Author |
Topic |
D.J.
stripovi.com suradnik
USA
7143 Posts
Member since 21/07/2002 |
|
mogorovic
Advanced Member
3012 Posts
Member since 02/08/2013 |
Posted - 08/05/2014 : 21:49:26
|
quote: Originally posted by kasper
dobar
quote: Originally posted by solar
Burattini/Prisco - Krv Cherokeeja
Teško da je dobar, sa onim disproporcionalno malešnim Zagorovim glavicama, na dvije donje slike. A, i "duha sa sjekirom" se može prepoznati samo zahvaljujući odjeći. |
|
|
globinjo
Moderator
Croatia
33493 Posts
Member since 12/09/2002 |
|
Elderane84
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3247 Posts
Member since 30/10/2008 |
Posted - 08/05/2014 : 21:59:40
|
Je li moguce da se "filozofiranjem" naziva to sto je neko napisao 2-3 recenice mimo: "fenomenalno", "kupujem", "ne valja otisak" i slicne mudrolije... Od kad sam cuo da Buratini radi scenario za Helingena, a Feri crta, iskreno, nimalo ne iscekujem tu epizodu. Prosto je nemoguce da to i na sta lici, a ova tabla u mnogome dokazuje to. Ako neko ne vidi problem na ovoj tabli, ne znam ko mu moze ista objasniti. Ne volim Ferija nista manje od vecine, ali ne mogu bas da zmurim kad vidim ovakve radove. Jebi ga. Bure gura Zagora na stare staze, a to ni nostalgicari ne zele da gledaju, sve i da napravi najvece remek djelo u Nolitinom stilu, oni ce reci da je prica prosjecna i da je Zimska Zmija 100 puta bolja. |
|
|
D.J.
stripovi.com suradnik
USA
7143 Posts
Posted - 08/05/2014 : 22:01:33
|
A sto se tice Kingove kritike, pa covjek pokusava biti objektivan uz svu emocionalnu vezanost za Ferrija.
A to sto uvijek stavlja maestra kao najboljeg crtaca u SBE, bas mu i nije objektivno. No ljubav je slijepa! I meni je Ferri najdrazi i svaki put kad citam njegovu epizodu uzivam, ali evo, lako mogu navesti barem 7 crtaca iz SBE-ija za koje smatram da su objektivno bolji: Frisenda, Milazzo, Stano, Andreucci, Rubini, Carnevale, Ortiz... |
https://www.kickstarter.com/projects/epicentercomics/three-new-zagor-graphic-novels |
|
|
D.J.
stripovi.com suradnik
USA
7143 Posts
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3472 Posts
Member since 17/02/2014 |
Posted - 08/05/2014 : 22:10:11
|
quote: Originally posted by Elderane84
Je li moguce da se "filozofiranjem" naziva to sto je neko napisao 2-3 recenice mimo: "fenomenalno", "kupujem", "ne valja otisak" i slicne mudrolije... Od kad sam cuo da Buratini radi scenario za Helingena, a Feri crta, iskreno, nimalo ne iscekujem tu epizodu. Prosto je nemoguce da to i na sta lici, a ova tabla u mnogome dokazuje to. Ako neko ne vidi problem na ovoj tabli, ne znam ko mu moze ista objasniti. Ne volim Ferija nista manje od vecine, ali ne mogu bas da zmurim kad vidim ovakve radove. Jebi ga. Bure gura Zagora na stare staze, a to ni nostalgicari ne zele da gledaju, sve i da napravi najvece remek djelo u Nolitinom stilu, oni ce reci da je prica prosjecna i da je Zimska Zmija 100 puta bolja.
Neće valjda opet vraćati Hellingena? Pa ovo je kao sapunica . |
|
|
Elderane84
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3247 Posts
Posted - 08/05/2014 : 22:21:11
|
Ja nemam nista protiv. Tesko je odrzavati duge serijale. Zagoru bi, zapravo, najbolje dosao jedan reboot, neki Ultimate Zagor, da se krene od pocetka, bez robovanja raznim stvarima koje su se morale postovati sezdesetih. Ali kad vec vracas glavnog arhineprijatelja, onda zaista ne mozes da ga protracis na neku nebitnu pricu. Mozda Boseli i nije najbolje odradio Helingena, ali makar je ubacio milion novih detalja u serijal, i to se racuna. |
|
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3472 Posts
Posted - 08/05/2014 : 22:28:58
|
Ja nemam nista protiv. Tesko je odrzavati duge serijale. Zagoru bi, zapravo, najbolje dosao jedan reboot, neki Ultimate Zagor, da se krene od pocetka, bez robovanja raznim stvarima koje su se morale postovati sezdesetih. Ali kad vec vracas glavnog arhineprijatelja, onda zaista ne mozes da ga protracis na neku nebitnu pricu. Mozda Boseli i nije najbolje odradio Helingena, ali makar je ubacio milion novih detalja u serijal, i to se racuna.
Ja mislim da je Hellingen trebao završiti s Demonima ludila...sve ostalo je uludo trošenje lika, isto tako su radili sa Superhikom u AF.
Možda bi reboot bio zanimljiva ideja, ali mislim da bi to mnogi doživjeli kao blasfemiju. |
|
|
Elderane84
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3247 Posts
Posted - 08/05/2014 : 22:34:03
|
Sve jer polazis od pretpostavke da se ne moze napraviti bolja prica od Demona Ludila. Problem je jer itekako moze. Sta je Betmen bez Dzokera, Supermen bez Leksa Lutora... Moraju postojati arhineprijatelji, inace serijal ne stoji na cvrstim nogama. |
|
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3472 Posts
Posted - 08/05/2014 : 22:38:30
|
Sve jer polazis od pretpostavke da se ne moze napraviti bolja prica od Demona Ludila. Problem je jer itekako moze. Sta je Betmen bez Dzokera, Supermen bez Leksa Lutora... Moraju postojati arhineprijatelji, inace serijal ne stoji na cvrstim nogama.
Moguće je također i napisati boljeg arhineprijatelja od Helingena. Zašto ne napisati novog negativca, malo suvremenijeg tipa, koji bi isto tako imao razloga da se kači sa Zagorom?
|
|
|
Elderane84
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3247 Posts
Posted - 08/05/2014 : 22:48:50
|
Zato ti i kazem: reboot :) Ne mozes napisati novog Arhineprijatelja tipu sa 600 redovnih i gomilom propratnih izdanja. Helingen, Kandraks i Rakosi su neprevazidjeni. Bio je Boseli sa Murdom na OK putu, ali je sam sebe demantovao. Bure pokusao sa Mortimerom, ali, realno, nisu ni jedan ni drugi rang jednog Helingena ili Rakosija :) |
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 08/05/2014 : 22:55:22
|
quote: Originally posted by globinjo
quote: Originally posted by solar
Burattini/Prisco - Krv Cherokeeja
jadni moj zagore,tko te sve crta
I ja se to isto pitam jer ovdje stvarno ne liči na sebe. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
|
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3472 Posts
Posted - 08/05/2014 : 22:56:55
|
Zato ti i kazem: reboot :) Ne mozes napisati novog Arhineprijatelja tipu sa 600 redovnih i gomilom propratnih izdanja. Helingen, Kandraks i Rakosi su neprevazidjeni. Bio je Boseli sa Murdom na OK putu, ali je sam sebe demantovao. Bure pokusao sa Mortimerom, ali, realno, nisu ni jedan ni drugi rang jednog Helingena ili Rakosija :)
Pa evo, Rakosi i Kandraks još nisu iscjeđeni kao Helingen, neka izaberu jednoga za novog arhineprijatelja umjesto Helingena |
|
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17042 Posts
Member since 18/03/2010 |
|
teller
Advanced Member
Slovenia
19051 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 08/05/2014 : 23:53:48
|
quote: Originally posted by velka031
Gledam ovu Priscovu tablu i ne mogu se ne upitati - koji mu je kurac?!
to se i ja pitam...čovjek nacrtao maxi RATNICI vrhunsko...a sad crta glave ljudima miniaturne ko da su jih indiosi odsekli i posušili na vrelom amazonskom suncu...pa opet nabili na vratove...eeee i onda se čudite da uzdišemo za dobrim starim esse-geese majstorima iz Mikija,Bleka,Marka... kupite Mittonovog Bleka ili Guzzonijevog Marka pa da vidite kako se crtaju ljudi,konji,staro oružje...što je čist i perfektan crtež...ne govorim o sadržaju, govorim o crtežu...Prisco me raztočarao, očekivao sam bolje...da se to desi duplo starijem Ferriju, možda bi i opravdanje postojalo...ovako je to bruka od crteža...
|
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22332 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 09/05/2014 : 00:02:17
|
quote: Originally posted by teller
a da Zagor nije Rat i mir to znamo svi... bar se nadam...
Naravno da Zagor nije "Rat i mir", niti Dostojevski, Picasso, Bach, Mozart niti Metallica! Zagor je dio devete umjetnosti, a ne trece, pete ili sedme. Kao dio te umjetnosti, meni je jedno od najboljih djela, za razliku od nekih drugih koje si nabrojao. Ali to je ipak moj ukus.
I ne citam Zagora iz nostalgije ili jer sam ostao zarobljen u tinejdzerskim godinama, vec sto jednostavno obozavam taj strip i maksimalno uzivam u njemu.
Ne komentarisem Zagora sa nekoliko rijeci tipa "sve je super", ili slicno, vecinom se trudim da obrazlozim svoje misljenje. Aktuelno sam napisao recku na sajtu za strip koji ima osam stranica i nema nijedne rijeci, ali sam imao inspiraciju da pisem tekst dva sata.
Smatram sebe velikim Zagorovim fanom, ali i velikim kriticarem. Ne zelim da zazmirim pred nekim stvarima, samo zato da bih uzdizao strip u nebesa. Na taj nacin ne bih bio iskren prema samom sebi, a to mi je vaznije nego biti iskren prema drugima.
I trebalo bi da bude svima poznato da nisam ogranicen na jednu vrstu stripa, vec sam u nekoliko navrata rekao da mi Bonelli vec preko 20 godina nije glavno stivo i da mi je trenutno po omiljenosti na zadnjem mjestu svih teritorija. Ali, Zagor za mene nije tek jedan Bonelli, vec nesto sto stoji iznad svih stripova. Te stvari bi trebale da su poznate forumasima koji prate moja piskaranja. Znaci, ne pije vodu da se moze reci da nista drugo upoznao nisam, pa ne znam o cemu pricam, bas suprotno, imam u kolekciji najpoznatija djela devete umjetnosti.
Da li se ja zbog ovih prilozenih stvari mogu smatrati objektivnim posmatracem i sagovornikom? malo morgen! Objektivnost ne postoji, sve je stvar ukusa. Cilj ovog mog posta? Postujte tudje misljenje, ne trazite nepostojecu objektivnost i ne trazite od ljudi da gledaju stvari kroz vase oci.
dobrodošao...več ladim jedno-dva Laška kozla...
Rado, mada ne pijem alkohol rado, vise volim sok od jagoda. Ako bog da, valjda ce biti prilika i za pivce nekad. Ne znam kada sam zadnji put sjeo sa nekim i pricao o stripovima, vecinom imam posla sa ljudima koji stripove porede sa tinejdzerskim bubuljicama. |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22332 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 09/05/2014 : 00:12:34
|
I jos nesto, nisam ja ono napisao o Ferriju jer ga mrzim ili slicno, naprotiv, u mojim ocima je bio i ostace najbolji SBE crtac ikad. To je razlog vise zasto me srce zaboli kada vidim njegov aktuelni crtez. Tuga, sazaljenje, razocaranost, od svega pomalo. Zagoru zelim samo najbolje stvari, autore i crtace, on vise ne pripada tom krugu, koliko god to bolno bilo. |
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 09/05/2014 : 00:14:31
|
quote: Originally posted by velka031
Gledam ovu Priscovu tablu i ne mogu se ne upitati - koji mu je kurac?!
to se i ja pitam...čovjek nacrtao maxi RATNICI vrhunsko...a sad crta glave ljudima miniaturne ko da su jih indiosi odsekli i posušili na vrelom amazonskom suncu...pa opet nabili na vratove...
Možda je Prisco prije crtanja previše čitao Mister Noa u kombinaciji sa Zagorovom epizodom ''Skidači glava/Ludi Hakaram'. |
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 09/05/2014 : 00:19:24
|
quote: Originally posted by King Warrior
Rado, mada ne pijem alkohol rado, vise volim sok od jagoda.
Eeee, sad si me baš razočarao sa svojim izborom. |
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
19051 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 09/05/2014 : 05:50:22
|
quote: Originally posted by DODSFERD
quote: Originally posted by King Warrior
Rado, mada ne pijem alkohol rado, vise volim sok od jagoda.
Eeee, sad si me baš razočarao sa svojim izborom.
pa, kad se več razoćaravaš...da nastavim i ja..u mojoj kući nema ni kapi alkohola, ako bi pogostio Kinga morao bi prvo trk u dućan po pivca... ja ga isto ne volim ali sam druga prića ko King...ja volim sok od narandže...tako da ako sam se i zakaćio sa Kingom...oba smo bila trezne glave... |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
Edited by - teller on 09/05/2014 05:51:35 |
|
|
markotamara
Senior Member
Croatia
2783 Posts
Member since 26/05/2013 |
Posted - 09/05/2014 : 08:15:26
|
Kad izade novi Hellingen uvjeren sam da ce biti dosta bolji od Boselijevog,mozda je i bolje da fanovi ne ocekuju nista ali ovo je samo jedna tabla i po meni nista slabija od Sjene nad Darkwoodom..... |
GALLIENO FERRI
|
|
|
ike666
Average Member
709 Posts
Member since 01/11/2012 |
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19776 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 09/05/2014 : 17:15:00
|
Ferri vrlo dobar, meni nikad nije bio najbolji crtač, ali ovdje mu nemam šta toliko zamjeriti.
Prisco vrhunski, malo je mala Zg glava ali sve ostalo je odlično. |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
|
|
D.J.
stripovi.com suradnik
USA
7143 Posts
|
Topic |
|