forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 |
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Gand
Advanced Member

Croatia
3026 Posts

Member since 20/03/2002

Posted - 23/04/2010 : 21:08:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit Gand's Homepage  Send Gand a Private Message  Reply with Quote
|

Edited by - Gand on 23/04/2010 21:08:18

teller
Advanced Member

Slovenia
19566 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 23/04/2010 : 21:29:34  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
hmmm,knjige se loše prodavaju (ko proda 500 komada je uspio), Miki Muster u 750 komada se kod nas prodao u dva dana...
stripovi postaju opet fensi ili bar poravnati sa kjigama...isto se Iznogud odlično prodao(1200 komada) pa bar kod nas
ne vidim da nešto knjiga kolo vodi...

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 23/04/2010 : 21:37:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message  Reply with Quote
Huh, ja sam isto o tome razmisljao, pazi, volim rock, punk, metal, blues, dobar pop, također, jelte. Uvijek sam htio raditi takve stripove, barem nesto ekvivalentno Giboniu, Hladnom Pivu, TBF-u, Lauferu, medjutim vrijeme je tesko, nema se love i sada bi vjerojatno zbog financijskih prilika rado prihvatio nesto, povucimo opet paralelu s glazbom, kao Jole, Magazin, Elio Pisak, Zečić, samo nek se plača, jebiga. Toliko o dosljednosti i buntu:)

https://www.instagram.com/ricomambo_tees/ https://www.facebook.com/brankoricovdesign
Go to Top of Page

Nostromo
Junior Member

Croatia
476 Posts

Member since 16/12/2008

Posted - 23/04/2010 : 21:39:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Nostromo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Gand

Razgovarajuci s prijateljem koji za razliku od mene sumanuto cita knjige, a u strip se uopce ne raumije, pa cak ni kao konzument, covjek je o uvrijezenoj kulturoloskoj inferiornosti stripa pred knjigama stripu drzao stranu na zanimljiv nacin, rekavsi: "Knjige piše i Nives Celzijus, a stripove baš i ne crta svatko." S obzirom da ce poput svega i ovakav pristup evoluirati, pitanje je samo u sto?

Iako svjesni mjesta koje stripu (ne)pravedno u drustvu pripada, razlog cega je ocito cinjenica da strip nikad nije dosegao razinu ekonomske isplativosti kakvu ima masovna produkcija knjiga, postavlja se pitanje hoce li se strip jednog dana izokrenuti u svoj antipod i postati "fensi", kao sto se u glazbi dogodilo s jazzom?

Odgovor je da. Može se reći da se to već događa (fensi "crtani romani" u SAD i bd u FRA/BEL). Samo treba voditi računa o tome da ima jazza i Jazza kao što postoje stripovi i Stripovi.

There Is a Light That Never Goes Out
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
26019 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 23/04/2010 : 21:47:18  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Ne znam, mislim da stripu nedostaje "podloga" da bi postao fensi.
U književnosti svako može da izigrava "načitanog" i da nabroji par izvikanih naslova ili pisaca.
Kod stripova je ipak potrebno bar neko poznavanje materije.

Meni je mnogo gore što među stripofilima samim ima fensi i pravih ljubitelja.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 23/04/2010 : 21:50:35  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
lakše je napisat knjigu nego nacrtat strip.

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3250 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 23/04/2010 : 22:00:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
A sta uopste znaci fensi stripadzija? I, da se razumijemo, to sto pise Nives Celzijus nije knjiga. Barem ne meni, a vjerovatno i nikome ko se ikad ulogovao na ovaj forum...
Go to Top of Page

drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4804 Posts

Member since 27/12/2009

Posted - 23/04/2010 : 22:10:26  Show Profile Show Extended Profile  Send drogsy a Private Message  Reply with Quote
Nadam se da hoće, barem da mladež više čita, a ne da kao u mom razredu jedino ja znam čitati tekst na glas bez zamuckivanja.

Go kneel and weep
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 23/04/2010 : 22:12:20  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by drogsy

Nadam se da hoće, barem da mladež više čita, a ne da kao u mom razredu jedino ja znam čitati tekst na glas bez zamuckivanja.

to je samo zato jer si ovde na forumu.
vidiš kako dobro djelujemo na razvoj intelektualnih sposobnosti

Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 23/04/2010 : 22:46:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

Iako svjesni mjesta koje stripu (ne)pravedno u drustvu pripada, razlog cega je ocito cinjenica da strip nikad nije dosegao razinu ekonomske isplativosti kakvu ima masovna produkcija knjiga

Dobro, to sad ovisi o kojem društvu govorimo. Recimo, u Japanu stripovi čine 40% svih tiskovina u zemlji. Riječ je o multimilijunskom poslovnom i kulturnom sektoru kojime se oni strašno ponose i jedan je od njihovih najvažnijih izvoznih proizvoda.

Slična je stvar sa stripom u Francuskoj i Belgiji, gdje ga tetoše i njeguju kao važan dio kulturne baštine, a i autori dobro zarađuju.

Naravno, kad govoriš o stripu u Hrvatskoj, gdje je strip još uvijek na razini nešto većoj od kulta i gdje autori teško zarađuju od svog posla, onda je to kao nebo i zemlja.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

Archy
stripovi.com suradnik

Croatia
1448 Posts

Member since 27/11/2008

Posted - 23/04/2010 : 22:54:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Archy a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by teller

hmmm,knjige se loše prodavaju (ko proda 500 komada je uspio), Miki Muster u 750 komada se kod nas prodao u dva dana...
stripovi postaju opet fensi ili bar poravnati sa kjigama...isto se Iznogud odlično prodao(1200 komada) pa bar kod nas
ne vidim da nešto knjiga kolo vodi...

Klasa optimist, ha?

No sikiriki
Go to Top of Page

drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4804 Posts

Member since 27/12/2009

Posted - 23/04/2010 : 23:56:03  Show Profile Show Extended Profile  Send drogsy a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by lwood

quote:

to je samo zato jer si ovde na forumu.
vidiš kako dobro djelujemo na razvoj intelektualnih sposobnosti

I zato

Go kneel and weep
Go to Top of Page

all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4240 Posts

Member since 01/04/2008

Posted - 24/04/2010 : 00:04:27  Show Profile Show Extended Profile  Visit all_ba's Homepage  Send all_ba a Private Message  Reply with Quote
To bi bilo nešto najljepše što bi se stripu moglo dogoditi, ali do tada poteći će još dosta vode.

C'est la vie...
https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
Go to Top of Page

Bachy
Senior Member

Croatia
1797 Posts

Member since 06/05/2009

Posted - 24/04/2010 : 01:27:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Bachy a Private Message  Reply with Quote
quote:

Tužno ali istinito, iz iskustva mogu reći (malo drukčijeg nego ovo tvoje) da danas na 500 djece stripove čita možda 1 ili u najidealnijem slučaju dvoje djece....

O čitanju na glas neću ništa govoriti...

Gledam ja danas knjižnice; da je u moje vrijeme kada sam bio školarac u knjižnicama bilo toliko stripova, mišljenja sam da bih gledao sve moguće načine kako da se preselim tamo...
Danas biraš, hoćeš Zagora (imaš sve), hoćeš bilo kojeg Bonellijevog junaka - imaš sve i to ni manje ni više nego tvrde uveze...eh, dođe mi da zajecam kada vidim da te stripove uglavnom posuđuju stariji od 25 godina...
A izbora ima koliko ti srce hoće, biraš ko u strip trgovini...

Međutim, klinci su uglavnom na kompjuteru i piče nekakva ubijanja (virtualna naravno) u knjižnici, a stripove ko šiša...

No dosta...zato smo mi tu zbog kojih se sve ovo i pokrenulo na ovim prostorima - stripova ima u izobilju i nikada ih dosta - nadam se da dijelite moje mišljenje!

Oj, budi svoj!
Go to Top of Page

GGG
Senior Member

Slovenia
2562 Posts

Member since 08/11/2003

Posted - 24/04/2010 : 02:54:28  Show Profile Show Extended Profile  Send GGG a Private Message  Reply with Quote
Strip vjerojatno nikada neče doči u poziciju kao što je knjiga, ali se taj tradicionalni odnos (knjiga=Kultura vs. strip=šund) definitivno popravlja. S jedne strane imamo bagatelizaciju i komercializaciju knjiga i literature, dok s druge pozicija stripa u mainstream kulturi polako jača. A sad, koliko če se zbog toga povečati broj čitatelja odnosno kupaca, to je drugo pitanje

Stara Huta za 36 minuta
Go to Top of Page

Grujah.
Advanced Member

Serbia
3254 Posts

Member since 28/07/2009

Posted - 24/04/2010 : 12:45:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Grujah. a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Bachy
Gledam ja danas knjižnice; da je u moje vrijeme kada sam bio školarac u knjižnicama bilo toliko stripova, mišljenja sam da bih gledao sve moguće načine kako da se preselim tamo...

Gledaj to u kontekstu vremena.... TAd bi imao i kompjutor pa je pitanje da li bi bas trcao u knjiznicu.

Jedan sam od mladjih na forumu, imao sam kompjuter kao klinac, picio sam ga i previse (i dalje previse picim :) ), ali opet sam citao Mikijev Zabavnik, pa Asteriksa i Talicnog i Iznoguda pa Alana Forda.

Nisu klinci krivi, a ni vreme, nego nezainteresovanost roditelja/drustva/skole/cega god da ih uputi na stripove/knjige.

Edit: Ali stvari se sigurno popravljaju, znam kada pre faksa odem u shopping i dovucem kilu-dve stripova na predavanja Iako i dalje ima "hejtera" koji prevrcu ocima ili i dalje misle da je to "za decu", mnogo je vise njih koji su zainteresovani, pitaju/prokomentarisu/prelistaju/pozajme ili cak su vec citali nesto.
OPet, ja sam na takvom faksu (Elektrotehnici faks, programerski smer) gde su gotovo svi "geekovi", verovatno na drugim mestima i nije ovakva sitacija.

Edited by - Grujah. on 24/04/2010 12:52:32
Go to Top of Page

Bob Rok
Advanced Member

4922 Posts

Member since 11/03/2009

Posted - 24/04/2010 : 12:51:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Bob Rok a Private Message  Reply with Quote
Mislim da je ovde akcenat na Mikijevom zabavniku. Prilicno fali za navlacenje na strip kulturu. Ipak je Dizni opste prihvacen brend medju decom. Kada nesto nema 15 godina, onda treba dvostruki napor da se nesto ponovo ozivi. Eto, ja kao klinac sam stalno posle skole gledao u trafike nadajuci se nekom novom izdanju. Retko kada sam se usrecio. I jos nesto, imao sam drugove koji su citali stripove u osnovnoj skoli (davno bese) '94, ali mnogima ni finansijska situacija nije dozvoljavala kupovinu. Znam da je Asteriks PZ u to vreme bio papreno skup (20 dinara), retko ko od dece je mogao da uzima. Ja nisam uspeo, tek sada posle 15 godina sam ih skupio . Sve je to odvuklo od kupovine stripa moju generaciju...

Ja se zovem El-Muhammed, iz plemena starih Azra, sto za ljubav zivot gube i umiru kada ljube.
Go to Top of Page

feka82
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
2647 Posts

Member since 03/01/2008

Posted - 28/04/2010 : 14:58:57  Show Profile Show Extended Profile  Send feka82 a Private Message  Reply with Quote
djeci nisu ni knjige drage ... strip je danas pao kao i sve ostalo u cemo smo mi prije uzivali ... danasnja djeca ili gonjaju klinke ( mi smo mislili da uredaj medju nogama sluzi za pišanje a da su nas donijele rode ) ili igraju video igrica ... tako da strip ce ostati ovakav kakav jeste poznat nama rijetkima .... mada i strip danas nije kao prije stiva su mnogo ozbiljnija sto isto odbija djecu tako da ima malo toga sto oni mogu da svare ... strip je posto prikladniji za nas

feka
Go to Top of Page

seinfeld
Advanced Member

16500 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 28/04/2010 : 15:30:59  Show Profile Show Extended Profile  Send seinfeld a Private Message  Reply with Quote
Strip ce postat "fensi" kada "fensi" "ajfon-juzeri" budu poceli da citaju "aj-Strip" preko "ajfona".
e-comics je buducnost!

"I'm not saying I'm Batman. I'm just saying nobody has ever seen me and Batman in a room together."
Go to Top of Page

Bardho
Senior Member

1943 Posts

Member since 10/04/2003

Posted - 28/04/2010 : 15:48:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Bardho a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by seinfeld

Strip ce postat "fensi" kada "fensi" "ajfon-juzeri" budu poceli da citaju "aj-Strip" preko "ajfona".
e-comics je buducnost!

misliš i-pada
Go to Top of Page

nolo contendre
Junior Member

Serbia
411 Posts

Member since 18/06/2009

Posted - 28/04/2010 : 18:49:45  Show Profile Show Extended Profile  Send nolo contendre a Private Message  Reply with Quote
Stripovi su danas preskupi da bi se klinci "navukli" na njih.Mojim ortacima redovno pada vilica kad čuju da je npr. VČ izdanje 190 kinti, jer oni su "mislili da je to 40-50 din".
Svaki roditelj će pre za 200 din da kupi igračku kod Kineza i zbrine dete nedelju-dve (pogotovo ako se sam taj roditelj ne razume puno u stripove).
Klinci će takođe te pare pre da potroše na piratsko izdanje neke igrice, pa da je posle danima prže na kompu.

Slažem se sa seinfeldom da e-comics mogu doprineti popularizaciji stripa.Oni su usko povezani sa fensi gedžetima koji su opet glavni sastojak u svakom receptu za uspeh.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 28/04/2010 : 21:20:20  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
popodne šetan i na jednom zidiću stoji neka cura i čita Blek specijal
nisan moga virovat

Go to Top of Page

drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4804 Posts

Member since 27/12/2009

Posted - 28/04/2010 : 21:34:20  Show Profile Show Extended Profile  Send drogsy a Private Message  Reply with Quote
Iznenađujuće je to što je cura i još što čita Bleka. Da je DD u pitanju lakše bih razumio. A na koju je dob ukazivao njezin izgled?

Go kneel and weep
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 28/04/2010 : 22:54:42  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
da.ne znan šta me više iznenadilo.da je cura ili da čita strip na javnom mistu.i to još Blek specijal !fakin anbilivbl!
a imala je otprilike 16,maximalno 17god.

Go to Top of Page

GGG
Senior Member

Slovenia
2562 Posts

Member since 08/11/2003

Posted - 29/04/2010 : 00:25:24  Show Profile Show Extended Profile  Send GGG a Private Message  Reply with Quote
Zanimljivo je to, da je s druge strane (bar u Slo) pravi bum slikovnica, koje se bez problema prodaju za 15 - 25€. Ako zanemarimo neku umjetničku vrijednost (a i o tome bi se moglo raspravljati) i gledano čisto s tehničke strane tu nema logike - 20 ilustracija na 20 strana + 5,6 rečenica na svakoj strani o nekakvom snjegoviču za 18€ je OK, dok je 12€ za Titeufa ili 10 za Tintina preskupo...

Stara Huta za 36 minuta
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11454 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 29/04/2010 : 00:42:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by nolo contendre

Stripovi su danas preskupi da bi se klinci "navukli" na njih.Mojim ortacima redovno pada vilica kad čuju da je npr. VČ izdanje 190 kinti, jer oni su "mislili da je to 40-50 din".
Svaki roditelj će pre za 200 din da kupi igračku kod Kineza i zbrine dete nedelju-dve (pogotovo ako se sam taj roditelj ne razume puno u stripove).
Klinci će takođe te pare pre da potroše na piratsko izdanje neke igrice, pa da je posle danima prže na kompu.

Slažem se sa seinfeldom da e-comics mogu doprineti popularizaciji stripa.Oni su usko povezani sa fensi gedžetima koji su opet glavni sastojak u svakom receptu za uspeh.

Istina, jebiga, malo je to sad preskupo za navuć se... Kad sam ja počea čitat stripove (Zagora i Alan Forda), cijena nije prilazila 12 kn, a sad je već 18. Al sa druge strane, otac od prijatelja iz osnovne škole je ima sve brojeve Zagora i Zagor Extra koji su izašli do tada, ne znan sad koliko je to komada bilo, al bilo je dosta. Ja i prijatelji smo posuđivali od njega, svakih par dana uzmeš 3-4 stripa i vratiš ih odma nakon šta ih pročitaš Tako sam se takoreć i navuka.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000