forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bande dessinée
 Blacksad
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

tiberije
Average MemberUSA
789 Posts

Member since 08/06/2007

Posted - 07/11/2009 : 15:29:04  Show Profile Show Extended Profile  Send tiberije a Private Message  Reply with Quote
Evo procitao sam konacno Blacksada pa dok sam pod utiskom da dam svoje vidjenje.

BLACKSAD
Piše - Juan Díaz Canales
Crta - Juanjo Guarnido

Blacksad, detektiv koji kao da je izasao iz pera Raymond Chandler ili Dashiell Hammetta, što nije ni čudo ako se ima u vidu da su upravo ova dva pisca rodonočelnika Noir žanra direktni „krivci“ za ovo strip remek delo.
Naravno ako su oni obezbedili pisanu podlogu onda su režiseri kao sto su Billy Wilder (Sunset Blvd, The Lost Weekend, Double Indemnity), John Huston (Maltese Flacon, The Asphalt Jungle), Howard Hawks (The Big Sleep) obezbedili vizuelnu podlogu koja je gotovo u celosti ispoštovana uz jednu „malu modifikaciju“. Naime naš junak kao i svi ostali likovi u ovom stripu su nacrtani kao životinje ljudskog oblika i ljudskog ponašanja. Tako je naš detektiv ustvari crna puma, žene su obično mačkastog izgleda, policajci-psi, ljigavci-gušteroliki. I upravo je ovo stvar koja je veliki plus ovog stripa jer korišćenjem životinjskih likova autori uspevaju da izraze unutrašnje stanje duha likova u stripu. Ovo je nešto što će vam možda „smetati” prvih par stranica ali onda će sveukupna atmosfera stripa praćena crtežom od koga zastaje dah učiniti da zaboravite na to i ovo čitate kao bilo koji drugi strip. U stvari da li ćete zaista čitati ovo kao bio koji drugi strip? Svakako ne, ovo ćete čitati kao jedan od onih retkih stripova na koje naletite tek povremeno i koji uvek uspeju da vas ostave bez daha.
A sada malo o likovima, Ljudi-Životinje su prikazani sa puno ljubavi i pažnje tako da je veoma lako videti na njihovim licima i najmanje emocije. Čitava „scenografija” verno dočarava milje Noir filmova, zadimljeni barovi, ulice vlažne od kiše, kancelarija našeg detektiva koja neodoljivo podseća na kancelariju Sem Spade (Hemfri Bogarta) u Malteškom sokolu, korumpirani političari, femme fatale heroine, i naš glavni lik privatni detektiv Blacksad sa neizbežnim kišnim mantilom i upaljenom cigaretom u ruci.
Ovaj film ima i zvučnu podlogu, a šta bolje pristaje ovom miljeu od Jazz-a i melodija kao što su „That Old Black Magic”. Na taj način utisak je potpun i sve je spremno da priča počne.
Naš detektiv Blacksad se u prve tri epizode ovoga serijala suočava:

1) U prvoj epizodi Blacksad se suočava sa ubistvom slavne glumice koja je nekada bila njegova ljubavnica, i koja je vodila poprilično promiskuitetan život. Naravno činjenica da su se rastali pomalo burno ne utiče na želju i rešenost Blacksada da pronađe odgovornog za njeno ubistvo i osveti je. To uvek biva neko bogat i moćan - a likovi kao Blacksad, nihilisti po prirodi koji na površini ne veruju više ni u šta a opet u duboko u sebi ispod tog plašta cinizma kriju iskru okorelog idealiste – su kao rođeni da im zagorčaju život.
Jedan bitan lik koga srećemo u prvoj epizodi je policijski komesar Smirnoff inače nemački ovčar, koji pomaže Blacksadu jer zna da nekada zakon i pravda ne mogu da idu ruku pod ruku i da je potrebno iskoračiti iz okvira zakona kako bi pravda bila zadovoljena.
2) U drugoj epizodi autori se bave temom rasizma, tačnije naci-arijevskog pokreta koji pokušava da iskoreni sve niže rase iz svog grada i u tome ima punu podršku (a i vođstvo) moćnih ljudi iz tog kraja. Problem nastaje kada mala devojčica crne puti bude kidnapovana i Blacksad se prihvata zadatka da je pronađe.
U ovoj drugoj epizodi srećemo se sa novinarom-lasicom po imenu Wik, on se nalazi u neprijateljskim odnosima sa sapunom i svim oblicima lične higijene i to naravno smeta našoj mački osetljivog njuha (Blacksadu), naravno to ne menja činjenicu da mu je ovaj lik izuzetno koristan sa svim informacijama koje ima i polako i sigurno simpatični prljavko Wik preuzima ulogu Sidekicka u Blacksad serijalu.
3) U trecoj epizodi autori se dotiču teme hladnog rata i nuklearnog oružja. U samom središtu priče opet se nalazi stari prijatelj Blacksada profesor Oto Liber. Tu se srećemo i sa novom ženskom osobom u životu Blacksada, Almom Mayer inače prijateljicom doktora Ota Libera. Ne bih da otkrivam kako se ta priča između njih završila ali definitvno naš detektiv nije ostao ravnodušan na njene čari.Priča dalje prati pokušaje jednog senatora - koji neodoljivo podseća na senatora Mekartija koji je tokom 50-ih godina u americi sproveo „lov na veštice“ ili ti u prevodu lov na komuniste, kada su stradali i oni koji jesu i oni koji nisu imali veze sa tim- da očisti Ameriku od komunista naravno na udaru se ubrzo nalazi i grupa umetnika okupljena oko profesota Ota Libera. U celu tu priču uključuje se i Ruska obaveštajna služba koja pokušava da dođe do informacija o nuklearnom oružju. Naravno dolazi i do par ubistva a u središtu te priče se nalazi naš detektiv Blacksad koji pokušava da spase svog prijatelja profesora i da utvrdi ko i zbog čega likvidira njegove prijatelje.


Na kraju šta reći osim da je meni kao ljubitleju Noir žanra ovaj strip legao kao pivo na +40C. Sve mi je baš bilo potaman, crtež priča, Hemfri Bogartovski glavni junak Blacksad, cela ova atmosfera stripa u kome preovladava pesimizam i beznađe ali i želja glavnog junaka da uradi šta god da je u njegovoj moći kako ne bi potonuo među prvima. Kada malo bolje razmislim možda je jedan od razloga zašto toliko volim Noir žanr upravo činjenica da likovi nisu ni crni ni beli, već jednostavno sivi. Naime okolnosti nagone nekog lika da se ponaša na ovaj ili onaj način, niko nije tu ni dobrica ni zloća i najverovatnije likovi koji su u jednoj epizodi na strani dobra mogu vrlo lako završiti na drugoj strani ako ih okolnosti na to navedu.

I da završim sa citatom iz filma Hollow Triumph (1948)

"John Muller : You’re a bitter little lady."

"Evelyn Hahn : It’s a bitter little world."


Da to su prave reči gorak je ovaj Noir svet, ali utoliko je i zanimljiviji za nas čitatelje.

Trazim ritam u koraku, usporavim ti hod

Edited by - tiberije on 07/11/2009 17:16:02

Renky
stripovi.com suradnikCroatia
11058 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 07/11/2009 : 15:33:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
Super, znači našlo te čim si se potrudija napisati ovoliki osvrt. Meni jedan od boljih stripova u zadnjih par godina.

Usput, postoje na sajtu i recenzije prve dvi epizode a ja treću nikako da pošaljem

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

Grujah.
Advanced MemberSerbia
3254 Posts

Member since 28/07/2009

Posted - 07/11/2009 : 16:06:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Grujah. a Private Message  Reply with Quote
Jaoj, detektivi sa cigarom i u trenchcoatu :D To mi je tako jako da nikad ne mogu da odolim, ovo moram da uzmem što pre.
Go to Top of Page

Le Samourai
Senior Member2871 Posts

Member since 14/10/2008

Posted - 07/11/2009 : 16:58:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Le Samourai a Private Message  Reply with Quote
Blacksad mi je jedan od omijenih BD naslova poslednjih godina, ali ipak bi scenario mogao i morao biti bolji. Standardna duzhina BD albuma prosto gushi ovu vrstu zapleta, i na primeru sjajnog stripa kao shto je Blacksad se to ponajbolje vidi.
Go to Top of Page

tiberije
Average MemberUSA
789 Posts

Member since 08/06/2007

Posted - 07/11/2009 : 16:59:57  Show Profile Show Extended Profile  Send tiberije a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Renky

Super, znači našlo te čim si se potrudija napisati ovoliki osvrt. Meni jedan od boljih stripova u zadnjih par godina.

Usput, postoje na sajtu i recenzije prve dvi epizode a ja treću nikako da pošaljemDa pogodio me bas kako treba jer ja sam ti veliki ljubitelj Noir zanra tako da nije ni cudo da mi se strip svideo. Mada opet mogao je da bude Noir ali los tada bi ga popljuvao samo tako jer sam posebno osetljiv na stripove koji se ticu necega sto volim.

Trazim ritam u koraku, usporavim ti hod
Go to Top of Page

tiberije
Average MemberUSA
789 Posts

Member since 08/06/2007

Posted - 07/11/2009 : 17:12:01  Show Profile Show Extended Profile  Send tiberije a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Le Samourai

Blacksad mi je jedan od omijenih BD naslova poslednjih godina, ali ipak bi scenario mogao i morao biti bolji. Standardna duzhina BD albuma prosto gushi ovu vrstu zapleta, i na primeru sjajnog stripa kao shto je Blacksad se to ponajbolje vidi.Slazem se da je scenario mogao biti bolji ali kod Noira je cesto forma vaznija od sadrzaja. Naime nuzno je ispostovati neke postulate serijala: femme fatale zena koja je u nevolji i kojoj ne treba verovati, glavni lik je detektiv samotnjak, atmosfera sivila i beznadja iz koje svako pokusava da nadje izlaz ali niko nikada ne uspeva, kisne ulice,jazz, zidimljeni lokali, kisni mantili i cigarete...E kada uspes sa formom onda si odradio 60% stvari koje su bitne ostaje ti jos 20% vezano za dobro karakterizaciju likova i 20% vezano za kvalitet price. Ako se ovde slozimo da je ovde prica nesto tanja i da od tih 20% moze da dobije 10-15%, ipak dolazimo do 90-95% ocene kada je u pitanju Blacksad, sto je i vise nego dovoljno da strip dobije visoku ocenu.

Trazim ritam u koraku, usporavim ti hod

Edited by - tiberije on 07/11/2009 17:13:23
Go to Top of Page

Le Samourai
Senior Member2871 Posts

Member since 14/10/2008

Posted - 07/11/2009 : 19:00:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Le Samourai a Private Message  Reply with Quote
I ja sam fan noira i hardboiled zhanra, ali za istinski sjajna dela te vrste je zapravo sadrzhaj dosta znachajniji od forme, jer se formom mozhe dostici prosek, ali samo izdvajanjem od mase slichnih dela se mozhe reci da je neshto zaista veliko delo.

Blacksad se nekim stvarima jeste iz te mase izdvojio, samo bih voleo da se izdvojio josh vishe - a to mu duzhina jednog BD albuma nije dozvolila.
Go to Top of Page

tiberije
Average MemberUSA
789 Posts

Member since 08/06/2007

Posted - 07/11/2009 : 21:34:39  Show Profile Show Extended Profile  Send tiberije a Private Message  Reply with Quote
Tu jesi u pravu da bi delo bilo veliko nedostaje tih 20% koje obezbedjuje genijalna prica. Po meni licno najbolji Noir svih vremena se ne bavi uopste privatnim detektivima niti femme fatale zenama vec jednom zaboravljenom zvezdom iz doba nemih filmova i jednim zigolom. Pogadjas da je rec o Sunset Boulevard (1950) Billy Wildera sa William Holdenom i Gloriom Swanson. Tu forma nije ispostovana gotovo uopste ali je sadrzaj takav da sve ostalo pada u vodu.

Trazim ritam u koraku, usporavim ti hod
Go to Top of Page

Le Samourai
Senior Member2871 Posts

Member since 14/10/2008

Posted - 07/11/2009 : 21:51:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Le Samourai a Private Message  Reply with Quote
Apsolutno. Sunset Boulevard je totalno remek-delo.
Go to Top of Page

no1
Senior MemberCroatia
1322 Posts

Member since 16/06/2005

Posted - 07/11/2009 : 23:19:58  Show Profile Show Extended Profile  Send no1 a Private Message  Reply with Quote
Preduhitrio si me u vezi ove teme i u svakom slučaju napravio bolji osvrt nego što bi ja.
Čitao sam strip možda prije 2mjeseca i vjeruj mi da ga se skoro svakodnevno sjetim.
Kada bi morao birati najbolji strip,odnosno barem tri(teško se odlučiti koji je najbolji)Blacksad bi imao svoje mjesto!
Stvarno Remek-djelo!!
Daj Bože više takvih stripova,o kojima se razmišlja još dugo vremena nakon čitanja!

Go to Top of Page

Le Samourai
Senior Member2871 Posts

Member since 14/10/2008

Posted - 08/11/2009 : 01:20:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Le Samourai a Private Message  Reply with Quote
Ovde se mozhe videti jedna tabla 4tog albuma...

http://www.blacksadmania.com/article-36862541.html
Go to Top of Page

Raymond
Senior MemberUSA
1023 Posts

Member since 05/05/2006

Posted - 08/11/2009 : 09:50:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Raymond a Private Message  Reply with Quote
ovo izlazi za amere od dark horsa na proljece u integralu. Vrlo dobar roman samo malo oduzen..
Go to Top of Page

Mord
Advanced Member

Croatia
3122 Posts

Member since 20/10/2001

Posted - 08/11/2009 : 10:39:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Mord a Private Message  Reply with Quote
Ide dalje? Steta.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik22064 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 08/11/2009 : 17:19:32  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Blacksad je perfektan strip!
Nadam se da ce cetvorka imati dobar scenario i zadrzati nivo prethodnika.
Go to Top of Page

hrvoje23
Senior MemberCroatia
2166 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 08/11/2009 : 23:10:28  Show Profile Show Extended Profile  Send hrvoje23 a Private Message  Reply with Quote
Odlican strip!!
Go to Top of Page

Poli
Advanced MemberSlovenia
37195 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 09/11/2009 : 11:23:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
Samo sam malo prelistao strip i odmah znao, ovo treba imati!!

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnikCroatia
29518 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 10/11/2009 : 12:28:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

Blacksad je perfektan strip!
Nadam se da ce cetvorka imati dobar scenario i zadrzati nivo prethodnika.cetvorka?!
zar nije to gotovo?
Go to Top of Page

Grujah.
Advanced MemberSerbia
3254 Posts

Member since 28/07/2009

Posted - 24/11/2009 : 20:55:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Grujah. a Private Message  Reply with Quote
Meni je crtež u Blacksadu jedan od najboljih sa kojim sam se dosad susreo. Pogotovo kako su odlično pokazani karakteri i emocije ljudi, i to kroz životinje.

Potpuno se slažem da svakoj priči fali 10ak strane da bi strip bio vrhunski, ali i ovako je odličan.
Go to Top of Page

misterx381
Average MemberTunisia
892 Posts

Member since 17/02/2007

Posted - 28/11/2009 : 02:36:38  Show Profile Show Extended Profile  Send misterx381 a Private Message  Reply with Quote
Pročitao pre jedno mesec dana. Poprilično dobar strip. Jedan od retkih koji me nije oduševio pričom već crtežom koji je fenomenalan.
Go to Top of Page

il cattivo
Average MemberCroatia
858 Posts

Member since 25/05/2005

Posted - 30/11/2009 : 11:15:44  Show Profile Show Extended Profile  Send il cattivo a Private Message  Reply with Quote
Pročitao samo jedinicu i moram se složiti sa svim ovdje već rečenim, apogotovo sa koelgama, obožavateljima noira.
Baš sam sinoć pogledao Sunset Blvd,a Blacksad dok se čita istom atmosferom odiše....jedine zamjerke na ograničenost stranica...

To really live you must almost die
And it happened just that way with me
Go to Top of Page

drakulloni
Senior Member1317 Posts

Member since 25/09/2009

Posted - 30/11/2009 : 12:27:42  Show Profile Show Extended Profile  Send drakulloni a Private Message  Reply with Quote
Koliko je albuma do sada izdao BP?

Lepo je promenniti se...Jos je lepse promeniti se zauvek.
Go to Top of Page

Grujah.
Advanced MemberSerbia
3254 Posts

Member since 28/07/2009

Posted - 30/11/2009 : 12:56:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Grujah. a Private Message  Reply with Quote
Albuma čega? Blacksad? Jedan integral sa sva tri albuma. Četvrti album, čini mi se, još nije izašao.

Edited by - Grujah. on 30/11/2009 13:43:59
Go to Top of Page

drakulloni
Senior Member1317 Posts

Member since 25/09/2009

Posted - 30/11/2009 : 13:39:16  Show Profile Show Extended Profile  Send drakulloni a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Grujah.

Albuma čega? Blacksad? Jedan integral sa sa sva albuma. Četvrti album, čini mi se, još nije izašao.

Da, mislio sam na albume Blacksad-a.

Odlicno znaci 3in1

Lepo je promenniti se...Jos je lepse promeniti se zauvek.
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
20573 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 04/01/2010 : 23:09:09  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Ko će sad da čeka 5-6 godina da naprave još tri albuma, pa da ga BP objavi u integralu?

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

drogsy
stripovi.com suradnikCroatia
4689 Posts

Member since 27/12/2009

Posted - 11/01/2010 : 20:56:53  Show Profile Show Extended Profile  Send drogsy a Private Message  Reply with Quote
oho , naš'o sam vas napokon

Go kneel and weep
Go to Top of Page

tiberije
Average MemberUSA
789 Posts

Member since 08/06/2007

Posted - 16/01/2010 : 12:02:33  Show Profile Show Extended Profile  Send tiberije a Private Message  Reply with Quote
Gde si nas to nasao:):)

Trazim ritam u koraku, usporavim ti hod
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000