forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 "Sekreti" :) Alana Forda (1-75)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 18/10/2010 : 14:14:44  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Oni koji ne dozvoljavaju malim paucima da im štošta pletu po ovom svojevrsnom biseru devete umetnosti svakako su videli da je Alan Ford strip pun (in)direktnih aluzija na događaje u svetu oko nas (tipa neke istorijske, a time ne mislim samo na "Priče Broja Jedan") kao i na neke scene, naizgled sa čistim komičnim elementima,za koje ste primetili da imaju još nešto...nešto dublje.

Videli smo i na sjajnim recenzijama na www.stripovi.com da i neki likovi nisu tu samo radi nekog zapleta priče (npr. Kroitzer kao atak na nacizam i aluzija na ratnog zločinca doktora Josepha Mengelea)

Ono što hoću da čujem od vas (i od sebe ) ovim novim topicom je to "nešto dublje" (pa makar bilo i plitko)što ste izvukli iz Alana Forda, u svrhu stvaranja neke (već uveliko) jake slike o njegovim počecima i misli koje se prožimaju kroz serijal, u svrhu toga da se mi ludaci trsimo i dižemo nos kako smo pametni i da bi mlađi forumaši bili bolje upućeni u opravdanost statusa kulta Alana Forda.

Primer i lomljenje leda:

Skrećem pažnju na scenu u zamalo-poslednjem broju 4 "Kuća Duhova"-Ulricius Hope (Hope engl. Nada), mađioničar zarobljen sa Alanom i Sir Oliverom u (mračnom) podrumu kuće duhova, na Alanovo pitanje "da li znate neke magične reči koje bi nas oslobodile ovog zatvora (nemam strip kod sebe da doslovce citiram, ali to je to)?" a on će na to "pa kako se ranije nisam toga setio?!" i viče "MAGNUS I BUNKER!!!" na šta ćelija oko njih nestaje. Poruka ili sujeta? Zezanje na račun ćiribućiriba ili našto opipljivije?

Magnus i Bunker su počeli seriju kao čistu satirizaciju posleratnog sistema, tzv.polarizacije društva (bogati i siromašni) i kao prozivanje i uzvikivanje na sav glas neke stvari koje tada nisu smele biti niti spomenute a kamoli javno izložene. Govorimo o vremenu kada je metak i dalje bio i legalan i nelegalan, u sveopštem društvenom haosu koji je nastao u posleratnoj krizi i kada iskrenost i brzopletost jezika mogu da staju glave. Cilj Bunkera je bio potizanje optimizma namučene mase jasnim aludiranjem na istinite događaje i prikaza stanja stvari na komičan način ( Primetićete da se komično u Bunkera svodi samo na karikaturizaciju nečega realnog, ali ne preterano. U mnogim slučajevima, da je Magnus umesto karikatura koristio realan stil većina komičnih situacija ne bi bila komična nego mučna i tužna ) da bi se narod očeličio, shvatio nelogičnost i ludilo društvenog sistema zbog kojeg pati i da bi pre ili kasnije jednostavno otvorio oči i rekao DOSTA! Naravno, Bunker ne navodi ljude na bunt ili štrajk sa sve transparentima i uzvicima ispred zgrade vlade ali svakako budi polagano njihov uspavani buntovnički duh ...bukvalno magijski da im rastvori zidove ćelije u kojoj se nalaze, da svetlom rastvori mrak i da im ukaže da nada umire poslednja i da je nada ta koja ih vadi iz društvenih govana i zarobljeništva, što je moje tumačenje navedene scene a duž serije postoji niz sličnih koje su mi samo moje mišljenje potvrdile.

BU!

Činjenica je da serija tih prvih 75 brojeva ostavlja mesta tumačenjima i mozganju, čak nam otvoreno govori da u njoj nije ništa na prvu. Možda prodajem govno, ali kao što jedan moj drug kaže:ne možeš prodati govno a da ne znaš sve pozitivne i negativne sastojke tog govneta (izvinjavam se na rečniku, ali ovo je citat)

I da napomenem: čista komičnost situacije nas ne zanima-svi znamo na pamet sve smešne scene alana forda i milion luuuuuuudih dijaloga i izjava. Nije mi to cilj

Tražim od vas da zajedno sa mnom rovite po plićaku.
Ajde FORZA!

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”

Edited by - PijaniPatak on 18/10/2010 14:27:13

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8589 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 18/10/2010 : 14:39:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
Eto ja DeeCayu poslao prije par dana jednu recku koja govori upravo o ovome.

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 18/10/2010 : 15:04:14  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Ali, zar već ne postoji već recenzija za "Kuću duhova"?

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8589 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 18/10/2010 : 15:25:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
Postoji. Ja sam napisao recku za epizodu Udar, broj 58, prvo pojavljivanje generala Wara. Možeš ti slobodno napisat recenziju epizode koja već ima recku.

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 18/10/2010 : 17:27:33  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
eeeeeeeeeeeextra

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8589 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 19/10/2010 : 14:31:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
Bome daaaa, predobra epizoda, slijedeće se bacam na slatku aferu, a mogo bi i ti bacit neku zanimljivu recku, jer ih ima fakat malo, što je meni totalno razočaravajuće

Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.09 seconds. Snitz Forums 2000