Author |
Topic  |
paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8619 Posts
Member since 30/03/2005 |
Posted - 03/11/2013 : 13:31:17
|
U kolo s otmičarem.. Stripovi mi nisu pri ruci, tako da ne znam točno radnju, ali da je nešto posebno, sigurno bih mi ostalo u sjećanju.
Inače, prije mi je bilo žao šta je Magnus napustio Alana, ali čitajući njegova kasnija djela, moram priznat da mi je sad drago zbog toga. I konačno, nakon svih tih godina, legendi i pretpostavki oko njegovog odlaska mogu zaključit da je odgovor (kao i u većini slučajeva) jednostavan, kao što je Bunker izjavio: Htio je biti potpuni autor. Alan je za njega dosegnuo vrhunac i strip treba imat svoj početak i svoj kraj.
E da, mogu reć da sam primjetio kako zbog Lazarove knjižice većina mladih fordofila ne zna prvu godinu izdanja Alana  |
There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
|
 |
|
wele
Advanced Member

Montenegro
3727 Posts
Member since 21/12/2009 |
Posted - 03/11/2013 : 13:32:17
|
Vazda sam za priču o AF ali kao što reče, ne diskutuje mi se kad vidim rasprave o koricama i čudima Mogao bi postavljati teme o kojima ćemo diskutovati, jednom nedeljno recimo. |
 |
|
Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts
Member since 06/07/2009 |
Posted - 03/11/2013 : 13:38:58
|
Tako je i bilo prije, mogle bi se stavljat teme tipa "Priče Broja Jedan - da ili ne?" (nadahnuto Ivanovim kritikama), "Mišljenje fanova o AF jubilarcima" (sad će me paro opet optužiti za jubilarni fetišizam ) ili možda koja diskusija o pričama o Superhiku... Moglo bi se to uvesti bez problema, zašto ne?  |
Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübert ragungsgesetz!! |
 |
|
paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8619 Posts
Posted - 03/11/2013 : 13:44:42
|
quote: Originally posted by Opti
Tako je i bilo prije, mogle bi se stavljat teme tipa "Priče Broja Jedan - da ili ne?" (nadahnuto Ivanovim kritikama), "Mišljenje fanova o AF jubilarcima" (sad će me paro opet optužiti za jubilarni fetišizam ) ili možda koja diskusija o pričama o Superhiku... Moglo bi se to uvesti bez problema, zašto ne? 
Dok se ne spominju novi brojevi, Minuette i korice sve ok  |
There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
|
 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 03/11/2013 : 13:53:11
|
Kad sam davno prvi put čitao U kolo s otmičarem bila mi je jako dobra, i zbog Alanovih i Bobovih izraza lica u zatočeništvu, i zbog načina na koje se pokušavaju izvući igrajući s bijelim kartama, i zbog otmičarovih ljudi koji treniraju za Olimpijadu, i zbog namatanja vune na kraju. S čitanjima u odraslim godinama čar se ponešto izgubio, ali još uvijek mi je prilično draga, duhovita i zabavna.
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6227 Posts
Member since 29/02/2012 |
Posted - 03/11/2013 : 15:46:12
|
Hehe, dovoljno je usporediti Bonelli teme s AF temom da se vidi kako ovdje ljudi nemaju volje za raspravu. 
Evo, kako trenutno pišem recenziju za U kolo s otmičarem, zanima me što ljudi misle o toj epizodi jer ne sjećam se kada je bila spomenuta u nekoj raspravi. 
To je završna priča o Odiseji, tako? Brzo se čita, prosečna Manjusova, sasvim pristojna priča :) Nekako mi se dojmi da nije posebna, nego kao da se nastavlja na ranije :D Maltene, ko da je sve počelo sa "Besplatnim podvigom", a završilo se ovom. Ko da je saga od 4 broja (koja finale dobija po odlasku Manjusa u Podružnici) |
 |
|
Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts
Posted - 13/11/2013 : 12:59:00
|
Napokon sam zadnjih dana stigao pročitati Džamićevu knjigu pa samo da nakratko nabacim koju.
Ugl., vjerojatno najveća zamjerka je odabir popratnih slika. Sve su preuzete samo iz prvih 20-ak epizoda i nerijetko se ponavljaju, a ima i jedna iz onog pirata gdje se TNT-ovci susreću s Titom, a ta epizoda nema veze s Magnusom i Bunkerom.
Najbolje poglavlje, uz ono o diletantima, je drugo (mislim) o utjecaju commedie dell' arte na AF-a. To zaista vrijedi spomenuti jer ovako kad se sagleda iz te perspektive, strip stvarno nosi brojne značajke commedie dell' arte. Ipak je Bunker (i njegov e-mail) najviše pridonio ovoj knjizi.  |
 |
|
wele
Advanced Member

Montenegro
3727 Posts
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6227 Posts
|
Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts
Posted - 18/11/2013 : 13:49:29
|
quote: Originally posted by Darth Ivan
šalu na stranu, nikad nisam volio te starkeljine povijesne priče. jednostavno, za mene nemaju nikakve poante. znam, sad će neki od vas reć: "To su ti aluzije iliti satire na povijesne događaje" što mi je potpuno jasno, ali, kao što rekoh, ne vidim koja je poanta toga. odnosno, što hoću reći, da su te njegove kakti pripovjetke nešto što ima veze, odnosno nešto što će utjecati na radnju dotične epizode, onda bi to bila druga stvar. ovako ja imam osjećaj ko da čitam, ono, nekakav uvod i čekam kad će počet sama radnja epizode. drugim riječima, za mene su one oduvijek bile obični filleri. tu su čisto da popune prostor.
sad vi slobodno recite: povijesne aluzije, satire na povijesne ličnosti...ja kažem: hvala lijepo, za tu svrhu ću radije uzeti i pročitati Asterixa, Uderzo i Goscinny su to puno bolje odradili.
 TEMA 8

Što mislite o pričama Broja Jedan? Jesu li vam zabavne ili služe kao dosadni filler? Smatrate li da bi AF trebao imati edukacijsku notu? |
Edited by - Opti on 18/11/2013 13:51:49 |
 |
|
Lambo1966
Starting Member
15 Posts
Member since 16/10/2013 |
Posted - 18/11/2013 : 23:05:52
|
Moje misljenje je da su pocetne price Broja jedan odlicne... Kao u ostalom i AF strip u tim danima.... Kasnije njihov kvalitet drasticno opada... Opet u skladu sa kvalitetom AF stripa... Naravno radi se samo o mom skromnom misljenju... |
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6227 Posts
Posted - 19/11/2013 : 00:31:31
|
quote: Originally posted by Opti Što mislite o pričama Broja Jedan? Jesu li vam zabavne ili služe kao dosadni filler? Smatrate li da bi AF trebao imati edukacijsku notu?
Zabavne, poučne, apsurdne. Priče Broja Jedan su esencija stripa. Na šta bi ličile priče San zimske noći i U potrazi za bombom da nije bilo Ilijade? Šta bi ostalo od tih priča? Da li bi Alan Ford bio tu gde je da nije bilo toga? Ili šta bi bio bez priče o Žanu Lafitu?
Da, kasnije (mnogo kasnije) te priče nisu tog kvaliteta kakve su bile u početku, ali i takve spašavaju pojedine (nedopustivo) loše priče
Alan Ford nesumnjivo ima edukacijsku notu. Anahronizmi u pričama jesu ono što čini priče urnebesno smešnim, ali ih i čine dostupnima čitaocima (naročito mlađim). Te osim što te nauči, Broj Jedan te i nasmeje (a tako se činjenice najlakše pamte) :D
Alan Ford je naša zbilja, svet oko nas, to smo svi mi. On nam je kao ulaznica (priprema) za ove alanfordovske prostore :) |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
|
wele
Advanced Member

Montenegro
3727 Posts
Posted - 19/11/2013 : 11:17:47
|
Ludački zabavne sa edukativnom crtom, jedna od stvari koje se prepričavaju kada se pomene Alan Ford koji definitivno ne bi bio u tolikoj mjeri kultni strip bez njih. Omiljene? Trojanski rat oko rasipne Jelene i nenadmašni Žan Lafit sa legendarnom scenom podjele plijena i brojanja para. |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 19/11/2013 : 11:56:28
|
i termopilski klanac svakako. kad biže pa onaj kaže : jeste vidili da imaju zarđale mačeve? a drugi odgovara : zar ne znaju da se od toga može dobit tetanus?
  |
You stared at the abyss, you'll never rest in peace |
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Member since 21/03/2010 |
|
Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts
Posted - 22/11/2013 : 13:35:48
|
Jasno da je filler, ali ne znam zašto ti tako smeta kad radnja u većini epizoda takoreći ni ne postoji.  |
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Posted - 23/11/2013 : 00:38:42
|
koja radnja?
radnja samih epizoda ili radnja tih historijskih priča?
što se tih samih priča tiče, ne, ne smetaju mi, niti sam to igdje rekao. samo su mi bezveze i nepotrebne. |
"Nothing lasts forever." |
 |
|
paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8619 Posts
Posted - 23/11/2013 : 00:41:02
|
koja radnja?
što se tih samih priča tiče, ne, ne smetaju mi, niti sam to igdje rekao. samo su mi bezveze i nepotrebne.
Ivan je kao i uvijek, sve objasnio.. |
|
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
|
Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts
Posted - 23/11/2013 : 07:35:23
|
koja radnja?
što se tih samih priča tiče, ne, ne smetaju mi, niti sam to igdje rekao. samo su mi bezveze i nepotrebne.
Ne smetaju ti, ali su ti zato bezveze i nepotrebne? Dakle, šta je istina?   |
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Posted - 23/11/2013 : 18:06:12
|
što ti nije jasno?
kaj hoćeš reć da sam u neku ruku proturječan ili?
ne smetaju mi u smislu što je sam koncept ok (izrugivanje povijesnim događajima/djelima), ali je problem što nemaju veze s radnjom. zato kažem nepotrebne. |
 |
|
Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts
Posted - 23/11/2013 : 18:42:19
|
Gle, hoću reći da ne kužim zašto je loše to što nemaju veze s radnjom, Pa pola stvari u AFu nema veze s radnjom, ponekad više liči na skeč-show. Ali eto očito ima ljudi kojima je radnja u AFu važna, evo kajem se zbog nerazumijevanja. Upokojimo ratne sjekire i amen. |
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Posted - 24/11/2013 : 01:24:27
|
Gle, hoću reći da ne kužim zašto je loše to što nemaju veze s radnjom, Pa pola stvari u AFu nema veze s radnjom, ponekad više liči na skeč-show. Ali eto očito ima ljudi kojima je radnja u AFu važna, evo kajem se zbog nerazumijevanja. Upokojimo ratne sjekire i amen.
a čuj, svakome je nešto loše, a nešto dobro 
nisu to nikakve ratne sjekire, samo razmjenjujemo mišljenja  |
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6227 Posts
|