U utorak sam konačno kupio najnoviji "Bookglobe"-ov album "Blekseda", a danas sam, čitajući ga, u njemu iznenada i sasvim slučajno, u prolazu, "sreo" starog poznanika. Na sedmoj strani stripa u albumu "Pakao, tišina" u donjem desnom uglu na slici koja prikazuje široki plan jedne velike raskrsnice u Nju Orleansu, na desetak metara od Blekseda i Viklija "prošetao se" i Ignacije Rajli.
Ignacije je, inače, glavni lik (anti-heroj) kultnog romana Džona Kenedija Tula "Zavera budala" čija radnja se takođe odvija u Nju Orleansu, a ovde je prikazan u svinjskom obliku, ko je čitao knjigu znaće i zašto. Knjigu je u Srbiji izdao beogradski "Clio" 1999. godine. Ko nije pročitao - najtoplije preporuke!
vidi stvarno, au što mi krivo što sam ne uhvatih ignacija... pridružujem se preporukama za knjigu, mada je već uveliko rasprodata
"Ja se mnogo bojim ljudi koji hoce da usrece narod... ...niko nema prava da silom svog suseda cini srecnim."
Ipak, zanima me par stvari. Zasto su na ljudska tijela (u urednim odijelima pa cak i sa kravatama) nasadjene glave macki, a ne (i) nekih drugih zivotinja?
sudiš prema krajnje nereprezentativnoj slici, inače strip obiluje svakojakim životinjama (životinjskim glavama): zec, krokodil, žirafa, polarni medved, gorila, kornjača, ajkula, drakula... štaviše, ta raznolikost me i privukla stripu...
"Ja se mnogo bojim ljudi koji hoce da usrece narod... ...niko nema prava da silom svog suseda cini srecnim."
Nisam ovo citao, a i ne namjeravam. Ipak, zanima me par stvari. Zasto su na ljudska tijela (u urednim odijelima pa cak i sa kravatama) nasadjene glave macki, a ne (i) nekih drugih zivotinja? Je li u pitanju "duhovit" ili "ozbiljan" strip?
Nekako ne mogu zamisliti neku drugu basnu (kao recimo Miki ili junaci iz Patkovgrada) u "ozbiljnom" izdanju.
Maus ?
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Procitao prvi album, statigaznam, nije mi nista specijalno. Crtez je stvarno dobar, ali script mi je tesko prosecan...Leo Pulp je bolji noir od ovoga. Al ajmo dalje, ceka drugi album.
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
To je i moje mišljenje koje sam spomenuo nekoliko puta. Meni je Bleksed strip sa prelepim crtežom, sjajnom idejom i mlakom pričom . Sve u svemu, dobar stripić i ništa više.
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Pročitao prva dva albuma, i mogu se samo složiti sa zadnjih par dojmova s ove strane topica... Iznimna grafička strana pomalo je nadmoćna nad simplificiranim sadržajem albuma (priča i scenarij). Antropomorfizirani likovi baš su mi dojmljivi. Ima sve značajke noira, likovi i radnja prate već ustaljene obrasce, no ovakva forma albuma nije baš pogodna za koncept malo kompleksnije priče. Ubojstvo holivudske dive, baš isprana tema. I prvi i drugi album imaju iste mane i vrline...
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Ja sam ama baš subjektivan po pitanju Blacksada, jer sam veliki ljubitelj životinja i ponosni vlasnik dvije mace. Pročitaj i ostala dva, treći je vjerovatno najbolji što se kompleksnosti priće tiće.
Don't regret the rules I broke, when I die bury me in smoke.
Iz intervjua sa Juanjom Guarnidom, dio koji nas najviše zanima:
JSC: What's your next job? JG : On the fifth Blacksad is already underway. I began to dissect the scenario happened to me recently. I started the character studies ... JSC: A release date? JG : Let's say the end of 2013, maybe ...
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
Bleksada - Pakao, tišina... mozda i najbolje nacrtano do sada, odlican crtez, uistinu za svaku pohvalu, stvarno fenomenalno... sto se tice price... objektivno... u rangu korektnog..., a subjektivno... mozda i nesto iznad toga i to iskljucivo zbog teme i sredine u okviru koje je prica smestena...