Author |
Topic |
sawitch
Advanced Member
Serbia
40460 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 15/11/2010 : 07:40:01
|
CELTIC - RANGERS
U Škotskom fudbalskom prvenstvu je profesionalizam uveden davne 1888. godine i za ovaj datum se i vezuje uzrast dva najveca pomenuta Škotska giganta: Celtic i Rangers, koji su tada kao dominantni zamenili prvi veliki klub u Škotskoj Quinns Park FC koji je do dana današnjeg ostao veran korenima i amaterizmu.
Glasgow Rangers je osnovan 1872. god. i u pocetku je bio inferioran klub u odnosu na Celtic koji je nastao nekoliko godina kasnije ali koji je imao veci broj pristalica zbog okolnosti koje su tada vladale u tom gradu. Naime od 1845. do 1849. veliki broj irskih emigranata naselio je zapadni deo Glazgova pa je taj deo postao centar Irske populacije u Škotskoj. Kako sam vec i napomenuo, 6. novembra 1887. godine u crkvi Svete Marije nastao je fudbalski klub Celtic koji je odmah prigrabio kompletnu irsku populaciju koja se više verski opredelila za suštinski "svoj" klub. U to vreme ipak, popularniji klubovi su bili Hibernijan i Dandi Harp koji su dolazii sa istoka zemlje a koji su vec bili u to vreme razvijeni fudbalski klubovi.
Prvi derbi koji je ušao u legendu rivalstva izmedju Celtica i Glasgowa desio se 28. maja 1888. godine koji su "Kelti" dobili sa 5:2 na svom Celtic Park-u. Kako je pomenuti amaterski klub Quinns Park slabio, Škoti su morali a potraže klub koji je bio kadar parirati velikoj dominaciji Kelta te je izbor pao upravo na Rendzerse koji su tako okupili veliki broj pristalica Škotske nacionalnosti.
Prvih trideset godina zajednicke istorije ova dva kluba i njihovog rivalstva donelo je mnogo emocija, prepune tribine i stvaranje ljutog rivalstva medju ekipama, a na tribinama ipak nije bilo vidnog nasilja... ili bar nije bilo upecatljivo. Prvi veliki incident desio se u finalu Kupa 1909. godine kada su navijaci oba kluba potpuno uništili stadion i okolinu ponešeni informacijom da je utakmica koju su odigrali njhovi timovi bila nameštena (1:1). Ovo je naišlo na osudu jer se spekulisalo da je utakmica odigrana na ovaj nacin kako bi se u ponovljenom finalu zaradilo još para od prodaje ulaznica. Bilo je i primera incidenata kada je jedan klub u nekom periodu pokazivao veliku nadmoc u odnosu na ovaj drugi, raslo bi nezadovoljstvo kod pristalica podredenog kluba, što je dovodilo do sukoba.
Za pooštravanje odnosa ponovo je odgovorna istorija Irske. Uskršnja pobuna protiv britanske vlasti 1916. godine bila je uvod u rat za nezavisnost, proglašenje Slobodne države Irske i otcepljenje pretežno protestantskog Alstera od matice, i konacno gradanskog rata u samoj zemlji. Tenzije izmedu katolika i protestanata brzo su "stazom divova" prešle preko mora, pa su se bande bazirane na konfesiji tukle po stadionima i ulicama Glazgova tokom cele decenije. Voda protestantskih bandi bio je Bili Fulerton, po kojem navijaci Rendžersa i danas sebe zovu "Billy boys" (mada mnogi pogrešno smatraju da je uzor za ime bio engleski kralj Vilijam Oranski, koji je doneo konacnu pobedu protestantima u ratovima krajem XVII veka bitkom na Bojnu). Seltikovi navijaci ponosno nose naziv "Tims", po nizu katolickih bandi iz glazgovskog kvarta Kalton, koje su nosile zajednicki naziv "Tim Malloys". Od tada, tenzije izmedu dve navijacke armije su žestoke, a tuce ceste i masovne. Situacija se pogoršava sa svakim pogoršanjem situacije u Irskoj, a posebno posle eskalacije medureligijskog nasilja u Severnoj Irskoj krajem 60-ih. I danas se na Seltikovoj tribini klice Irskoj republikanskoj armiji, a na suprotnoj strani stoje zastave protestantskih teroristickih organizacija. Problem svakako pogoršava i cinjenica da se iz godine u godinu samo ta dva kluba bore za titulu (svaka slicnost sa Srbijom slucajna).
Kroz istoriju Seltik je povremeno dovodio protestantske igrace, ali je Rendžers punih 116 godina bio striktno nekatolicki klub. Novo poglavlje u odnosima dva kluba otvorio je dolazak Morisa Džonstona na Ajbroks 1989. godine. Mo je bio ne samo katolik, nego i bivši Seltikov igrac, zbog cega je morao da trpi stravicne uvrede dok je nosio plavi dres. Danas, medutim, oba kluba imaju veliki broj stranih igraca, cesto pripadnika konkurentske vere, ali to ne umanjuje strast navijaca i odanost svojoj konfesiji, makar tokom boravka na tribinama.
Sastajali se: 389 puta Celtic: 140 pobeda Rangers: 156 pobeda Nerešeno: 93 susreta
Hvala ORTODOX-u sa serbian-fm.net na ovom postu
|
Patricia hic mea totus mundus est |
Edited by - sawitch on 15/11/2010 11:38:23
|
|
Jerry Krause
stripovi.com suradnik
Western Samoa
7289 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 15/11/2010 : 07:50:31
|
Odlican clanak savicu. I mislim da si poceo s doista najvecim derbijem na svijetu. Celtic- Rangers je sigurno najemotivniji i najkompleksniji rivalitet koji je puno više od nogometa. |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40460 Posts
Posted - 15/11/2010 : 08:14:48
|
Eto sada mozemo malo diskutovati o ovom derbiju.. Koji je klub kome drazi, zasto, i ako imate neke zanimljive slike, mozete okaciti.. Ili interesantne podatke... Moje znanje o ovom je malko vece od ovog clanka a voleo bih da znam jos vise...
Inace, meni je drazi Seltik.. Kada sam kao klinac video grbove ova dva kluba, zelena detelina mi je bila lepsa.. A kasnije svakako skontao da cenim Irce kao narod i tu njihovu srcanost, istrajnost i nesalomivost... Tako da je Seltik klub za koji navijam u Skotskoj.. |
|
|
alen
Advanced Member
Croatia
4621 Posts
Member since 14/02/2005 |
Posted - 15/11/2010 : 08:39:15
|
Meni je isto Celtic bio draži, ali sam se sprijateljio s jednim škotom koji me "uvjerio" da moram navijati za Rangerse. On sada živi u Londonu, ali dok je bio doma u Glasgowu redovno je išao na utakmice. Jednom mi je rekao: "Glasgow ti je predivan grad za provod, ali nemoj biti na ulicama noc nakon derbija. Poklonio mi je šal Rangersa i sada moram :) navijati za taj klub.
I da - kaže da je Pršo legenda kluba. |
itsyourworldyoucanchangeit |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40460 Posts
|
alen
Advanced Member
Croatia
4621 Posts
Member since 14/02/2005 |
Posted - 15/11/2010 : 08:48:07
|
Otprilike: "Alene, NE smiješ navijati za Celtic. Jebeš Celtic. Moraš navijati za Rangers. Jasno?!?" |
itsyourworldyoucanchangeit |
|
|
split85
Advanced Member
Croatia
8268 Posts
Member since 25/01/2010 |
|
split85
Advanced Member
Croatia
8268 Posts
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40460 Posts
|
panzer
Advanced Member
12635 Posts
Member since 18/05/2005 |
Posted - 15/11/2010 : 10:33:43
|
Navijam za Celtic. Velik klub u Škotskoj, ali ima sve manju i manju ulogu u Europi.
Ali ako gledamo, koji derbi ima najviše gledatelja, onda Real Madrid: Barcelona. Barem tako mislim. |
Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier! |
Edited by - panzer on 15/11/2010 10:34:58 |
|
|
Imrahil
Advanced Member
Serbia
13476 Posts
Member since 21/08/2005 |
Posted - 15/11/2010 : 10:40:16
|
Celtic Moj "treci" omiljeni klub, posle Partizana i Milana a zavoleo sam ih jer volim Irsku, pa se to nekako logicno prenelo i na Celtic mada, volim i Škote, ali Rangers ne mogu da smislim |
|
|
Wicked
Advanced Member
Serbia
5536 Posts
Member since 23/01/2009 |
|
Rico
Advanced Member
Croatia
3955 Posts
Member since 12/10/2004 |
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40460 Posts
Posted - 15/11/2010 : 12:23:32
|
Ovo nije Poll da samo napisete "Seltik ili Rendzers", obrazlozite malo zasto je tako, od kada, neki zanimljiv podatak... |
|
|
selanne
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
7655 Posts
Member since 11/09/2009 |
Posted - 15/11/2010 : 12:29:42
|
quote: Originally posted by Jerry Krause
Odlican clanak savicu. I mislim da si poceo s doista najvecim derbijem na svijetu. Celtic- Rangers je sigurno najemotivniji i najkompleksniji rivalitet koji je puno više od nogometa.
Nije, ima i Zrinjski-Velež. |
Where other men blindly follow the truth, remember - nothing is true. Where other men are limited by morality or law, remember - everything is permitted. We work in the dark to serve the light. We are assassins! Nothing is true, everything is permitted. |
|
|
Jerry Krause
stripovi.com suradnik
Western Samoa
7289 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 15/11/2010 : 12:59:28
|
quote: Originally posted by selanne
quote: Originally posted by Jerry Krause
Odlican clanak savicu. I mislim da si poceo s doista najvecim derbijem na svijetu. Celtic- Rangers je sigurno najemotivniji i najkompleksniji rivalitet koji je puno više od nogometa.
Nije, ima i Zrinjski-Velež.
Pa i nisi daleko od istine! |
|
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17034 Posts
Member since 18/03/2010 |
|
split85
Advanced Member
Croatia
8268 Posts
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40460 Posts
Posted - 15/11/2010 : 13:30:13
|
A Partizan - Zvezda? A Galatasaraj - Fenerbahce? A Olimpijakos - Panatinaikos? A Hajduk - Dinamo? A CSKA - Spartak? A Mancester - Liverpul?
Meni su ti gore sve pozorisni derbiji... Gde nema peglacine pre ili posle utakmice to nije vise od igre vec samo igra.. |
|
|
globinjo
Moderator
Croatia
33493 Posts
Member since 12/09/2002 |
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40460 Posts
|
wesskowaz
Advanced Member
Serbia
11567 Posts
Member since 10/07/2007 |
|
PRIMOŠTEN 123
Junior Member
410 Posts
Member since 29/12/2009 |
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29620 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 15/11/2010 : 18:05:45
|
ja sam od malena vise favorizirao celtic, ni sam ne znam zasto, ali dolaskom prse u taj klub "morao" sam navijati za njih sada mi je skroz cudno jer sam potpuno podvojen, ni sam ne znam tko mi je drazi |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29620 Posts
Posted - 15/11/2010 : 18:07:17
|
quote: Originally posted by sawitch
A Mancester - Liverpul?
Meni su ti gore sve pozorisni derbiji... Gde nema peglacine pre ili posle utakmice to nije vise od igre vec samo igra..
odavno u premiershipu nema vise peglacine.... osim toga, veci je derbi man utd-leeds |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29620 Posts
|
Topic |
|