forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Autorski izlog
 Perspektiva za (ne)perspektivne
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Jur
New MemberSlovenia
179 Posts

Member since 31/05/2010

Posted - 07/06/2010 : 12:26:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Jur a Private Message  Reply with Quote
Ovaj topic je specialno izdanje Radne Akcije i u njemu cu reci neka moja dognanja o perspektivi. Ovaj tekst je namenjen svim crtacima. On daje jedan pogled na perspektivu koga necete naci u svakoj "brzoj skoli stripa" i jednu prakticnu metodu, koja nekima moze olaksat posao oko perspektive. Naravno mozete ga procitati i ostali pa, da vidite kakvim se sve problemima zajeb* crtaci .

Ovaj tekst se NECE baviti geometrijskim postupcima i "trikovima" u vezi perpektive (kako raspoloviti duzinu u perspektivi i slicne stvari). On govori o globalnoj perspektivi u crtezu.

Za ono prvo postoje dosta tutoriala. Za kompletni uvid u perspektivu predlazem procitati i koju knigu o toj temi. Ja imam knjigu "Perspektive for comic book artist" od David Chelsea-a koja je dosta dobra, jer je prakticne prirode.

U tekstu ce biti i neke engleske rijeci (jer prevod ne znam), kao verovatno i cudne rijeci generalno (jer mi srbski odnosno hrvatski nije maternji jezik). Strucnjaki su dobrodosli za lektoriranje :).

--------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------

1) UVOD

Moram reci, da mi perspektiva nikad nije isla od ruke. Po standardnoj metodi, koju cete naci u raznim " brzim skolama stripa" scena se konstruira preko "vanish pointov". Meni nikad nije poslo od ruke, da jih pametno postavljam. Kod mojih crteza sam cesto imao osecaj da perpektiva nije idealna, ali nisam imao pojma zasto je tako. Kada sam detalnije proucio teoriju perspektive, otkrio sam, da je problem u samoj metodi koja je "fake"-ovana!

Pravilan postupak po kome se kreira perspektiva je objasnen u knjigama o perspektivi. Problem je, da je taj postupak dosta kompleksan i dugotrajan posao. "Fake" metoda je brza, ali je u krajnoj fazi dosta rada i s njome. Neki crtaci (vecina?) upotrebljavaju totalni "fake", pa ne crtaju perspektivne linije iz "vanish point"-ov nego to samo simuliraju i rade "od oka".

Postoji i metoda, da se za dolocitev perspektive koristi template - listi sa "perpektivnim shemama", fotografija, 3D rendering i slicno. To naravno daje ispravnu perspektivu, ali nije uvijek prakticno i fleksibilno.

U poslednje vreme, podstaknut time sto radim neke ilustracije koje traze perspektivu, ja sam trazio neku metodu ili "workflow" kojom bi si olaksao postavljanje kvalitetne perspektive. Uspelo mi je da stvorim jedan sistem za "2 point" perspektivu, koga cu i prikazati. Napisacu i nesto o teoriji i logiki, koja stoji iza tog sistema.

--------------------------------------------------------------
2) TEORIJA
--------------------------------------------------------------

Perspektiva je geometrijsko pravilo koje nastupa kada se 3D scena prikazuje na 2D povrsini.

Aparat koji "preslikava" 3D scenu na 2D povrsini je kamera. Film, fotografija, 3D grafika - svi ovi mediji koriste kameru (fizicnu ili matematicno simuliranu).

I kod ilustracije imamo preslikavu u 2D pa mozemo reci, da imamo i kameru, koja to cini. Mozda nije ocito, ali svaki crtez oddaje "virtualnu" kameru, koju je koristio crtac. Ta kamera ima svoju orientaciju i kut gledanja FOV "field of view".


2.1) ORIENTACIJA KAMERE

Sledeca slika prikazuje jedan splosan pogled kamere na scenu.Iz slike se mogu razabrati sledece karakteristike perspektive:

1) Sve paralelne linije se u perspektive seku u jednoj tacki! Ova tacka se zove "vanishing point".

2) Objekt u sceni ima 3 "vanishing pointa" - za svaku dimenziju prostora po jedan!

2) "Vanishing pointi" horizontalnoga plana VP1 i VP2 se nalaze na horizontu!

3) "Vanishing point" vertikalnoga plana VP3 se nalaze na vertikalnoj liniji u centru kamere! Ova tacka je veoma uddaljena od vanishing tocka VP1 i VP2.

Zbog 3 "vanishing pointa" ova perspektiva se zove "3 point" perspektiva.

Zbog relativne kompleksnosti "3 point" perspektive, crtaci cesto "pozicioniraju kameru" tako, da je paralelna na jedan od prostornih planova. Na sledecoj sliki je prikazana scena sa kamerom paralelno na horizontalni plan.Kao sto vidimo, VP1 in VP2 sta jos tu , a VP3 je otisao u beskraj. Posto sada imamo samo dva "vanishing pointa", ovo se zove "2 point" perspektiva.
Karakteristika "2 point" perspektive je i to, da je horizont uvijek u centru (cak i da se popnete na Mont Everest). Horizont mozete pomaknuti gore ili dole iz centra samo nagibanjem kamere, cime gubimo "2 point" perspektivu. U praksi vazi, da mozemo slobodno malo naginjati kameru pa i dalje koristiti "2 point" perspektivu. Posto je VP3 veoma daleko njezin uticaj nije velik pa se zanemari. Naravno, ako imamo znatne roatcije kamere gore ili dole onda moramo koristiti "3 point" perspektivu.

Postoji jos "1 point" perspektiva, ali ta je u biti samo variacija "2 point" perspektive. Do te perpektive dolazimo u situaciji da je kamera usmerena pravokutno na objekt (ili vise njih, ali moraju biti medusobno paralelni) u sceni.U ovoj perspektivi imamo samo jedan "vanishing point", koji se nalazi u centru kamere. I ovde vazi, da u praksi mozemo taj point malo pomerati okolo, pa da "1 point" perspektiva ne gubi puno na tacnosti.

Evo dve moje slike iz "radne akcije" sa "1 point" i "2 point" perspektivom.


2.1) VIDNI KUT KAMERE (FOV)

Svaka kamera upotribljeava lecu a razlicne lece daju razlican kut gledanja - FOV ("field of view").

Sledeca slika prikazuje pogled na scenu sa razlicitim FOV.Kao sto vidimo, veci je kut FOV, vise od scene vidimo i "3D efekat" perspektive je sve izrazeniji odnosno distorzija je sve veca. Za prakticnu upotrijebu vazi, da je FOV od 60° apsolutni maksimum. Vrednosti 30-40° izgledaju dosta "prirodno" pa je to nesto sto se najvise koristi u praksi.

--------------------------------------------------------------
3.) PRAKSA
--------------------------------------------------------------

Kako puno crtaca crta svoje radove?

Prvo nacrtaju neku "kompozicionu" skicu. U njoj se nalaze okvirni raspored ljudi, predmeta i desavanja u sceni. Ova skica obicno vec ima neku perspektivu. Ako je u sceni kuca onda je crtac barem nakaze sa par linija - linijama koje su vec nacrtane u neki grubi perpektivi "od oka".

Onda sledi faza da se tu grubu skicu rafinira. Na osnovu grubih linija crtac doluci horizont, "vanishing point"-e i time odredi perpektivu u crtezu.

Kada bi analizirali "virtualnu kameru" takvog crteza, sta bi dobili? Kod razlicnih crtaca razlicne svari. Ali veoma cesto bi dobili kameru, koja nije usmerena u centar kadra ili je cak "pokvarena", jer prikazuje nemugucu perspektivu. To je jedan od osnovnih problema "fake" metode - celokupna globalna perspektiva crteza je samo priblizna!

Ok, istini na volju, ta problem u praksi, kod dobrih crtaca i nije problem. Fokus kadra je na desavanju, likovima pa ako je pozadina crtana sa kamerom koja nije bas u centru, niko nece da primeti. Crtac sa iskustvom zna da postavi "vanish point"-e, tako da je FOV uvijek "prirodan". Vise problema predstavljaju scene, gde nemamo samo paralelne objekte. Tu imamo razlicite "vanish pointe"-e, pa je treba dosta "filinga", da izgleda, da su ti u skladu jedni sa drugima, odnosno sa globalnom perspektivom.

Ipak, lepo bi bilo imeti jedan prakticni metod za dobijanje stvarno pravilne perspektive.

Ja sada imam jedan takav metod, koji radi sa "2 point" perspektivom. Nadam se da cu ga nadgraditi i na "3 point" perspektivu, pa da je kompletan. Ovaj sistem isto treba "kompozicionu" skicu kao "input". Na toj skici je dovoljna i jedna sama perspektivna linija, pa da dobijemo perpektivu za koju vazi sledece:
- kamera je pravilno orientirana u centar
- FOV mozemo sami birati
- upotrijeba je jednostavna i brza - za par minuta dobijemo pravilnu perspektivu!


Ima ovaj sistem i jednu "slabost". "Tradicionalisti" neka pogode koju!

--------------------------------------------------------------
Kraj 1.dela
--------------------------------------------------------------

Svi profiji koji imajo primedbe na bilo sta u ovom tekstu neka to kazu, pa da ga popravim ako treba.

-----------------------------------------------
Composition Assistant
http://jugilus.com/composition_assistant/ca.php

cat claw
Advanced Member5817 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 07/06/2010 : 12:45:29  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Nemam primedbi, imam samo jednu konstataciju. Za pravilnu perspektivu nam je uvek mali sto i prekratak lenjir!
Milion puta sam sastavljao dva lenjira od 50 cmm da na podu dohvatim očište (naška reč za vanishing point).
Go to Top of Page

culfis
Advanced Member6738 Posts

Member since 01/12/2006

Posted - 09/06/2010 : 15:45:22  Show Profile Show Extended Profile  Send culfis a Private Message  Reply with Quote
Jel se mere ravnopravno kiristiti i termin nedogled, il sam ja nesto pobrckao?

Jel to štos iz Minhena?
Go to Top of Page

all_ba
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
4149 Posts

Member since 01/04/2008

Posted - 09/06/2010 : 23:45:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit all_ba's Homepage  Send all_ba a Private Message  Reply with Quote
Prava nauka.:)
Kad će taj drugi dio.

C'est la vie...
https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
Go to Top of Page

Lundvalnaden
Starting Member

89 Posts

Member since 18/04/2010

Posted - 14/06/2010 : 06:27:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Lundvalnaden a Private Message  Reply with Quote
pokusavam napraviti crtez za stripgenov natjecaj
ona scena kada lik stoji ispred ogledala i sebe gleda u njemu
ali iz jako velike žablje perspektive.
i nikako da nacrtam kako bi izgledalo da stojis nekome metar iza ledja na visini od 2cm od poda i gledas njega kako se gleda u velikom zrcalu :S
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member5817 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 14/06/2010 : 08:25:32  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Postavi pravi deo teksta iz scenarija. Da ne trazimo...
Go to Top of Page

mlLandj3
Average MemberSerbia
680 Posts

Member since 22/09/2009

Posted - 14/06/2010 : 08:39:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit mlLandj3's Homepage  Send mlLandj3 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lundvalnaden

pokusavam napraviti crtez za stripgenov natjecaj
ona scena kada lik stoji ispred ogledala i sebe gleda u njemu
ali iz jako velike žablje perspektive.
i nikako da nacrtam kako bi izgledalo da stojis nekome metar iza ledja na visini od 2cm od poda i gledas njega kako se gleda u velikom zrcalu :Smožda ovako nešto


ovde ne stojiš 2 cm od zemlje već je "kamera" ispod poda. Patent Orsona Velsa tokom snimanja filma "Gradjanin Kejn". Tražeći ugao pod kojim bi snimio Kejna a da izgleda nekako monolitno, shodno svojoj grandioznostio i moći, naredio je da se u podu studija iskopa rupa u koju je posadio kameru

Edited by - mlLandj3 on 14/06/2010 08:44:34
Go to Top of Page

david
New Member

Croatia
237 Posts

Member since 19/01/2003

Posted - 14/06/2010 : 10:59:09  Show Profile Show Extended Profile  Send david a Private Message  Reply with Quote
neko nije slusao Jur-a ;), ako oces filing kamere sredina je uvijek vertikalna - sta ce rec nagni ogledalo prema liku, inace u mangama ima dosta ekstremnih perspektiva ako zelite vidit kako to funkcionira u stripu

http://dpetrina.deviantart.com
Go to Top of Page

mlLandj3
Average MemberSerbia
680 Posts

Member since 22/09/2009

Posted - 14/06/2010 : 11:34:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit mlLandj3's Homepage  Send mlLandj3 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by david

neko nije slusao Jur-a ;), ako oces filing kamere sredina je uvijek vertikalna - sta ce rec nagni ogledalo prema liku, inace u mangama ima dosta ekstremnih perspektiva ako zelite vidit kako to funkcionira u stripuovo je recimo pogled radnika u šahtu ispred empire state buildinga Kako nagnuti ogledalo prema liku a izgubiti efekat koji treba postići barem prema naznakama u scenariju?
Go to Top of Page

david
New Member

Croatia
237 Posts

Member since 19/01/2003

Posted - 14/06/2010 : 12:53:55  Show Profile Show Extended Profile  Send david a Private Message  Reply with Quote

ovo je slozeno u 3d-u i crop-anu u PS-u tako da je okomica zavrsila na desnom kraju

http://dpetrina.deviantart.com
Go to Top of Page

mlLandj3
Average MemberSerbia
680 Posts

Member since 22/09/2009

Posted - 14/06/2010 : 14:01:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit mlLandj3's Homepage  Send mlLandj3 a Private Message  Reply with Quote


možda eventualno odseći noge još višlje, uglavnom odsecanjem ravni poda otarasili smo se one teskobe koju mozak doživljava kad posmatra ovo lekorbizijevsko-salvadordalijevsko razbijanje prostora
Sad jednostavno možemo da kažemo da nismo snimali iz rupe nego kroz patos od pleksiglasa.
inače ako se dobro sećam ovakav plan se zove ameriken i nazvan je po tome što su ga često koristili holivudski kinematografi. Razlog je naime vrlo jednostavan, u ono vreme snimali su se filmovi tako što je glumac stajao ispred platna na kome se emituju prizori iz, recimo džungle. Oku se servira iluzija da je i glumac sastavni deo te pozadine pa su snimatelji morali glumcima da "odseku" stopala kako se ne bi u istom kadru našli pod studija i donja ivica platna

Edited by - mlLandj3 on 14/06/2010 14:10:46
Go to Top of Page

Jur
New MemberSlovenia
179 Posts

Member since 31/05/2010

Posted - 14/06/2010 : 15:22:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Jur a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by david

neko nije slusao Jur-a ;), ako oces filing kamere sredina je uvijek vertikalna - sta ce rec nagni ogledalo prema liku, inace u mangama ima dosta ekstremnih perspektiva ako zelite vidit kako to funkcionira u stripu
Nema perspektive brez kamere, ali to ne znaci, da mora biti sredina uvjek vertikalna. Kameru mozes rotirati i levo/desno pa se horizont i sva perspektiva rotira sa njome. To je nesto za cime su udareni u Marvelu, jer dodaje dinamici kadra. Ako se suvise koristi meni pak deluje, kao da je kamerman pijan .

-----------------------------------------------
Composition Assistant
http://jugilus.com/composition_assistant/ca.php
Go to Top of Page

david
New Member

Croatia
237 Posts

Member since 19/01/2003

Posted - 14/06/2010 : 15:27:41  Show Profile Show Extended Profile  Send david a Private Message  Reply with Quote
po pitanju filske povjesti i termina sam tabula rasa, smisao posta je bila da pokazem koliko se stavari mogu iskriviti a da su ispravne po pitanju perspektive (zato 3d) doduse malo sam mozda pretjera sa kamerom fokusne duzine 15 (digitalci su na 24 - 28). Usput se pokazalo da triba stimat kut kamere da se ulovi i odraz u zrcalu sta je u tvojoj skici pojednostavljeno pa ako ima koji mestar od pomocnih (konstrukcijskih) linija da nabaci skicu kako se to na papiru rjesava...

http://dpetrina.deviantart.com
Go to Top of Page

mlLandj3
Average MemberSerbia
680 Posts

Member since 22/09/2009

Posted - 14/06/2010 : 15:33:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit mlLandj3's Homepage  Send mlLandj3 a Private Message  Reply with Quote
to je već zadatak za našeg druga Lundvalnadena. Mi smo mu nadam se ponudili solidnu osnovu
Go to Top of Page

Jur
New MemberSlovenia
179 Posts

Member since 31/05/2010

Posted - 23/06/2010 : 11:44:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Jur a Private Message  Reply with Quote

Prvi dio o perspektivi je bio vise teoretski, ali sada sledi i nesto za prakticare. Prikazat cu jedan metod za dolucivanje ispravne "2 point pespektive". Bit ce to jedan tutorial u kojem cu na primjeru objasniti celokupni postupak, korak po korak.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

METODA ZA DOLUCIVANJE "2 POINT PESPEKTIVE"

Za metodu trebate koristiti Photoshop ili neki slican program. Podrazumeva se i poznavanje tog programa jer cu u tutorialu govoriti sta da uradite, a ne kako da uradite.

Metoda trazi primjenu par "graficnih elemenata", koje cete trebati za konstruiranje perspektve. A to su:

a) "Vanish point"b) "Dvokraki pravokut"c) "Niz linija"


To je nesto sto cete trebati svaki put kada radite ovu metodu. Predlazem, da sve to uradite i shranite u jednoj sliki sto vecih dimenzija, a svaka grafika neka bude na svom "layeru".

Metoda trazi i neku "input" skicu. Dakle prvo treba nacrtati grubu, kompozicijsku skicu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

METODA ZA DOLUCIVANJE "2 POINT PERSPEKTIVE"

1) Skenirajte ili nacrtajte kompozicijsku skicu. Ne treba, da bude lepa i ispravna - moze biti i ovakva grozota.2) Dolucite velikost kadra za crtez, odnosno uokvirite ga. Povecajte "canvas" levo,desno i dole. Mozete, da ga kasnije povecate ponovno ako se iskaze, da ga niste dovoljno.
Ovde sledi predlog, da "input" skica nije prevelika, pa da ne dobijete suvise veliki "canvas". Ako nemate "makinju od kompjutera", to bi moglo usporiti rad.3) Kopirajte "Vanish point" layer u sliku, pa ga postavite tako, da vam dobro izgleda u odnosu na skicu. Horizont neka ne bude suvise daleko od centra kadra.
Dobili smo horizont i jedan "Vanish point".4) Sada na nov layer nacrtajte liniju od centra horizonta do ruba kadra.5) Izberimo FOV kamere - 35° je ok vrednost. Sada moramo produziti liniju za faktor 90/35 = 2,57. Upotrebite "transform" i unesite 257% za duzinu. Pruduzeno liniju zarotirajte dole, kako je prikazano na sledecoj sliki.6) Kopirajte "Dvokraki pravokut" layer u sliku. Kut postavite u tacku "T", pa ga zarotirjate oko te tacke, tako da jedan krak prolazi kroz poznati "vanish point".7) Tacka gde drugi krak sece horizont, je tacka drugog "vanish point"-a. Duplicirajte prvi "vanish point" i premaknite ga.
Informativno: Tacka gde "seckana" linija sece horizont je "vanish point" diagonale.8) Po zelji obojite perspektivne linije i evo skice spremne za "uplift".


9) Jedan problem koji jos moramo resiti je dubina prostora, jer te informacije nam perpsketivne linije ne daju. To resimo najlakse tako, da uzmemo neki objekt kao referentni i prenesemo ga u dubinu. Na skici vidimo nekog covjeka i njegova visina neka bude osnova. Prenesimo ga u dubinu pomocu perspektivnih linija i dobijemo visinu ljudi na drugom kraju ceste ( a time i velicinu zgrada oko njih). Za auto recimo da je visok covjeku do grudi, pa mozemo da dolucimo i velicinu auta po sceni.


10) Sad mozemo da precrtavamo skicu. Ljudi...


11) ... i zgrade.


12) Sada nam padne na pamet, da su svi ovi paralelni objekti dosadni pa hocemo, da cesta ima odsek, a na tom odsjeku hocemo imati i auto. Time dobijemo objekt, koji nije paralelan sa ostalim. Postojeca "vanish point"-a za njega ne vaze, pa cemo trebati nova.13) Nema problema. Dupliciramo "vanish point" i stavimo ga u skladu sa odsekom ceste.


14) Opet zarotiramo "Dvokraki pravokut", da dobijemo i drugi "vanish point". Vidimo, da je drugi "vanish point" veoma daleko. Povecavati canvas ovde nije bas opcija, jer bi trebao biti gromozanski, a to ne bi ni Photoshop ni kompjuter probavio. Zato cemo se posluziti drugog metoda.15) Kopirajte "Niz linija" layer u sliku. Postavite ga tako, da je gornja linija na horizontu.16) Sada upotrebite "transform" i "Niz linija" transormirajte kako je prikazano na sledecoj sliki. Obratite paznju, da se linije poklope sa desnim krakom pravokuta.17) Duplicirajte "niz linja", zrcalite nad horizont i to je to. Nemamo vanish pointa ali imamo ispravne perspektivne linije linije do njega.18) Nazad u crtacki posao...19) ... dok ne dobijemo nove skice.20) Po skici sada nacrtamo glavni crtez, a to je i najvecji deo posla.To bi bilo to! Nadam se, da ce ovaj metod postavljanja perpektive kome koristiti, jer menu koristi bas dobro!
-----------------------------------------------
Composition Assistant
http://jugilus.com/composition_assistant/ca.php
Go to Top of Page

Rico
Advanced MemberCroatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 23/06/2010 : 14:29:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message  Reply with Quote
Bravo, koristit ću neke stvari sigurno:)
Fala

https://www.instagram.com/ricomambo_tees/ https://www.facebook.com/brankoricovdesign
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnikFrance
9533 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 23/06/2010 : 22:35:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
Ajooooj....opako i detaljno!

nego....nisam stigao sada da procitam sve ovo, ali bas sada sam se zaglavio u perspektivi u jednoj knjizi koju prelazim. ovo ce mi odlicno doci, fala veliko!

nadam se samo da mi nije neophodan photoshop

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

jaki
Advanced MemberCroatia
25833 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 07/12/2023 : 11:26:06  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000