forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Western za sva vremena
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 81

Mr. Bushido
stripovi.com suradnikCroatia
11878 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 23/02/2019 :  11:28:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
10574 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/02/2019 :  12:29:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Nakon reda slabih, evo jednoga iz kategorije - "dobri".
THE EDGE (1997.) stavljam po liniji pustolovno-robinzonskih-survival filmova, i to usprkos ovome:

"Ante Peterlić, prvi hrvatski filmolog, isključio je Jeremiah Johnsona iz žanra vesterna jer je film „traperski, prvenstveno avanturistički, putopisni ili robinzonski“".

http://www.filmokaz.com/?p=349

Jeremiah Johnson svakako doživljavamo kao vestern, a isto tako Man in the Wlderness (1971.) ili u novijoj verziji The Revenant (2015.). Kako rekosmo, nije nam stalo do potpune čistoće, nego do široko shvaćenog vesterna. U tom smislu su filmovi koji su netom spomenuti čvrsto polazište.
Kada jednom imamo črvsto polazište, može se tražiti šire - varijacije na temu. The Edge je jedna izvedena tema: radnja se ne događa u "doba" Divljeg zapada, nego je prebačena u suvremenost. Time dobivamo da i survival filmovi mogu biti tip neovesterna.

Međutim, i ovdje treba biti oprezan, jer stvar nije riješena jednostavnom formulom - survival filmovi. Ne mogu svi survival filmovi ući u vestern. Npr. Alive (1993.) ili Gravity (2013.). Mora se kombinirati sa ostalim kriterijima. Kod filmova tipa Man in the Wilderness je lako, jer se tu uprizoruju doslovno traperi i čitav taj svijet koji mi zamišljamo kao Granicu. Iako nemamo klasične kauboje, imamo štošta drugo prepoznatljivo, takorekuć odomaćeno (pitanje je koliko je sam Zagor -ili slični stripovi- pridonio ovoj odomaćenosti trapera, preživljavanja u divljini itsl.). The Edge ima prepoznatljiv krajolik: šuma, rijeka, prigodne planine sa snježnim vrhuncima; ima i opasnost od divljih životinja. Borbe sa medvjedom su klasične za spomenute stripove, posebno Zagora (nedavno sam se podsjetio da je Ken Parker zagorovski sredio medvjeda). Medvjed, traperska koliba, stari lovac, pa i Indijanac koji se pojavljuje u nekoliko scena, sve to pridonosi da The Edge stavimo u našu široku listu vesterna.

Drugi jedan kriterij jest paralela sa sličnim filmovima, pa otuda "prepoznavanje podžanra". Na tom putu imamo slavni primjer - Dersu Uzala (1975.). Malo poznat pak je Mother Lode (1982.), koji nije toliko survival, ali jest robinzonski i u sličnom krajoliku kao The Edge.

I neću sada detaljno o svim pustolovno-robinzonskim-survival filmovima, dovoljan je ovaj mali uvod u temu: zašto The Edge stavljam u vestern.
Da ni ovdje situacija nije jednostavna, neka posluži primjer filmova The Naked Prey (1965.), kojega stavljam u listu vesterna i Neotpravlennoe pismo (1960.) za kojega nisam sasvim siguran (prije u kategoriju filmova sa vestern elementima). Zašto jedno, zašto drugo, detaljnije sada neću.

Na kraju, nisam pričao što je dobro u The Edge; možda nekom drugom prilikom raspravimo taj film, tko zna. Ovo su više bilješke za jednu opću teoriju vesterna, dakle za one koji se ozbiljnije zanimaju da i sami istražuju granice vesterna.
Go to Top of Page

cronos six
Advanced MemberSerbia
7601 Posts

Member since 09/09/2008

Posted - 24/02/2019 :  23:13:51  Show Profile Show Extended Profile  Send cronos six a Private Message  Reply with Quote
film koji sam tri puta gledao!Open Range (2003)

Juznjak!
ajmo dzudasa!vreme je!
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
10574 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 05/03/2019 :  16:01:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vukozec

Evo još jedan naslov koji, premda po strogoj definiciji nije, za mene je 100% vestern i to jedan od boljih od Unforgiven naovamo: Rosewood (1997, John Singleton).Pogledao sam Rosewood. Svakako ide u vestern, no meni nije u ovoj kategoriji, kako kažeš "jedan od boljih". Solidno, ali ne više od toga.
Dosta jednostrano je to napravljeno, a čak su mi bolje uspjeli klanovci iz Mississippija, makar su naglašenije karikirani. Jon Voight je neki posrednik između bjelačkog i crnačkog svijeta, no dosta je mlak lik. 6,5/10.
Go to Top of Page

vukozec
Senior Member2083 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 05/03/2019 :  17:17:00  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
Davno sam ga gledao, pa ne znam bi li na ponovljeno gledanje ostavio jednak utisak. No sjećam se zašto mi je na prvo gledanje ostavio tako dobar dojam: zato jer je to antirasistički film ali u ruhu punokrvnog eksploatacijskog osvetničkog filma (vesterna). Redatelj je crnac, glavna uloga je najkulerskiji madafaka među crnim glumcima. Nema tu nikakvog suptilnog palamuđenja, nije to 12 godina ropstva i Amistad, već navijanje za Vinga stisnutih šaka da im se krvi napije, poput Clinta u High Plains Drifteru. Tako da je ta eksploatacijska jednostranost sa mene plus. Baš zbog te nesuptilnosti antirasistička poruka je efektnija, nego kad se krene sve ufino nešto objašnjavati.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
10574 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 05/03/2019 :  19:09:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Nisam fan crnačkih filmova. No, ovo nije loše. Ali nije to baš punokrvni ekploatacijski film (tim bolje), nego ima određenog kolebanja: bi li ozbiljno ili bi se i zezao. Možda i to kolebanje ruši ukupni dojam, ne znam. U svakom slučaju, nešto izmiče. On uzima istiniti događaj za podlogu, i sad je tu to što se tebi sviđa: ubacuje crnce junake, pa imamo i akcijski film, a ne biografski. Ali time događaj (a radi se o prilično velikom masakru, barem prema onim uputama na kraju) gubi na dramatičnosti. Nisam ja fan ni nekih patetičnih poruka, tek to je teško, uraditi snažan potresan film; možda zato i bolje da je išao na svojevrsnu akciju, no, kako izgleda, htio je igrati na dvije stolice i zadržati si i poziciju moralke (društvene higijenike). Nije mi to najuspjelije.
Film počne malo sporije, možda i predugo fali pravog ritma; onda krene mas histerija i bijelci podivljaju; tu dobivamo dinamiku i stvar postaje bolja; ali i to divljanje onda traje i traje, pa se gubi prava mjera.
Kada linčuju Vinga, a on obješen visi i živi, te se sam oslobodi omče - nemam pojma kako bih ovoga trena to okarakterizirao - tu imaš "eksploataciju", premda čitava stvar i nije mišljena parodično. I okej je scena i pretjerano.
Vrijedi gledati, teme linča, bjelačko-crnački odnosi, jug, rasizam, to mi jest zanimljivo - ali nije u rangu Mississippija, A Time to Kill ili Gran Torina koji nema crnce, ali se bavi temom međurasnih odnosa.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
10574 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 07/03/2019 :  16:22:06  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Pogledao sam Black '47, irski vestern. Volim takve adaptacije vestern teme, pa je ovo imalo sve potencijale da mi bude vrh - no, ipak nije baš najbolje. Okej je, možemo reći solidno (Rosewood mi je nešto bolji, recimo).
Priča je klasika za tu vrstu adaptacija: obično neka jača sila (kolonijalna ili imperijalna ili nekada savezna vlada) tlači lokalno stanovništvo ili etničku skupinu ---> dolazi do pobune ili pobunu izražava jedan osvetnik. Ovdje imamo taj slučaj, osvetnika. Ali možda fali dinamike, često radnja zaluta u meditativan film. Dakle, na prvu, nije me se pretjerano dojmio - vrijedi ga i ponoviti za bolje uvide, ali tko zna kada...

ps - radnja se događa 1850-tih mislim, imamo i neku vrstu crvenih mundira haha
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
10574 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 09/03/2019 :  08:34:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
THE LAST CHALLENGE, 1967.
Jedan standardni (i beznačajni) vestern sa Glennom Fordom kao najbržim pistolerom - nekada odmetnik, sada šerif. Radnja se vrti oko Fordove legendarnosti i potrebe samodokazivanja mladog revolveraša koji se želi oprobati sa legendom. Izvedba je banalna: Fordu se zapravo mladić sviđa; neiskvaren je, idealističan, ali i tvrdoglav. Vidi sebe samog u mladim danima. No, ne može ništa učiniti da spriječi dvoboj, jer je mladić uporan...
Iako smještena u obrazac prave grčke tragedije (mladić sam radi na svojoj propasti; Ford gubi sve što je stvorio otkada je iz outlawa prešao u društveno priznati život: ni jedan ni drugi ne mogu ništa učiniti, kao da neka sila vuče njihove konce i sve završava tragično), radnja je vođena mlako, bez potresa koji bi pristajali onome što se želi prikazati. Otpočetka je zapravo sve uredno, sve ide kao po loju, kao da imamo dogovorene uloge i sada se još samo pomiču figure po tabli bez ikakvog pravog angažmana. Rječju, čitava stvar koja bi trebala nositi dramu, sve je to izvještačeno, pa time - fejk.
Presuda: može se gledati, čak će možda nezahtjevnim-a-velikim-ljubiteljima vesterna biti ugodno, no radi se o jednom među stotinama istih kakvih su pune pedesete (pa još i šezdesete. iako ovaj dolazi na kraju ere, do grla je pripadnik "B vesterna pedesetih").

WILD ROVERS, 1971.
Blake Edwards nije najpoznatiji po vesternima, ali ovo je već značajnije od Posljednjeg izazova. William Holden i Ryan O'Neal su dvojica kauboja koji rade na ranču velikog gazde. Oni zapravo obožavaju kaubojski život, slobodno jahanje, tučnjave, bordele... Holden je stari kauboj, dok je O'Neal upola mlađi. I tako mladi O'Neal pripomene Holdenu da bi njih dvojica mogli opljačkati banku. Ovaj se složi s tom idejom, te njih dvojica, samo tako, odjednom i iz čista mira opljačkaju banku u gradiću gdje su bili odomaćeni, gdje se sa svima poznaju i gdje su zapravo sa svima prijatelji. Te postanu outlawi koje lovi potjera i gazdini sinovi.
Wild Rovers je verzija nostalgičnog vesterna kakvi su došli na dnevni red pri kraju velike ere, samo ne na razini najboljih tipa Divlja horda ili Monte Walsh. Ali i ovaj film ima svoje momente i smještam ga u treću kategoriju, dakle - prilično je dobar.
Kod Edwardsa nema one namrgođene ozbiljnosti; sve se odvija u ležernom tonu i tu je i forte ovoga filma: Edwards je majstorski sugerirao to propadanje starog Zapada kroz razigrane kauboje. Ni pljačka ni sukobi, ništa to nije kod ove dvojice zgrčeno, nije u prvom planu novac, nego njihova sloboda, igra, baš taj "kaubojski" odnosno odnos slobodnog čovjeka, slobodnog od stega, normi, od društvenih otuđujućih pravila. Ovo je film više životnosti u odnosu na spomenuti Posljednji izazov, iako i tu završava tragično. Valjalo bi još jednom vidjeti tu međuigru komedije i tragedije da bi se bolje sagledala pozicija otkuda Blake zapravo govori.
U svakom slučaju, Wild Rovers = preporuka.
Go to Top of Page

Sneaksie Thiefsie
Advanced Member3693 Posts

Member since 22/04/2008

Posted - 09/03/2019 :  15:09:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Sneaksie Thiefsie a Private Message  Reply with Quote


Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
10574 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 12/03/2019 :  15:02:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
HELLGATE, 1952.
Hellgate me najviše zanimao zbog Zagora haha. Da vidim taj čuveni zatvor u kojemu je Zagor završio. Osrednji filmić. Sterling Hayden je tu, i Ward Bond kao zapovjednik Hellgatea koji ne podnosi gerilce (Haydenu je napakirano da je pomagač zloglasne gerile, pa završi nevin u Hellgateu, kao i Zagor). Na kraju se naravno sve dobro završi, Sterling se opravda. Čak je radnja na jedan način bizarna: Bond povjeri Sterlingu da dostavi vodu u zatvor (Hellgate nema vode, nego im se doprema); voda je neophodna, jer praktički počinje epidemija. Nakon nekih peripetija, ovaj uspije nagovoriti ljude da pomognu i tako spasi zatvorenike.
Ovaj Hellgate je poptuno drukčiji od Zagorovog; nalazi se među stijenama, a zatvorenici su doslovno u spiljama haha. Praktički prirodni zatvor, samo su nabili rešetke na te pećine.
Ispod šestice, možda minus 6/10 uvrh glave.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
10574 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 13/03/2019 :  15:56:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
CUT-THROATS NINE, 1972.
Špageti vesterne sam uglavnom preskočio u mome istraživanju. Osim onih desetak najboljih, ostalo sam izbjegavao, jer je sve to beznačajno (niža razina od B filmova pedesetih). Iskreno, nisam ni znao kada sam nabavio Cut-Throats Nine da je to špageti. Prevarilo me što je riječ o španjolskom.

Uglavnom, više-manje bezveze filmić u kojemu ljudi uglavnom šeću po snijegu i zavezani su lancima.
Kad sam već krenuo gledati, onda sam pogledao do kraja. To je jedan zimski vestern, makar je i pokušaj nekakvog horora sa dosta nasilnih scena, eksplicitno krv i crijeva kao u giallo filmovima. Ekipa najgorih nitkova preživi prevrtanje kočije u kojoj su bili sprovođeni i sad oni bauljaju po planini. Shvate da su lanci kojima su zavezani zapravo zlato koje vojska prevozi i da su oni dobar paravan kako bi se sakrilo zlato. U svemu tome je i najgrđi motiv špagetija - osveta. Narednik koji je preživio i koji ih želi odvesti na odredište, želi saznati ime ubojice njegov ežene (jedan od ovih nitkova je taj ubojica). Ali ovi ga srede, siluju mu kćer i sve skupa je to nasilno i polubezvezno. Usput se i međusobno pobiju, a na kraju kćer stavlja točku na i: ubije sebe i posljednju dvojicu nitkova eksplozivom.

Kad se ovako priča, može još izgledati na nešto; ali realno, slabo je to. To su onakve tarantinovske gluposti, samo siromašnije izvedene. Tko voli dosjetke koje ništa ne znače i likove sebičnjake i svijet mračnjaka, njemu će valjda i ova glupost biti dobra.
Go to Top of Page

vukozec
Senior Member2083 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 18/03/2019 :  11:55:48  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
Cut-throats nine mi nije bio pretjerano zanimljiv. Najjača karta na koju igra je taj gore-horor, što ni inače nije moj tip horora, a danas nakon silnih Hostela, Sawa itd. nema ni ondašnji shock-value. Da vidimo, na mojoj listi 103 pogledana SW-a (premda nije "pravi" SW, jer je španjolski), trenutno drži 81. mjesto :)

Zadnje što ima veze sa vesternom što sam gledao je Mallickov Days of Heaven. Film koji je šteta gledati onako kako sam ga ja gledao: krepan, na kauču, sa spuštenim tonom. To treba gledati u mraku na velikom platnu i u dobrom ozvučenju, da osjetilni receptori mogu bolje reagirati na audio-vizualne podržaje koji taj film čine posebnim.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
10574 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 18/03/2019 :  15:40:37  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Days of Heaven nisam stavio u vesterne. To je taj jedan od onih graničnih, gdje je teško odrediti. Lakši je (a i bolji) Badlands, kojega brojim.
Ali sve mi se čini da sam sada možda i "popustljiviji", pa tko zna kako bih se odredio da ponovim Days of Heaven. Ima tu dosta elemenata, ali sve skupa nije posloženo kao vestern. Mislim da nema ni puškaranja, ako se ja to dobro sjećam. Nije nužno da bude puškaranje (jer ima tipova neovesterna gdje to nije bitno - ali ima mnogo čega drugog koje je prepoznatljivo kao vestern), no za Days of Heaven bi to možda i prevagnulo.
Nemam pojma, napiši ako misliš da bi trebalo ići u vestern, i zašto.

Za sad ga klasificiram u filmove sa vestern elementima (a to je nešto slabija "prisutnost" pravog vestern žanra, nego što je to slučaj od onih filmova koje brojim u široko shvaćeni vestern).

Nisam brojio ni Places in the Heart, 1984. To je nešto blisko tematski, a možda još i bliže ulasku. Ako ovi uđu, onda treba opet dobro pogledati razne filmove sa farmama, poljima, rančevima, plantažama...
Go to Top of Page

vukozec
Senior Member2083 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 18/03/2019 :  16:34:18  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
Mislio sam se bih li naveo Days of Heaven. Ipak me film vukao da ga doživim kao vestern, vjerojatno opet zbog otvorenih teksaških pejsaža. Imamo i taj "go west young man" element, bijeg od dekadentne civilizacije u čistoću prirode kako bi se pronašlo novi (bolji) početak. Imamo i neke prilično biblijske prizore, zatim motive grijeha i kajanja koji su također prilično biblijski.

Što se tiče puškaranja, film počinje i završava nasilnim činom, a mogućnost nasilja cijelo vrijeme visi u zraku, nakratko imamo i tipičnu vestern potjeru (posse), tako da je taj nužni uvjet (nasilje) ipak zadovoljen.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
10574 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 18/03/2019 :  17:12:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Da. Ništa, morat ću ponoviti taj film, da još jednom sagledam stvar.
To je taj problem kada se želi uraditi nešto što je, recimo, pionirski posao: treba puno vremena i treba donositi odluke koje idu oštricom britve. Days of Heaven je jedan film, a takvih ima puno. I svaki vuče na drugu stranu, pokazuje druge granice i kriterije.

Evo ti pitanje: Red Dawn, 1984. Vestern ili ne?
Go to Top of Page

vukozec
Senior Member2083 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 18/03/2019 :  17:36:08  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
Čim su Ben Johnson i Harry Dean Stanton u njemu mora biti vestern. Šalim se. Ne znam, nisam siguran jesam li ga gledao, naslov mi je poznat, možda jako davno. Možda ga pogledam, zvuči kao nešto što bi mi bilo zanimljivo (Milius + 80s paranoja).

Edited by - vukozec on 18/03/2019 17:41:07
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
10574 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 18/03/2019 :  18:20:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Mislio sam da si gledao, ali ipak si ti valjda dosta mlađi. To je bilo poznato, onako, kao neki mali kultić. I sada se to da gledati, solidno.
Red Dawn ide u razmatranje po liniji postapokaliptični filmovi. Postapokaliptični su kao neki rukavac u koji se grana vestern. E, ali opet ne može sve. Red Dawn ima elemente, a za odluku... to ćeš reći kad pogledaš.
Go to Top of Page

vukozec
Senior Member2083 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 18/03/2019 :  22:15:11  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
Ne bih rekao baš dosta, ali videoteke sam počeo brstiti u 90ima, ne 80ima.
Go to Top of Page

Billy_the_Kid
Senior Member1505 Posts

Member since 02/06/2005

Posted - 22/03/2019 :  23:17:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit Billy_the_Kid's Homepage  Send Billy_the_Kid a Private Message  Reply with Quote
Deadwood the Movie trailer
https://www.youtube.com/watch?v=pGSDXLuMamI

Ne znam jesam promasio topic, al znam da je serija bila nekad popularna na forumu.

Seeing things differently can open new paths.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
10574 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 25/03/2019 :  16:42:31  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
THE KLANSMAN, 1974.
Lee Marvin i Richard Burton, američki jug, crnci i bijelci. Ima sve pretpostavke da bude vrhunsko, ali nije to baš neka razina izvrsnosti. Dobro, ili tek dobro.

Lee Marvin je šerif u provinciji, koji se trudi posredovati između raznih strana. KKK je utjecajan u toj sredini, pa je i Marvin zapravo pripadnik Klana, iako je on to praktički čisto oportunistički. No sada se sprema javni skup u potporu crnačkih prava, te se strasti uzburkaju. U međuvremenu je neki crnac silovao bijelu ženu; dolazi do pokušaja linča. Jedna skupina najžešćih maltretira i ubije jednog crnca. Drugi koji je pobjegao (O.J. Simpson), postaje osvetnik. Bijelci pak siluju crnkinju.
Kroz cijelu tu radnju međurasnih odnosa, provlači se lik usamljenika. Richard Burton je potomak stare loze gospodara (stalno se spominje planina na kojo živi i na kojoj je dozvolio crncima da žive, praktički im je dao da žive na njegovoj zemlji). Ne pripada nijednoj strani, ali prezire rasističke pamflete i te gluposti. Ljudi ga ne vole, jer je izdvojen, jer je dao crncima da žive na zemlji bez da plaćaju (a bijela sirotinja mora plaćati poreze u gradu), a i postoji povijest sukoba: djeda su mu linčovali zbog tih stvari, valjda jer je dao slobodu crncima.

Klansman zapravo daje složenije odnose nego to čini Mississippi Burning, ali tu se pokazuje da ono što je naoko složenije, nije ujedno i bolje. Mississippi daje lokalne bijelce kao karikature, svi su rasisti do srži. Tek ovi izvana, na saveznom zadatku, su "dobri bijelci".
U Klansmanu ni sam vođa lokalnog Klana nije fanatik. On je gradonačelnik i poduzetnik i čak nije ni zapjenjen niti je za ubijanje i sl. Više mu je stalo do toga da ostane kako je bilo: da mu crnci šljakaju u firmi za siću i da ne odlaze iz kraja. On je prije farizej, nego nekakav rasist. Ali baš ta promjena vizure, to uplitanje ekonomskog čini film na kraju krajeva nejasnim ili manje jasnim. Što se uopće želi reći, tko je tu prav, tko kriv?
Došljaci izvana, aktivisti, nisu ni oni pošteđeni određene kritike. Oni pričaju svoje priče, a zapravo kad odu lokalnim crncima stanje postane gore, jer se uzburkaju strasti i svašta može nastati.
Na kraju, i usamljenik i šerif i najžešći klanovci se međusobno pobiju. O.J. Simpson preživi i ode s puškom, iako je ubijao (doduše krivce) ljude iz zasjede. Sve to čini jednu zbrku.

Prje nekih godinu dana, kada sam išao provjeriti ovaj film, nisam ga stavljao među vesterne. U međuvremenu sam gledao mnogo graničnih slučajeva te sam postao propusniji. Ovdje imamo provinciju, šerifa, ali sve mi to nije bilo tada presudno. Ipak sada, gledajući i druge naslove, mislim da ima dosta elemenata koji prevažu: uzimanje zakona u ruke, puškaranje, neke vrste potjere, linč, zatim društveni odnosi su strukturirani kao u vesternu (gazda - lokalno stanovništvo - crnci/indijanci - šerif), ovaj živi na "planini" kao na svom posjedu. Dakle, ulazi.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
10574 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 27/03/2019 :  18:52:38  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
COOL HAND LUKE na filmokazu

http://www.filmokaz.com/?p=1591

Ako često možete naći O Brother, Where Art Thou? na listama neovesterna, onda je Hladnokrvni kažnjenik još reprezentativniji za tu podvrstu robijaško-zatvorskog neovesterna. A i bolji.
Tko nije gledao, mora se požuriti, jer odokativna mjera za Cool Hand Lukea je 10 puta u životu (najmanje).

Edited by - stinky on 27/03/2019 18:55:17
Go to Top of Page

vukozec
Senior Member2083 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 27/03/2019 :  19:08:22  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
Klasik sa K. Moram poraditi na ovoj mjeri.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
10574 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 27/03/2019 :  19:11:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Ma ti si mlad, stići ćeš:)
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
10574 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 27/03/2019 :  19:56:27  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
dok je pozornost opet prebačena na neovestern (i na granične slučajeve) da prijavim jedan film koji je meni odličan, a na imdbu-u, recimo, nema baš neku sjajnu ocjenu:

3000 MILES TO GRACELAND, 2001.

Kevin Costner kao nepriznati Elvisov sin i Kurt Russell kao outlaw koji nadilazi svoj "banditizam" (kao u pravom klasičnom vesternu kada dolazi do integracije otpadnika ili usamljenika) su odlični u ovome filmu. Također banda "Elvisa" je meni vrhunski atraktivna; film koji poštuje Kralja. Tu su još Christian Slater i David Arquette, jedna majka (Courteney Cox - ajde, mogli su staviti neku bolju, ali ipak nije to toliki minus da ocjena bude tako slabašna) i dječak (koji napreduje kroz film: na početku mu je idol Jesse James i pištolji, na kraju se on i Russell zajedno razvijaju i 'ostavljaju' odmetništva).

Eto, ne znam kako vama, ali meni je ovo odlično.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
10574 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 01/04/2019 :  09:47:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Ponovio sam ROAD HOUSE, 1989.
Patrick Swayze kao filozof-ratnik u ovoj adaptaciji vesterna na scenu američkih barova za zabavu u osamdesetima. Kao što su nekada postojali profesionalci kolta 45, legendarni šerifi "peacemakeri", sada je Dalton najveći živući "cooler". Nekadašnje salunske tučnjave zamijenile su makljaže u barovima; tipovi su napaljeni i s fudbalerkama, a žene vrele i droljaste. Na pijanista više ne pucaju, ali bacaju pivske flaše na gitariste. Netko bi trebao počistiti sav taj smrad niz nužnik. A to je Dalton.
Dalton je još jedna legendarna rola Patricka Swayzea u prikazu rubnog načina života kao svojevrsnog prosvjetljenja i produhovljenja. Još čuveniji je lik Bodhija (Point Break, 1991.), surfera, pljačkaša banaka i zen-filozofa. (Point Break je težak slučaj za presuditi: svakako film s vestern elementima, ali nisam ga stavio u neovestern, za sada).
Kada Dalton stigne u grad, lokalni gazda će ustreptati: ne može ga kupiti, a ne može ga ni slomiti. Kao nekada Shane, Dalton će osloboditi miroljubive američke građane nasilnog i pohlepnog zaštitnika grada, koji sebe shvaća u pionirskom smislu utemeljitelja, patrijarha i suca svega živoga i neživoga na zaposjednutom teritoriju.
Jako osamdesete i jako dražesno, čovjeku je milina kada to ponovo gleda. IMDB i ovoga puta griješi, film minimalno za sedmicu (a tu je i Sam Elliott kao učitelj kojega je učenik nadišao; da nema glasa, čovjek ne bi povjerovao da je taj dugokosi onaj Sam Elliott iz poslijepodnevnih obiteljskih kaubojaca).

Svakako preporuke za Road House (a meni ostaje provjeriti Nex of Kin može li upasti u neovestern i kako se Swayze tu snašao, u ulozi gorštaka u gradu).
Go to Top of Page
Page: of 81 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.42 seconds. Snitz Forums 2000