u ruci. Briši onu ženu i one ovce. Ja hoću da naljutim Mađare, da im opet turim pod nos ovu carevu proklamaciju“.8 Vajkadašnji stav patrijarha Georgija da Velika seoba iz 1690. godine nije bila povlačenje stanovništva pod pritiskom Turaka, do tada nepoznat Jovanoviću, uslovio je prepravku desne polovine slike i onemogućio njen odlazak na izložbu za koju je bila namenjena. (Na izložbi u Budimpešti, 1896. godine, Paja Jovanović je ipak bio zastupljen slikom Vršački triptih - Pijaca, Berba i Kosidba, rad iz 1895. godine.)9 Posle prepravke Seoba Srba je dobila novi izgled. Na njoj patrijarh Arsenije III Čarnojević ima lik patrijarha Georgija Brankovića, jaše na riđanu, a u podignutoj desnoj ruci drži krst. Uporedo sa njim ma sivcu jaše episkop jenopoljski Isaija Đaković10, koji sada u rukama drži privilegiju austrijskog cara Leopolda I datu Srbima. Umesto žene sa detetom u naručju, sada na riđanu jaše ratnik, a dete koje pridržava vođice Patrijarhovog konja, nosi pušku na levom ramenu. Umesto naroda, zaprega i ovaca prikazana je naoružana vojska."
http://pravoslavlje.spc.rs/broj/1005/tekst/lepota-i-tuga-seobe-srbalja/print/lat
- haw haw! |
|
|
axle munshine
Senior Member
Serbia
2341 Posts
Member since 14/06/2006 |
Posted - 07/11/2009 : 18:02:56
|
quote: Originally posted by manhunter
Inače, od spomenutog Uroša Predića mi je ovo najimpresivnije delo:
Impresivna je svakako...i verovatno najbolji prikaz Sv.Save... |
...BD, c'est la vie... |
|
|
Vlaad
New Member
USA
217 Posts
Member since 31/07/2003 |
Posted - 07/11/2009 : 18:31:01
|
quote: Originally posted by okudzava
Sto se tice Pajine "Seobe Srba", seca li se neko druge verzije koju je patrijarh Georgije Brankovic (1830-1907) narucio od slavnog slikara, gde je ovaj za lik patrijarha Arsenija umetnuo lik patrijarha Georgija i izbrisao zene i ovce? Secam se davno da sam ih gledao uporedo u nekoj knjizi, nesto tipa igrice "nadji razlike" iz "Mikijevog zabavnika", heh heh...
Nikako da 'izguglam' tu drugu verziju slike
Google Images izbacuje gomilu reprodukcija obe verzije. |
|
|
okudzava
Average Member
500 Posts
Member since 03/06/2009 |
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 07/11/2009 : 19:22:32
|
quote: [i]
"Odmah pošto je video Seobu Srba patrijarh Georgije je izrazio neslaganje sa njenim konceptom. S tim u vezi napisao je pismo Paji Jovanoviću: „Nisam poručio sliku da im pokažem kako smo bili čobani, izbeglice, nego da smo došli mi narod pod oružjem sa ugovorom u ruci. Ovu privilegiju mora Čarnojević da ima u ruci. Briši onu ženu i one ovce. Ja hoću da naljutim Mađare, da im opet turim pod nos ovu carevu proklamaciju“.8 Vajkadašnji stav patrijarha Georgija da Velika seoba iz 1690. godine nije bila povlačenje stanovništva pod pritiskom Turaka, do tada nepoznat Jovanoviću, uslovio je prepravku desne polovine slike i onemogućio njen odlazak na izložbu za koju je bila namenjena. (Na izložbi u Budimpešti, 1896. godine, Paja Jovanović je ipak bio zastupljen slikom Vršački triptih - Pijaca, Berba i Kosidba, rad iz 1895. godine.)9 Posle prepravke Seoba Srba je dobila novi izgled. Na njoj patrijarh Arsenije III Čarnojević ima lik patrijarha Georgija Brankovića, jaše na riđanu, a u podignutoj desnoj ruci drži krst. Uporedo sa njim ma sivcu jaše episkop jenopoljski Isaija Đaković10, koji sada u rukama drži privilegiju austrijskog cara Leopolda I datu Srbima. Umesto žene sa detetom u naručju, sada na riđanu jaše ratnik, a dete koje pridržava vođice Patrijarhovog konja, nosi pušku na levom ramenu. Umesto naroda, zaprega i ovaca prikazana je naoružana vojska."
http://pravoslavlje.spc.rs/broj/1005/tekst/lepota-i-tuga-seobe-srbalja/print/lat
- haw haw!
Eto kako se rodila ideja za Photoshop. |
|
|
Sneaksie Thiefsie
Advanced Member
4546 Posts
Member since 22/04/2008 |
|
Topic |
|