Author |
Topic |
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Member since 01/04/2008 |
Posted - 23/02/2011 : 19:15:13
|
Mladen Bjažić, prvi je glavni i odgovorni urednik Plavog vjesnika. Plavi vjesnik je zahvaljujući baš njemu, svojom koncepcijom, sa interesantnim prilozima iz zemlje iz svijeta otvorio i prostor za svjetski i posebno za domaći (hrvatski) strip. Zahvaljujući Bjažićevim osjećajem kao urednika za strip i strip teme, okupio je oko Plavog vjesnika najjaču ekipu strip crtača među kojima su Maurović, W.Noeugebauer, Radilović, Delač, Dovniković, Reisinger, Svirčić i Žarko Beker(kao najmlađi strip crtač), među strip scenaristima tu su Z.Furtinger, N. Neugebauer, R.Aljinović, M.Čukli i mnogi drugi, što će u konačnici dovesti Zagreb u prvi plan kao najjači centar strip produkcije u bivšoj državi, ali i u regionu, pa i šire.
Među svjetskim stripovima, posebno je značajno što je u Plavac uveo i čuveni strip Den Deri koji je imao svjetski uspjeh i dugo godina bio zaštitni znak Plavog vjesnika. Interesantno za nas je činjenica da je Bekerov Zaviša po popularnosti bio odmah iza Den Derija.
Prije godinu dana u šibenskoj Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ otvorena je izložba o Mladenu Bjažiću i stripu u Hrvatskoj nakon Drugog svjetskog rata i dodjeljena nagrada. Autor izložbe i kataloga o Bjažiću i stripu u Hrvatskoj nakon Drugog svjetskog rata, povjesničar je stripa Veljko Krulčić.
http://www.slobodnadalmacija.hr/Nedjeljna/tabid/95/articleType/ArticleView/articleId/92554/Default.aspx
Nagrada je Andrija Mauirović a dobio ju je od Udruge za popularizaciju hrvatskog stripa “Art 9” za životno djelo. Ostalo čitajte i uživajte.
Još jedan link http://www.vjesnik.hr/html/2009/11/07/Clanak.asp?r=kul&c=1 Autor teksta Božidar Trkulja
Intervju od prije 5-6 godina koji sam izvukao iz svoje elektronske arhive. Nije baš sjajno za čitanje zbog rezolucije, ali ne može bolje.
|
C'est la vie... https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
|
Edited by - all_ba on 01/09/2011 12:36:49 |
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
|
jaki
Advanced Member
Croatia
27114 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Posted - 24/02/2011 : 08:28:17
|
quote: Originally posted by jaki
Očito je ovo crtao pod utjecajem Bellamyja
Tačno, cijelu ovu epizodu je nacrtao u tom maniru. Bellamy je prvi među strip crtačima upotrebio tačke u gradaciji forme i volumena. Kao što sam već naveo nisu Bekera džaba prozvali jugoslovenskim Bellamyem. Samo moraš priznati da mu je ova epizoda možda baš zbog takvog načina crtanja-najbolja, naravno da su scenarij, kadriranje, sjenčenje i crtež sjajni tako da je sve to skupa doprinijelo da mu ova treća epizoda bude najbolja (bar za mene). |
C'est la vie... https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
|
Edited by - all_ba on 24/02/2011 08:29:21 |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
|
bisley
Senior Member
Croatia
1193 Posts
Member since 08/06/2005 |
Posted - 24/02/2011 : 15:45:23
|
Crtež je dobar kad pointilizam nije dominantna forma na crtežu. U kombinaciji sa crtama i crnim plohama i normalnim omjerom jedne forme prema drugoj dobije se dobar rad. Još ako je kompozicija dobra onda je to majstorstvo... |
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Posted - 24/02/2011 : 22:36:07
|
quote: Originally posted by bisley
Crtež je dobar kad pointilizam nije dominantna forma na crtežu. U kombinaciji sa crtama i crnim plohama i normalnim omjerom jedne forme prema drugoj dobije se dobar rad. Još ako je kompozicija dobra onda je to majstorstvo...
Naravno, a Beker je upravo sa malo doziranog "pointilizma" (da upotrebimo taj slikatski termin, mada sam ga svjesno izbjegavao, jer ovo je ipak nešto drugo, nije u pitanju slikarski pointilizam, osim što su tačke u pitanju, pointilisti u slikarstvu tom tehnikom koju je usavršio Žorž Sera, su težili da dobiju nešto sasvim drugo u odnosu na ovo u stripu o čemu mi pričamo)dobio savršeni crtež prihvatljiv za strip. |
|
Edited by - all_ba on 25/02/2011 09:06:33 |
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Posted - 28/02/2011 : 19:32:26
|
Kad smo već kod urednika Plavog vjesnika, svakako da je najveći bio Mladen Bjažić. Odmah iza njega je Nenad Brixi, pa onda Antun Patik koji je bio jako kratko, ali je bio sjajan urednik i poslije svog mandata (nešto oko pola godine)dobio je mjesto glavnog urednika tada vrlo popularnog lista Arena. Bjažić je bio prvi glavni urednik, sa velikim iskustvom (jer je prije Plavca bio glavni urednik Pionira i Petka), i trasirao je put ostalim urednicima što koncepcijom lista što postignutim tiražem. Onog momenta kad je Plavi vjesnik dostigao zavidan tiraž, preko 100 000, Bjažič je zenesen TV-om kao novim medijem, otišao iz Plavog vjesnika da radi na uređenju dječijih emisija.
Sjećamo se popularnog serijala Mendo Mendović, po Bjažićevim scenarijem izlazio je i u nastavcima u Plavcu kojeg je crtao Bordo Dovniković.
Bio je zanimljiv i prijelom pod uredničkom palicom Mladena Bjažića, nastaviće njegovim putem i Patik, no kad je došao Brixi on je postavio koncepciju novine koja se neće mijenjati sljedećih 6-7 godina, sve dok nije otišao iz Plavog vjesnika. Za vrijeme Brixia, Plavi vjesnik je imao najveći prodati tiraž (do 150 000 primjeraka)i bio je još uvijek list za mlade koji je najviše promovirao domaći strip. Nenad Brixi je 71. pokrenuo jako dobru reviju za mlade Sve oko nas pod okriljem Vjesnika i potrajaće sve do 1973. (kada se nažalost, morao zbog srčanih problema povući u invalidsku mirovinu). Revija je bila velikog formata, obima 24 strane, malo manja od A3, na lijepom masnom kunzdruk papiru izuzetno kvalitetno odštampana na full koloru.
Poslije njega će doći Pero Zlatar za urednika Plavog vjesnika i vjerovatno po direktivi napravio od Plavog vjesnika magazin za tinjeđere koji se bavio više estradom, filmom i izborom mis ljepotica nego stripom. To je bio početak kraja Plavog vjesnika, lista koji je izgubivši svoju vjernu čitateljsku publiku morao biti ugašen 1973. (poslije 19 godina) sa 970. brojem.
Zadnji urednik Plavog vjesnika je bio M.Šoškić. (Ako nije neka me neko demantuje)
Naletih na ovo na stripforum/plavi vjesnik
[4] Prvi glavni i odgovorni urednik ovog “tjednika za pouku, zabavu i razonodu” bio je Mladen Bjažić, danas najpoznatiji kao nagrađivani pisac znanstvene fantastike i dječjih knjiga. Pod njegovim vodstvom u prvih pet godina izlaženja (1954-59.) postavljene su čvrste smjernice sadržaja i razvoja lista. “Plavac” potom kratko vodi Antun Patik (1959/60.) kada se uredništvo seli u Frankopansku 12, a od 1960.- 1967. godine nastupa tzv. zlatno doba pod Nenadom Brixijem, vrijeme najveće popularnosti lista, kao i koncentracije najvećeg broja kvalitetnih stripova hrvatskih autora. Međutim, već je Brixy s br. 632, od 3. XI. 1966. godine izvršio preokret u uhodanoj koncepciji “Plavca” proglasivši ga isključivo glasilom za tinejdžere te posvetivši cijeli sadržaj lista interesima mladih, uglavnom popularnoj muzici, načinu oblačenja, sportu, kao i problemima neslaganja s okolinom i establišmentom. Takva klima će se nastaviti pod urednikom Perom Zlatarom, s naglaskom na sve zaoštrenija društveno-politička pitanja tadašnje društvene zajednice. Početkom 70-ih “Plavi vjesnik” češće mijenja urednike i vizualni identitet, no naklada časopisa nastavlja kontinuirano opadati sve do konačnog gašenja lista 1973. godine.
Fus nota objavljenog teksta u Strip Forumu/ Plavi vjesnik autorice Lidija Butković, povjesničar umjetnosti ----------------
A ja cijelo vrijeme krivio Peru Zlatara za promjenu koncepcije Plavog vjesnika, kad ono ustvari, pred kraj urednikovanja Nenada Berixija, ovaj je lično promjenio uređivačku politiku i koncepciju novine (možda ipak pod intrukcijama odozgo).
|
|
Edited by - all_ba on 01/09/2011 12:44:08 |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17167 Posts
Member since 01/03/2004 |
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 02/03/2011 : 09:05:57
|
AllBa, zar zaista mislis da su Briksi i Zlatar bili tipovi koji bi isli po svoje misljenje? Omiljena floskula ''oni odozgo'' je postala jako popularna, a niko da pomisli da ''ti odozgo'' nisu imali pojma sta se dogadja u izdavastvu stripova i bas ih je bolelo uvo za tamo neki omladinski casopis (osim u slucajevima kada im neki isprdak dojavi da se dogodilo nesto straaaaasno). A i onda se nije dogadjalo nista strasno. Zovu direktora i malo ga izrribaju u boljem slucaju, ili iskoriste to da sklone direktora jer im smeta zbog drugih razloga. Da je postojala autocenzura (strah od ''tih odozgo'''), POSTOJALA je, ali nije bila izrazena kod kreativaca. Realna pretpostavka je da je dinamicni Briksi eksperimentisao i pogresno procenio da su citaoci Dzuboksa i Pop Ekspressa i konzumenti stripova. A Pero Zlatar je verovatno ziveo u istoj zabludi. Evo male teorije za diskusiju (sto ce reci, ne tvrdim, ali): Svi gore nabrojani casopisi su donosili vesti sa domace estrade, San Rema i pratile top liste mahom pop i pop rock orijentisane. I kasniji muzicki ispad Yu stripa je bio orijentisan na novi talas. Brojkama izrazeno, rock i hard rock su bili zastupljeni sa svega 20/30%. Svecom si morao traziti bilo sta o Purple, Free, Ten Years After i slicno. Danasnji veliki procenat metalaca medju konzumentima stripova nam govori da i ondasnja strip publika nije nalazila nista.interesantno u fuziji stripa i muzike. I, tirazi su to skupo platili.
|
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Posted - 02/03/2011 : 09:27:12
|
Moje mišljenje je godinama već bilo formirano na osnovu dobijenih informacija i kao takvo se zadržalo do danas bez neke veće analize. Ovo o čemu ti pričaš je sasvim moguće, mislim prije svega na pogrešnu procjenu urednika Brixija i Zlatara. No kako sam i ja godinama radio oko Redakcija i u njima, znam kako ide stvar. Pa i ti glavni urednici odgovaraju nekome, prije svega generalnim direktorimaa, ako ništa onda zbog tiraža novine, ukoliko nije zadovoljavajući. Što se priče "odozgo" tiče, nisam ovaj puta mislio na takve, nego na recimo direktora Vjesnika.
Da ipak damo ovoj tvojoj otvorenoj temi "šmeka", kad smo kod onih "odozgo" bilo je slučajeva baš u Zagrebu i to na slučaju "Pionira" i "Petka", kada je bez obrazloženja naprosto javljeno (sa političkog vrha) da se te novine koje su tretirale strip-ugase i pored visokog tiraža od 100 000 primjeraka. Ipak su i ovi odozgo znali svjesno zajebati stvar. |
|
Edited by - all_ba on 02/03/2011 09:28:22 |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 02/03/2011 : 11:43:49
|
Bilo je primera, naravno, i ovakvih i onakvih. Medjutim simptomaticno je da su ekscesi izbijali tempirano prilikom politickih obracuna kada nekome nesto treba smestiti. E, sad, koliko je doticni kome je smesteno autoritet za one ispod sebe, tolika je bila i autocenzura njegovih potcinjenih jer se znalo ko leti s njim. Direktor Vjesnika sigurno nije bio ''onaj odgore'' ali u hijerarhiji je morao da obraca paznju na ideje supaka iznad njega. Dalje, direktori su se retko kad pacali u izdavacku koncepciju i njih je zanimao samo tiraz i priliv novca. Ako je ideja modernizacije i potekla od direktora, cisto sumnjam da bi je Briksi uvazio da se i sam nije slagao s njom.
|
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 02/03/2011 : 13:37:44
|
Ali ne, mcn, nismo se razumeli. Jasno je da je nekom supku ''ozgor'' koji je gledao samo cifre palo na pamet da to sapne direktoru, a onda ovaj Briksiju. Medjutim da se samom Briksiju nije dopala ideja, bilo je nacina da se odbrani od takvih direktiva. Dalje, mozda se Briksi i usprotivio, a direktor nije imao muda. Ko zna kako je to islo, ali sigurno nije bilo da je PeraMikaVasa rekao a ovi odmah skocili na izvrsenje. Postoji i mogucnost da je direktor sve smislio i to pokrio kao fol stiglo odgore (cesta praksa direktora da proguraju nebuloze - imao sam takvog u Dnevniku). Pogresna Briksijeva procena (i kasniji Zlatarev nastavak) je meni blize pameti. To su godine Flowerpower i Jugoton ekspanzije, festivali na sve strane... Mi smo svakako daleko od spoznaje sta je stvarno bilo, ali bojim se da su i ucesnici mahom bili van prave price, tj znaju ono sto im je servirano. Zbog svega toga sam reagovao na AllBainu uopstenu ocenu koja je danas tako popularna - znas vec, za sve je kriv rezim itd. |
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 02/03/2011 : 14:23:19
|
Bas tako. I usput Offtopicarimo. Bak na temu, jesi li video taj album? Zanima me da ki su skenovi sa originala ili iz novina. |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12948 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 02/03/2011 : 16:35:06
|
Da, ne znam koji je izvor bio Vedisovom izdanju, ali mislim da sam vidio nekoliko mutnih kadrova. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
Topic |
|