forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 Marvel - šta da se radi?
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

alexts
Advanced Member

Serbia
9042 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 22/11/2010 : 16:17:21  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Jedna tvrdnja koja se provlači je tačna - neuspeh Marvela (ili vrlo ograničen uspeh) u Hrvatskoj, a samim tim na ex-YU prostoru, stvar je pogrešne procene u izboru naslova, od starta.

Hteo sam o tome da kažem reč-dve odavno, ali pošto je vlasnik Bookgloba ranije bio na ovom sajtu, nisam hteo da ulazim u uzaludne rasprave, jer je poznato da on baš ne voli kritike i misli da zna bolje.

Drugi razlog je što sam ja iz Srbije, pa nisam hteo da se uplićem, ali pošto je ovaj sajt usmeren na događanja iz više zemalja, koje čine zajedničko tržište, a loš tretman Marvela je regionalan problem, nije kasno - bar za ćaskanje.

Dakle, kad je Tally (pretpostavljam) odabrao Ultimate naslove za objavljivanje ovde ili su mu ponuđeni od strane Marvela, u vreme kad je počela da ih objavljuje LMInformatika napravljena je greška.

Umesto da se interesovanje za Marvel obnavlja i da se računa i na čitaoce koji su nekada pratili Marvelove naslove u SFRJ (Konan, Silver Surfer, Tor, Derdevil, Šang Či, Kralj Kul, Hulk, Panišer i drugi) išlo se drugačijim pristupom, ciljajući samo na nove - mlade čitaoce. Koliko je to velika greška, može se zamisliti, ako shvatimo da je to, kao da pokrećemo seriju Bonelijevih izdanja, ne računajući na dosadašnje čitaoce Boneli stripova.

Ultimate serijali nemaju kontinuitet sa stripovima iz regularnog Marvelovog univerzuma, to je jedan razlog zašto na starije čitaoce deluju odbijajuće - ne nužno starije po godinama, samo one naviknute na standardne Marvel likove, a ne njihove varijante. Drugi je naglašena orijentacija na mlađe čitaoce odrasle na mangama, kakvih na ovim prostorima ima minimalno, u poređenju sa zapadom, skoro da nema. A treći je nedovoljan kvalitet, posebno udarnog naslova Ultimate Spider-Man.

Sa izborom kvalitetnijih stripova - autora, edicija i perioda izlaženja, moglo se računati i na ljubitelje kvalitenih stripova i autora, koje ne zanima da li je izdavač Marvel ili neko drugi, već samo kvalitetan strip, bez obzira na žanr. Ovako su i oni mahom isključeni.

Ovu grešku, Bookglobe je nastavio, ne preispitujući odluku o izboru naslova, već umnožavajući greške dodavanjem još besmislenijih naslova (Marvel avanture, Spektakularni Spajdermen) takođe izvan Marvelovog uobičajenog uniuverzuma. Tu je i jedan Amazing Spider-Man, kao svetla tačka, ali to je nedovoljno i suviše retko i gubi se među drugim, nesrodnim naslovima.

jaki
Advanced Member

Croatia
27175 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 22/11/2010 : 16:55:12  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Kako ti znaš da je Spectacularni Spiderman greška?
Koliko znam na SMG su se hvalili da se prodaje najbolje od svih Marvel stripova.A i to šta je orijentiran na mlađe čitatelje(djecu kao i Marvel Avanture)mu je samo plus.Ultimate Spiderman je sasvim solidan strip i bolje je da nešto kreće bez višedecenijskog prtljaga.Uostalom i u regularnom Marvel universeu nema baš nekih boljih priča.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 22/11/2010 : 17:14:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
Meni se osobno ne sviđaju sveske i HC trejdovi.
Više volim paperback trejdove sa odgovarajućom cijenom.
Inače Amazing Spider-man i Astonishing X-men su mi po sadržaju pun pogodak.
Samo da izlaze kao SC trejdovi.

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 22/11/2010 : 17:16:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
Evo ja, za primer samo, niti sam odrastao na Marvelovim stripovima, a kamoli da sam ijednu mangu procitao, pa sam kupovao svaki LMI strip koji je izasao na kioscima (ako se secate, uvozio je Marketprint na nase kioske).
Kada je LMI propao (ili sta vec), to jest, kada jedan duzi period stripovi nisu vise izlazili na kioske, tako sam i ja odustao od te cele price....

A ultimate Spidey i Xmen su mi bili vrlo dobri.

Slazem se da bi mozda neka kombinacija klasicnog i novog bila dobra, ali prvenstveno ne vidim razlog da stari citaoci budu odbijeni od strane Ultimate serijala

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9042 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 22/11/2010 : 18:21:42  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

Kako ti znaš da je Spectacularni Spiderman greška?

Spectacularni Spiderman nije izdanje koje može da pomogne da Marvelovi stripovi postanu ovde čitani i zapaženi. On jeste namenjen deci, ali je tek malo iznad bojanke ili slikovnice. Marvel nije postigao svetsku slavu propratnim baby izdanjima nego udarnim naslovima - da ih ne nabrajam.

Koliko znam na SMG su se hvalili da se prodaje najbolje od svih Marvel stripova.

Koliko znam Bookglobe je reklamirao Amazing kao najprodavaniji Spider-naslov u nas, a u nekim izjavama su izjavljivali da im Ultimate najbolje ide. Sve 3 izjave ne mogu biti tačne, jer su deo reklamne kampanje u kojoj su preterivanja (laži) dozvoljena. Da i jeste najprodavaniji - u odnosu na izdanja koja se ukidaju i smanjuju periodiku izlaženja, to ne znači mnogo. Verovatno jeste najprodavaniji, jer je išao kao podlistak uz neke novine u zadnje vreme, ali opet, dugoročno on nije plodno tle iz koga će nicati novi čitaoci i nova izdanja. Većina dece ionako brzo zaboravi slikovnice.

A i to šta je orijentiran na mlađe čitatelje(djecu kao i Marvel Avanture)mu je samo plus.

Bio bi plus, da izdaju Diznija.

Ultimate Spiderman je sasvim solidan strip i bolje je da nešto kreće bez višedecenijskog prtljaga.

Samo se tako čini - u stvarnosti igra se na sigurnije karte. Spiderman nije postao planetarno popularan zbog Ultimate stripa.

Uostalom i u regularnom Marvel universeu nema baš nekih boljih priča.

E, sad si neozbiljan. U ovom trenutku, ili ikada?

Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9042 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 22/11/2010 : 18:28:06  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lord Vader89

Evo ja, za primer samo, niti sam odrastao na Marvelovim stripovima, a kamoli da sam ijednu mangu procitao, pa sam kupovao svaki LMI strip koji je izasao na kioscima (ako se secate, uvozio je Marketprint na nase kioske).
Kada je LMI propao (ili sta vec), to jest, kada jedan duzi period stripovi nisu vise izlazili na kioske, tako sam i ja odustao od te cele price....

A ultimate Spidey i Xmen su mi bili vrlo dobri.

Slazem se da bi mozda neka kombinacija klasicnog i novog bila dobra, ali prvenstveno ne vidim razlog da stari citaoci budu odbijeni od strane Ultimate serijala

Ti predstavljaš jednog od novijih čitalaca kojem se ovi naslovi dopadaju. Ne kažem da takvih nema - ima ih taman toliko, koliko se ovih izdanja proda.

Ja govorim o drugačijoj strategiji, po kojoj bi Marvel ovde bio među prodavanijima, a ne na margini. O pristupu koji bi mobilisao brojniju publiku.
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 22/11/2010 : 18:29:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Bio bi plus, da izdaju Diznija.

Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27175 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 22/11/2010 : 18:33:15  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Ti pišeš da je BG izabrao pogrešne naslove i da se zato njihovi Marvel stripovi slabo prodaju a ne bi se dobro prodavali i da se uzme bilo koji Marvelov strip sadašnji ili prošli.Uzet je Ultimate serijal koji je u početku i u USA imao dobru prodaju,koji ima solidnog scenaristu i crtača i popularnog/najpopularnijeg marvelog lika-Spider-mana,koji je neopterećen prošlošću i ne odbija nove kupce i ako se to ne prodaje dovoljno onda šta bi se to po tebi bolje prodavalo?Ja ne vidim nikakav marvelov strip koji bi bolje prošao od USMa.
A kvaliteta i masovna prodaja ne idu ruku pod ruku i to je činjenica.
Zar bi se bolje prodavao Millerov Daredevil?Ili Simonsonov Thor?Brubakerov Daredevil?Ili bilo koji drugi serijal gje su pojedini autori izvršili iskorak u odnosu na ostatak serijala?

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 22/11/2010 : 18:36:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Ti predstavljaš jednog od novijih čitalaca kojem se ovi naslovi dopadaju. Ne kažem da takvih nema - ima ih taman toliko, koliko se ovih izdanja proda.

Ja govorim o drugačijoj strategiji, po kojoj bi Marvel ovde bio među prodavanijima, a ne na margini. O pristupu koji bi mobilisao brojniju publiku.

Slazem se, ali sta bi onda trebali da izdaju, a da zadovolji i stare i nove kupce?
jer, donekle se slazem sa jakijem, da bi trebalo plasirati izdanja koji ne nose teret visedecenijskog izlazenja na ledjima.

Mislim, ja bih licno uzimao stagod tada, jer sam bio u euforiji oko Marvel filmova koji su polako poceli da se probijaju na platna.... (Xmen, pa eventually Spidey, Daredevil, Hulk....), tako da ono, mozda i nisam toliko reprezentativan

Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12955 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 22/11/2010 : 18:54:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
Mislim da je ovdje stvar prilično jasna.

Mladi jako slabo čitaju stripove, i to ne samo ove Marvelove naslove. Ovo je tim poraznije ako znaš koliko je Bookglobe imao agresivnu kampanju da predstavi ove naslove klincima.

Stariji okorjeli Bonellijevci ionako ne diraju stvari koje na sebi nemaju Bonellijev logo. A tu je i jedna brojna skupina ljudi koji tradicionalno dignu nos pred američkim stripovima. Kao, europska kultura je superiorna pred američkom, pa se ni stripovi ne mogu mjeriti. Čisti kulturni rasizam, kao da su Amerikanci niža rasa.

Jednostavno, fali nam jedna dobra kultura čitanja stripova. I dok se to ne promijeni ne možemo govoriti o boljoj prodaji stripova, pogotovo novih naslova.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

Ignus
Senior Member

1357 Posts

Member since 22/06/2009

Posted - 22/11/2010 : 20:02:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Ignus a Private Message  Reply with Quote
Meni su ultimate x men i spajdi bili sasvim dobri ali sam ih prestao kupovati negdje oko 20i nekog broja zbog presporog i neredovitog izlaženja te zbog novog dizajna kioska u hrvatskoj ( koji liče na bunker i u malom izlogu imaju mjesta samo za nekoliko ženskih časopisa i auto magazina ) tako da danas potpuno ignoriram kiosk stripove bez obzira koji su i kakvi su. Moj frend je recim obožavatelj spajdija ( i superherojštine općenito ) no ne kupuje ni jedan od BG stripova. Zašto? Ulitamte mu je nekako ispod časti čitat...to je za ' retardiranu djecu' njegove riječi, ne moje. Drugi frend nije imao pojma o spajdiju i x menima, gledao je samo filmove i bio je oduševljen stripovima koje sam mu posudio, ali ni on ih neće kupovati! preskupi su mu...kaže ja za te pare dobijem 3 dilan doga ( pakiranje starih brojeva ) i to mi je taman da pročitam u vlaku od OS do ZG i nazad a ove tvoje spajdije preletim za minutu - dvije...

Zar nitko nece pomoci udovicinu sinu?
Go to Top of Page

alterdm
New Member

Serbia
108 Posts

Member since 09/10/2005

Posted - 23/11/2010 : 02:43:22  Show Profile Show Extended Profile  Send alterdm a Private Message  Reply with Quote
Ne znam koliko je relevantno moje iskustvo sa nedavno završenog Sajma knjiga u Beogradu, ali starih ljubitelja Marvela i DC-ja skoro i da nema, jedini koji su se raspitivali za Marvel su upravo klinci i mlađi tinejdžeri, malo stariji tinejdžeri su tražili mange i to dosta njih Warcraft i Starcraft, koji verovatno opet svoju popularnost duguju video igrama. Mislim da sam samo dva-tri puta čuo da je iko spomenuo Batmana recimo, ostatak DC-ja kao i da ne postoji. Spiderman i X-men to je jedino što im je poznato. Interesantno da su X-meni bili skoro nepoznati 70-tih i 80-tih, kada je superherojski žanr bio na vrhuncu kod nas, prevashodno zahvaljujući Eks Almanahu i Stripoteci sa Thorom i Silver Sulferom. Ako me sećanje dobro služi osim Dazzler u Stripu 81 nigde nije bilo ni pomena o X-menima, iako uživaju kultni status u Americi, kod nas ih niko nije objavljivao.

Starija publika traži skoro isključivo Bonelli u svim oblicima, oni malo profilisaniji, ono što bi se moglo podvesti pod francusko-belgijsku školu i tome slično. Tako da, čak i da su objavljivali naslove namenje malo starijoj publici, ne bi ništa naročito dobili od broja čitalaca, veoma ih je malo u starijoj grupaciji, ovako su uspeli bar nešto dece da zainteresuju. I ipak se najviše tražio Ultimate, verovatno ima veze i cena, pošto je jeftiniji od Amazinga.

DC je još gora priča od Marvela, teško da će iko u skorije vreme objaviti nešto u sveskama za kioske ili tome slično, jer ekipa iz DC-ja sve gleda u tiražima od nekoliko desetina hiljada i naravno traže besne pare za licence. Teško je objasniti da su ovde tiraži od 500 komada premija, ako ih prodaš za tri godine. Kiosci su izumrli za sve što nije Boneli ili da se ograničim, ono što nije Zagor, Dylan i eto nešto van Bonellija, Alan Ford, čak ni sav Bonelli nema prođu. Tako da je DC osuđen na trejdove, Betmen jednom u deset godina, srećom pa Vertigo ima bar jedan naslov u dve godine. Uglavnom ne vidim neku svrhu, većina ljudi zna engleski, Amazon i slični su pristupačni, zašto čekati domaće izdavače u zemljama gde je Bonelli car, sve ostalo je statistička greška.

Tako da je moje mišljenje da nisu pogrešili sa izborom naslova, ciljali su na mlađu publiku, jer stariju to i ne interesuje ili je već to sve nabavila preko Amazona.
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 23/11/2010 : 11:21:43  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alterdm
Tako da je moje mišljenje da nisu pogrešili sa izborom naslova, ciljali su na mlađu publiku, jer stariju to i ne interesuje ili je već to sve nabavila preko Amazona.

To je i moje mišljenje... Teško ćeš bonellijevca krstiti da proba nešto drugo, i to je izdavač shvatio i krenuo s osvajanjem nekih novih klinaca koji nisu vezani uz prijašnja izdanja. Išlo se s Spidermanom i X-menima (zbog filmova), i nekim izdanjima vezanima uz izašle filmove i to je to. Sigurno su planirali i ostale naslove, ali samo kad bi ovo išlo ko ludo. Nisam ni siguran koji dio čitatelja je uopće bio zagrijan za Amere kod nas.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27175 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 23/11/2010 : 11:42:40  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Večina ljubitelja super-herojštine i uopće USA modernog stripa zna engleski pa kupuju američka izdanja a onih koji ne znaju i htjeli bi čitati superherojštinu je premalo(u biti premalo je uopće i ukupan broj ljubitelja stripa koji bi nešto kupovali).
Nego,znamo li mi uopće koliko se prodaju BG Marvel stripovi?
Jesmo li pogrešno procijenili da se slabo prodaju?

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 23/11/2010 : 12:49:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
A Algoritam je izdao "Iron Mana" (mada, verovatno vise zbog O.S.Karda) a skoro i "1602" (opet, zbog Gejmena....), i cini mi se da se javilo nesto forumasa koji su pokupovali "1602." sad na sajmu, i to mahom stariji?

Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11449 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 23/11/2010 : 13:07:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Triba se pribacit na DC nekako i počet izdavat Batmana.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

alterdm
New Member

Serbia
108 Posts

Member since 09/10/2005

Posted - 23/11/2010 : 14:14:40  Show Profile Show Extended Profile  Send alterdm a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lord Vader89

A Algoritam je izdao "Iron Mana" (mada, verovatno vise zbog O.S.Karda) a skoro i "1602" (opet, zbog Gejmena....), i cini mi se da se javilo nesto forumasa koji su pokupovali "1602." sad na sajmu, i to mahom stariji?

Da, i mogu da se izbroje na prste jedne ruke i svi se znaju lično. Klinci nemaju para za skuplja izdanja, tvrdokoričena, pričamo o sveskama, koje jedine mogu da odrade popularizaciju stripa, tvrdokoričena izdanja kupuju oni koji već znaju za njih i prate redovno strip, ukratko stari kolekcionari. Bilo je dosta ljudi koji su eto nekada čitali stripove, prišli su sa zanimanjem štandu, ono podsećanje na mladost i kada im kažeš kolike su cene, samo se okrenu i odu, uz mrmljane u bradu, prosto me je sramota da im kažem koliko šta košta. Albumi koji se sada forsiraju su novost na tržištu, tek krajem 80-tih su se pojavili prvi albumi kod nas, tržište su držali jeftini Bonelli i strip revije, strip revije su umrle, Bonelli se i nekako drži, onih par večnih junaka, ali ovo novo tržište ili novi uslovi na tržištu su neshvatljivi prosečnom nekadašnjem ljubitelju stripa. Čovek gleda Korta, seća ga se iz mladosti i na cenu, ljutito odgovara, "Stripovi su sada namenjeni eliti" i ode. Da ne pričam o komentarima na tvrdokoričeni Bonelli, imao sam osećaj da me psuju u sebi, naravno to se sve odnosi na ljude koji su nekada čitali stripove, tako da im je nepojmljivo da nešto sada toliko košta, to što ima nekih 200-500 forumaša koji su upućeni ili donekle upućeni je mizerno na cifru stanovnika u okruženju. Najbolji mi je bio komentar na tvrdokoričeni Bonelli, "Vidi knjige sa stripovima"
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29478 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 23/11/2010 : 14:32:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Ma ta mi je ekipa najbolja. Kao albumi su preskupi, stripovi su sada namijenjeni eliti, a kiosk izdanja se jedno za drugim gase. Nije valjda da su im i kiosk stripovi preskupi?

S druge strane, ja idem kupiti svojoj Niki slikovnicu na interliberu. Slikovnica sa 6 (ŠEST) tvrdih kartonskih stranica, format tipa bonelli, 50 kuna (na popustu). I to se prodaje kao blesavo. Ali bitno da svi kukaju kako su strip albumi skupi...

Što se Marvela tiče, ja mislim da je Spectacular Spiderman bio dobar potez. Dapače, odličan. Ultimate je isto razumljiv potez, LMI je to izabrao, Bookglobe je logično nastavio gdje su ovi stali, vjerojatno i nije imao izbora. Amazing je, s druge strane, pun pogodak, jer je realno gledajući vrlo dobar strip. Može se nama ovaj izbor sviđati ili ne, možemo ga pljuvati ili hvaliti, ovisno o ukusu, ali morate imati na umu jednu stvar: strip na kioscima, bar što se Hrvatske tiče, polako, ali sigurno izumire. Postojeći serijali će gurati dokle budu izgurali, ali pokretanje novih u postojećim uvjetima je gotovo nemoguća misija. A POGOTOVO novih Marvel/DC i sličnih stvari. To je toliko nerealno skupo da graniči sa ludošću.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11449 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 23/11/2010 : 15:33:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Meni je Amazing Spiderman super izdanje, nije puno skupo (25 kn za 80ak strana u boji), ali ga ne kupujen jer mi se stvarno ne sviđa izgled, najviše volin trejdove, draži su mi nego ovako kako sad izlaze.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 23/11/2010 : 15:49:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Markos

Ma ta mi je ekipa najbolja. Kao albumi su preskupi, stripovi su sada namijenjeni eliti, a kiosk izdanja se jedno za drugim gase. Nije valjda da su im i kiosk stripovi preskupi?

Jesu.

Pre neku godinu, kad je krenuo VČ, sretnem drugara iz srednje, i on krene da mi priča o tome kako se ponovo pojavio Zagor na kioscima, ne znajući koliko sam u priči. I sad, taj drugar koji je saobraćajni inženjer, ima dobar posao, kupio je stan u BGDu, što ja mogu samo da sanjam, kaže meni "Ej bre, znaš kol'ko košta Zagor?! 150 dinara! Pa je l' su oni normalni?!"

Strip je uvek preskup, makar koštao i 10 evrocenti. Pa kad je već tako, onda nek košta koliko je ekonomski potrebno.

DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala.
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 23/11/2010 : 16:00:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

Večina ljubitelja super-herojštine i uopće USA modernog stripa zna engleski pa kupuju američka izdanja a onih koji ne znaju i htjeli bi čitati superherojštinu je premalo(u biti premalo je uopće i ukupan broj ljubitelja stripa koji bi nešto kupovali).

Plus, tu je i drugi problem - većinu superherojštine imaš za DŽ na netu. I dok kod skidanja skeniranih domaćih izdanja još postoji kakva-takva moralna dilema (sve manja, koliko mogu da primetim), kod skidanja stranih izdanja - ne postoji.

U toj situaciji, trejdovi su besmisleni: oni koji to žele da kupe za male pare su ili već nabavili USA izdanja (a jeftinije od E-baya ne može da bude), ili skinuli besplatno; otud jedini ovdašnji izdavač trejdova kuburi s novim izdanjima, a stara rasprodaje u bescenje. Imaju smisla ili ultra-luksuzna izdanja kakvih u USA nema (kao Fibrina ili Darkwoodov Tarzan), ili kiosk izdanje za široke narodne mase koje i ne znaju da ti stripovi mogu da se skinu s rapidsharea. Ali za kioske su potrebna enormna sredstva i zaleđina...

DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala.
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29478 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 23/11/2010 : 16:02:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

Meni je Amazing Spiderman super izdanje, nije puno skupo (25 kn za 80ak strana u boji), ali ga ne kupujen jer mi se stvarno ne sviđa izgled, najviše volin trejdove, draži su mi nego ovako kako sad izlaze.

Ne sviđa ti se izgled tj. ne sviđa ti se što je zaklaman a ne ljepljen? Mislim, ok, ali za 25 kuna dobit 80 stranica full color stripa, i to dobrog stripa i onda svejedno kukat za trejdom... ne znam što bih rekao. Osim da će vjerojatno ovim tempom za koju godinu on nestat kioska i actually postat hc trejd i onda će koštati 150 kuna za 150 stranica i onda ćete naravno kukati kako je to preskupo. Go figure.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29478 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 23/11/2010 : 16:04:01  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Djole
Strip je uvek preskup, makar koštao i 10 evrocenti. Pa kad je već tako, onda nek košta koliko je ekonomski potrebno.

Upravo tako.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 23/11/2010 : 16:04:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alterdm

Kiosci su izumrli za sve što nije Boneli ili da se ograničim, ono što nije Zagor, Dylan i eto nešto van Bonellija, Alan Ford, čak ni sav Bonelli nema prođu.

Ne bih se složio. Kiosci su bili izumrli i za Boneli (Zagor je -legalno, ne računajući Maverik i Horus- propao dva puta na kioscima, Dilan tri) dok nije došao VČ. Kad bi tolika sredstva bila uložena u Betmena, pojeo bi bonelijevce za doručak.

Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9042 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 23/11/2010 : 16:12:26  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Anegdota:

letos vidim dete sa (mladom) majkom ispred kioska i dete zatraži da mu kupi Miki Maus strip. Mamica vikne - ne može, skupo - a zatim kupi 2 ženska časopisa, jedan je bio od onih jeftinih, ali je drugi bio luksuzan, i jedan ljubavni roman! (Kladim se da gospođa troši i cigarete, da ne kažem - puši)

Inače, i ja kupih 1602 i sinoć pročitam prvu priču, koja obećava dobar strip.
Go to Top of Page

ivan_micic
Senior Member

Croatia
2365 Posts

Member since 19/12/2007

Posted - 23/11/2010 : 16:24:44  Show Profile Show Extended Profile  Send ivan_micic a Private Message  Reply with Quote
Ma dobro je da uopće i izlazi neka je tempo sporiji ali neka samo izlazi
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000