forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bande dessinée
 Blueberry - Konfederacijsko zlato vs. OK koral
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts

Member since 20/10/2001

Posted - 26/11/2010 : 12:21:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Mord a Private Message  Reply with Quote
Nedavno sam u komadu procitao blueberrijeve epizode 13-19 i 24-28.

Zanima me kako bi ocijenili i usporedili ove dvije sage.

Razlike u scenariju, prici, kadriranju, crtezu, koloru, likovima, atmosferi? Ima li osjetne razlike izmedju njih u nekim segmentima ili mozda svim segmentima? Ima li netko da obozava jedno, a ne voli drugo? Moze argumentirano i neargumentirano, subjektivno i objektivno. Sva misljenja me zanimaju.

Ima li netko link na nekakv tekst gdje autori govore o svom djelu. Itd., itd.

Hvala!

anto
Advanced Member

Serbia
21663 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 26/11/2010 : 12:48:33  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Nemam sad vremena da se raspišem, ali Šarlijeov Bluberi mi je dosta bolji od Žirovoog Bluberija, i to ne samo 13-19 period, već 1-22 (Arizona Love već ima pad u priči)
A Žiroovov crtež mi je sve bolji sa višim epizodama (uključujući i kadriranje i ostale propratne vizuelne stvarčice)

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!

Edited by - anto on 26/11/2010 12:50:49
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 26/11/2010 : 12:54:33  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Obadvije sage su vrhunska remek - djela, makar je meni ipak malo bolja saga o zlatu, i scenaristički i po kvaliteti crteža. Pritom ne mislim na crtež sam po sebi nego na kadrove (slike). A naslovnica Slomljenog nosa je možda i najbolja naslovnica svih vremena (po meni). Ali vrlo blizu su joj i Mister Blueberry, Fantomsko pleme...Ma ima toga kod Blueberryja koliko hoćeš:))

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 26/11/2010 : 13:38:39  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Ne moz' da se meri. Kovceg od 500000 je autenticno remek delo, a OK Koral je krckanje stare slave.
Definitivno, crtez u Koralu je cistiji, stilizovaniji, na nekom nivou mnogo bolji od Kovcega, ali nije to to. Meni je uvek lepse sljampavo sa idejom nego upeglano i rutinski.
Sto se OK Koral price tice, jebes vestern u kojem glavni junak sve vreme lezi u krevetu.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21663 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 26/11/2010 : 13:57:10  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by cat claw

Ne moz' da se meri. Kovceg od 500000 je autenticno remek delo, a OK Koral je krckanje stare slave.
Definitivno, crtez u Koralu je cistiji, stilizovaniji, na nekom nivou mnogo bolji od Kovcega, ali nije to to. Meni je uvek lepse sljampavo sa idejom nego upeglano i rutinski.
Sto se OK Koral price tice, jebes vestern u kojem glavni junak sve vreme lezi u krevetu.

potpisujem
Saga o konfederacijskom zlatu, kao i albumi pre nje su prava remek dela, makar crtež i nije na nivou kao kasnije.
A Mister Bluberi je klasično izvlačenje para iz zlatne koke!

Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10921 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 26/11/2010 : 14:48:21  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
Konfederacija 13-17 je nesto najbolje od vesterna. Ctrez, prica sve savrseno. Obrti, resenja, avantura, dijalozi, sve za cistu 10ku. Pa onda na sve to sjajan prelaz iz Meksika u zatvor pa u avanturu oko Granta. I tu je Sarlije na vrhuncu, dok Ziro oslobadja svoju crtacku zver .
Vec posle toga pocinje pad Bluba, intenzitet price slabi, raspetljavanje velike sage je skorz traljavo odradjeno.
OK Koral mi je potpuno neinteresantan.

Edited by - kasper on 26/11/2010 14:51:17
Go to Top of Page

Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts

Member since 20/10/2001

Posted - 26/11/2010 : 15:14:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Mord a Private Message  Reply with Quote
He he, drago mi je da nisam jedini.

Citao sam i prije neke nastavke jednog i drugog, ali napreskokce, sto u albumima u boji, sto u stripoteci, pa valjda nisam toliko isao za tim. Ali, meni je naprosto bilo uzasno citati jedno nakon drugog. Sve mi je losije u Koralu, osim mozda samog crteza, a ni tu nisam na cisto. Losije mi je i kadriran, sto me cudi jer ga je Giraud sam radio. Likovi su mi bezlicni. Prica mi je dosadna, iako se vidi tendencija da bude ozbiljnija i realnija od prethodnih (uz giraudiove pokusaje nasmijavanja crtezom, najcesce u masovnim scenama u salunu i na ulici koji bi valjda trebali razbiti monotoniju, nije mi sjelo). Ne pomaze ni kolor koji mi je uzasan u ovih zadnjih par nastavaka, na prvi pogled se cini bolji od prethodnog, ali u biti je skroz hladan i bezlican. Uglavnom, Koral mi se cini kao potencijalno dobra prica odradjena sablonski bez ikakve ljubavi. Nadam se da nece ici dalje.

Sad moram pokupit jos prvih 12 od marketprinta da obnovim gradivo. Gdje se to da najjeftinije nabavit?

Valjaju li stogod marshal i mladi? Strah me to citati.

Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21663 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 26/11/2010 : 15:31:54  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Javi mi se na mail da te uputim!

Go to Top of Page

Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts

Member since 20/10/2001

Posted - 26/11/2010 : 16:15:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Mord a Private Message  Reply with Quote
Evo taman zavrsio zadnji album dust. Radi se o u biti o povrsnom i neuspjelom pokusaju dekonstrukcije blueberrija.

Iskoristio bih ovaj post za jos nesto. Zasto svaki put kad ne mogu probaviti nekakav prijevod na korici pise Milena Benini.

Bok! Ja sam Mike Blueberry. I djeca imaju pravo na obrazovanje. Ne?

Te stvari su mi simpaticne kad ih izgovaraju zagrepcani, ali u westernu, fuj.

Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10921 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 26/11/2010 : 16:40:46  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mord
Iskoristio bih ovaj post za jos nesto. Zasto svaki put kad ne mogu probaviti nekakav prijevod na korici pise Milena Benini.

Stripove de imas Bernarda potpisanog kao urednika polako postaju simbol idiotskog/nakaznog/naopakog prevoda. Od te prevoditeljke ne uzimam stripove vec duzi period.
A Milena nije nista u poredjenju sa koleginicom Plisko i njenim radom na Texu.

Edited by - kasper on 26/11/2010 17:03:19
Go to Top of Page

Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts

Member since 20/10/2001

Posted - 26/11/2010 : 17:05:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Mord a Private Message  Reply with Quote
Ne znam jesam li citao nesto sto je prevodila Plisko, u principu ne gledam tko prevodi, osim ako me nesto pozitivno ili negativno iznenadi.

Uglavnom cim pocnu zagrebancije, odmah znam da je Milena. Jednostavno sam protiv bilo kakvog lokalnog govora u stripu koji nije domaci, jer me to odbija. A pogotovo mi smeta mekani zagrebacki u westernu i akcijskim stripovima. Mislim, smeta mi uvijek ali ovdje pogotovo. A i van toga mi ide na zivce kad neko toliko nema maste pa onda u maltene svakom stripu koji prevodi trpa svoj lokalni govor.
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27566 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 26/11/2010 : 17:06:30  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Vrit!TiL

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27566 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 26/11/2010 : 17:08:58  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:
[i]Originally posted by kasper[/i

Stripove de imas Bernarda potpisanog kao urednika polako postaju simbol idiotskog/nakaznog/naopakog prevoda.

SA je ipak bolji po tom pitanju od BG.Možda zato jer izdaje manje stripova?

Ja sam fetišist papira!

Edited by - jaki on 26/11/2010 17:14:55
Go to Top of Page

Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts

Member since 20/10/2001

Posted - 26/11/2010 : 17:10:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Mord a Private Message  Reply with Quote
Vrit, da to sam vidio, mislim u sillage. Pa to ni u Zagrebu ne koriste nego oni preko 60. Ajajaj.
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27566 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 26/11/2010 : 17:13:40  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Još bi u Sillageu moglo proći jer je radnja u budućnosti na drugim planetima i neki egzotičniji izraz nije naodmet ali u klasiku klasika kao šta je TIL je to potpuno neprikladno.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27566 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 26/11/2010 : 17:18:45  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Da se vratimo na topic-meni najbolji Blueberry od 7-22!

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10921 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 26/11/2010 : 17:19:22  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

Da se vratimo na topic-meni najbolji Blueberry od 7-22!

11-17
Go to Top of Page

marcho
New Member

Croatia
270 Posts

Member since 23/04/2008

Posted - 26/11/2010 : 17:59:58  Show Profile Show Extended Profile  Send marcho a Private Message  Reply with Quote
Crtež je u svakom pogledu uznapredovao u posljednjim albumima, ali Giraud nije Charlier tako da O.K. Corall ne može biti u rangu sa Baladom za ljes...Zanima me kakva je situacija sa kod nas još neobjavljenim albumom 29.
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 26/11/2010 : 18:03:41  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Ne znam koji su po redu, ali svakako Rudnik pogubljenog Svabe i Duh sa zlatnim mecima. Cak i sa Marketprintovim prevodom koji obiluje greskama.
Doduse, kraj cele price je najegzatniji primer skarabudzenog kraja, kada se i scenarista i crtac zanesu pa otkriju da nemaju dovoljno strana za kraj.
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27566 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 26/11/2010 : 18:04:37  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
to je kompilacijska priča o apašima iz brojeva 24-28 sa dvi tri nove table.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 26/11/2010 : 18:11:23  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Xexexe, meni su i Konfedaracijska saga i Mister Blueberry odlični, nije mi ipak tolika razlika, makar stoji da je ovaj prvi serijal bolji
Ali u Konfederacijskoj sagi ima puno ljepših crteža nego kasnije, a i u Mister Blueberryju previše isfuravaju smeđu boju u crtežima, nekako je sve prejednolično na momente...Ali daleko od toga da je loše, dapače.

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 26/11/2010 : 18:14:50  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Vrijeme je da se počne stavljat Dalmatinski sleng u Blueberryja

Ajme, Gospe ti, vidi Mare, jel ono Blueberry?

Ae, je on je!

Ae, ča je lipiiii!

Ja mislim da su ove riječi tipa Vrit i to i u originalu na nekakvom slengu pa je valjda zato prevedeno tako. Ne znam, govorim napamet

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts

Member since 20/10/2001

Posted - 26/11/2010 : 18:33:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Mord a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

Vrijeme je da se počne stavljat Dalmatinski sleng u Blueberryja

Sacuvaj boze, mozda ako Milena preseli u Dalmaciju.
Go to Top of Page

Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts

Member since 20/10/2001

Posted - 26/11/2010 : 18:35:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Mord a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by cat claw

Ne znam koji su po redu, ali svakako Rudnik pogubljenog Svabe i Duh sa zlatnim mecima. Cak i sa Marketprintovim prevodom koji obiluje greskama.
Doduse, kraj cele price je najegzatniji primer skarabudzenog kraja, kada se i scenarista i crtac zanesu pa otkriju da nemaju dovoljno strana za kraj.

Dugi serijali obicno tako zavrse, ali nema veze, bitno da je dobro dok traje.
Go to Top of Page

Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts

Member since 20/10/2001

Posted - 26/11/2010 : 18:36:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Mord a Private Message  Reply with Quote
A ovu zadnju epizodu koja je slozena iz 4 prethodne necu ni komentirati. Jel' moze gore?
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 26/11/2010 : 19:13:53  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Meni je to sa zadnjom epizodom van pameti. Potpuno nepotrebno. Ali čovjek hoće zaraditi, je li...
Nego, zna li se, jel ide možda što novo od redovne serije?

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000