Author |
Topic |
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 31/08/2010 : 18:01:13
|
quote: Originally posted by Beva
Logika, ako Ruju (primjerice) uradi 10 stripova godišnje (Dylan, Demian, Cassidy, gostovanja po raznim serijalima), ili Boselli (Dampyr, Tex), pa i Sclavi, u početku su gotovo sve epizode Dylana bile njegove, a recimo M&G, koji su najbrži crtači u Bonelliju, godišnje nacrtaju jedan maxi, uz iznimku 'Povratka u Zonu sumraka', to govori da scenaristi brže rade svoj posao...
Uostalom, zamisli da moraš za jedan dan napisati tri stranice scenarija (pretpostavimo da je ideja tu) ili nacrtati tri table stripa, što bi bilo realnije?
Jer, jednom kad smisli priču, scenarist je u relativno kratkom roku može napisati...
Generalizuješ. Lako je štancati Dilana (i to lošeg, kad je Ruđu u pitanju), ali legenda kaže da je Prat, da bi napisao Indijansko leto, pročitao 150 knjiga. Misliš da je Manari mnogo duže trebalo da ga nacrta?
Nije isto raditi DD i Martija, recimo. O BD istorijskim stripovima da ne govorimo.
Plus, tu je još jedno pitanje - koliko to vremena treba da se smisli priča? |
DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala. |
|
|
Grujah.
Advanced Member
Serbia
3254 Posts
Member since 28/07/2009 |
|
Vlaadisha
Advanced Member
USA
3513 Posts
Member since 21/07/2004 |
Posted - 31/08/2010 : 18:22:39
|
quote: Originally posted by Grujah.
A kolko treba vremena da se napise epizoda ZZCP a kolko da se nacrta?
Pogresan primer! |
moji crteži |
Edited by - Vlaadisha on 31/08/2010 18:23:22 |
|
|
Vlaadisha
Advanced Member
USA
3513 Posts
Posted - 31/08/2010 : 18:31:55
|
quote: Originally posted by Djole
legenda kaže da je Prat, da bi napisao Indijansko leto, pročitao 150 knjiga. Misliš da je Manari mnogo duže trebalo da ga nacrta?
Znas ti koliko je Manari bilo potrebno da nadje odgovarajucu dokumentaciju, pogotovo za onaj kukuruz sa klipovima na vrhu stabljike? |
moji crteži |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 31/08/2010 : 18:33:48
|
A ne, dokumentacija je pitanje za urednika (ili, ako je urednik dokon, za scenaristu ;) ), ko je kriv Manari što je na sve pristao. ;) |
DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala. |
|
|
Vlaadisha
Advanced Member
USA
3513 Posts
Posted - 31/08/2010 : 18:45:37
|
Salim se, hteo sam da kazem da iako mu obicno ostaje veci deo posla, ovog puta se crtac, za razliku od scenariste, nije bas iscimao za reference:
Poenta je bila da se slazem s tobom, jednostavno nema pravila, i ovaj primer to potvrdjuje.
|
moji crteži |
Edited by - Vlaadisha on 31/08/2010 18:47:33 |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 31/08/2010 : 19:48:04
|
Ma jasno, samo sam hteo da opletem dokone urednike. ;) |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 31/08/2010 : 20:03:33
|
quote: Originally posted by Grujah.
A kolko treba vremena da se napise epizoda ZZCP
Od jedne noći do mesec dana, zavisi od trista čuda. |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6040 Posts
Member since 04/06/2007 |
Posted - 31/08/2010 : 22:22:12
|
quote: Originally posted by Djole
Generalizuješ. Lako je štancati Dilana (i to lošeg, kad je Ruđu u pitanju), ali legenda kaže da je Prat, da bi napisao Indijansko leto, pročitao 150 knjiga. Misliš da je Manari mnogo duže trebalo da ga nacrta?
Nije isto raditi DD i Martija, recimo. O BD istorijskim stripovima da ne govorimo.
Plus, tu je još jedno pitanje - koliko to vremena treba da se smisli priča?
Zato i napomenuh 'kod industrijskog stripa'... A priznat ćeš da takav čini veći dio tržišta...
Druga je stvar što su upravo kod ovih drugih, znači scenarista koji imaju što reći i koji nisu hiperproduktivni, uglavnom puno bolje priče... Znači, za dobru priču ipak treba vremena, i to sam rekao...
Sclavi je jedna od iznimki koje potvrđuju pravilo, dok je bio pun ideja kad je započinjao Dylana...
Ne znam, možda si stekao krivi dojam, ali ja, pošto solidno crtam, puno težim smatram posao scenarista, jer još nisam uspio napisati ni jednu priču s glavom i repom... Crtačima je lakše, jer ili znaš crtati ili ne znaš, a scenarist uvijek mora tražiti načine za zainteresirati čitatelje za radnju i držati im pažnju...
Za ovo pitanje, koliko vremena treba da nastane priča, u mom slučaju jako malo... Ali su te priče uglavnom loše :) |
Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213 |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 01/09/2010 : 12:19:15
|
Pa da, ali Sklavi sedne i piše. Nema researcha, nema kontinuiteta - nema objektivnih teškoća. Mnogo više skidam kapu Kasteliju koji kod Martija ima gomilu istorijskih i geografskih činjenica, i to u veme kada nije bilo moguće prosto otići na Vikipediju ili upaliti Google Earth. Takvi scenariji zahtevaju puno vremena... a eto, ima ih i kod industrijskog stripa. |
|
|
Topic |
|
|
|