forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Western za sva vremena
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 76

wele
Advanced MemberMontenegro
3727 Posts

Member since 21/12/2009

Posted - 12/01/2018 :  12:28:41  Show Profile Show Extended Profile  Send wele a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky


DAS FINSTERE TAL, 2014. (austrijski vestern!!)Da, da, solidan
Go to Top of Page

vukozec
Average Member924 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 12/01/2018 :  13:11:53  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
Ja ne radim usporedbe špageti vesterna sa klasičnim vesternima. Špageti bi možda bili sličniji kasnijim američkim revizionističkim vesternima, no sve to ima dosta različite kontekste, pa sve te tri velike skupine promatram odvojeno. Špageti vesterni su štancani na traci, brzo, jeftino, u formi simplističkih akcijskih filmova za talijansku mušku adolescentsku publiku. I sve to u par godina hiperprodukcije. Mora se reći i da, premda su druga dva Sergia, Sollima i Corbucci, te još poneko zalutalo ime, bili solidni redatelji, žanr špageti vesterna je ipak imao samo jednog genijalca sa vizijom. Naravno da tu onda nema širine kao kod američkih klasika.

Meni su špageti vesterni zanimljivi jer je simbolika u njima vrlo talijanska, te time bliska nama. Zakon je u tim filmovima uvijek impotentan, vlast korumpirana, pojedinci su prepušteni sebi, rat se nikad ne glorificira, ratni veterani su prevarani od ratnih profitera, itd. Talijani u špageti vesternima pričaju o sebi, a ne o Americi. (Faccia a faccia mi je tu negdje, odmah nakon Leonea i Quien Sabe)


Vesterne iz zadnjih par godina (kad imaju mini-povratak) uglavnom doživljavam kao stilske vježbe na temu posvete žanru, među kojima ima i skroz klišejiziranih i solidnih. Das finstere tal ima odličnu atmosferu (pomalo baca na Il grande silenzio), ali priča je prilično prežvakana priča o osveti. Blackthorn mi je pri vrhu vestern watchliste već dulje vrijeme (dovoljno je bilo da vidim bijesnog Sama Shaparda sa puškom na plakatu da ga stavim na listu), ali još ga nisam uspio pogledati. Od novih najbolji su mi Slow West i Bone Tomahawk. Preporučam i manje poznati njemačko-kanadski Gold (2013) sa Ninom Moss.

Edited by - vukozec on 12/01/2018 13:24:43
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
9734 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 12/01/2018 :  13:42:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
E nisam znao za ovaj Gold, jedan od rijetkih koji mi je izmakao; to ću svakako provjeriti.

Sve se može promatrati odvojeno, kao što se u svemu može tražiti jedinstvo. Špagetiji definitivno idu u vestern; jedino su njegov lošiji dio.

Tebi su špagetiji zanimljivi jer si još mladić i naivna pogleda na stvarnost; dovoljno mi je da vidim da se zanimaš za ljevičarenje, da pišeš "Zakon je u tim filmovima uvijek impotentan, vlast korumpirana, pojedinci su prepušteni sebi, rat se nikad ne glorificira..."
Ta upravo zbog toga špageti ne valja, jer je jednostran. Dok je vestern kompleksan u svojim najboljim (pa i standardnim) izvedbama, a što je najvažnije, njegova snaga počiva na mitskom. Talijani uopće ne uzimaju to u obzir, nego se samo zezaju; oni su neobavezni (pa i Leone, koji je dao jedan doprinos u estetici; ali naspram Forda je on mali, jer se tek igra, dok Ford ispisuje stvarnost).
Špagetiji su ko da gledaš Rodrigueza, Tarantina i takve polutipove, koji su isto neobavezni i igraju se bizarnostima i glupostima svakakve vrste. Uostalom, zato oni i uzimaju iz špagetija, ili hongkonških filmova.

Vesterni iz zadnjih godina spadaju u najbolje filmove zadnjih godina: Revenant, Hell or High Water, Wind River, pa su tu sasvim dobri True Grit, Tomahawk, NO Country, Yuma itd. Pa i industrijski vestern There Will Be Blood je razvikan, premda je meni pomalo sumnjiv.
Go to Top of Page

zeljko
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
14462 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 12/01/2018 :  13:55:41  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
ransho deluxe je odličan suvremeni western

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

vukozec
Average Member924 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 12/01/2018 :  15:02:58  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
Nastojim ja ne biti jednostran ako su filmovi već takvi :)

Mene zanima prepoznati motive i podtekste, stvari koje opisuju društvo i vrijeme u kojem su nastali, a ne nužno identificirati se sa filmovima. No kad smo kod identifikacije, Talijani su nam bliski, pa se sa njima u globalu možemo lakše identificirati te prepoznati u njihovim filmovima, pa mi je i to zanimljivo.

Leone je bio apolitičan za razliku od Sollime i Corbuccija kojima je politika u prvom planu (pritom je, naročito kod potonjeg, prisutan taj ljevičarski pamfletizam), no i kod njega su neke stvari inherentne, pa tako je i u njegovim filmovima prisutna anti-ratna poruka, te skepticizam prema zakonu. Ti filmovi su snimani krajem šezesetih, u Europi je to vrijeme studentskih demonstracija, u Svijetu (i Europi) se događaju politička ubojstva, hladni rat je na vrhuncu, u điru su Vijetnam, CIA i Latinska Amerika. Htjeli, ne htjeli, špageti vesterni su odraz tih vremena.

Quien sabe mi je primjer filma koji ipak nije toliko jednodimenzionalan koliko se cijeli žanr smatra. Na prvu je to pro-revolucionarni film, no neki aspekti te revolucije su prikazani u prilično negativnom svijetlu. Npr. scena u kojoj revolucionari zauzimaju kuću bogatog zemljoposjednika. Feudalac je tu prikazan kao fini čovjek na mjestu, a revolucionari kao razularena banda primata koja mu želi silovati ženu. Jedan od ključnih sporednih likova kojeg glumi Martine Beswick u jednom trenutku kaže "jebite se i vi i vaša revolucija" i ode svojim putem. Itd.

Ps: Neo-vesterne ne volim nazivati čisto vesternima, jer onda možemo vesternima zvati i svaki bikerski, film ceste ili kriminalistički/akcijski film, svaki film sa motivom osvete itd. Mad Max je onda vestern, Prljavi Harry je vestern itd.

Edited by - vukozec on 12/01/2018 15:04:27
Go to Top of Page

wele
Advanced MemberMontenegro
3727 Posts

Member since 21/12/2009

Posted - 12/01/2018 :  15:11:12  Show Profile Show Extended Profile  Send wele a Private Message  Reply with Quote
Prijavio bih Appaloosa (2008) i australijski The Proposition (2005) kao dobre novije vesterne.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
9734 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 12/01/2018 :  15:48:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vukozec

Quien sabe mi je primjer filma ... Npr. scena u kojoj revolucionari zauzimaju kuću bogatog zemljoposjednika. Feudalac je tu prikazan kao fini čovjek na mjestu, a revolucionari kao razularena banda primata koja mu želi silovati ženu.Ma to ti je standard za to ljevičarenje. Nije to neka "kritika" revolucije, nego usput prelaženje preko "negativnih" aspekata, mora se neminovno odstarniti klasne neprijatelje. Kao Zafranović u Padu Italije. Osim toga, ti "revolucionari" su prikazani kao dopadljivi, Volonte jede pečene batke i puca, voli žene, a Nino je hladan, proračunat. Sve je to poigravanje i nema nikakve dubine.

Pa nisu neovesterni čisti klasični vesterni, to je jasno. Oni ipak ulaze u vestern, dok Mad Max ne, iako se može sa širih aspekata i to dovoditi u vezu sa vesternom. Jednako tako ni Dirty Harry, makar je to PRAVI nastavak vesterna i konzervativni manifest protiv baš tih tvojih šezdesetosmaša i hipijevske kontrakulturaške Amerike. Zato ga i volimo kao najvećeg:)
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
9734 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 12/01/2018 :  15:50:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by wele

Prijavio bih Appaloosa (2008) i australijski The Proposition (2005) kao dobre novije vesterne.Dobri su, ali mi ne ulaze na liste.

Znači, vestern je toliko jak da čak i dobri filmovi ne ulaze na top liste (gdje će biti možda 200 filmova).
Go to Top of Page

vukozec
Average Member924 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 12/01/2018 :  16:33:36  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky


Jednako tako ni Dirty Harry, makar je to PRAVI nastavak vesterna i konzervativni manifest protiv baš tih tvojih šezdesetosmaša i hipijevske kontrakulturaške Amerike. Zato ga i volimo kao najvećeg:)Corbucci je mrzio hipije (vidi Specialists), a ni Leoneu nisu baš bili dragi, ako uzmemo da El Indio nije slučajno napušen non stop. A Prljavi Harry je bipolaran. Prvo sam kroji pravdu čvrstom fašističkom rukom u prvom filmu, pa se za to ispričava u Magnum Force, pa u Enforceru pokušava ubaciti feminizam, da bi u četvrtom opet bio klasični vigilante osvetnik za kojeg ne vrijedi drugi zakon osim njegovog (taj najviše liči na vestern, sa finalnim obračunom i svim). Onog zadnjeg sa Jimom Carreyjem se ne sjećam baš.

Edited by - vukozec on 12/01/2018 16:35:50
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
9734 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 12/01/2018 :  16:42:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Govorim o Siegelovom maestralnom Prljavom Harryju.
Nema tu nikakvog fašizma, to je konzervativni odgovor kontrakulturašima: kada se otpuste kočnice i zaboravi stari pionirski duh koji pretvara pustinju u vrt, onda se ta pustinja širi u samom srcu. Američki velegrad kao pustinja, koju taksist ne zna očistiti, ne zna isprati niz nužnik, ali Prljavi Harry zna i on miče Škorpiona kontrakulturaša.
Go to Top of Page

vukozec
Average Member924 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 12/01/2018 :  17:30:24  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
Odličan je Siegel, redatelj kojeg se nepravedno ne spominje često među velikima. Ipak mi je Magnum Force najdraži Harry, ipak sam ja naivni mladić konktrakulturaš :)
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
9734 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 12/01/2018 :  19:22:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Za tebe je jedan mali filmić, ali vrlo zanimljiv: Joe, 1970.
To je praktički kontrakulturaška kritika američke srednjeklasne konzerve.
Dirty je, naravno, pomeo te pokušaje. Eto, ako nisi, obrati pažnju na Joea.
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
6231 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 12/01/2018 :  19:45:52  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
A sta je sa Easy Riderom? On je film olicenje kontrakulture a donekle moze i da se smatra vesternom. Dva glavna junaka na svojim konjima (motorciklima) lutaju od mesta do mesta u potrazi za Amerikom.
Go to Top of Page

wele
Advanced MemberMontenegro
3727 Posts

Member since 21/12/2009

Posted - 12/01/2018 :  19:49:30  Show Profile Show Extended Profile  Send wele a Private Message  Reply with Quote
Ne bih ga svrstao u vesterne, nikako.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
9734 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 12/01/2018 :  19:58:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Nisam dugo, jako dugo gledao Easyja. Slabo se sjećam, osim ovako uopćeno i da to jest biblija kontrakulturaša. Tako da ne mogu u detalje, gdje je tu greška u toj izvanjskoj poveznici sa 'vesternom'. Otvoreni prostori su ta poveznica, ali idejno je to sasvim drugo, to lutanje. Kauboj lutalica zastupa tradicionalne vrijednosti, dok se Easyji voze na motorima i nemam pojma što rade, bauljaju. Prebrisao sam ih, baš mi je jako jako slabo u sjećanju taj Rider.
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
6231 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 12/01/2018 :  20:29:34  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Ja bih ga svrstao na neki nacin u westerne. Barem je inspirisan westernom u velikom delu.
Imamo sukob iz vesterna dve sile jedna protiv druge- nadolazeca civilizacija protiv divlje slobode, a izmedju toga su antiheroji Vajat i Bili. I sama imena su omaz vestern legendama Biliju the Kidu i Vajat Erpu.
Zatim umesto konja imaju motorcikle i ima jedna vrlo lepa metaforicka scena kad Vajatu pukne guma na motorciklu i on je menja a iza njega neki farmeri stavljaju potkovicu konju.
I kao i svi veliki vestern junaci njih dvojicu je na neki nacin pregazilo vreme i oni ne pripadaju tu, kao i glavni junaci Wild Buncha i odlaze na jedini moguci nacin, uz prasak. Tako zadrzavaju svoju slobodu.

Naravno da nije punokrvni cisti western, ali je western po mom misljenju koliko i Prljavi Hari- mada imaju druge poruke.
Go to Top of Page

vukozec
Average Member924 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 12/01/2018 :  20:58:43  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
Jeste li gledali odgovor na Easy Rider, Electra glide in blue? Odličan film.
Go to Top of Page

Poli
Advanced MemberSlovenia
27145 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 12/01/2018 :  21:59:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Je, simpatican filmic.Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

wele
Advanced MemberMontenegro
3727 Posts

Member since 21/12/2009

Posted - 13/01/2018 :  06:17:44  Show Profile Show Extended Profile  Send wele a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by going going


Imamo sukob iz vesterna dve sile jedna protiv druge- nadolazeca civilizacija protiv divlje slobodeU ovom filmu su ta dva pojma na istoj strani

sukob je na relaciji konzervativne sredine i born to be wild hippie generacije ciji su reprezenti njih dvojica

te nikako ne mogu biti predstavnici vesterna ako se zna da vestern zastupa tradicionalne vrijednosti, kao sto stinky rece

njihova sloboda je pij, drogiraj se, seksaj i vozi motor do besvijesti, nikakvih dodirnih tacaka nemaju sa jednim lutalicom Sejnom

te nikako ne stoji ni poveznica sa Prljavim Harijem koji je Dzon Vejnovski lik

Edited by - wele on 13/01/2018 06:27:24
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
9734 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 13/01/2018 :  10:06:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Da, going, slažem se sa weletom.
Kažem, za detaljnije i konkretnije bih morao ponoviti film, pa da pokažemo odlučna mjesta.

Ovako iz šireg okvira, vestern junak ne sudjeluje u ovom sukobu: "nadolazeca civilizacija protiv divlje slobode".
Naprotiv, taj junak je pionir, on upravo omogućuje civilizaciju. On konstituira civilizaciju i povlači se kada za to dođe vrijeme. To je velika tema nostalgije, kao u Divljoj hordi kako kažeš. Ali to je isto tako Shane ili Fordova idejna razrada, Liberty Valance.

"Divlja sloboda" dolazi malo kasnije na dnevni red; i to pod utjecajem kontrakulture (Jeremiah Johnson).
Međutim, slobodarski element je oduvijek dio legende o Zapadu, jer Amerikanci tako vole individualizam, inicijativu. Billy the Kid je jednako ikona kao i Lincoln itd.
Jesse James nije protiv civilizacije, nego protiv internacionalno-financijske mešetarske civilizacije, mekopute civilizacije tenderfoota.
Goli u sedlu su pak besmislena pobuna protiv svega, jer je civilizacija tobože represivna i oni ne zastupaju ništa, nego se voze ili besmisleno jure kroz Ameriku da se zalete u bager 200 na sat (Vanishing Point).

Jesse James je konzervativna pobuna, a Goli su djeca cvijeća; Jesse James bi prve njih smaknuo, kao što čini Prljavi Harry.

Film ceste ima otvorena prostranstva, ali kažem, ona su drugačija u Easyju, a drugačija kod Shanea. Ili kod Convoya.
Moment pobune je prisutan i u konzervativnom filmu; od Velikog neba kada traperi idu protiv kompanija i osvajaju neistražena područja velikog Sjeverozapada; pa do buntovnika bez razloga i mladalačke delikvencije koja dolazi na motorima (The Wild One). Jedan Mister No nije Easy Rider, ali jest buntovnik bez razloga Montgomery Clift u Odavde do vječnosti.

Da se vratimo na početak. Kauboj nema divlju slobodu; ima slobodu (koju paradoksalno sam podriva gradeći civilizaciju u borbi protiv "divlje slobode": Indijanaca, pustinja, planina, kaktusa, surovih divljih predjela).
To ti je velika tema vesterna. Zato je on sjajan jer složen u napetosti oprečnih silnica: slobode i zakona, divljine i civilizacije, individualnog i kolektivnog itd.
Go to Top of Page

vukozec
Average Member924 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 13/01/2018 :  10:40:03  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky


Da se vratimo na početak. Kauboj nema divlju slobodu; ima slobodu (koju paradoksalno sam podriva gradeći civilizaciju u borbi protiv "divlje slobode": Indijanaca, pustinja, planina, kaktusa, surovih divljih predjela).
To ti je velika tema vesterna. Zato je on sjajan jer složen u napetosti oprečnih silnica: slobode i zakona, divljine i civilizacije, individualnog i kolektivnog itd.
Drugim riječima, vestern su priče o povijesti ljudskog roda u kompresiranom obliku. Ljudski rod od pamtivijeka vuku te dvije sile: sa jedne strane želja za individualnom slobodom lišenom bilo kakvih normi i stega, a sa druge strane instikt za organiziranjem u zajednice sa pravilima, redom, zakonima. Svaki put kad ljudi pobjegnu od civilizacije, opet je počnu uspostavljati.

No, ja ne vidim da je tu Easy Rider u opreci sa poantama iz vesterna. Njih dvojica što više lutaju na tim motorima sve ih više obuzima besciljnost, dekadencija i nihilizam. Oni traže nešto (tu ultimativnu slobodu), no nikako to ne uspijevaju pronaći. I što se dogodi na kraju? Zakon ih smakne. Kao i u vesternima, civilizacija na kraju pobjeđuje, potpuna sloboda (anarhija) je nemoguća. Kao i u vesternima, usamljeni jahač na kraju umire/odlazi, povlači se pred civilizacijom, za njega tu nema mjesta.

Edited by - vukozec on 13/01/2018 10:51:47
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
9734 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 13/01/2018 :  10:59:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vukozec
želja za individualnom slobodom lišenom bilo kakvih normi i stegaNe, ovoga nema u vesternu.
Junak se bori upravo protiv toga, te "lišenosti normi i stega", drugim riječima, protiv outlawa, zlikovca.

On ima moralni kodeks i taj kodeks vrijedi u odsustvu civilizacije; on mu je kategorički imperativ. Ovaj moral poklapa se sa vrijednostima zajednice.

Naravno, ta se tema može varirati na mnogo načina, pa i kao kritika zajednice koja je omekoputila (Točno u podne).

Junak ne traži ultimativnu slobodu, jer je to apstraktno mišljenje, to je Easy Rider. Oni hoće apstraktnu slobodu, lišenu svih stega - a toga nema u vesternu. Apstraktna sloboda je Indijanac, on je "prirodno slobodan" tj. apstraktno, bez posredovanja duha. Easy Rideri su Indijanci, djeca cvijeća i prirode. Ali kažem, trebao bih ponoviti, da detaljnije kažem.
Go to Top of Page

narucen
Starting Member

10 Posts

Member since 21/12/2017

Posted - 13/01/2018 :  11:00:58  Show Profile Show Extended Profile  Send narucen a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vukozec

quote:
Originally posted by stinky


Da se vratimo na početak. Kauboj nema divlju slobodu; ima slobodu (koju paradoksalno sam podriva gradeći civilizaciju u borbi protiv "divlje slobode": Indijanaca, pustinja, planina, kaktusa, surovih divljih predjela).
To ti je velika tema vesterna. Zato je on sjajan jer složen u napetosti oprečnih silnica: slobode i zakona, divljine i civilizacije, individualnog i kolektivnog itd.
Drugim riječima, vestern su priče o povijesti ljudskog roda u kompresiranom obliku. Ljudski rod od pamtivijeka vuku te dvije sile: sa jedne strane želja za individualnom slobodom lišenom bilo kakvih normi i stega, a sa druge strane instikt za organiziranjem u zajednice sa pravilima, redom, zakonima. Svaki put kad ljudi pobjegnu od civilizacije, opet je počnu uspostavljati.

No, ja ne vidim da je tu Easy Rider u opreci sa poantama iz vesterna. Njih dvojica što više lutaju na tim motorima sve ih više obuzima besciljnost, dekadencija i nihilizam. Oni traže nešto (tu ultimativnu slobodu), no nikako to ne uspijevaju pronaći. I što se dogodi na kraju? Zakon ih smakne. Kao i u vesternima, civilizacija na kraju pobjeđuje, potpuna sloboda (anarhija) je nemoguća. Kao i u vesternima, usamljeni jahač na kraju umire/odlazi, povlači se pred civilizacijom, za njega tu nema mjesta.

Go to Top of Page

vukozec
Average Member924 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 13/01/2018 :  11:47:32  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

quote:
Originally posted by vukozec
želja za individualnom slobodom lišenom bilo kakvih normi i stegaNe, ovoga nema u vesternu.
Junak se bori upravo protiv toga, te "lišenosti normi i stega", drugim riječima, protiv outlawa, zlikovca.Kako nema, pa jahanje kroz preriju je i dan danas stereotip sna o bijegu od normi i stega civilizacije. Također, zlikovci u vesternima su češće ustrojeni po nekoj stegi i hijerahiji nego što su outlawi. U Shaneu i nebrojenim drugim vesternima imamo gazdu tajkuna koji zapovijeda svojim plaćenicima. Nisu oni u sukobu sa civilizacijom nego dio nje. Zajednica malih farmera u Shaneu je demode, a tajkun i njegovi plaćenici su progres.

@narucen: da, imas pravo, kraj sam krivo zapamtio, trebao bih i ja ponoviti ER. No poanta je ista (oni umiru, pobjeđuje zajednica, a policija ih goni kroz cijeli film i na strani je zajednice/civilizacije).
Go to Top of Page

narucen
Starting Member

10 Posts

Member since 21/12/2017

Posted - 13/01/2018 :  12:00:43  Show Profile Show Extended Profile  Send narucen a Private Message  Reply with Quote
Izgleda da vec dugo nisi gledao fim. Policija ih uopće ne goni, čakih zatvaraju na jednu noć zbog pijanstva i puštaju ujutro. U zatvoru su se inače upoznali s likom kojeg glumi Jack N.


Edited by - narucen on 13/01/2018 12:09:00
Go to Top of Page
Page: of 76 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.58 seconds. Snitz Forums 2000