Author |
Topic  |
|
storyteller
Starting Member
1 Posts
Member since 26/12/2009 |
Posted - 27/12/2009 : 05:01:57
|
Posto sam nov na forumu a nisam pregledao stare teme, izvinjavam se ako je vec bilo razgovora o ovom stripu  "Vertigo" edicija je puna bisera koji su doveli do toga da je smestim odmah do "Dilan Doga" na mojoj top-listi. Uglavnom mi se dopadaju stripovi koji se bave dark, okultnim ili psiholoskim temama sa postmodernom notom. "Dilan dog" je tu verovatno sampion, ali kad sam poceo da citam "sandman"-a, shvatio sam da je moguce obradjivati slicne teme u stripu na prilicno razlicit nacin i da to postigne izuzetan efekat. Posto sam procitao svih 75 epizoda sendmena na engleskom, odusevio sam se kad sam video da je "beli put" poceo da ga prevodi. Naravno, tu je i "hellblazer", ali kod njega je (u prvih stotinak epizoda koje sam procitao) kvalitet promenljiv, dok je "sendmen" u svakoj epizodi sve zrelija i kompleksnija prica. Jedan od likova koji je doziveo debi u "preludijumima i nokturnima" na nacin koji me nije preterano odusevio, ali je u "sezoni izmaglica" dobio novu dimenziju, je i Lucifer, koji je zatim u vertigo ediciji dobio sopstvenu seriju. Pisac serijala je Mike Carey, koji je potpisao i odredjen broj epizoda "hellblazer"-a koje nisam procitao kao i jos nekoliko izdanja iz "vertigo" edicije. "Lucifer" je kao i "sandman" isprican u 75 epizoda koje su kasnije sakupljene u 11 grafickih novela, i poenta ovog posta je da vas zainteresujem za taj serijal :) Ovo sto cu pisati u nastavku je moj dozivljaj tako da ne preporucujem da ga posmatrate kao previse objektivnu kritiku :)
Price su manje "difuzne" od onih u "sandman"-u, sto znaci da ce citaocima koji najvise uzivaju u nekonzistentnijim momentima avantura svevremenih, 'lucifer" mozda delovati prilicno "linearno", ali to je samo po formi tako. Sadrzina je krcata filozofskim idejama i posebno ce biti zanimljiva onima koji su zainteresovani za filozofiju religije, i temu odnosa slobodne volje i determinisanosti, kao i uloge "zla" u poretku stvari. Sam lik Lucifera je odlicno kreiran, sa mnogo nijansi, bez krutosti i stereotipizacije, kao i bez kopiranja karakteristika likova iz drugih serijala. Za razliku od sendmena kod koga svaka novela moze da se cita kao posebna celina (iako postoji nit "obuhvatnije" price koja se provlaci), serijal "Lucifer" je u osnovi jedna prica. Likovi su odlicno razradjeni i malo je epizodnih uloga koje ne dobijaju dalje razradjivanje u serijalu. Epizode koje funkcionisu kao price unutar price, ili kao digresije, su izuzetno zanimljivo uradjene. Onima koji vole inteligentne price sa metafizickim sadrzajem, od srca preporucujem ovaj serijal, i mislim da bi bilo fantasticno ako bi "beli put" i njega objavio na srpskom jeziku :)
|
|
sigismundus
Senior Member

Slovenia
1043 Posts
Member since 08/07/2002 |
Posted - 28/12/2009 : 02:13:49
|
jes, lucifer več se neko vreme spremam na taj poduhvat zasada mi fali jedan trejd, ali prijatelj, koji ga hvali do besvesti, če mi ga pozajmiti sada ga doduše još neču čitat, jer iščitavam kompletnog hellblazera ali skoro... |
______________________ onaj, koji sniva tudje snove |
 |
|
vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts
Member since 21/12/2006 |
Posted - 29/12/2009 : 12:10:18
|
Dobar je Lucifer, nema dileme, gori od Helblejzera, Pričera i Sendmena, bolji recimo od Transmetropolitena i otprilike mi je u ravni sa Y - the last man i 100 metaka. Otprilike... |
... |
Edited by - vope on 29/12/2009 12:12:06 |
 |
|
naker
Advanced Member

5271 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 12/06/2024 : 11:17:23
|

=
Lucifer
Napisao: Mike Carey Nacrtali: Peter Gross & Ryan Kelly; Dean Ormston; P. Craig Russell (#50)
The Sandman Presents: Lucifer #1–3 Lucifer #1-75 Lucifer: Nirvana one-shot
Lucifer kao jedan od harizmatičnijih likova iz Sandman univerzuma zasluženo dobio svoj spinoff serijal. Strip prati njegove dogodovštine nakon što je u Sandmanu proterao sve demone i ključeve Pakla predao Morpheusu. Serijal se bavi idejom slobodne volje i predodređenosti. Lucifer se pobunio protiv Boga i njegove kreacije, ali ga večito proganja taj znak pitanja da li je njegova pobuna stvarna, ili je bila unapred predodređena od strane Boga? Strip je filozofske prirode jer se preisputuju odluke Boga, neki će reći i kontraverzan jer su anđeli prikazani bez polnih organa. Radnja je linearne prirode, ima glavu i rep, praktički sva postavljena pitanja će biti odgovorena, i serijal ima konstantan nivo visokog kvaliteta zaključno sa zadovoljavajućim epilogom.
Gaimanova želja je bila da Lucifer izgleda kao David Bowie. Lucifer ima u sebi ono britansko, arogantno, sa visine gleda na druge, kao da ostali nisu dostojni da stoje u njegovoj senci, iako poštuje svačiju individualnost. Ali iako je gospodario Paklom od pamtiveka, Lucifer nikada ne laže, on uvek govori istinu, a istina nije uvek ono što želimo da čujemo. Lucifer je pametan, lukav, odlučan, uvek traži rupu u zakonu, iako bi najviše želeo da je on taj koji bi napisao zakon. Moralni i etički kompas mu zna biti upitan, smrt nedužnih smatra kao dostojnu žrtvu kako bi se ostvarili viši ciljevi. Anđeli imaju visoku minutažu u stripu jer se često sukobljavaju sa Luciferom po pitanju na koji način treba slediti volju Boga.
Zlatno pravilo bilo kojeg dugog serijala je da je serijal dobar koliko su njegovi sporedni likovi dobri, a Lucifer ima odlične sporedne likove. Mazikeen kao žena ratnica i Luciferova ljubavnica je sjajan lik, veći od života, i ljubimac fanova. Dok otkačeni i presmešni Gaudium nudi taj toliko potreban komičan odušak. Crtež varira u stilu, ali ne i u kvalitetu. Iako je serijal dug, na njemu se smenjuje veoma mali broj crtača. Mnogi su se bunili kada je serijal preuzeo crtač Dobrostivih gospa iz Sandmana jer taj stil ne odgovara Luciferu, ali ja se ne slažem sa ovim i crtež je kakav i treba da bude. Jedino što je razočaravajuće je što su na početku serijala mnogi likovi imali jedinstven font zbog načina govora, ali kasnije je ta ideja odbačena i upis fonta je različit samo kad priča Lucifer.
Nisam siguran koliko je ovo zahvalno izdavati jer je serijal dug (pet deluks knjiga ili dva gigantska omnibusa), nije toliko poznat kao Sandman, mnogi su alergični na čitanje stripova gde se dovodi u pitanje ponašanje Boga. Ali po meni Carey je uradio odličan posao, Lucifer je veoma dobar strip i primer iz bukvara kako treba uspešno odraditi neki spinoff serijal, a da on bude kvalitetan i da razvije svoj identitet. Fanovi fantasy-a i Sandmana zaista ne bi trebali propustiti Lucifera  |
 |
|
going going
Advanced Member

Serbia
12085 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 12/06/2024 : 20:57:01
|
Bravo na vadjenju ovog starog topika iz naftalina nakeru! Uvek volim da vidim sta su ljudi pisali pre 15 godina i kako su izgledale teme. Bez zezanja. I komentare ljudi koji ne pisu na forumu vec godinama o stripovima koji su tada bili dostupni samo u inostranim izdanjima a sada su dostupni kod nas. A i svakako o Vertigu treba uvek pricati. |
 |
|
naker
Advanced Member

5271 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 12/06/2024 : 22:56:57
|
Vrh su stare teme :) Ali izgleda da ljudi nisu baš nešto čitali Lucifera.. Zapravo ima još jedna tema o Luciferu na ovom podforumu, ali ni tamo se nije puno pisalo o stripu.. |
 |
|
|
Topic  |
|
|
|