Author |
Topic |
Bob Rok
Advanced Member
4922 Posts
Member since 11/03/2009 |
Posted - 19/08/2010 : 14:51:48
|
Pa? Koji je problem? Vidis da sam iz recenzije u recenziju poboljsavao komentare
To sto ti imas iluziju da su to dobre epizode, a ja ne, ne znaci da treba da me prozivas. Ja nisam osobi koja je ocenjivala recenzije bilo sta pisao o ocenjivanju Alana, nego o ocenjivanju najbolje epizode Spirua. A ja bar i napisem, imam argumentaciju, koja je njemu argumentacija za VRC iz Perecburga? Jedino mi je to zasmetalo, a sta ce da pise o Alanu, bas me briga, mada bi i to mogao bolje da obrazlozi...
Shame on me. |
Ja se zovem El-Muhammed, iz plemena starih Azra, sto za ljubav zivot gube i umiru kada ljube. |
|
|
Opti
stripovi.com suradnik
Vatican City
4533 Posts
Member since 06/07/2009 |
Posted - 19/08/2010 : 15:05:28
|
Pa već je bilo rečeno: Zagor je šund i zato ga volimo. "Onaj tko se nada pronaći nekakva duboka filozofska pitanja u Zagoru naiđe samo na kopiju Tarzana, a onaj tko očekuje trash zabavu to će i dobiti."
Nolitta 1:5 |
Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübert ragungsgesetz!! |
|
|
Imrahil
Advanced Member
Serbia
13466 Posts
Member since 21/08/2005 |
|
sain
Starting Member
Germany
39 Posts
Member since 20/09/2009 |
Posted - 19/08/2010 : 20:55:03
|
quote: Originally posted by Bob Rok
Jeste
Sad sam ih pročitao baš.. Pa to nemogu biti ista izdanja. Možda jesu reprinti neki ali nisu ista. Tada nisu imali kartonske korice, nego mekane. Inače radi se o epizodama Gledanost ili smrt i Ludnica u ludnici
A prijevod je strahovito loš. Osim raznoraznih grešaka, pola imena im je ostalo na talijanskom. Velasca, Cistamai, Corapicco, Baffottoni... Prilično sam siguran da sam čitao i kasnije epizode od ovih i da je normalno bilo Vipera, Viktor Ček Zlatni, Kokoška... |
|
|
sain
Starting Member
Germany
39 Posts
Posted - 19/08/2010 : 22:13:36
|
Ali nije uvijek tako... Nekužim, oni su unutar iste izdavačke kuće malo prevodili Vipera, malo Velasca, malo Šaljivdžija, malo Burlesque...? |
|
|
makikatalinic
Advanced Member
Croatia
6187 Posts
Member since 07/03/2005 |
|
superhik-osvetnik
Starting Member
Croatia
46 Posts
Member since 07/04/2010 |
|
sabko
New Member
Bosnia and Herzegovina
216 Posts
Member since 12/08/2008 |
Posted - 21/08/2010 : 02:08:59
|
quote: Originally posted by superhik-osvetnik
pa taj je stvarno pacenik on za magnusov crtez da 1 lupa ocjene bez veze
tj. crtež profesora doktora Roberta Raviole poznatijeg pod pseudonimom Magnus... Uzmite najgoru epizodu koju je Magnus nacrtao i biće bolja od najboljeg razvikanog Ferrijevog Zagora.
Volio bih vidjeti šta je Ferri objavio u Francuskoj i u koliko primjera je to prodato, ako je objavljeno.
Zagor je i poslije Ferrija Zagor, a Alan Ford poslije Magnusa nije ni "A" od Alan Forda u crtačkom smislu. |
|
|
Opti
stripovi.com suradnik
Vatican City
4533 Posts
Member since 06/07/2009 |
Posted - 21/08/2010 : 08:25:06
|
quote: Originally posted by sabko
quote: Originally posted by superhik-osvetnik
pa taj je stvarno pacenik on za magnusov crtez da 1 lupa ocjene bez veze
a Alan Ford poslije Magnusa nije ni "A" od Alan Forda u crtačkom smislu.
Meni je. |
Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübert ragungsgesetz!! |
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18909 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 21/08/2010 : 09:39:26
|
meni je crtež i poslje 75 broja odličan, čak i scenarij tamo do 200 broja, ali brate što ovo izlazi zadnjih godina to je groza od stripa,da se razumemo...crtački može proć ali priče ko da jih piše debil...ovo nije ni za decu.Šteta. |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
makikatalinic
Advanced Member
Croatia
6187 Posts
Posted - 21/08/2010 : 13:41:58
|
Pa da, Perucca zapravo uopće nije tako loš crtač kao što se znalo prezentirati, recimo njegovi likovi su mi puno "prirodniji" od Piffarerijevih crteža (koliko god je ipak detaljnije u nekim dijelovima). |
"Velikodušnost bez premca" |
|
|
sabko
New Member
Bosnia and Herzegovina
216 Posts
Posted - 21/08/2010 : 17:12:28
|
Ja rekoh, nekad negdje ovdje, da Peruccu smatram najboljim crtačem Alan Forda poslije Magnusa. Međutim i kao takav je njegova kopija. Ačo barem se potrudio približiti se maestru. Pogledajte neovije epizode (ne morate čitati ako vam se gadi) i vidjećete jedan čist i pažljivo nacrtan i osijenčen crtež.
Meni Piffarerio ne bi prošao ni kao karikaturista, mada se mora priznati da su njegovi likovi poput jeftinih karikatura. Prvi je nacrtao Klodovika i još neke likove. Pa šta? Bunker mu reče "Nacrtaj papagaja!" i bi papagaj. Takav je to bio odnos njih dvojice (kubika, kubika...). Ali morate priznati da je u prvih par epizoda Klodovik više nego odvratan... Kasnije ga je malo dotjerao, ali je i tu njegov standardni fušeraj na djelu. Ne znam koliko mu je trebalo, ali imam osjećaj da mu je trebalo po jedno popodne po epizodi. Možda je čovjek bio solidan crtač, ali ovo je ono što je Bunker htio: hiperprodukcija, iskoristiti zlatnu koku dok ima levata.
Piffareriova sreća je što se pojavio kad je bilo još priče za ispričati... A Peruccina nesreća što je pravi čovjek u krivo vrijeme...
Btw., Peruca je nacrtao najviše epizoda ovog stripa :D
Ali, počinjem da se ponavljam pa neću više sr.t. :D |
Edited by - sabko on 21/08/2010 17:13:19 |
|
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17819 Posts
Member since 02/08/2002 |
|
Darth Ivan
Advanced Member
Croatia
7978 Posts
Member since 21/03/2010 |
Posted - 21/08/2010 : 22:14:16
|
quote: Originally posted by Bob Rok
Pa, kazem ja da je los prevod
a ja da je brixy sr. jedan jedini |
"Nothing lasts forever." |
|
|
Darth Ivan
Advanced Member
Croatia
7978 Posts
Posted - 21/08/2010 : 22:47:21
|
Ja rekoh, nekad negdje ovdje, da Peruccu smatram najboljim crtačem Alan Forda poslije Magnusa. Međutim i kao takav je njegova kopija. Ačo barem se potrudio približiti se maestru. Pogledajte neovije epizode (ne morate čitati ako vam se gadi) i vidjećete jedan čist i pažljivo nacrtan i osijenčen crtež.
Meni Piffarerio ne bi prošao ni kao karikaturista, mada se mora priznati da su njegovi likovi poput jeftinih karikatura. Prvi je nacrtao Klodovika i još neke likove. Pa šta? Bunker mu reče "Nacrtaj papagaja!" i bi papagaj. Takav je to bio odnos njih dvojice (kubika, kubika...). Ali morate priznati da je u prvih par epizoda Klodovik više nego odvratan... Kasnije ga je malo dotjerao, ali je i tu njegov standardni fušeraj na djelu. Ne znam koliko mu je trebalo, ali imam osjećaj da mu je trebalo po jedno popodne po epizodi. Možda je čovjek bio solidan crtač, ali ovo je ono što je Bunker htio: hiperprodukcija, iskoristiti zlatnu koku dok ima levata.
Piffareriova sreća je što se pojavio kad je bilo još priče za ispričati... A Peruccina nesreća što je pravi čovjek u krivo vrijeme...
Ali, počinjem da se ponavljam pa neću više sr.t. :D
ma piffarerijev najveći problem je bio u tome što je bio slab u crtanju emocija (premda je u nekim trenucima je znao "pogoditi" onu pravu, pogotovo kod klodovika). što se samog klodovika tiče, meni je on u svojoj prvoj epizodi (100) bio odvratan, priznajem (maltene mi je izgledao kao neka svraka), ali njegov kasniji izgled koji je piffarerio crtao mi je daleko bolji od ovog danas. kaj se perucce tiče, kod njega se vidi da je zadržao svoj dobar crtež i svakako je dobro što je ostao na serijalu ovoliko dugo. ali, po meni perucca definitivno nije u rangu piffarerija, iako mu je blizu. zašto? zbog toga što i sam perucca ima jednu manu, i to veliku.
po meni je perucca djelomično i sam kriv što je strip još više otišao u kurac jer je on zaslužan za moderniziranje likova u stripu, što je još pogoršalo sve skupa. tako da isto na neki način danas njegov dobar crtež meni izgleda kao nekakvo sredstvo kojim nastoji prikriti to sranje koje je učinio prije. opet, ne kažem da je piffarerio bio vrhunski crtač. on je imao svoj stil koji je daleko ispod magnusa, ali daleko ispred svih ostalih crtača (osim perucce, kako sam rekao). isto tako, ne kažem da je perucca loš crtač jer svakako nije, ali po meni definitivno ne zaslužuje tolike pohvale (da je odmah iza magnusa) koje su mu neki od vas dali, po mojem mišljenju. kako sam rekao, ni piffarerio ne zaslužuje vrhunske pohvale, ali se po meni bolje snašao od perucce.
iako, svakako se slažem da je šteta što perucca nije crtanje preuzeo ranije jer bi stvari onda definitivno bile drugačije, ali tu ne možemo ništa. lako je govoriti "što bi bilo kad bi bilo..." |
Edited by - Darth Ivan on 21/08/2010 23:57:07 |
|
|
makikatalinic
Advanced Member
Croatia
6187 Posts
Posted - 21/08/2010 : 23:14:27
|
quote: Originally posted by Darth Ivan
ma piffarerijev najveći problem je bio u tome što je bio slab u crtanju emocija (premda je u nekim trenucima je znao "pogoditi" onu pravu, pogotovo kod klodovika). što se samog klodovika tiče, meni je on u svojoj prvoj epizodi (100) bio odvratan, priznajem, ali njegov kasniji izgled koji je piffarerio crtao mi je daleko bolji od ovog danas. kaj se perucce tiče, kod njega se vidi da je zadržao svoj dobar crtež i svakako je dobro što je ostao na serijalu ovoliko dugo. ali, po meni perucca definitivno nije u rangu piffarerija, iako mu je blizu. zašto? zbog toga što i sam perucca ima jednu manu, i to veliku.
po meni je perucca djelomično i sam kriv što je strip još više otišao u kurac jer je on zaslužan za moderniziranje likova u stripu, što je još pogoršalo sve skupa. tako da isto na neki način danas njegov dobar crtež meni izgleda kao nekakvo sredstvo kojim nastoji prikriti to sranje koje je učinio prije. opet, ne kažem da je piffarerio bio vrhunski crtač. on je imao svoj stil koji je daleko ispod magnusa, ali daleko ispred naspram svim ostalim crtačima (osim perucce, kako sam rekao). isto tako, ne kažem da je perucca loš crtač jer svakako nije, ali po meni definitivno ne zaslužuje tolike pohvale (da je odmah iza magnusa) koji su mu neki od vas dali, po mojem mišljenju. kako sam rekao, ni piffarerio ne zaslužuje vrhunske pohvale, ali se po meni bolje snašao od perucce.
iako, svakako se slažem da je šteta što perucca nije crtanje preuzeo ranije jer bi stvari onda definitivno bile drugačije, ali tu ne možemo ništa. lako je govoriti "što bi bilo kad bi bilo..."
Ovo zadnje se slažem definitivno.
Što se modernizacije tiče, nikad neznaš, možda je to i prije svega bila Bunkerova želja, ali meni ta modernizacija uopće nije loše sjela, druga je stvar što tekst ne prati crtež... Odnosno tekst je ostao tamo u prošlosti s forama koje više nisu fore, a i dodaj tu totalnu bezidejnost Bunkerovu (ili koga već)... |
|
|
sabko
New Member
Bosnia and Herzegovina
216 Posts
Posted - 22/08/2010 : 00:35:49
|
quote: Originally posted by makikatalinic
quote: Originally posted by Darth Ivan
ma piffarerijev najveći problem je bio u tome što je bio slab u crtanju emocija (premda je u nekim trenucima je znao "pogoditi" onu pravu, pogotovo kod klodovika). što se samog klodovika tiče, meni je on u svojoj prvoj epizodi (100) bio odvratan, priznajem, ali njegov kasniji izgled koji je piffarerio crtao mi je daleko bolji od ovog danas. kaj se perucce tiče, kod njega se vidi da je zadržao svoj dobar crtež i svakako je dobro što je ostao na serijalu ovoliko dugo. ali, po meni perucca definitivno nije u rangu piffarerija, iako mu je blizu. zašto? zbog toga što i sam perucca ima jednu manu, i to veliku.
po meni je perucca djelomično i sam kriv što je strip još više otišao u kurac jer je on zaslužan za moderniziranje likova u stripu, što je još pogoršalo sve skupa. tako da isto na neki način danas njegov dobar crtež meni izgleda kao nekakvo sredstvo kojim nastoji prikriti to sranje koje je učinio prije. opet, ne kažem da je piffarerio bio vrhunski crtač. on je imao svoj stil koji je daleko ispod magnusa, ali daleko ispred naspram svim ostalim crtačima (osim perucce, kako sam rekao). isto tako, ne kažem da je perucca loš crtač jer svakako nije, ali po meni definitivno ne zaslužuje tolike pohvale (da je odmah iza magnusa) koji su mu neki od vas dali, po mojem mišljenju. kako sam rekao, ni piffarerio ne zaslužuje vrhunske pohvale, ali se po meni bolje snašao od perucce.
iako, svakako se slažem da je šteta što perucca nije crtanje preuzeo ranije jer bi stvari onda definitivno bile drugačije, ali tu ne možemo ništa. lako je govoriti "što bi bilo kad bi bilo..."
Ovo zadnje se slažem definitivno.
Što se modernizacije tiče, nikad neznaš, možda je to i prije svega bila Bunkerova želja, ali meni ta modernizacija uopće nije loše sjela, druga je stvar što tekst ne prati crtež... Odnosno tekst je ostao tamo u prošlosti s forama koje više nisu fore, a i dodaj tu totalnu bezidejnost Bunkerovu (ili koga već)...
Potpisujem ovo Makijevo. Ne tražite krivca u crtačima. Sve je to Bunkerova krivica. Što se tiče Piffareria ako je imao problema sa crtanjem ičega, a pogotovu emocija ne znam šta je tražio u stripu. Trebao je onda crtati mrtvu prirodu. Odmah iza Magnusa nije niko, jer tu je jedna ogromna praznina, a onda tvrdim da dolazi Perucca. I meni je bilo logično da likovi malo evoluiraju. I Magnus se morao prilično prilagoditi epizodi 200 onome prije nacrtanom. Mislim da je Perucca tu na tragu tog crteža. A ako je šta morao pokušati popraviti onda su to greške prethodnika. |
|
|
Darth Ivan
Advanced Member
Croatia
7978 Posts
Posted - 22/08/2010 : 01:09:28
|
mislim da imate pravo dečki. moguće je da je bunker kriv za modernizaciju likova, zatim možda i odstranjivanje ostalih likova iz grupe etc. ali jedna stvar tu nema smisla. zašto je onda bunker osmislio onaj crnohumorni koncept s magnusom, ako je kasnije TNT-ovce odlučio pretvorit iz grupe odrpanaca u nice looking frajere koji koriste računala, TV itd. isto tako, ne kužim zašto onda perucca gubi vrijeme crtajući današnje glupe epizode, nadam se da je svjestan toga.
piffarerio je vjerojatno došao u strip zato što je bio bunkerov stari prijatelj (bunker ga je upoznao isto kad i magnusa). on je imao problema sa crtanjem emocija, kako sam i rekao. ali, mislim da je on se ipak za to iskupio jer je znao nacrtati puno lijepih momenata i uveo je brdo novih i meni zgodnih likova (klodovika, gumiflexa, grobara trezzechea, maharadžu blitza...).
ali, ako su svi njegovi likovi bili kao neke jeftine karikature (što se ja ne bih složio, ali ak ti tak kažeš, ok), svi oni ostali crtači nisu bili ništa bolji od njega nego još gori (od rafaelle della monice pa do warca, koji je najgori crtač u povijesti ovog stripa), pa bi to pitanje "što je piffarerio tražio u stripu" trebali postaviti prvenstveno njima, a onda njemu. istina, složio bih se da je perucca imao možda taj peh da je uskočio u krivo vrijeme, ali opet ne možemo reći da je piffarerio taj koji je uzrokovao da strip ode skroz u provaliju.
a evolucija likova je logična stvar, kako si i rekao, tako da je klodovikov izgled prošao kroz mnoge faze, što je normalno. ali ponavljam opet, njegovi raniji izgledi su mi bolji od onih danas. |
Edited by - Darth Ivan on 22/08/2010 01:25:31 |
|
|
makikatalinic
Advanced Member
Croatia
6187 Posts
Posted - 22/08/2010 : 01:21:41
|
Ja Piffareria sigurno ne smatram krivcem za propast, uostalom Alan Ford nije propadao u to doba sigurno... Perucca je sad tu, i iskreno, ne vjerujem da bi se moglo naći nekog boljeg niti treba, da je barem crtež problem... Ali neka, i to je svojevrsni mazohizam, svaki novi broj, nova nada da će biti nekih duhovitijih fora =)
Uf, Warco, kako je taj "masno" crtao, teško sam te brojeve probavljao... Još kad naslovnicu nacrta tu i tamo, mogu prihvatiti, jer naslovnica ne čini strip ali... Nek se drži samo naslovnica...
EDIT : Zašto Perucca gubi vrijeme? Pa vjerovatno se ustalio, vjerovatno mu je to već i laganini raditi, baš me zanima kakva je plaća :-) |
Edited by - makikatalinic on 22/08/2010 01:23:51 |
|
|
sabko
New Member
Bosnia and Herzegovina
216 Posts
Posted - 22/08/2010 : 03:11:59
|
Ma ne krivim ja Piffareria za ništa. Za sve krivim Bunkera. S druge strane sam Bunker je pričao kako bi u doba Magnusa zajedno iščitavali završene epizode, popravljali nedostatke i dobro se ismijali. Magnus je često ulijetao sa svojim idejama koje je onda Bunkeru bilo lako uklopiti u sve to. Perfekcionista kakav je bio nije dozvoljavao nepotrebne i estetski neprihvatljive stvari. Ali to je druga priča... Tu strip ima dva autora.
Poslije je bio jedan autor i jedan crtač. Nije teško zaključiti na kom je odgovornost. Naravno, ima tu dobrih priča, na čemu opet treba zahvaliti Bunkeru, ali da su mogle biti bolje nacrtane uz samo malo više truda stoji.
To je dokaz da je Alan Ford tad ušao u doba hiperprodukcije i najvjerovatnije bi bilo bolje da mu je odlaskom Superhika, valjda simbolika za odlazak Magnusa, trebao otići i Alan Ford. Nekad kasnije, kad se odmore jedan od drugog, su mogli napraviti neki logičan završetak (Magnus je otišao zbog prezasićenja) ili čak nastaviti nekim sporijim tempom. Imali bi oba šta da rade na nečemu drugom. Naravno, ovo bi bilo bolje za strip kao umjetnost. A finansijski sigurno ne, jer bi to bilo poput klanja koke koja nosi zlatna jaja.
Treba da napomenem da i poslije "ere Magnusa" Alan Ford dobija generalno prolaznu ocjenu i da je dovoljno zabavan da ga čitam, ali to jednostavno nije više taj strip. |
Edited by - sabko on 22/08/2010 03:13:16 |
|
|
sain
Starting Member
Germany
39 Posts
Posted - 22/08/2010 : 09:57:08
|
Ja nemam toliko problema sa varirajućom kvalitetom crteža... uvijek mi je priča bila ta koja je bitna. Iako se svakako slažem da se crtež iz Magnusove faze nemože usporediti sa kasnijim radovima. Ali broj 200 je grozno nacrtan po meni, bez obzira što ga je crtao Magnus. Nula sjenčanja, detalja, totalno prazan crtež, a i likovi su izgledali čudno...
Neznam kakve so ove nove epizode, jer ne kupujem extra, ali meni je Alan Ford imao dobre epizode i poslije 300. broja. Bile su puno rjeđe nego prije, ali ima ih, tako da meni AF ne završava poslije Magnusa... A Peruccin crtež mi je uglavnom ok.
Bilo bi super kada bi Bunker završio strip na 500. broju.. |
Edited by - sain on 22/08/2010 09:58:47 |
|
|
makikatalinic
Advanced Member
Croatia
6187 Posts
Posted - 22/08/2010 : 11:56:53
|
quote: Originally posted by sain
Bilo bi super kada bi Bunker završio strip na 500. broju..
I 1000. je broj |
|
|
Darth Ivan
Advanced Member
Croatia
7978 Posts
Posted - 22/08/2010 : 12:30:05
|
quote: Originally posted by sain
Ja nemam toliko problema sa varirajućom kvalitetom crteža... uvijek mi je priča bila ta koja je bitna. Iako se svakako slažem da se crtež iz Magnusove faze nemože usporediti sa kasnijim radovima. Ali broj 200 je grozno nacrtan po meni, bez obzira što ga je crtao Magnus. Nula sjenčanja, detalja, totalno prazan crtež, a i likovi su izgledali čudno...
Neznam kakve so ove nove epizode, jer ne kupujem extra, ali meni je Alan Ford imao dobre epizode i poslije 300. broja. Bile su puno rjeđe nego prije, ali ima ih, tako da meni AF ne završava poslije Magnusa... A Peruccin crtež mi je uglavnom ok.
Bilo bi super kada bi Bunker završio strip na 500. broju..
crtež je po meni jednako bitan kao i priča pojedine epizode. jer ne znam kakva je korist od dobre priče ako imaš crtača koji to ne zna pretočiti u dobar crtež. isto vrijedi i obratno.
isto tako, smatram da ima dobrih priča nakon odlaska magnusa, ali po meni lošiji crtež (piffarerija & co) nije rezultat slabijeg truda, nego jednostavno njihovog talenta, što nisu znali nacrtati epizodu jednako dobro kao i magnus. opet, ne kažem da je njihov crtež loš (piffarerijev i peruccin pogotovo, koji su meni osobno vrlo dobri) ali je lošije kvalitete od magnusovog.
kad bismo tvrdnju "epizode su mogle biti nacrtane uz malo više truda" uzeli u obzir, možda je to i istina, jer kako se kaže "uvijek se može bolje", ali onda bismo je isto tako mogli primijeniti i na magnusu jer se on u kasnijim epizodama (pogotovo u 200-tki) isto sve manje trudio kaj se crtanja tiče.
ali ono što svakako stoji je to da je bunker trebao sa serijalom odavno završiti ako više nema ideje, nego da ga je još više upropastio. |
Edited by - Darth Ivan on 22/08/2010 15:44:58 |
|
|
Magico_Vento
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1181 Posts
Member since 10/01/2010 |
|
zeljko
Advanced Member