forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Burza Stripova
 Burza stripova - potražnja
 ZS i LMS
 New Topic  Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Dr. Westax
Senior Member

Croatia
2757 Posts

Member since 18/07/2002

Posted - 09/06/2010 : 08:44:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Westax a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sawitch

Ma naravno da je lako otstampati stripove, to niko ne spori, ali cisto sumnjam da je to radjeno...

Kamo sreće da si u pravu
Go to Top of Page

1Euro
Advanced Member

12650 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 09/06/2010 : 09:46:46  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message  Reply with Quote
meni je to stvarno čudno da ima toliko glancera(čitav komplet) bez najmanje greške.....
Eto nekoliko razmišljanja:

-ja recimo sakupljam kapetana mikija i ne uzimam pošarane stripove,ili ne daj bože da fali po koji list,i kontaktirao sam nekoliko striparnica,internetnih stranica gdje prodavaju stripove,....skoro nigdje ne možeš dobiti ove stripove,svi imaju po 10 primjeraka i to 3 možda bolje očuvana,ali se radi o reprintima 800+ koje ne sakupljam ili možda pronađem jednog ali ne žele slati samo jednog jer treba kupiti za neki određeni iznos(???) i tako dalje.
Znači na ovom sajtu sam pronašao najviše stripova a i tu u poslednje vreme loše kaže za kapetana mikija.Ponekad dobijem stvarno prekrasno očuvane stripove ali skoro kod svakoga se pronađe neka greškica možda samo malo onaj rub da fali recimo 1 mm "žutog" ili tako nešto.To meni nije problem jer sakupljam za sebe i ja sam sretan ali hoču reči kako mi je čudno da stripovi koji su dosta stariji od kapetana mikija da su bole očuvani od ovih 500+ kasnije....i da ih ima skoro koliko hočete dok kapetana mikija nema npr.....

-znači postavlja se pitanje gdje se nabavljaju onda ovi stripovi,čitavi kompleti,.....ako ja ne mogu skupiti kapetana mikija koji ima 76 stripova kako se može skupiti u još boljem stanju kolekcija od 1100 stripova gdje su svi ama baš svi bez greške,gdje su svi rubovi super očuvani i tako dalje...

-teško je kupiti priču da je to netko imao na tavanu,čitavu kolekciju u nekoj kutiji nepročitanu.Ako je več bio tako pažljiv kod čitanja,i da je tako pažljivo stripove očuvao,zašto ih je onda stavio na tavam u neku kutiju?Sigurno mu je nešto značio taj komplet ako ga je tako čuvao,a onda ga ne bi "bacio" u neku kutiju ili šta ja znam kamo.I kako onda nije neka vlaga,prah ili bilo šta oštetilo te stripove.

-ja ne sumnjam da se može pronači nešto dobro očuvanih stripova,i ja imam u svojoj kolekciji nekoliko ajde recimo temu glancera ili dosta blizu glancerima ali svejedno koliko je to truda da bi se sakupio ovakav komplet,kada recimo jednom dobiješ 3 glancere,pa drugi put 1 glancer pa opet za 14 dana možda 2 glancera,....a onda je uvijek teže jer se stripovi ponavljaju a vama fali samo određen broj,lako je na početku dok ti sve fali a onda kasnije tražiš određene brojeve i ne možeš ih tek tako dobiti,....da bi se onda sakupio komplet za recimo godinu dana,ja tvrdim da je to nemoguče osim ako kupiš komplet od nekoga koji je kupovao stripove od početka i sam stvorio komplet,što onda postavlja pitanje zašto baš sada prodaje?

-Ako je tako dugo čuvao ove stripove,kupovao ih kao dječak od 15 godina,zašto da ih posle 40 godina (kada je njemu več 55 godina) prodaje i kako pronači takvog čovjeka.Kako če netko do 30 godina pronači nekoga ko je duplo stariji od njega pa da stupi u kontakt sa njim,....

-i ako se nekim slučajem pronađe takav čovjek,koliki novac mu ponuditi?
Zar mislite da če netko tko je tako dugo i pažljivo čuvao ovakvu kolekciju prodati nekome za 5000 eura kako bi onda on mogao prodati za 15000 eura.A ako je on tražio npr 12000 eura to je več rizik platiti toliki iznos da bi se zaradilo npr 3000+ eura jer još uvijek je potrebno pronači kupca koji če platiti 15000+ eura pa se može desiti da se tog kupca ne pronađe i šta onda.Gomilaju vam se ovakve kolekcije koje bi svi htjeli ali nitko nema novca da ih plati,....

eto samo sam glasno razmišljao.....

Edited by - 1Euro on 09/06/2010 09:54:33
Go to Top of Page

okiboki
Advanced Member

Serbia
10835 Posts

Member since 23/11/2008

Posted - 09/06/2010 : 17:22:19  Show Profile Show Extended Profile  Send okiboki a Private Message  Reply with Quote
Ja mislim da je vecina tih stripova iz nekih magacina,koji su bili neke remitende ili tako nesto a koji se nisu reciklirali.Ne znam kako to ide ali sigurno se ne reciklira cela remitenda,nesto sigurno ostane.Neko je verovatno shvatio tu vrednost i poceo to da vadi.Ovo je moje misljenje,mozda je glupo ali ko zna.Da je neko jos pre 30-40 godina to cuvao nema sanse u to ne verujem.

Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa.
Go to Top of Page

mystere
New Member

Croatia
100 Posts

Member since 04/04/2006

Posted - 09/06/2010 : 17:47:13  Show Profile Show Extended Profile  Send mystere a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by bihac-una

quote:
Originally posted by mystere

Nema šanse da su ovo pirati, bilo bi neisplativo za izraditi, a onoga tko se stvarno razumije u stripove nemoguće je prevariti. A što se tiče očuvanosti uzmimo samo za primjer koliko vas ima glanc kolekcije SD i Ludensa ili Veselog četvrtka npr. Siguran sam da dosta, a za nekih 15-20 godina dobar dio toga će i dalje biti glanc pa stoga nije čudo da ima i toliko glancera ZS/LMS koji su ipak izlazili u dosta većim nakladama.

Ovo kolega tvoje poredjenje jednostavno nema smisla jer nemoze se porediti standard i razmisljanje danasnjeg covjeka sa onim iz 70-80-tih.To su dva razlicita svijeta.Tad ja kao djecak,a sigurno i drugi 90 % nismo razmisljali o tome kako da kupimo,lagerimo i ocuvamo strip za narednih 30 ili 40 godina.Ne,nema sanse,ja nikad cuo,a kamoli vidio nekog takvog.Mi smo voljeli romane jer su nam bili zanimljivi citati i nista vise.Lijepo lezes,presavijes mu korice i uzivaj.Neka neko kaze da nije tako,ma sigurno je tako.Bas radi toga bi volio dozivjeti(a bojim se bogami da necu),da se za mog zivota javi ta lija stara pa da nam svima kaze kako,na koji nacin,sta je tad imao u glavi,kako je sebi predstavljao roman itd...,da pomogne danasnjoj djeci,da djeca krenu"njegovim stopama",djeca ce biti sretna,zadovoljna.Gdje si svemoguci da nam se otvoris i kazes ovako je i ovako
PS:sta zapinje za oci,najvise glancera je onih Zagorovih,naravno koji su i najskuplji.Zasto nema tako puno PSDZ,Dzudasa,ken Parkera,npr.....?Vjerovatno su ljudi vecinom samo Zagora cuvali

Pa čuj, ako se ne varam nisu samo djeca ni tada skupljala stripove. Kad sam bio klinac, istina, nisam slagao stripove na policu nakon jednog čitanja i nikad ih više vadio već je to bilo čitanje po nekoliko puta i sigurno nisam pazio na to da li će jednog dana biti glanceri. No, bilo je tu i starijih koji su zasigurno dobro čuvali kolekcije. Uostalom, imaš i danas klince koji zasigrno ne glancaju kolekciju već samo čitaju Ludens Zagora, Texa i sl. (istina, manje nego ranije). Imaš i nas koji skupljamo fine kolekcije tih istih stripova i neće nikome biti čudno kada za 20 godina budu u savršenom stanju (npr. moji stripove od Slobodne koja je počela izdavati stripove još 1993. ili 1994. su savršeno očuvani, a imaju već 15-ak godina).
Vjeruj mi da bi tisak za pirate ZS i LMS bio praktički neisplativ u bilo kojoj varijanti. Vidio sam nekoliko nemuštih kopija tih stripova (što također nije baš za džabe izrađeno), ali cijelu kolekciju bi bilo suludo tiskati. Čak i da se uspije napraviti potpuno vjerna replika, trebalo bi se napraviti par stotina ili i više kompleta da bi to u konačnici bilo isplativo. Onda pak imaš problem da bi tržište bilo prezasićeno ukoliko ih se pojavi puno odjednom. Ako bi pak išao na varijantu postepene prodaje trebalo bi ti nekih 30-ak godina da se isplati uloženo i uspije povrh toga zaraditi.
Go to Top of Page

mystere
New Member

Croatia
100 Posts

Member since 04/04/2006

Posted - 09/06/2010 : 17:55:10  Show Profile Show Extended Profile  Send mystere a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dr. Westax

Ovo da je nešto nemoguće krivotvoriti je presmiješno jer poznato je da se u filateliji krivotvore marke i teško je dokazati krivotvorinu.

Naravno da je moguće krivotvoriti, ali se falsifikat može i utvrditi. No, to nije bitno u ovom slučaju. Ono što je važnije je da se ne isplati tiskati 2000 različitih lažnih stripova da bi ih se prodalo za 15000-20000 eura jer je pitanje koliko bi od tog novca ostalo nakon što se odbiju troškovi. Filatelističku marku (ili seriju) isplati se krivotvoriti jer su cijene istih višestruko veće, a potrebno je uložiti manje sredstava. No, i tu falsifikati ne prolaze samo tako jer postoje atesti i sl. Mislim, stvar je vrlo jedostavna-ako već ideš krivotvorit nešto, krivotvorit ćeš prvog američkog Batmana ili Supermana, a ne stripove čija kompletna edicija u glanc stanju dođe 15000 eura.
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.11 seconds. Snitz Forums 2000