Author |
Topic |
|
Magico_Vento
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1181 Posts
Member since 10/01/2010 |
|
mlLandj3
Average Member
Serbia
680 Posts
Member since 22/09/2009 |
Posted - 06/07/2010 : 08:14:43
|
Izuzetno kvalitetna linija i tu na žalost prestaje svaki kvalitet. Proporcije su vrlo problematične a likovima nedostaje volumen, zapremina. Zasad, sa ovako izraženim linijama muskulature izgledaju kao da su skup nabora na posteljini ili nekakvih šara na ravnoj podlozi. Nedostaje im ta neka zaobljenost koja će učiniti da deluju trodimenzionalno i koja će odvojiti jednu od druge ravni. Ovaj problem je najizraženiji na prvoj ilustraciji gde je lik pružio ruku ali se to da uočiti tek posle dužeg gledanja. Na trećoj ilustraciji je potpuno pogrešan položaj desnog palca. Čini mi se ipak da se na ovoj poslednjoj ilustraciji dečaka da primetiti začetak ovoga o čemu sam pričao.
|
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 06/07/2010 : 08:30:39
|
Kao tuser, prijatelj moze odmah da se zaposli u Marvelu. Kao olovkar, ima jos puuuuuuuuno da uci i da vezba. Interesantno je da mu je simetrija OK, ali proporcije i anatomija su prilicno amaterski. Preporucio bih mu da se pod hitno odmakne od losih (superherojskih tipa punoglavac)uzora, da nabavi par knjiga o crtanju i da, kada savlada malo klasike, tek onda zaplovi u vode Marvela i DCa. Inace, ovakvi manekensko-bilderski crtezi nista ne govore o autorovom poznavanju stripa.
|
Edited by - cat claw on 07/07/2010 01:59:50 |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 06/07/2010 : 08:34:01
|
I, stilom okvirna zica - tanka linija (kao na crtezu decaka) sluzio se Ivica Bednjanec jos pre 30 godina. Vec se onda pokazalo kao iscrpljujuce i nefunkcionalno. |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 07/07/2010 : 09:18:13
|
quote: Originally posted by cat claw
Preporucio bih mu da se pod hitno odmakne od losih (superherojskih tipa punoglavac)uzora, da nabavi par knjiga o crtanju i da, kada savlada malo klasike, tek onda zaplovi u vode Marvela i DCa.
Who knows the rules, knows how to bend them. |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
|
Jur
New Member
Slovenia
179 Posts
Member since 31/05/2010 |
Posted - 07/07/2010 : 10:40:35
|
Ne bih rekao, da je ovaj crtez takav "fail". Ok meni osobno ovo je ! Ali kad vidim neke stripove "modernog" stila onda imam utisak, da bi ovo moglo da prode kod nekih izdanja. Jeste pun gresaka sa klasicnog gledista ali je u tim greskama i dosta konsistentan. Neko (suvise) pametan bi mogao reci "to ti je stil a ne greska! "
|
----------------------------------------------- Composition Assistant http://jugilus.com/composition_assistant/ca.php |
|
|
bagi
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3840 Posts
Member since 29/12/2002 |
Posted - 07/07/2010 : 12:38:53
|
Nisam suviše pametan ali definitivno bi ove neke groteskne detalje sa crteža prepisao stilu a ne greškama.Ovo je neka mješavina karikature i cartoon stila i vjerovatno je u tom fazonu i nacrtano i u globalu uopće nije toliko loše da izaziva ovakve komentare i zgražanja. |
Wtf?
|
Edited by - bagi on 07/07/2010 12:47:17 |
|
|
david
New Member
Croatia
237 Posts
Member since 19/01/2003 |
|
Jur
New Member
Slovenia
179 Posts
Posted - 07/07/2010 : 14:43:13
|
bagi: Imas pravo. Ne treba biti suvise pametan da se vidi stil na tim crtezima. Ustvari ja sam vise branio ovaj crtez. Ja ne volim ovakav tip crteza, zato sto sam neizlecljiv ljubitelj klasicnog, lepog crteza. Ali koga briga sta ja mislim! 90% modernih graficnih novela (onih americkih uglavnom) koje vidam u knjigarni mi dokazuje, da nemam pojma sta je kvalitet . |
----------------------------------------------- Composition Assistant http://jugilus.com/composition_assistant/ca.php |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 07/07/2010 : 15:03:38
|
Id'te begajte. Kratka ruka j kratka ruka a ne stil. Vene ko stari hrast su greska a ne stil. Satiranje draperija uz linijske senke na telu su greska a ne stil. Pretanki strukovi su mozda stil, ali prenaduvane butine bez musculusa sartoriusa su greska. I jos izgledaju ko najlon kese napunjene vodom. A iscaseno koleno desne noge na drugoj slici isto tako nije stil, nego je neoprostiva greska. One vrece krompira od bicepsa i deltoida mogu samo u Marvelu da prodju, ali kod nekog ko ima osnovno crtacko obrazovanje - no passaran. Brzo ste zaboravili kako smo se smejali ovom Toru koji je ponos Marvelovog izdanja.
E, pa, ako je prijatelju OVO uzor, onda nazdravlje i srecno mu bilo. Uz opasku da je stilizacija originalan nacin prikazivanja postojecih misica a ne izmisljanje novih.
Obicno imam mere i ne zelim da budem grub, ali povukli ste me za jezik. Moram da ponovim da niko nije napredovao pomocu tapsanja po ramenu. Nekima inat mnogo vise pomogne.
|
|
|
Jur
New Member
Slovenia
179 Posts
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 07/07/2010 : 17:44:08
|
Tja... valjda sam ustao na levu nogu i drzi me ceo dan. Moram se izviniti, na ovom topiku sam samo gost i moram paziti sta govorim. Zato, dodjite na Radnu akciju ako smete, tamo se osecam svojim. |
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
|
andjusticeforall
Advanced Member
Croatia
3077 Posts
Member since 09/12/2009 |
|
Lundvalnaden
Starting Member
89 Posts
Member since 18/04/2010 |
Posted - 10/07/2010 : 14:42:31
|
prvi crtez mi se ne svidja, drugi mi je najjaci ostali su predobri. vidi se da lik ima neki svoj stil koji slijedi i svaka cast, vrlo je zanimljivo nacrtano. najveca greska koju vidim na prvi pogled su ruke tj dlanovi + prsti na rukama. al opet kazem, stil je predobar i nek se drzi toga |
|
|
|
Topic |
|