Author |
Topic |
osim
Senior Member
Vatican City
1686 Posts
Member since 12/11/2002 |
Posted - 04/01/2010 : 20:19:18
|
Evo, da ne kvarimo topic o Tarzanu, Stripoteci i slično, ako neko još želi da nešto prokomentariše, može to ovde. Nadam se da se ovaj topic neće završiti konstatacijom da ništa ne može da se uradi jer je takvo vreme. Eto primera iz Sibinovog intervjua - čovek je u mnogo gorem vremenu bio pun optimizma i uspeo je nešto da uradi. Pitanje za Mcn - koliko je pomoć države (na različitim nivoima) davala slobodu izdavačima? Da li je to bilo dovoljno tek da se odmakne korak dalje od entuzijazma, ili je bilo moguće i pružiti šansu kvalitetnim autorima da stvaraju dobre stripove i da pritom pristojno i zarade.
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
|
jurica
Senior Member
1799 Posts
Member since 19/02/2003 |
Posted - 05/01/2010 : 08:12:49
|
čitam na drugom topicu (ne želim otići dalje u offtopic, a valjda će svi koje zanima vidjeti i ovdje):
quote: Originally posted by alexts
Država bi trebala, čak morala (štogod to značilo, op), da sufinansira ili finansira kvalitetno izdanje domaćeg stripa od 12-ak brojeva godišnje.
+
quote: Originally posted by alexts
...i koji objavljuje radove svojih prijatelja i poznanika antitalentovanih kvaziumetnika koji ne zanimaju nikog živog.
zakljucak: ako stripove kakve alexts podržava i one koje ne razlikuje što ovi drugi "ne zanimaju nikog živog", za koji kurac se uopće moljaka pomoć države. očigledno ovi prvi zanimaju sve žive i prodavat će se kao cigarete! ej! nema straha za hrvatsku strip scenu jer stripovi kakve alexts predlaže, čak propisuje ;-), totalni su hit među mladima! jei!
nije li ipak malo iluzorno očekivati povratak megapopularnosti stripa samo zato što će se štancati po izdanje mjesečno? ono - u konkurenciji računalnih igara, filmova koji se mukte skidaju s interneta i sl?
što ja, dakle, mislim o toj budućnosti (i zašto napadam jadnog alextsa koji mi ništa nažao učinio nije)? imamo se pravo NADATI jednoj od dvije sudbine: a) sudbina domaće književnosti - ovisna 70% o državnoj potpori, radi se iz entuzijazma jer zadovoljavajućih para nema, ali status "pisca" donosi određeni društveni ugled; pisci zarađuju pišući za novine (znači: u najboljem slučaju, domaći bi se autori izborili za prostor u novinama kao ilustratori ili karikaturisti koje bi se onda razumno platilo) b) sudbina domaćeg filma - potpuno ovisna o državnoj potpori, potpuno nerentabilna (čak i kad Oscara osvoji) produkcija, festivali i slična "natjecanja" prostor dokazivanja; živi se od državnih para, rada za strance ili reklama i grafičkog dizajna.
ponovno podizanje stripa na svoje noge potpuna je iluzija.
stara "loša, ali za strip dobra" vremena nisu imala konkurenciju interneta, mobitela, računalnih igara, downloadanja filmova... pitanje je koliko bi se nas navuklo na strip da smo od najranije mladosti imali video rekorder i beskonačno mnogo besplatnih filmova, da i ne spominjem igre, prenosive televizore i besplatne novine (24 sata i gradske novine u HR, neznam kak je drugdje) koje se mogu listati u vlaku, čekaonici i sl. gdje su prije vladali Zagor i Blek. još veće pitanje je koliko bi onih ostalih, koji su činili 90% publike osamdesetih, a nisu se NAVUKLI na stripove nego su ih koristili kao razbibrigu između dva autobusa ili na portirskom radnom mjestu, uopće kupovalo stripove.
i molim da me se ne optužuje za pesimizam ili nešto takvo. naprotiv! ali ako ćemo čekati pet godina garantiranih para za 12 strip izdanja godišnje (ajde recimo 200 000 kuna bi sa pošteno plaćenim honorarima bio minimum minimuma svih minimuma) - načekat ćemo se.
potrudio sam se, čak, informirati koliko časopisa dobiva u Hrvatskoj toliku ili veću potporu. to su:
- Zarez (600 000 kuna, a pizde ne plaćaju suradnike!!!) - Hrvatsko slovo (600 000 kuna, a tko pak to čita?) - Vijenac (600 000 kuna)
to su i jedina tri redovita kulturna časopisa (novinski format) koji idu na sve žive kioske gdje skupljaju prašinu, ali su "od državnog interesa" (moš mislit).
svi ostali imaju manju potporu od 200 000 kuna.
ako netko misli da će se jedan strip magazin uključiti u taj uski krug u sljedećih 20 godina savjetujem mu da veselo posjeti psihijatra. to da Macana za povjerenika izaberu prošlo ne bi. |
|
|
zmcomics
Average Member
727 Posts
Member since 24/08/2002 |
Posted - 05/01/2010 : 10:08:48
|
hajde kada se priča o budućnosti stripa da se prestane kukati na nove medije... I knjizevnici plaču, jer je njihova medij/umetnost mnogo slabija od konkurencije, jer mladi sve manje čitaju, jer.... i... i... a mi imamo i dan danas knjige sa milionskim tirazima, hit knjige se u Srbiji prodaju u vecim tirazima od kiosk izdanja stripova itd... Dakle, nije problem u ostalim medijima, problem je sto je strip predugo smatran losim, sto je bilo prevelikog diskontinuiteta u izdavastvu i stvaranju nove publike, i sto su standardi u kojima žive gradjani u nasim zemljama jos uvek preniski da se komotno moze trositi na stripove. Jedino resenje je stvarati novu publiku, biti uporan i raditi... vreme ce zaleciti, koliko moze (ne treba gajiti iluziju da ce biti "kao nekada") rane, i omoguciti da strip jednom stane na svoje noge. Trenutno se po knjizarskim izdanjima vidi da je stanje bolje, jedino nedostaju kiosk izdanja koja bi sirila publiku. Mada i toga ima, i super su akcije tipa "strip u 24 sata" i super je sto se pojavljuju Miki Mausi,Ben10 stripovi, i slicno... ti ce klinci (poneko od njih - ako budu u svim uzrastima imali adekvatnu strip ponudu) odrasti u citaoce stripa. To sto smo mi nestrpljivi je druga prica, ali kontinuirani rad na promociji stripa daje rezultate, i davaće ih... Za domaci strip su najbolje opcije tipa Sergej strip, ZZCP, Mister Macak, kao i ovaj novi projekat sto ga je promovisao Macan sa Marusicem... gde ce se stvoriti niz strip junaka i tu je vazan kontinuitet... kao sto ce biti dobro ako na slican nacin uspesno zazivi i beogradski Dinamit... I naravno, najvaznije je da se to pojavljuje na sto vise mesta, da se promovise, da traje... i sigurno ce dati rezultate... naravno, ne preko noci...:(
|
STRIP VESTI svakodnevno na www.stripvesti.com i www.facebook.com/StripVesti • Homepage www.zmcomics.com |
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
|
mlLandj3
Average Member
Serbia
680 Posts
Member since 22/09/2009 |
Posted - 05/01/2010 : 11:07:52
|
quote: Originally posted by zmcomics
hajde kada se priča o budućnosti stripa da se prestane kukati na nove medije... I knjizevnici plaču, jer je njihova medij/umetnost mnogo slabija od konkurencije, jer mladi sve manje čitaju, jer.... i... i... a mi imamo i dan danas knjige sa milionskim tirazima, hit knjige se u Srbiji prodaju u vecim tirazima od kiosk izdanja stripova itd... Dakle, nije problem u ostalim medijima, problem je sto je strip predugo smatran losim, sto je bilo prevelikog diskontinuiteta u izdavastvu i stvaranju nove publike, i sto su standardi u kojima žive gradjani u nasim zemljama jos uvek preniski da se komotno moze trositi na stripove. Jedino resenje je stvarati novu publiku, biti uporan i raditi... vreme ce zaleciti, koliko moze (ne treba gajiti iluziju da ce biti "kao nekada") rane, i omoguciti da strip jednom stane na svoje noge. Trenutno se po knjizarskim izdanjima vidi da je stanje bolje, jedino nedostaju kiosk izdanja koja bi sirila publiku. Mada i toga ima, i super su akcije tipa "strip u 24 sata" i super je sto se pojavljuju Miki Mausi,Ben10 stripovi, i slicno... ti ce klinci (poneko od njih - ako budu u svim uzrastima imali adekvatnu strip ponudu) odrasti u citaoce stripa. To sto smo mi nestrpljivi je druga prica, ali kontinuirani rad na promociji stripa daje rezultate, i davaće ih... Za domaci strip su najbolje opcije tipa Sergej strip, ZZCP, Mister Macak, kao i ovaj novi projekat sto ga je promovisao Macan sa Marusicem... gde ce se stvoriti niz strip junaka i tu je vazan kontinuitet... kao sto ce biti dobro ako na slican nacin uspesno zazivi i beogradski Dinamit... I naravno, najvaznije je da se to pojavljuje na sto vise mesta, da se promovise, da traje... i sigurno ce dati rezultate... naravno, ne preko noci...:(
Apsolutno tačno u svakom pogledu. kuknjavi na druge medije nema mesta. Pobogu, nisu svi lobotomirani pa da se kao po komandi jednostavno prebacuju sa medija na medij zaboravljajući ono što je bilo pre. srpskom stripu je neophodan novac. do novca se može doći jedino brzim obrtom. Neki to rešavaju tako što štampaju trač novine sa puno slika, malo teksta i uglavnom minornim troškovima štampe. Uz nisku prodajnu cenu, tiraž se uglavnom razgrabi i izdavači u kasu inkasiraju solidan keš. Setite se kako je januara 1994. godine, nakon stupanja na snagu tzv. avramovićevog programa, srpsko tržište odjedanput bilo preplavljeno nekim orbit žvakama, STEP sokovima u prašku i sličnim zezalicama. To se jedino može tumačiti željom da se u kratkom vremenskom roku napravi veliki obim prometa sa robom koja to realno može i uzme keš. U izdavačkoj industriji a to je i Sibin rekao u intervjuu, spas je nadjen u pulp romanima tipa Dok Holidej i sl. Niska cena štampe, dostupnost na svim kioscima, neograničeni rok trajanja, cena pristojna za prosečnog čoveka koji čeka autobus na stanici i hoće da ubije vreme itd. Moja priča o stripu za decu ide u tom smeru. Bane mi je zamerio da smatram kako je štampanje dečjeg stripa jeftinije. Naravno da nije ali deci možeš uvaliti i nešto što odrasla publika ne bi prihvatila. Npr. pojednostavljeni crtež što ubrzava izradu, malo skromnija štampa, lošiji papir, manji format itd. Ubacivanje jednog takvog izdanja na kioske bi verovatno privuklo pažnju dece ili još bolje roditelja koji su nekad čitali stripove pa hoće decu da uvedu u taj svet ili prosto žele da ih ućutkaju na neko vreme tim šarenim slikicama. Kad govorim o ovome, stalno mi je u glavi Tom i Jerry u izdanju zagrebačkog Vjesnika. Minijaturno izdanje koje je, cenim cenim, imalo solidan tiraž i pritom pravilo lepe pare i podržavalo neka malo "ozbiljnija" izdanja.
|
|
|
zmcomics
Average Member
727 Posts
Member since 24/08/2002 |
|
Rico
Advanced Member
Croatia
3955 Posts
Member since 12/10/2004 |
|
osim
Senior Member
Vatican City
1686 Posts
Member since 12/11/2002 |
Posted - 05/01/2010 : 11:50:45
|
Svima su nam poznate sve nepovoljne okolnosti - malo tržište, distribucija, mali honorari...Ali, hajde da vidimo šta se može učiniti? Šta je cilj? Da se svore okolnosti za 15-20 najboljih autora da mogu da žive (samo) od stripa koji objavljuju u zemljama regiona, da imamo 2-3 strip revije, od kojih barem jedna prvenstveno objavljuje domaće autore, a jedna objavljuje teorijske radove, intervjue (slično Enea-i, da li se tako zvala?), da postoji nekoliko "manjih" (u smislu troškova) izdanja u kojima mogu da objavljuju i neafirmisani ili nekomercijalni autori (to već imamo, zar ne - Q strip, ZZCP i slično), da se formiraru nacionalni fondovi za podršku domaćem stripu i nezavisan način selekcije potencijalnih dobitnika grantova. I ne deluje tako puno i tako neostvarivo. Stalno se postavlja pitanje potencijalnih čitalaca. Kao, strip čitaju samo starci i poneko još ko tu zaluta...pa sad...Verovatno je pogrešno uverenje da su klinci tokom 60-ih, 70-ih i 80-ih čitali stripove zato što nisu imali šta drugo da rade. Verujem da su tad imali mnogo više toga da rade nego danas - pa barem je svaki drugi klinac imao svoj bend, koncerti su se održavali na svakom ćošku, svi su se bavili sportom i to free of charge, pa radne akcije ko je voleo, sekcije po školama...a i filmove na 1-2 TV programa svi su gledali. Tad teško da se moglo provući nešto nekvalitetno. Pa, opet, ljudi su se mnogo više družili, bilo mnogo bliskiji. Ono što je tad bio slučaj, to je da je većina klinaca (i poneko od odraslih) čitala stripove na velikom odmoru, na plaži, pa i ozbiljnije, a sa tim su prestajali ulaskom u pubertet. Tek po neko je čitao stripove i u starijem uzrastu. Dakle, ništa drugačije nego danas. I danas klinci čitaju Ben Ten stripove, Nindža kornjače, Miki Mausa, Izija i slično i to su izdanja koja se verovatno dobro prodaju. Ono što se promenilo, to je da klincima više nije blizak vestern, koji je dominirao kiosk izdanjima prethodnih decenija. Verovatno je posebno važan taj prelaz sa "dečjeg" ka "ozbiljnom" stripu. Deca stripove koje čitaju stavljaju u istu ravan sa crtanim filmovima, igračkama i slično i napuštaju sve to kada to prerastu. Ne verujem da (sem u malom procentu) deca mogu pasivno da pređu sa "dečjeg" na "ozbiljan" strip. Da bi do tog prelaza došlo, potrebno je sigurno dosta toga marketinški poraditi. Banalan primer je "300", koji je bio rasprodat zahvaljujući filmu, ali ne samo filmu, jer se slično nije dogodilo sa drugim filmovanim stripovima. Ali, kampanja po novinama, drugim medijima, sigurno je dala rezultat. Ubeđen sam da postoji značajan broj "skrivenih" čitača - onih koji bi verovatno kupili neki strip album ili strip reviju, samo da postanu "žrtve" marketinga, naravno ukoliko je produkt koji im se nudi dovoljno kvalitetan da ih zadovolji i nagna na odluku da i ubuduće posegnnu za sličnim produktom. Šta se u korist tog prelaza sa "dečjeg" ka "odraslom" stipu nudi? Bonelijevci, crno-beli...pa nekog će i privući dok stoje onako tužno u uglu kioska...zatim Stripoteka, novinska hartija...i to je to. Još nešto što se promenilo, to su konzumenstski zahtevi - novi kupci teško da bi pristali na nešto što je tehnički slabijeg kvaliteta od spomenutih Miki Mausa, Ben Tena i Kornjača. Ostaju knjižare, gde manje-više i nema ništa sem izdanja Belog Puta i to u malom broju knjižara. Sa druge strane, verujem da je mnogo manje dece koja čitaju knjige, nego one koja čitaju stripove, pa evo, u Srbiji npr, u 2009. postojalo je 280 izdavača koji su objavili 15000 izdanja. Većina toga se proda za 2-3 eura u tiražu (u najboljem slučaju) 400-500 primeraka. Samo izuzetno neko izdanje se proda u 10.000 primeraka (verujem da ih nema ni 5 godišnje). Ali, niko ne kaže da književnost nema budućnosti. Kao što malo ko živi od pisanja, možda je nerealno očekivati da će i strip crtači, a posebno scenaristi, moći da žive samo od rada na stripovima (ali vrhunski autori bi trebali), ali kad bi 15-20 vrhunskih domaćih autora mogli da objave barem jedan album godišnje i da za to budu plaćeni dovoljno stimulativno, to bi bilo izvrsno! Ono što je meni zagonetka, kako Miki Maus, Ben Ten, Nindža kornjače i slični stripovi uspevaju da opstanu uz solidan tehnički kvalitet i odličnu distribuciju? |
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Member since 01/04/2008 |
Posted - 05/01/2010 : 12:22:35
|
Evo i moj skromni doprinos ovoj temi. Ovo je pitanje više za Darka. Nije mi jasno obzirom na kontinuitet strip autora u Hrvatskoj, kako se niko nije sjetio da pokrene strip list tipa Plavog vjesnika. To je jedina dobra formula da se strip ponovo vrati na velika vrata. Imate jaka imena i među ljubiteljima stripa. Svi zajedno možete pokrenuti jedno takvo izdanje. Naravno da morate iza sebe imati jednu jaku izdavačku kuću tipa Vjesnika. Takva novina bi se mogla štampati na istom papiru sa sličnim konceptom koji je imao Plavi vjesnik. Periodika izlaženja bi bila ista, dakle četiri puta mjesečno, na 16.str ili maksimalno 32 strane. Cijena bi također bila pristupačna svim čitaocima. Vjerujem da bi u startu tiraž bio preko 50 000 primjeraka. Takva novima bi se čitala i u širem regionu. |
C'est la vie... https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
|
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11092 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 05/01/2010 : 13:52:53
|
Je, sitija se Miličević... na žalost
Ne znam to sa PV, recimo ja san skupija ihoho godina na grbači pa se ne sićan Plavog vjesnika a kamoli klinci. Mladen da, s obzirom da je on i predložija originalno pokretanje revije. Za tolike tiraže triba lova koja bi se ulagala u reklamu, novine, tv... puno love! A to može osigurati samo država ili jaka izdavačka kuća. Znači tu leži jedina šansa jer svaki drugi normalni ulagač bi to radio iz komercijalnih pobuda i očekiva bi i profit. Dugoročno, sa konstantom na tržištu i bar dvi generacije koje bi to ispratile možda bi se jednog dana taj projekt moga samofinancirati... možda. |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Posted - 05/01/2010 : 14:19:13
|
> Vjerujem da bi u startu tiraž bio preko 50 000 primjeraka.
Vjera pomicce planine, ali tolika nije valjda visse ni naklada dnevnih novina.
Grijessiss u visse aspekata: a) mislechi da je Plavi Vjesnik nastao samo tako, a ne kao logiccna progresija prethodnih ccasopisa u koje je dodavano sve visse stripa kako ga je publika trazzila b)mislechi da je poticanje domacheg stvaralasstva u vrijeme Plavog vjesnika proizlazilo iz vissih ciljeva, a ne iz ccinjenice da su savezne rezerve odobravale odredjenu koliccinu deviza svakom nakladniku pa se strane materijale nije ni moglo kupovati u dovoljnoj koliccini i c) konkurenciju u kojoj je onomad PV u HR bila jedina novina tog tipa.
Danas a) ne postoji evidentna potreba za stripom kao takvim (znacci ne za Alanaom Fordom ili likovima poznatim iz kina, nego za stripom kao stripom) pa novinama nissta ne signalizira isplativost pokretanja izdanja koje bi se baziralo na istome b) kapitalizam rula, ssto znacci da izdanje mora biti isplativo, ssto automatski iskljuccuje domache autore jer bi ovdje 94 stranice (Bonelli format) za 10 eura stranicu (prava na Bonellija su soma ojra sveska) iscrtao valjda samo Mikica, a ni on ne svaki mjesec, pa smo svi redom nekonkurentni bjelosvjetskoj bagateli i c) vjeru u nakladu 50.000 chess stvarno morati malo jacce potkrijepiti.
Uredjivao sam (kao urednik stripa, pridruzzeni urednik, urednik ili glavni): - magazin tipa Plavog vjesnika (1992., crko poslije 6 brojeva, iako ne samo svojom zaslugom) - novinski podlistak namijenjen stripu (1999., crko poslije 5 brojeva, iako ne samo svojom zaslugom) - Kvadrat (ccasopis o stripu - trajniji i bolji, ako smijem rechi, od razvikane Eneje - izlazi od 1991, pomagao sam Vjeki par godina, joss uvijek zziv) - Q STRIP (od 2003, joss uvijek zziv, razumu usprkos) - Dzzepni Q kao pokussaj "komercijalnog" alanfordformat izdanja (2004, jedan broj) - Hrvatske velikane (possteno placheni posao za domache autore koji zbog izostanka financijskog efekta nije nadzzivio probni rok od godine dana, a ja i tu godinu smatram ccudom) - Sergej strip (kojeg radim u inat razumu, logici i kapitalizmu i kojeg u HR ne kupuje ni 40 ljudi te mi je neto gubitak na njemu oko 100 eura po broju, al 'be mi se).
I svime time sam ustanovio da a) nostalgiccni formati ne funkcioniraju, b) uvezeni formati ne funkcioniraju, c) domachi autori (suvremeni) u sprezi s domachom publikom (suvremenom) ne funkcioniraju, d) entuzijazam ne funkcionira.
Funkcionira a) ono ssto je funkcioniralo, prepakirano (Berni, Libellusovi HC Bonelliji), b) pare (Fibra, opet Libellus).
Vech biblija kazze "tko ima dat che mu se, a tko nema uzet che mu se i ono ssto ima". Ili tako nekako. Strip u HR ima povijest i uporisste u stripu za djecu. Dobro je dok mu se i to ne uzme.
mcn |
Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11092 Posts
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Posted - 05/01/2010 : 15:29:15
|
Bio si vrlo iscrpan i hvala ti na tome. Upoznat sam sa cijelom hronologijom događaja kako je nasta(ja)o Plavi vjesnik.Naravno da su okolnosti išle u prilog razvoju jednog takovog lista, u vremenu kada se strip tražio. No, ja ipak mislim da bi se po konceptu Plavog vjesnika moglo nešto uraditi. Zašto ovo navodim. Nije dovoljno ubaciti stripove, nego je vrlo važan i sadržaj lista. Možda ti zvuči preoptimističan tiraž, ali sa jakim Izdavačem može se to postići. Ne mora cijeli tiraž ići na kioske, veči dio tiraža bi provukao po školama, a manji dio za stripoljupce. Naravno da je to veliki rad na terenu, ali nije neizvedivo. Ja ću ti nešto reći iz svog ličnog iskustva. U pitanju je magazin za mlade pod nazivom 5PLUS. Taj magazin je nastao na osnovu jednog mog projekta, a kojeg sam pokazao jednom velikom (bih) novinaru. Ovaj je tu moju ideju ponudio jednom mladom Izdavaču koji ju je objeručke prihvatio. Ja sam pozvan da radim kao dizajner na drugom broju i ubjedili smo Izdavača da ga štampa u 40000 primjeraka. Prodalo se u 35000 primjeraka. Prijem u školama je bio fantastičan. Magazin je sadržajno i likovnografičkim izgledom bio fascinantan. To se sve dešavalo u periodu od 1998-2002. kada sam dao otkaz (iako sam imao za to vrijeme jako visoka primanja)zajedno sa par glavnih faca iz uredništva magazina. Čak smo dobili i nagradu od udruženja novinara (specijalna nagrada)1999.godine.Dakle u tom periodu ustalili smo tiraž na 25000 hiljada. Sav tiraž je išao po osnovnim školama i to samo u Federaciji (pod kontrolom Armije BiH), da smo imali toliki prostor kao što vi imate imali bi veći tiraž od 50000 primjeraka. Nažalost, u to vrijeme nisam bio toliko zagrijan za strip, ne da nisam bio nego nisam imao veze i iskustvo koje sad imam. Taj magazim i danas ima prodati tiraž od 20000. U ovo vrijeme škola je ipak najvažnija. Tebi sam se Darko obratio, jer ipak si ti jedan od najznačajnijih autora stripa i ti bi zajedno sa Markosom, Dveribadom, sa Udrugom prijatelja stripa mogao pokrenuti jednan takav list. |
C'est la vie... https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
|
|
|
Witchblade
Senior Member
Croatia
2754 Posts
Member since 22/07/2002 |
Posted - 05/01/2010 : 15:49:46
|
quote: Originally posted by mcn
- Sergej strip (kojeg radim u inat razumu, logici i kapitalizmu i kojeg u HR ne kupuje ni 40 ljudi
|
"All deaths horrible. Also inevitable. Nod. Get treat." |
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Posted - 05/01/2010 : 17:47:34
|
@all-ba: Hvala na komplimentu, ali s obzirom na ispriccanu pricu - koja je tako lijepa i nadahnjujucha da mi je se ne da ccak ni rasscclanjivati usporedjujuchi prilike u Bosni onda i u Hrvatskoj sad - mislim da si ti puno bolja osoba za takvo ssto od mene. Ja sam visse-manje dokazao kako je bolje da ne pokrechem i ne kocipiram nissta, ako je tomu cilj trzzissni uspjeh.Tako da chu gurati ovo ssto zasad guram, a u svim novim, tudjim projektima drage volje sudjelovati ispuni li se zahtjev Cube Goodinga iz "Jerryja Maguirea".
Treba znati kada stati.
mcn
|
Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn |
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Posted - 05/01/2010 : 18:24:24
|
Pazi ovo, ja sam Sarajlija i ponosim se time, no kad je strip u pitanju žao mi je što nisam iz Zagreba. Ne znam imali uopće smisla da te pitam, ali evo, ako možeš da mi se raspitaš oko otkupa autorskih prava na ime Plavog vjsnika (bio bih ti vrlo zahvalan), pokrenuo bih ga u Sarajevu za cijelo tržište. Svakako imam namjeru pokrenuti najesen jedan list takvog profila. Ko zna možda budeš,jedan od mojih značajnijih saradnika. Ne mislim ja prije svega na tržišni uspjeh (ali je i on bitan), želja mi je pokrenuti jedan list koji bi ostavio traga iza sebe poput Plavog vjesnika. Možda nešto između Plavca i Politikinog zabavnika. I na kraju ipak bih više volio da vi u Zagrebu pokrenete jeddan takav list. Rado bih ga ponovo čitao. |
|
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11092 Posts
Posted - 05/01/2010 : 18:32:16
|
Ček, pričamo o strip-magazinu ili o "Praktičnoj ženi"? |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
6221 Posts
Member since 10/06/2002 |
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
6221 Posts
Posted - 05/01/2010 : 22:07:01
|
Ne znam, ima li išta loše sa započinjanjem projekta bosanskog plavog vijesnika nakon propalog bosanskog zabavnika? Ne kažem ja, samo naprijed, jedino želim da nešto zaživi na ovim prostorima. |
|
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
6221 Posts
Posted - 05/01/2010 : 22:09:58
|
quote: Originally posted by mcn Mogu ti odmah rechi, ako trebam, da ste druga drzzava i da samo morass provjeriti u registru izdanja BiH da li je netko registrirao Plavi vjesnik kao ime, a ako nije ssiroko ti polje. To zakonski.
Miličević je u martu 2008. izbacio jedan broj hercegovačkog Plavog vijesnika, ali čisto sumnjam da je registrovao naziv. |
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 06/01/2010 : 01:27:30
|
Bojim se da Hajdukovci ne bi prihvatili nista sa prefiksom Plavi...
Ima nesto u ovoj vasoj prici sto se stalno zaboravlja: I Kekec i Plavi vjesnik i Pingvin i Zenit su se ugasili zato sto nisu objavljivali kompletne stripove. Ritam zivota se ubrzao i cekanje nastavka nedelju dana je postalo predugo. Stripoteka i Zabavnik su preziveli zato sto su uveli vise stranica i kompletne (ili bar iz dva-tri dela) stripove. |
|
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
6221 Posts
Posted - 06/01/2010 : 02:07:01
|
quote: Originally posted by cat claw
Stripoteka i Zabavnik su preziveli zato sto su uveli vise stranica i kompletne (ili bar iz dva-tri dela) stripove.
Zar njima ne ide više u korist činjenica da ne objavljuju domaće stripove, nego popularne strane stripove? |
|
|
Topic |
|
|
|