Author |
Topic  |
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 03/06/2013 : 15:59:35
|
Ili ovako: Rickove 3 priče godišnje po 7050 eura po priči = 21150 eura godišnje. Što je prosječno 1762,5 eura mjesečno. Sasvim pristojno. A priče bi vrlo vjerojatno bile svjež(ij)e i zanimljiv(ij)e. |
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
 |
|
solar
Moderator

.jpg)
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
Posted - 03/06/2013 : 16:31:52
|
quote: Originally posted by Johnny Difool
Ili ovako: Rickove 3 priče godišnje po 7050 eura po priči = 21150 eura godišnje. Što je prosječno 1762,5 eura mjesečno. Sasvim pristojno. A priče bi vrlo vjerojatno bile svjež(ij)e i zanimljiv(ij)e.
To bi bio brutto prihod, znači prije poreza i ostalih odbitaka. Naravno, sve je ovo u fazi (educiranog) nagađanja. |
Edited by - solar on 03/06/2013 16:32:51 |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 03/06/2013 : 16:41:10
|
quote: Originally posted by solar
Nije ni čudo što se kod Dylana rade velike promjene, "fumettodautore" je donio (za mene) šokantnu vijest u vezi prodaje 319. broja redovne serije koja iznosi mizernih - 114.119 komada. To je ogromni pad, jer zadnja službena brojka je bila 140.000 prodanih primjeraka u 1. mjesecu 2012. godine!
Ali i 2011. brojke variraju između mjeseci, 7. i 8. mjesec je značajno povećanje prodaje. Ali slažem se, u prosjeku prodaja pada, i to je loše za nas stripofile. hehe, a prodaja ipadova i ostalih tableta probija granice. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
solar
Moderator

.jpg)
Croatia
21432 Posts
Posted - 03/06/2013 : 16:51:25
|
quote: Originally posted by DeeCay
Nije ni čudo što se kod Dylana rade velike promjene, "fumettodautore" je donio (za mene) šokantnu vijest u vezi prodaje 319. broja redovne serije koja iznosi mizernih - 114.119 komada. To je ogromni pad, jer zadnja službena brojka je bila 140.000 prodanih primjeraka u 1. mjesecu 2012. godine!
Ali i 2011. brojke variraju između mjeseci, 7. i 8. mjesec je značajno povećanje prodaje. Ali slažem se, u prosjeku prodaja pada, i to je loše za nas stripofile. hehe, a prodaja ipadova i ostalih tableta probija granice.
U tri ljetna mjeseca prodaja je uvijek (malo) veća jer ljudi kupe strip da ga čitaju na plaži, a što se tiče 8. mjeseca 2011. prodaja je bila onako visoka jer je to bio jubilarni 300. broj u boji, a svi jubilarni brojevi imaju prodaju veću za 20/30%. Tako je bilo i sa Zagorom, "Manituova škrinja" se prodala u 49.000 komada (Zagorov prosjek je malo ispod 40.000). |
Edited by - solar on 03/06/2013 16:52:19 |
 |
|
Rick
Average Member

Serbia
900 Posts
Member since 21/01/2009 |
Posted - 03/06/2013 : 23:01:05
|
Ili ovako: Rickove 3 priče godišnje po 7050 eura po priči = 21150 eura godišnje. Što je prosječno 1762,5 eura mjesečno. Sasvim pristojno. A priče bi vrlo vjerojatno bile svjež(ij)e i zanimljiv(ij)e.
A kada se dogode Rickove tri priče, srediću da dobiješ primerak Rickove priče sa žestokom posvetom crtača. Javno obećavam na forumu.
Po mojim skromnim saznanjima minimalac za crtača u Boneliju iznosi 135 evra. Dakle, toliko dobije crtač kada se odbiju svi porezi i ostali Boneli nameti. Neka neto minimalac za scenaristu bude trećina te sume- bezmalo 5o evra. Za Dilana, iznos table scenarija je verovatno dupliran, ali neka ostane na 75 evra neto prihoda. Za 30 napisanih tabli mesečno opet stižemo do iznosa koji predstavlja bar prosečnu zaradu u Italiji, a verovatno je i viši od nje. |
"Duh Sa Sekirom nikada nije zaista napustio Darkwood. I dalje pazi na svoje kraljevstvo i nasledje. I ponekad se javi, kao pozdrav, ili opomena, kako kome." |
 |
|
Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2912 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 03/06/2013 : 23:27:07
|
Ako moze pomoci u diskusiji, prosjecna placa krajem prosle godine u Italiji je bila 2729 EUR bruto ili 1880 EUR neto (neto naravno ovisi o poreznim odbicima pa je ovo procijena). Napominjem da se radi o prosjeku, a ne o medijanu i da iskustvo kaze da puno vise ljudi zaradjuje manje od prosjeka, nego vise od prosjeka. |
 |
|
Pavel
Senior Member

Croatia
1233 Posts
Member since 25/08/2005 |
Posted - 04/06/2013 : 02:30:09
|
quote: Originally posted by DeeCay
Ali i 2011. brojke variraju između mjeseci, 7. i 8. mjesec je značajno povećanje prodaje. Ali slažem se, u prosjeku prodaja pada, i to je loše za nas stripofile. hehe, a prodaja ipadova i ostalih tableta probija granice.
U tri ljetna mjeseca prodaja je uvijek (malo) veća jer ljudi kupe strip da ga čitaju na plaži, a što se tiče 8. mjeseca 2011. prodaja je bila onako visoka jer je to bio jubilarni 300. broj u boji, a svi jubilarni brojevi imaju prodaju veću za 20/30%. Tako je bilo i sa Zagorom, "Manituova škrinja" se prodala u 49.000 komada (Zagorov prosjek je malo ispod 40.000).
Nedavno je netko od Talijana na Facebook stavio podatke o prodaji Zagora u 2012. Godišnji prosjek je i dalje 40 000: 38 000 početkom i krajem godine,42 000 ljeti, 40 000 u preostalom dijelu. |
 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Posted - 04/06/2013 : 09:01:27
|
quote: Ako moze pomoci u diskusiji, prosjecna placa krajem prosle godine u Italiji je bila 2729 EUR bruto ili 1880 EUR
Pa da, netto bi to otprilike bila suma od 1800 - 1900 eura. |
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
 |
|
solar
Moderator

.jpg)
Croatia
21432 Posts
Posted - 04/06/2013 : 12:24:22
|
quote: Nedavno je netko od Talijana na Facebook stavio podatke o prodaji Zagora u 2012. Godišnji prosjek je i dalje 40 000: 38 000 početkom i krajem godine,42 000 ljeti, 40 000 u preostalom dijelu.
Pretpostavljam da je to onaj Burattinijev post u vezi prodaje za 2011. godinu.
quote: I dati di vendita di Zagor nel 2012 che (finalmente) mi sono stati forniti nero su bianco, fanno emergere un quadro confortante per stabilità: si è partiti con 38.000 copie in gennaio, si è saliti a 49.000 copie con il numero a colori del cinquantennale, si è rimasti sulle 41.000/40.000 per tutta l'estate, si è di nuovo scesi, come sempre accade a 38.000 a fine anno. A queste cifre vanno però aggiunte le copie di Zagor Raccolta, che rimanda in edicola una parte delle rese, ricopertinando due albi alla volta (e sono altre 3000 copie a uscita). Il dato clamoroso è però il fatto che il venduto di 40.000 copie (agosto 2011) è stato ottenuto con una tiratura di sole 66.000 copie! Questo vuol dire che le rese di Zagor sono sotto la soglia fisiologica e che se la tiratura fosse maggiore potremmo persino sperare di vendere di più, perché, di fatto, Zagor arriva in tutte le edicole con tre, quattro, cinque copie che vengono subito vendute agli appassionati abituali e l'albo non rimane esposto tutto il mese. Il motivo per cui là dove arrivano (poniamo) due copie e tutte si vendono, non ne vengano mandate quattro il mese successivo è un mistero che non ho mai saputo spiegarmi.
Mi smo nakon toga dobili još preciznije podatke koji kažu da je Zagorov prosjek bio 39.700 komada u 2011. godini, ali treba imati na umu da je "Manituova škrinja" bila jubilarni broj za pedesetgodišnjicu, tako da se prodala u 49.000 tisuća primjeraka pa je prosjek veći za 700 komada nego što bi realno trebao biti. |
Edited by - solar on 01/04/2016 13:22:54 |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
|
solar
Moderator

.jpg)
Croatia
21432 Posts
|
Rick
Average Member

Serbia
900 Posts
Posted - 04/06/2013 : 13:20:42
|
Da je neko pre 15-ak godina rekao da će Julija i Natan imati isti tiraž... Mada, Julija konstatnim kvalitetom (bar sudeći po onom što sam čitao)to svakako zaslužuje. Što se Natana tiče, mogao bi da se javi neko od eksperata za njegove priče. Akhm... Dikejštino? Džeri? Drogsi? Anyone? |
"Duh Sa Sekirom nikada nije zaista napustio Darkwood. I dalje pazi na svoje kraljevstvo i nasledje. I ponekad se javi, kao pozdrav, ili opomena, kako kome." |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 04/06/2013 : 14:40:32
|
quote: Originally posted by Rick
Da je neko pre 15-ak godina rekao da će Julija i Natan imati isti tiraž... Mada, Julija konstatnim kvalitetom (bar sudeći po onom što sam čitao)to svakako zaslužuje. Što se Natana tiče, mogao bi da se javi neko od eksperata za njegove priče. Akhm... Dikejštino? Džeri? Drogsi? Anyone?
Što se tiče Nathana, oni konstantno nešto mijenjaju u serijalu (usponi i padovi) pa vjerujem da brojke variraju, sad, dal to rade da bi bili što bolji ili zbog toga jer im opada broj čitatelja, to ne znam. Julija je valjda ko svi oni CSI-jevi na televiziji, nikad kraja i uvijek ima dovoljan broj čitatelja koji to održavaju živim.
Znači, i Zagor je u rangu s NN i Julijom? |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
aved
Average Member

Bosnia and Herzegovina
633 Posts
Member since 25/12/2012 |
Posted - 04/06/2013 : 14:45:28
|
Sto se tice Martija., najbolje bi bilo da lagano zavrsavaju tj zaokruzuju zapocete price/radnje- macevi itd i da se to privede kraju na najbolji moguci nacin bez silovanja prica kao sto se trenutno radi. Neki ce sad reci- opet su i ove price bolje od Texovih, Zagorovih itd., i tu odmah nailazimo na strahovitu gresku. Texa treba posmatrati kroz njegove price i njegov svijet, Zagora isto tako, kao i Dampyra itd, a ne usporedjivati sa nekim drugim junacima da li je bolji, kvalitetniji, ozbiljniji itd. Bilo nekim krivo ili ne nove epizode su veoma lose naspram prica sto je Marti nekad imao. Pad prodaje to i pokazuje.
quote: Originally posted by Rick
Da je neko pre 15-ak godina rekao da će Julija i Natan imati isti tiraž... Mada, Julija konstatnim kvalitetom (bar sudeći po onom što sam čitao)to svakako zaslužuje. Što se Natana tiče, mogao bi da se javi neko od eksperata za njegove priče. Akhm... Dikejštino? Džeri? Drogsi? Anyone?
Evo sta kaze Djole na DW forumu u vezi novog Nathana
"Liči na Gregorija Hantera. Odnosno, liči na ranog Natana, samo bez Mede da pridoda kakav-takav smisao likovima.
Promene su pre svega u tonu i kompleksnosti priča. Više avanture, manje bedačenja. I dok bi se dalo diskutovati, kao što sam spominjao ranije, da je NN kao strip pod Vijetijem postao previše depresivan i da nije jasno što Natan lepo ne uzme pištolj i ubije se, a kamoli što se trudi da bilo šta radi - ovo nije rešenje, očigledno.
Stari kontinuitet (Mister Alfa i sve to) je skrajnut, ubačen je taj novi zlica Omega, koji je potpuno neinteresantan i razrađen je manje nego što je i Skotos bio, i to je to.
Čekam da Vijeti za koju godinu završi priču sa Mister Alfom u sagi o Veneri, i ćao đaci." |
Mornie utúlië, mornie alantië |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 04/06/2013 : 15:21:06
|
Samo što je to jako subjektivno jesu li priče bolje ili lošije; uglavnom ovi duži serijali imaju odanu bazu čitatelja. |
 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Posted - 04/06/2013 : 15:31:37
|
Ako ovo što Djole tvrdi drži vodu, onda ću Nathana zaključiti kad LL dođe do 250. broja. Što zapravo i neće biti loše. |
 |
|
Rick
Average Member

Serbia
900 Posts
Posted - 04/06/2013 : 16:06:44
|
quote: Originally posted by DeeCay Što se tiče Nathana, oni konstantno nešto mijenjaju u serijalu (usponi i padovi) pa vjerujem da brojke variraju, sad, dal to rade da bi bili što bolji ili zbog toga jer im opada broj čitatelja, to ne znam. Julija je valjda ko svi oni CSI-jevi na televiziji, nikad kraja i uvijek ima dovoljan broj čitatelja koji to održavaju živim.
Znači, i Zagor je u rangu s NN i Julijom?
Lepo što si napisao "valjda ko svi oni CSI-jevi na televiziji", jer Julija to nije. Da li misliš da bi scenarista kao Berardi pisao nešto slično? Odnosno Berardi, konkretno? Kada bi ti CSI-jevi bili blizu Julije to bi im svakako bio plus. Sigurno Julija ima puno toga u scenariju šo možda zafali Natanu, s vremena na vreme, i to sve češće, sudeći po kritikama i brojkama.
Novi serijali dolaze zbog veće zarade- novih tema koji bi trebalo dodatno da isisaju novac od vernih fanova i da privuku one ne tako verne kojima glavni serijal više nije tako privlačan.
Sviđa mi se Natanov koncept, i potrudiću se da pročitam ono što je usledilo posle Ludensa, jer sam to čitao tek onako, na preskok, i nisam, moram reći, impresioniran. Kao što aved reče- Zagora i Texa, recimo, nosi njihov svet, mitologija koja je strip sam po sebi, avantura kojoj se ne naslućuje kraj, jer nikada nije ni planiran. Natanovom univerzumu su od samog starta postavljali limite, nisu se plašili da od njega načine svojevrsnu on going priču, ili nešto nalik tome. Kada lik navrši deseti rođendan to može (a ne mora) biti problem. Zato se Natan sveo na ono na šta su se sveli Zagor i Julija (verne čitaoce), dok za to vreme čak i institucije, Tex i Dilan, beleže pad prodaje. Broj fanova Boneli stripova se svodi (apsolutno slobodno odokativna procena) na cifru koja oscilira između 40 i 60 hiljada, jer Tex i Dilan nisu baš referentni. Što je opet odlična brojka. |
Edited by - Rick on 04/06/2013 16:07:13 |
 |
|
Deers
Advanced Member

Croatia
9520 Posts
Member since 29/03/2004 |
|
Pavel
Senior Member

Croatia
1233 Posts
Posted - 04/06/2013 : 17:25:11
|
quote: Nedavno je netko od Talijana na Facebook stavio podatke o prodaji Zagora u 2012. Godišnji prosjek je i dalje 40 000: 38 000 početkom i krajem godine,42 000 ljeti, 40 000 u preostalom dijelu.
Pretpostavljam da je to onaj Burattinijev post u vezi prodaje za 2011. godinu.
quote: I dati di vendita di Zagor nel 2012 che (finalmente) mi sono stati forniti nero su bianco, fanno emergere un quadro confortante per stabilità: si è partiti con 38.000 copie in gennaio, si è saliti a 49.000 copie con il numero a colori del cinquantennale, si è rimasti sulle 41.000/40.000 per tutta l'estate, si è di nuovo scesi, come sempre accade a 38.000 a fine anno. A queste cifre vanno però aggiunte le copie di Zagor Raccolta, che rimanda in edicola una parte delle rese, ricopertinando due albi alla volta (e sono altre 3000 copie a uscita). Il dato clamoroso è però il fatto che il venduto di 40.000 copie (agosto 2011) è stato ottenuto con una tiratura di sole 66.000 copie! Questo vuol dire che le rese di Zagor sono sotto la soglia fisiologica e che se la tiratura fosse maggiore potremmo persino sperare di vendere di più, perché, di fatto, Zagor arriva in tutte le edicole con tre, quattro, cinque copie che vengono subito vendute agli appassionati abituali e l'albo non rimane esposto tutto il mese. Il motivo per cui là dove arrivano (poniamo) due copie e tutte si vendono, non ne vengano mandate quattro il mese successivo è un mistero che non ho mai saputo spiegarmi.
Mi smo nakon toga dobili još preciznije podatke koji kažu da je Zagorov prosjek bio 39.700 komada u 2011. godini, ali treba imati na umu da je "Manituova škrinja" bila jubilarni broj za pedesetgodišnjicu, tako da se prodala u 49.000 tisuća primjeraka pa je prosjek veći za 700 komada nego što bi realno trebao biti.
Podaci o ostalim junacima su ovdje: http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-1&TOPIC_ID=38422&REPLY_ID=1609584
Pisalo je da su podaci za 2012. Sad, je li to istina ili ne, ne znam. |
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27366 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 04/06/2013 : 18:49:54
|
quote: Originally posted by Rick Lepo što si napisao "valjda ko svi oni CSI-jevi na televiziji", jer Julija to nije. Da li misliš da bi scenarista kao Berardi pisao nešto slično? Odnosno Berardi, konkretno? Kada bi ti CSI-jevi bili blizu Julije to bi im svakako bio plus. Sigurno Julija ima puno toga u scenariju šo možda zafali Natanu, s vremena na vreme, i to sve češće, sudeći po kritikama i brojkama.
Nisam govorio o kvaliteti, možda sam se krivo izrazio. Govorim o tom žanru, polu krimić i polu forenzika sa solo epizodama bez neke čvršće povezanosti. Imam neku prirodnu averziju prema tim nekontinuiranim serijala bez jače pozadinske mitologije, i krimiću kao žanru. (pun sam predrasuda ) Nije mi toliko zanimljiv žanr sam po sebi, a čitao sam prvih 20 epizode i dobra je. No, nije sad da NN nije serijal s nedostacima, u zadnje vrijeme nanizalo se dosta (možda i previše) prosječnih epizode... |
 |
|
aved
Average Member

Bosnia and Herzegovina
633 Posts
Member since 25/12/2012 |
Posted - 04/06/2013 : 19:33:45
|
DeeCay je upravu, nazalost. Julia je izvrsna, iz epizode u epizodu radnja je sve bolja i bolja i nema ni jedne epizode da je losa, a pogotovo da scenarij pada u narednim epizodama. Medjutim, problem je sto su price bas solo i nema neke pozadine i povezanosti tj. radnja koja ce drzati sav taj serijal kao kod Magicnog i sl., barem se u ovih 32 epizode nije nista znacajno dogodilo.
Ako ovo što Djole tvrdi drži vodu, onda ću Nathana zaključiti kad LL dođe do 250. broja. Što zapravo i neće biti loše.
Isti upit je bio i na DW forumu pa evo odgovora
"Samo ako hoćeš da ostaneš bez odgovora na gomilu plot threadova koji se vuku dobranih 100 i kusur godina.
Ali posle četvrtog Dipertimento 51 i posle Sage o Veneri, kad god oni izašli - možda." |
Mornie utúlië, mornie alantië |
Edited by - aved on 04/06/2013 19:35:47 |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 04/06/2013 : 20:29:59
|
A čuj, mislim da bi Johnnyju bilo isto odustane li sad ili na 250. broju; nije ni da su sad epizode nešto izvanredne. A sumnjam da mogu biti prosječnije kasnije. |
Edited by - DeeCay on 04/06/2013 21:52:31 |
 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Posted - 04/06/2013 : 20:56:06
|
Ne u tom kvalitativnom smislu, makar bi se i o tome moglo govoriti, nego u smislu nekakve recimo cjeline. Odnosno, ako priča od 250. broja kreće "ispočetka", s drugačijim liko(vi)m(a), glavnim neprijateljem itd., onda bi to moglo postati mrcvarenje, i serijala i čitatelja. E sad, odgovori na plot threadove su zafrkana stvar, ali to ću se raspitati kod Deeja u kojim se epizodama budu nalazili, pa ih posuditi u knjižnici.  Ali opet, znam sebe i vjerojatno da ipak neću odustati. |
 |
|
Pavel
Senior Member

Croatia
1233 Posts
Posted - 04/06/2013 : 21:01:45
|
quote: Originally posted by lwood
MM je dobrano pa ispod 30 000. ima li naznaka da se gasi?
Nema, a kako se priče rade za par godina unaprijed, sve da se službeno i objavi to bi značilo još 2-3 godine izlaženja. Tako je bilo i s Mister Noom. Dakle, sigurno ćemo i narednih godina čitati Martina. |
Edited by - Pavel on 04/06/2013 21:02:50 |
 |
|
Topic  |
|
|
|