Author |
Topic |
milandj3
Average Member
Serbia
614 Posts
Member since 17/08/2006 |
|
Jur
New Member
Slovenia
179 Posts
Member since 31/05/2010 |
|
milandj3
Average Member
Serbia
614 Posts
Member since 17/08/2006 |
|
dupli
Senior Member
Croatia
1021 Posts
Member since 26/11/2009 |
Posted - 05/04/2011 : 11:10:18
|
------------------------------ @mcn - Ozbiljno pitanje: Bašova lijeva noga u skici 2 - spoj s lijevim guzom mi nekako ne funkcionira, a ne znam zašto. Kao da su postavljeni jedno iza drugoga, a ne spojeni. Znam da je to previše cicvarenja za strip, a znam i da ne znam anatomiju, ali ne bi li tako zabačena noga pomaknula guz iz osnovnog okomitog položaaja? ... Zapravo, baš zbog insistiranja na toccnosti svega, onda iskocci ovo ssto bi inacce u stripu prosslo mila majka. -------------------------------
Ništa vam ne promakne. Tu sam lijevu nogu sto puta prepravljao. Trebala bi ići više nazad, a onda bi stopalo skroz ispalo iz formata papira. Ovo mi se činilo kao OK kompromis i mislio sam iskorigirati u konačnoj verziji gdje ću bolje pozicionirati likove na papiru pa mi ništa neće «ispasti».
------------------------ @cat claw - Dupli, nisi se izjasnio o srafurama. Da li ti pasu primeri? I koji ti najvise pase? ------------------------ Ponovo sam pogledao naznačene primjere i imena i naletio sam na Frankenštajna Bernie-a Wrightson-a. Obavezno pogledajte! To mora da je crtano na A0 formatu.
-------------------- @cat claw - Srafure se moraju vezbati da postanu prirodan pokret ruke. Mora se steci sposobnost da se povlace linije odredjene duzine i debljine brzim pokretom. Spor potez (crtanje linije) uzrokuje drhtavost i nesigurnost.. Ako dodjes u Makarsku, pokazacu ti. --------------------
Možda uspijem nešto izorganizirati. S dvoje male djece odsutnost jednog od roditelja je pravi kolaps sistema.
-------------------- @Jur - Mislim, da su odnosi u orientaciji torza napram medenici jedan od bitnijih elemenata za kvalitetne poze likova. --------------------
Mislim da si 100% u pravu.
A sad ono bitno. Progris riport – 2
|
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
|
dupli
Senior Member
Croatia
1021 Posts
Posted - 05/04/2011 : 11:30:49
|
quote: Originally posted by mcn
Wrightson je izdrkavanje jer je, pogotovo u Frankensteinu pretjerao, a da nije dobio mochnost kao neki od njegovih uzora. Ako te vesele takve stvari korakni natrag i izguglaj Charles Dana Gibson, recimo.
mcn
Istina. Izguglao sam Gibsona i uvjerio se i sam. Hvala |
|
|
Rico
Advanced Member
Croatia
3955 Posts
Member since 12/10/2004 |
|
Rico
Advanced Member
Croatia
3955 Posts
|
dupli
Senior Member
Croatia
1021 Posts
Posted - 05/04/2011 : 14:58:23
|
quote: Originally posted by Rico Aj, bas me zanima zasto vam je ovo izdrkavanje? Interesantno mi je to s ukusima, jasno mi je da se nekome svidja, a nekome ne...
Ja sam ovog Frankenštajna vidio sinoć i ostavio me paf. Nije da nema mana ali mi se činilo da se one ne mogu uspješno nadvladati. Wrightson igra na "tonalitet" i gotovo potpuno ignorira "teksturu". Neznam da li su izrazi u navodnicima točni ali ne poznajem stručnu terminologiju. Krajnji rezultat bi bila "crno-bijela fotografija". Prilično sam uvjeren da gradi crtež od svijetlog k tamnom. Tipa, prvo cijelu sliku išrafira u istom tonu ali je šrafiranje u raznim smjerovima tako da ostanu obrisi. Nakon toga dodaje šrafure gdje mu treba da dobije dublje tonove i pojača 3D efekt. Krajnji produkt je to uspješniji što se bolje procjeni kad treba stati da se sve ne pretvori u crnu fleku. Kolokvijalno bih rekao: Izdrkavaš dok ne izgleda dobro i onda staneš. No, u ovakvom pristupu možeš zaboraviti na teksturu jer je ne možeš zadržati u repetitivnom procesu pojačavanja tona. Meni je Wrightson izgledao super jer sam isto mislio primjeniti na Baš Čeliku, a da mi se ne dogodi sranje ko s Tarzanom. Mislio sam iscrtati pozadinu i likove u istom tonu, a onda pojačavati "dubinu" pozadine. Iako imam osjećaj da je to "krivi" pristup, neznam što da napravim, a da ne zajebem. Onim primjerom koji je mcn postao (Gibson) vidio sam da se može sačuvati i tekstura i postići tonalitet u jednom iscrtavanju, a bez da se ide linijom manjeg otpora i kistom "malja" crnine. Volio bih to naučiti.
|
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Posted - 05/04/2011 : 15:22:23
|
Wrightson ima nekoliko problema:
a) nije baš neki crtač (što i sam zna pa pumpa atmosferu kako bi nadoknadio) b)mentalno ga sabotira - kao i Stephena Kinga u pisanju - prokleta ovisnost o pulpu, jer vječno ostaje derivat viđenog u filmu ili ilustraciji c) ovdje je zapeo raditi potpunu besmislenost - crtežom dočaravati mehaničke grafičke tehnike prethodnog stoljeća ... i pritom je podbacio jer ćeš lako vidjeti koliko su kompozicije čišće kod recimo Gustavea Dorea (i njegovih izvodjacckih majstora)
Naravno da Wrightsonov Frankenstein razvaljuje na prvi pogled. Pogotovo klinačke mozgove koji teže za nabrijanim crtežom shvatljivog sistema. To je primjena principa da "fanatici impresioniraju pogane" - i to je art za omotnice heavy metal ploča i horror romane, ali nije bogznakakav art jer se sve u njemu može naučiti (kad je već naučeno) i primijeniti. Nema tu duše ni života ... samo golema Wrightsonova frustracija u borbi s avetima prošlosti koji su i njega samog fascinirali kad je bio, valjda, klinac.
Uostalom, da je ovo valjalo, zar ne bi Wrightson nastavio tako?
mcn
PS A potpuno nevezano mi se učinilo da je Gibson bolji templejt Duplom, zbog načina na koji Dupli gradi olovku, a Gibson tuš.
|
Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn |
Edited by - mcn on 05/04/2011 15:23:44 |
|
|
Rico
Advanced Member
Croatia
3955 Posts
Posted - 05/04/2011 : 17:01:05
|
aha, ok
sto se tiče a) vrlo dobar je crtač, a to što pumpa atmosferu, jebiga, meni paše b) to je prekomplicirano za jednog skladištara c) moguče da je besmisleno, tim više cijenim taj trud... i ne smeta mi nekako
>>>Uostalom, da je ovo valjalo, zar ne bi Wrightson nastavio tako?
E,jebiga, pa nije blesav. Nije niko pa sto bi i on sebe ubijao. To nije argument. U 90% crtača novac ih razlijeni. Ne, ovo nije za raspravu,to je tako i gotovo. Nerad brane s čistočom i stilizacijom:) |
https://www.instagram.com/ricomambo_tees/ https://www.facebook.com/brankoricovdesign |
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 05/04/2011 : 19:21:16
|
Ima jos dosta njih koji se sluze srafurom (Arturo Del Castillo, npr). Ja sam odabrao onu trojicu zato sto su najmeksi. Gibson je kolko vidim tu negde gde i David Wright. Dupli bi morao (a i Bizli sa njim) da par puta BUKVALNO PRECRTA neke od tih crteza i na taj nacin malo rutinira potez, I dok je Gibson bogom dan za vezbu perom, Wrightsonov Frenki je idealan za vezbu penzle. Potez penzlom moze da se vezba i na bilo kom crtezu Rudy Nebres-a. Ne samo to. Par puta precrtana Kerol Dej ce im dati sigurnost u pojednostavljivanju zenskog lika.
I dok Dupli dovrsava Celika, evo novog zadatka: PRECRTAJTE Frenkija. Radovi na kojima je Frenki bukvalno prekrizen (Milandje, no-no) se ne priznaju.
|
Edited by - cat claw on 05/04/2011 19:22:50 |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9616 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 05/04/2011 : 19:25:13
|
da pitam samo, da ne bi doslo do greske u tumacenju :D "precrtajte" znaci da probamo da uradimo isto kao Wrightson, ili da nacrtamo isti crtez, ali kako nam se ruci hoce? |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12917 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 05/04/2011 : 19:52:15
|
quote: Originally posted by cat claw
I dok Dupli dovrsava Celika, evo novog zadatka: PRECRTAJTE Frenkija. Radovi na kojima je Frenki bukvalno prekrizen (Milandje, no-no) se ne priznaju.
Nije to Frenki, već zombi. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 05/04/2011 : 21:16:59
|
Znaci da BUKVALNO precrtate od linije do linije da ne kazem sto vernije. Necu gledati proporcije, ali tehniku hocu. Ovo vam je kao da ucite harmoniku i morate da odsvirate ''Divan je kiceni Srem''
MrBushido, jeste ovo Frenki, ali je jos i uzombljen. Radi efekta kao, triput mrtav. |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9616 Posts
Posted - 05/04/2011 : 21:33:42
|
quote: Originally posted by cat clawOvo vam je kao da ucite harmoniku i morate da odsvirate ''Divan je kiceni Srem''
ili kad ucimo gitaru i moramo da odsviramo Highway to hell sorry, ovo je iz licnog iskustva
videcu da uradim nesto, volim radove gde ne mora mnogo da se razmislja |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
|
bisley
Senior Member
Croatia
1192 Posts
Member since 08/06/2005 |
Posted - 05/04/2011 : 22:43:18
|
Za zagrijavanje... nisam mogao izdržati
Mislim da je Talaja nešto slično radio za jednu naslovnicu Lavirinta i da je to bilo na aukciji na Mafestu prije koju godinu |
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Member since 01/04/2008 |
Posted - 05/04/2011 : 23:03:24
|
quote: Originally posted by mcn
Wrightson ima nekoliko problema:
a) nije baš neki crtač (što i sam zna pa pumpa atmosferu kako bi nadoknadio) b)mentalno ga sabotira - kao i Stephena Kinga u pisanju - prokleta ovisnost o pulpu, jer vječno ostaje derivat viđenog u filmu ili ilustraciji c) ovdje je zapeo raditi potpunu besmislenost - crtežom dočaravati mehaničke grafičke tehnike prethodnog stoljeća ... i pritom je podbacio jer ćeš lako vidjeti koliko su kompozicije čišće kod recimo Gustavea Dorea (i njegovih izvodjacckih majstora)
Naravno da Wrightsonov Frankenstein razvaljuje na prvi pogled. Pogotovo klinačke mozgove koji teže za nabrijanim crtežom shvatljivog sistema. To je primjena principa da "fanatici impresioniraju pogane" - i to je art za omotnice heavy metal ploča i horror romane, ali nije bogznakakav art jer se sve u njemu može naučiti (kad je već naučeno) i primijeniti. Nema tu duše ni života ... samo golema Wrightsonova frustracija u borbi s avetima prošlosti koji su i njega samog fascinirali kad je bio, valjda, klinac.
Uostalom, da je ovo valjalo, zar ne bi Wrightson nastavio tako?
mcn
PS A potpuno nevezano mi se učinilo da je Gibson bolji templejt Duplom, zbog načina na koji Dupli gradi olovku, a Gibson tuš.
________________ Dobro rečeno, s tim što su njegove šrafure tako loše da se ne mogu ni uporediti sa Doreom, ova prva dva crteža koje je Rico nabacio imaju više veze sa entarzijom:), Ova zadnja dva crteža dosta su dobra i tu se vidi naučeni zanat, i npr. škola Frazetina.
|
C'est la vie... https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
|
Edited by - all_ba on 05/04/2011 23:04:31 |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 05/04/2011 : 23:06:47
|
quote: Originally posted by Lord Vader89
ili kad ucimo gitaru i moramo da odsviramo Highway to hell sorry, ovo je iz licnog iskustva
Nikad od tebe gitarista. Pocinje se sa Smoke On The Water |
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Member since 01/04/2008 |
|
IGMAN2
Senior Member
2421 Posts
Member since 08/05/2003 |
Posted - 06/04/2011 : 01:08:44
|
Sorry Wrightson na ovome
Prvo sam mislio da trebaomo pogledat crtež i onda ga po sjećanju namrljat. Gornji bi mi crtež bio gledajući sliku na ekranu. S tim da sam prošli tjedan prvi put uzeo kist u ruke, pa i nisam baš spretan Je li ovo Bernie crtao kistom? |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9616 Posts
Posted - 06/04/2011 : 01:16:46
|
quote: Originally posted by cat claw
quote: Originally posted by Lord Vader89
Nikad od tebe gitarista. Pocinje se sa Smoke On The Water
al mi zato Whole lotta Daisie donela soma i po za stripove |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9616 Posts
Posted - 06/04/2011 : 01:17:25
|
quote: Originally posted by bisley
Mislim da je Talaja nešto slično radio za jednu naslovnicu Lavirinta
jes, za Vrli mrtvi svet, I would say |
|
|
Jur
New Member
Slovenia
179 Posts
Member since 31/05/2010 |
|
Topic |
|