Originally posted by Tex Willer Bolje da barem na vreme osmisle neki logican zavrsetak serijala.
Diana ostane u drugom stanju, ali otac je Java a ne Martin. Orloff je zapravo Javin djed i Dianin otac te Marinov stric. Martin dobije isto djete s Dianom te se ono uda za svog polubrata ili sestru što god. Iznenada iskače Nathan i kaže da se MM serijal isto resetira, pa se samim time Dylan i Martin ne upoznaju. Grucho isto kao posljedicu neće upoznati Doga jer će ga Bloch ubiti, a Dylan će u napadaju pijanstva ubiti Blocha te pada pod kišom metaka od strane Jerrya i Otta. Švabo završava u zatvoru, a Drake bježi ali mu se piper pokvari i pada u ocean. Tex, Kit sr. i jr. te Tiger upadaju u London i oslobađaju Otta, ali se prvi puta od Kita starijeg propročanstvo ispunjava i oni svi ginu pokošeni gatlingom od strane Legs koja zajedno s Neverom se vraća u budućnost. I to je moja ideja kako da završe priče. P.S. Zagor i Chico se i dalje praše u kolibi.
meni se cini da ce sve brze opadati broj strip kupaca u Italiji..i smatram da to najmanje veze ima sa padom kvalitete scenarija...jednostavno ljudi koji kupuju (a to su slozecete se starosti od 30 pa na gore u najvecem broju)imaju porodice..decu..obaveze..rade dva posla jer para sve manje ima a sve vise ih treba..i polako(ne bas polako vec ubrzano polako)prestaju da kupuju omiljene im nekada stripove..jer vte pare se mogu na drugoj strani iskoristiti za daleko pametnije stvari...dajem Bonelliju jos 5 godina i ostace samo Tex i gomila kratkih serijala i Pojedinacnih svezaka...
meni se cini da ce sve brze opadati broj strip kupaca u Italiji..i smatram da to najmanje veze ima sa padom kvalitete scenarija...jednostavno ljudi koji kupuju (a to su slozecete se starosti od 30 pa na gore u najvecem broju)imaju porodice..decu..obaveze..rade dva posla jer para sve manje ima a sve vise ih treba..i polako(ne bas polako vec ubrzano polako)prestaju da kupuju omiljene im nekada stripove..jer vte pare se mogu na drugoj strani iskoristiti za daleko pametnije stvari...dajem Bonelliju jos 5 godina i ostace samo Tex i gomila kratkih serijala i Pojedinacnih svezaka...
Ima logike, ali i dalje ostajem pri scenarijima kao jednim od uzročnika pada prodaje. Slabiji scenariji na već poznatim junacima, čine da kupci gube poverenje u nove serijale. Mogu da razumem pad od 5, 10, 15 odsto, ali ovi podaci... Kada kažem scenariji ne mislim samo na kvalitet priča, već i na elemente scenarija: montažu, kadriranje, karakterizaciju,... koji su skoro istovetni bez obzira da li je reč o Juliji ili Zagoru. A da je reč o kvalitetu priča potvrđuje i podatak da iako se redovni Zagor proda u 40 hiljada primeraka, za istu godinu tiraž Almanaha je upola manji. A iako je reč o tvrdokornim fanovima, tek svaki drug kupio je ALMANAH, čiji je tiraž u odnosu na prethodni broj pao za trećinu. To nešto govori.
"Duh Sa Sekirom nikada nije zaista napustio Darkwood. I dalje pazi na svoje kraljevstvo i nasledje. I ponekad se javi, kao pozdrav, ili opomena, kako kome."
serete ljudi, mnogo kenjate....i u Francuskoj je kriza pa se stripovi prodaju na tone(pogotovo albumi)... pad kvalitete je glavni razlog....Marti novi je skoro da nečitljiv, Mister No se ukinuo svi se slažemo zbog katastrofalnih epizoda....jednostavno avtori su zasičeni junacima,ideje nestanu pa čitatelji bojkotiraju izdanja.... evo, ja sam SA Martije uzimao samo reda radi, strip je bio katastrofa,ovog VČ Martija ni ne pomirišem,jad i beda.... zame osobno se Marti završio na brojevima malo preko 100, Mister No malo preko 200 mogo se komotno ugasit(čas specijalima)... da je KVALITETA jedino mjerilo dokaz je Zagor, i ti ljudi koji kupuju Zagora su u krizi pa mu najklada ne pada, čak je u laganom usponu...Tex se drži iako je wester več davno aut, pa najbolje iz Bonellija radi na njemu, crtački staff mu je daleko najbolji...ovi kratki serijali se dobro prodaju, reprint Zagora u boji ide odlično(iako mu je cijena oko 7 evra).... niko ne zanemaruje krizu ali kad ljudi znaju što kupe nije problem odvalit poneki euro za svog strip junaka.... ali da kupiš pa se mučiš sa njim pola sata-bojkot je realna opcija... ono kvalitetno se još uvijek dobro prodaje, ono cile-mile osuđeno je na gašenje.... žao mi Martiljubca ali Marti je blizu odlazka... Daleko je Bonelli od gašenja, avtori su odlično plačeni, neki serijali imaju odlične tiraže za ova vremena, kratki serijali su odlično prihvačeni, Panini nebi na skrb uzeo podhranjeno dijete...i poslje Sergia Bonelli ide njegovim putem.... nezaustavljivo i sa možda još hrabrijim potezima....ipak je Sergio bio stara škola i malo svježine ne škodi... ne paničarite za Bonelli, ja se više brinem za naše izdavače... Nemaju ni jedan promil kapitala ko Bonelli...a ako je u Italiji kriza onda je kod nas katastrofa...
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
Ima logike, ali i dalje ostajem pri scenarijima kao jednim od uzročnika pada prodaje. Slabiji scenariji na već poznatim junacima, čine da kupci gube poverenje u nove serijale. Mogu da razumem pad od 5, 10, 15 odsto, ali ovi podaci... Kada kažem scenariji ne mislim samo na kvalitet priča, već i na elemente scenarija: montažu, kadriranje, karakterizaciju,... koji su skoro istovetni bez obzira da li je reč o Juliji ili Zagoru. A da je reč o kvalitetu priča potvrđuje i podatak da iako se redovni Zagor proda u 40 hiljada primeraka, za istu godinu tiraž Almanaha je upola manji. A iako je reč o tvrdokornim fanovima, tek svaki drug kupio je ALMANAH, čiji je tiraž u odnosu na prethodni broj pao za trećinu. To nešto govori.
živa istina.
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
serete ljudi, mnogo kenjate....i u Francuskoj je kriza pa se stripovi prodaju na tone(pogotovo albumi)... pad kvalitete je glavni razlog....Marti novi je skoro da nečitljiv, Mister No se ukinuo svi se slažemo zbog katastrofalnih epizoda....jednostavno avtori su zasičeni junacima,ideje nestanu pa čitatelji bojkotiraju izdanja.... evo, ja sam SA Martije uzimao samo reda radi, strip je bio katastrofa,ovog VČ Martija ni ne pomirišem,jad i beda.... zame osobno se Marti završio na brojevima malo preko 100,
Ali i ti malkice mnogo kenjaš i serkaš, kad uzmemo u obzir da daješ 100% mikijima, markovima i svemu ostalome; a kao Mister No i Marti su katastrofa, trebalo ih je ukinuti prije poslije 100-tke. ma nemoj... Evo ja se prvi ne slažem s tobom.
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
serete ljudi, mnogo kenjate.... evo, ja sam SA Martije uzimao samo reda radi, strip je bio katastrofa,ovog VČ Martija ni ne pomirišem,jad i beda.... da je KVALITETA jedino mjerilo dokaz je Zagor, i ti ljudi koji kupuju Zagora su u krizi pa mu najklada ne pada, čak je u laganom usponu... ali da kupiš pa se mučiš sa njim pola sata-bojkot je realna opcija... ono kvalitetno se još uvijek dobro prodaje, ono cile-mile osuđeno je na gašenje.... žao mi Martiljubca ali Marti je blizu odlazka...
Jesi li procitao, recimo, Otok Mrtvih? Je li katastrofa? Jesi li procitao, recimo, Moralesovu Ameliju Erhart ili Blago Kapetana Kida? Bojkot citanja ili kupovine?
Zagor nikad nicemu nije dokaz. To ce vam objasniti mladji, na kojima svet ostaje
serete ljudi, mnogo kenjate....i u Francuskoj je kriza pa se stripovi prodaju na tone(pogotovo albumi)... pad kvalitete je glavni razlog....Marti novi je skoro da nečitljiv, Mister No se ukinuo svi se slažemo zbog katastrofalnih epizoda....jednostavno avtori su zasičeni junacima,ideje nestanu pa čitatelji bojkotiraju izdanja.... evo, ja sam SA Martije uzimao samo reda radi, strip je bio katastrofa,ovog VČ Martija ni ne pomirišem,jad i beda.... zame osobno se Marti završio na brojevima malo preko 100,
Ali i ti malkice mnogo kenjaš i serkaš, kad uzmemo u obzir da daješ 100% mikijima, markovima i svemu ostalome; a kao Mister No i Marti su katastrofa, trebalo ih je ukinuti prije poslije 100-tke. ma nemoj... Evo ja se prvi ne slažem s tobom.
nisu uspoređivi Mark,Blek i Miki sa Martijem i Mister Nojem...ni približno.... esse-geese junaci nastali su u 50-60 godinama prošlog stolječa i stripovi su za dijecu, to što jih čitamo ili bar probami i mi stariji je nostalgija i kolekcionarstvo, tu se ne trebamo zavaravati...i ja jih kroz te oči ocijenjujem, sviđalo se to nekome ili ne....za odmorit mozak pre spavanja ili na klozetu,nasmijati se Okultisu ili Floku i Žalostni Sovi i to je to... Ovi Mister No i Martiji koji sada izlaze kod Veselog ili prije SA nastali su vekovima kasnije, i dok se pilotove nove epizode još bar malo drže njegovog starog pustolovnog štiha kod Martija sve su zasrali, od njega su napravili matorog čiču profesora koji obilazi knjižnice, što mu je največi napor kojeg napravi kroz strip...Java se zaljubi, Dijana ostaje nepotešena godinama(da se Marti bar malo ugledao na švalera Dilana) bio bi realniji,ovako sve njegovo najbolje je do 100-tke, onda dolaze one bezvezne priče sa Italijanskog kontinenta, pa neke kompjuterske i neke više filozofske nego pustolovske...Marti je meni bio dobar dok je furao Indianu Jonesa, pustolovina, avantura uz malo mašte i dosta realnih stvari...ovo sada je mix svega i ničega...možete se Martiljubci ljutit koliko hočete ali to je tako, dokaz je tromjesečni ciklus VČ, ukidanje kod Strip Agenta a i skoro gašenje Martija kod Bonellija... da valja, bio bi Marti tu uz Zagora barem po prodaji a ne da je spao na to da ga šiša "nov" Casidy...pogledajtew realnosti u oči... Ono što je uradio Bunker sa AF to je uradio Marti staff sa dobrim stricem Martijem, očaj-kratko rečeno.... Kupovao sam sve i svašta od Martija ali neki njegovi spec su bili čisti užas...onaj sa djevojkom na torti pogotovo... ne brkajte kao "ozbiljnog Martija" za odrasle sa stripovima esse-geese iz 60-tih napravljenima za djecu. Martija su zjebali načisto i prije nego to priznali, lakše čete se pomirit njegovim gašenjem. Što se pilota tiče krivi su scenaristi, dok su i crtači koliko toliko bili dobri scenariji su padali iz broja u broj..pilot je izgubio onaj Nolita štih i pred sam kraj kad Nolita napiše par dobrih priča pojavio se tračak nade za pilota...prekasno i nedovoljno. SVE TO BLUZIM ZATO JER SE NE SLAŽEM SA TIM DA JE ZA KRIZU STRIPA KOD bONELLIJA KRIVA i financijska kriza...je ali ne u velikoj meri...krivo je zasičenje avtora i loši scenariji...gdje bi bio danas Zagor da Boseli-Buratini nisu osvježili serijal? tamo gdje i Marti ili pilot...ugašen ili na izdisaju. opalite svim topovima ali to su činjenice...i ne brkajte hruške i jabuke, sve je to strip ali ciljna publika nije ni približno ista, kao ni godina kad se taj strip objavljivao... MARK,BLEK i MIKI su odlični stripovi za dijecu i za ona vremena (1955-nadalje)a to da su danas čitaniji i prodavaniji od strica Martija je dokaz da valjaju...zašto ne onda 10-tke na recenzijama?
Apsolutno se slazem da je ekonomska situacija u Italiji vrlo losa i da ima neki udel u pad prodaju stripova. Sto se tice tvog drugog pitanja mogu ti reci da se Manga sigurno prodaje u veci broj svaku godinu.Bio sam proslu godinu u Italiju i postoje striparnice koje prodaju isklucivo manga stripove,pa onda dolaze americke stripove.Boneli mu dogje cak na trece mesto.
Originally posted by teller Ovi Mister No i Martiji koji sada izlaze kod Veselog ili prije SA nastali su vekovima kasnije, i dok se pilotove nove epizode još bar malo drže njegovog starog pustolovnog štiha kod Martija sve su zasrali, od njega su napravili matorog čiču profesora koji obilazi knjižnice, Marti je meni bio dobar dok je furao Indianu Jonesa, pustolovina, avantura uz malo mašte i dosta realnih stvari...ovo sada je mix svega i ničega...možete se Martiljubci ljutit koliko hočete ali to je tako, dokaz je tromjesečni ciklus VČ, ukidanje kod Strip Agenta a i skoro gašenje Martija kod Bonellija...
telleru, telleru... Koje skoro gašenje kod Bonellija? Sergio ti je šapnuo? A što ako ja hoću da MM baš bude takav kakvog ga čitam u ko VČ, i ako se meni to dopada? Zašto bi MArti morao uvijek juriti kovčege s blagom u zabačenim džunglama, a ne s kravatom neki književni misterij? Neke epizode nove znaju biti jako kvalitetne, a znaju biti i shit, kako je to slučaj sa svim serijalima, nije ni Zagor ni netko drugi imun na to.
Kvaliteta ti također nije nikakvo mjerilo, sve je stvar osobne subjektivnosti. Zašto je npr. u Italiji Tex apsolutni broj 1, a Zagor kaska na rubu s drugim serijalima; a na prostorima Juge je obratno, Zagor ruši sve rekorde prodaje, dok tex jedva kaska? Kako bi to protumačio - koji je kvalitetniji? Kvaliteta tu sigurno nije jedino mjerilo, pa čak niti presudno. MM je primjerice specifičan strip i žanr, i znam ljude koji ga u ruke ne bi ni primili, pa čak niti one stare uberkvalitetne epizode.
sorry, ali postajem osjetljiv na pljuvačinu...
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Originally posted by teller Ovi Mister No i Martiji koji sada izlaze kod Veselog ili prije SA nastali su vekovima kasnije, i dok se pilotove nove epizode još bar malo drže njegovog starog pustolovnog štiha kod Martija sve su zasrali, od njega su napravili matorog čiču profesora koji obilazi knjižnice, Marti je meni bio dobar dok je furao Indianu Jonesa, pustolovina, avantura uz malo mašte i dosta realnih stvari...ovo sada je mix svega i ničega...možete se Martiljubci ljutit koliko hočete ali to je tako, dokaz je tromjesečni ciklus VČ, ukidanje kod Strip Agenta a i skoro gašenje Martija kod Bonellija...
telleru, telleru... Koje skoro gašenje kod Bonellija? Sergio ti je šapnuo? A što ako ja hoću da MM baš bude takav kakvog ga čitam u ko VČ, i ako se meni to dopada? Zašto bi MArti morao uvijek juriti kovčege s blagom u zabačenim džunglama, a ne s kravatom neki književni misterij? Neke epizode nove znaju biti jako kvalitetne, a znaju biti i shit, kako je to slučaj sa svim serijalima, nije ni Zagor ni netko drugi imun na to.
Kvaliteta ti također nije nikakvo mjerilo, sve je stvar osobne subjektivnosti. Zašto je npr. u Italiji Tex apsolutni broj 1, a Zagor kaska na rubu s drugim serijalima; a na prostorima Juge je obratno, Zagor ruši sve rekorde prodaje, dok tex jedva kaska? Kako bi to protumačio - koji je kvalitetniji? Kvaliteta tu sigurno nije jedino mjerilo, pa čak niti presudno. MM je primjerice specifičan strip i žanr, i znam ljude koji ga u ruke ne bi ni primili, pa čak niti one stare uberkvalitetne epizode.
sorry, ali postajem osjetljiv na pljuvačinu...
sve ok, vidiš sad češ razumjet mene kad se mi napada esse-geese junake ili Malog Rendžera...kako je tek meni na srcu bilo kad je Bonelli udgasio Marka,Bleka,Mikija,Kit Tellera... zbog tebe i sličnih držim palčeve za Martija ali mene nebi njegovo gašenje ni čudilo ni pogodilo... meni je Marti serijal to što izdaje Libellus do broja 100 ili malo preko...ostalo me ne zanima od čiča Misterije... pozdrav!
Inače ovaj članak je napisao isti tip koji je prije par dana objavio podatke o prodaji Bonellija za 2012. godinu. Brojke su mu dali ljudi iz SBE, tako da su potpuno točni.
Evo najvažnijih činjenica: - U 2008. godini, na mjesečnoj bazi, Bonelli je tiskao između 1.5/1.6 milijuna kopija, a prodaja je bila oko 1 milijun. Remitenda između 36 i 38%. - Disney je u isto vrijeme tiskao oko 1.3 milijuna. - Tex se u zlatnim 70-tima prodavao oko 700.000 komada mjesečno. - Vrhunac prodaje se dogodio 1993. godine, od tada je u stalnom padu (gubi se između 5 i 8% čitatelja svake godine). - Ipak, poslije 2000., događaju se i neki bolji rezultati, primjerice za 2007. godinu, (brutto) prihodi su bili povećani za 12%,na 34 milijuna eura. Čisti profit se povećao za 37.3%, sa 4.3 na 6.000.000 eura. Ovaj porast prihoda se najvjerovatnije ima zahvaliti Tex-Repubblici izdanju. Inače, početna prodaja je bila 190.000 komada u 2007., da bi u 2008. se spustila na 115.000 komda.
Evo i tabele o prodaji iz 2008. godine, koja se razlikuje od "naših" procjena na prethodnim stranicama topica.
Originally posted by DeeCay MM je primjerice specifičan strip i žanr, i znam ljude koji ga u ruke ne bi ni primili, pa čak niti one stare uberkvalitetne epizode.
MM je meni nekada bio glup jer mi je bilo glupo čitati oštrebernu s majmunom i pavušom. E, onda sam otkrio Obiteljski posao.
Treba napomenuti da su podaci o prodaji redovnih serija za 2012. godinu prikupljeni u zimskom periodu (siječanj/januar) kada je prodaja najniža. Tako da je godišnji prosjek veći za tisuću-dvije primjeraka.
----DD color fest (ljeto)----DD color fest(zima)-----DD Maxi-----DD Almanah------Tex color 2011------86.000---------------80.000--------------77.000-------50.000-----------130.000 2008-------------------------------------------------------------60.000
----Zagor Almanah-----Zagor Gigant-----Zg Maxi i Spec. 2011---14.000--------------35.000 2010---20.000-------------------------------35.000
----Tex Repubblica 2011-- 70/80.000 2008--115.000 2007--190.000 Objavljeno je 239 brojeva, a ukupno je prodano 27 milijuna primjeraka.
* Ukupni promet (brutto) za 2011. godinu je 34 milijuna eura. * Ukupni promet (brutto) za 2007. godinu je također bio 34 milijuna eura. * Čisti profit za 2007. godinu je povećan za 37.3% na 6.000.000 eura, zahvaljujući Tex-Repubblici * Čisti profit za 2006. godinu je bio 4.300.000 eura
Posluje se izvrsno. Ovo izdanje Teks Repubblice je kao što sam već napisao povećalo profit sa 4.3 mil. eura iz 2006. na 6 eura milijuna u 2007. godini! Lova do krova.
Originally posted by bjelolasica MM je meni nekada bio glup jer mi je bilo glupo čitati oštrebernu s majmunom i pavušom. E, onda sam otkrio Obiteljski posao.