forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Treba li Bonelli započeti novi dugovječni serijal?
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Zlotvor
Advanced Member7024 Posts

Member since 03/02/2010

Posted - 06/03/2011 :  11:30:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Zlotvor a Private Message  Reply with Quote
Po mom mišljenu - ne treba. Zašto? Upravo iz razloga što strip tržište prolazi kroz vrlo tešku fazu, drastično udareno krizom. Naravno, kao i općenito (u državi) i ovdje se stanje uljepšava ali svi mi znamo da stanje nije toliko bajno.
Ja sam optimist pa se nadam da će ovaj loš period kad-tad proći i da će strip u Ex-Yu (i svijetu) doživit novo Zlatno doba. Mislim da se izdavači ne bi trebali opterećivati izdavanjem novih junaka, već obnovom/restauracijom starih i nekakvih širenjem interesa za postojeće.
Go to Top of Page

pravedni
Advanced MemberSerbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 06/03/2011 :  12:31:36  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message  Reply with Quote
Mislim da je potreban jedan nov duži serijal sa istorijskim predloškom. Period izmedju 1780-1830.godine je premalo zastupljen. Mark i Blek obuhvataju vreme Revolucije i konstituisanja USA,a Zagor,Tex,Magični Vetar,Mali Rendžer,Tim i Dasti,Kapetan Miki,vreme posle te epohe. Jedini serijal SBE koji je pokrivao te godine je bio "Priče sa Divljeg Zapada",ali samo u prvih nekoliko epizoda. Posle se priča fokusira na dogadjaje oko rata za nezavisnost Teksasa,osvajanja Kalifornije,Gradjanski rat i Indijanske ratove...
Glavni junak i okruženje treba da budu slični mini serijalu o Red Baku,koji je izlazio u prvim brojevima "Zlatne serije" ("Podvig u divljini","Kobno zlato" i "Lovci na skalpove"). To je moje skromno mišljenje...Mislim da se priča o Red Baku odnosi čak i na vreme pre početka Revolucije...
Scenaristi Bonelija čak mogu novog junaka staviti u okruženje severa Amerike,u Kanadu. Prelepa priroda severa bi sigurno bila lepo dočarana od strane crtača SBE. A bilo bi za promenu poželjno i da taj junak bude po nacionalnosti Francuz. Tako bi mogli pratiti njegov životni put od stare dobre Evrope do prostranstava nove domovine,u Kvebeku,te ratova sa Englezima i Amerikancima početkom devetmnaestog veka...Uh,baš sam se raspisao! Pozdrav svima od Pravednog!
Go to Top of Page

Hexen
New MemberCroatia
189 Posts

Member since 22/02/2011

Posted - 06/03/2011 :  12:35:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Hexen a Private Message  Reply with Quote
Glasao sam za. Ovi mini-serijali mi već polako idu na živce. Moraju se čitati po redu, a taman kada se ufuraš, serijal završava.
Mislim da bi trebali napraviti nekakve "maxi-serijale". Dakle, neku seriju koja već unaprijed ima zadan određen broj epizoda (npr.100) umjesto ovih od 20-ak epizoda.
Što je najgore, kada Bonelli već i izbaci nekog novog lika na tržište, to je opet ista pašta samo u drugom pakovanju. Npr, Magico Vento je bio novi "beskonačni" serijal, ali opet je to bio western kojeg u Bonelliu ima i napretek.
Volio bi vidjeti fantasy. Ono, grupica avanturista trči okolo po šumama, tamnicama i dvorcima, mašu okolo mačevima, pucaju vatrene kugle iz dlanova, lete na zmajevima itd. Ne razumijem zašto Bonelli izbjegava taj žanr. U današnje vrijeme World of Warcrafta, LOTR-a i sličnih fantazija, sigurno bi naišla na publiku, i to ne samo onu stariju.
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnicaGermany
959 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 06/03/2011 :  16:36:13  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
Kod dugovječnih serijala je problem što kad tad dođu u fazu nedostatka inspiracije. Onda se ponavljaju u ideji ili se pokrivaju pisanjem neke loše pričice da ne bi nastala rupa u izdavanju. I što onda dobijemo - dobijemo hrpu priča u kojima čekamo svaku 5 ili 10 koja je dobra.
Kod kratkih serijala imamo unaprijed definiranu zbirku priča kroz koju se provlači jedna glavna. Sve to ima glavu i rep a pisano je od jednog autora pa nema problema s iskrivljavanjem karaktera likova u priči. Kada se autori non stop izmjenjuju pitanje je jesu li svi u stanju pogoditi srž. Gea, Demaian i Skriveno lice su zbilja odlični serijali i radije bi puno takvih nego jedan koji će se kad tad razvodniti. Čak mi i onaj trashy Brad Barron prolazi kao neka cjelina jer želim vidjeti kako će završiti.
Go to Top of Page

solar
ModeratorCroatia
16105 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 11/03/2018 :  22:44:52  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Evo da uskrsnemo ovu temu (tada) mlađahnoga Zagora12.

Autor topica je zaista dobro izabrao nick jer je njegovo šesto čulo ispravno anticipiralo promjene u izdavačkoj politici Bonellija. Izdavačka kuća baš se početkom ovog desetljeća odlučila na zaokret i napuštanje formata mini-serijala.
S jedne strane vratili su se beskonačnim serijalima što je i zazivano u ovom topicu, a s druge strane okrenuli su se novim konceptima poput sezonskih-serijala.

Možda je ovo dobar trenutak za refleksiju, evo što se nakon 2010. dogodilo...

2011 - Shanghai Devil (posljednji mini-serijal)
2012 - Saguaro (prvi dugovječni serijal nakon Dampyra, ukinut sa 35. brojem)
2012 - Le Storie (dugovječni serijal, još uvijek izlazi)
2013 - Dragonero (dugovječni serijal, još uvijek izlazi)
2013 - Orfani (prvi sezonski serijal, još uvijek izlazi, završava sa šestom sezonom)
2014 - Lukas (sezonski serijal, zaključen sa drugom sezonom)
2014 - Adam Wild (dugovječni serijal, ukinut sa 26. brojem)
2015 - Morgan Lost (dugovječni serijal, još uvijek izlazi ali je nakon 24. broja promijenjen format i broj stranica)
2017 - Mercurio Loi (dugovječni serijal, još uvijek izlazi ali je nakon 12. broja prešao na dvomjesečni ritam)


Vaš komentar?
Go to Top of Page

dcopic
stripovi.com suradnikCroatia
6130 Posts

Member since 20/01/2005

Posted - 12/03/2018 :  07:41:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit dcopic's Homepage  Send dcopic a Private Message  Reply with Quote
Nekada davno nije bio problem pokretati dugovječne serijale jer su naklade bile velike. Mislim da to danas više nije moguće ili teško ostvarivo, jer kako su dolazile nove generacije sve više su ih zanimale neke druge stvari. Strip je napredovao, tu mislim na kvalitetu scenarija, crteže, ali video igrice, tv, kino, filmovi serije, zbog mogućnosti uvođenja novih tehnologija napredovali su još i puno više.

Što se tiče Bonellija mislim da će u budućnosti ostati sve kao danas. Ići će oni serijali koji donose profit, ostalo će se sve gasiti. Nije problem najaviti neki miniserijal od 12 epizoda i nakon što se proda u 100 000 primjeraka po epizodi produžiti ga na stotine epizoda. S druge strane nije problem najaviti ili samo pokrenuti neki novi serijal, nazovimo ga dugovječni, na neograničen rok i ugasiti ga na 27, 35 ili 66-om broju. Adam Wild je izlazio dok je bio isplativ, Saguaro također. Orfani kao završavaju šestom sezonom. Završili bi oni i sa drugom da su bili u novčanom minusu. Isto tako ako bi im kojim slučajem naklada šeste sezone prešla Texa i Dylana izaći će ne šest nego 66 sezona, pa će to na kiosku kupovati i naši unuci.
Go to Top of Page

zlatan bihac
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
5098 Posts

Member since 24/03/2009

Posted - 12/03/2018 :  18:33:47  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatan bihac a Yahoo! Message  Send zlatan bihac a Private Message  Reply with Quote
bilo bi dobro na jednom mjestu imati spisak serijala koji su u pripremi kod bonelija.. sa onim iz ''audace'' gdje ih je 9, u pripremi je i onaj samurajski serijal, onaj talibanski ''nero'', zagorov mini serijal, linija pisanih romana, ''attica''...

Edited by - zlatan bihac on 12/03/2018 19:34:43
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
6263 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 13/03/2018 :  02:50:17  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Le Storie nisu klasican dugovecni serijal sa jednim junakom i tematikom, mislim da zato i opstaju zbog raznovrsnosti i slobode autora. To je ocigledno bila dobra ideja, mada bih ja poradio na kvaliteti samih prica i stavio ih na dvomesecni ritam ako je ovaj jednomesecni previse ubitacan.

Ocigledno da je buducnost bonellija i dalje u sezonskim serijalima.
Go to Top of Page

solar
ModeratorCroatia
16105 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 13/03/2018 :  21:11:01  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Ocigledno da je buducnost bonellija i dalje u sezonskim serijalima.

Da, ali isto tako je očigledno da kvalitetni dugovječni serijali također imaju budućnost, najbolji primjer je Dragonero koji, osim iznimno kvalitetne redovne serije, sada ima i dva spin-off-a.

Zanimljivo kako su neki od komentara prije osam godina 100% pogođeni...

quote:
Originally posted by PJ24MKD

Dal trebaju? Pa valjda ne trebaju cim nisu zapoceli neki novi vec dosta vremena... a i uvek je bolje za kvalitet price i samog serijala kad se ima koncept za pocetak i kraj, dodje mu kao jedna sezona neke od ovih popularnih TV serije, sa tacan broj epizoda, pa ako mini serijal dozivi odlican uspeh i solidna prodaja, moze se pokrenuti Sezona 02, zasto da ne.


quote:
Originally posted by Bardho


treba. fantasy


quote:
Originally posted by Hexen

Glasao sam za. Ovi mini-serijali mi već polako idu na živce.
...
Volio bi vidjeti fantasy. Ono, grupica avanturista trči okolo po šumama, tamnicama i dvorcima, mašu okolo mačevima, pucaju vatrene kugle iz dlanova, lete na zmajevima itd. Ne razumijem zašto Bonelli izbjegava taj žanr. U današnje vrijeme World of Warcrafta, LOTR-a i sličnih fantazija, sigurno bi naišla na publiku, i to ne samo onu stariju.


Edited by - solar on 13/03/2018 21:12:40
Go to Top of Page

mikado
Senior MemberSerbia
1631 Posts

Member since 01/06/2009

Posted - 14/03/2018 :  14:01:33  Show Profile Show Extended Profile  Send mikado a Private Message  Reply with Quote
Koja dva spin-offa? Prvi je onaj za decu, pretpostavljam, a koji je drugi?

http://bonellistripovi.webs.com/
Go to Top of Page

solar
ModeratorCroatia
16105 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 14/03/2018 :  14:05:50  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mikado

Koja dva spin-offa? Prvi je onaj za decu, pretpostavljam, a koji je drugi?


http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=48281
Go to Top of Page

zlatan bihac
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
5098 Posts

Member since 24/03/2009

Posted - 14/03/2018 :  14:06:13  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatan bihac a Yahoo! Message  Send zlatan bihac a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mikado

Koja dva spin-offa? Prvi je onaj za decu, pretpostavljam, a koji je drugi?


valjda onaj iz audace...druzina bez duse..
Go to Top of Page

Hercule Poirot
Senior Member2928 Posts

Member since 28/11/2017

Posted - 14/03/2018 :  20:41:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Hercule Poirot a Private Message  Reply with Quote
Treba...Slažem se da bi nekakav takav strip trebao biti povijesne tematike. Volio bih kada bi se dohvatili, primjerice, Drugog svjetskog rata...Šta bi se tu dobrih priča moglo napraviti... Junak koji u ratu gubi ideale, bori se sa sto različitih neprijatelja, pada u zarobljeništvo različitih vojnih postrojbi, mijenja države zatočeništva, a istodobno je dvostruki ili trostruku tajni agent...
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.27 seconds. Snitz Forums 2000