forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Izdavači i kupci
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 11/03/2011 : 21:48:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
U zadnjih nekoliko godina svjedoci smo određenog porasta popularnosti stripova, a također i (ne)srazmjernog nicanja novih izdavača stripova. Kod nekih naše iskusno oko već na početku vidi da su u pitanju Pero i Đoka amateri, neki djeluju moćno i lijepo lažu, neki se bore kao lavovi pa propadnu, neki komuniciraju sa kupcima, a neki ne. I na kraju (sreća naša), za neke se ispostavi da su pravi izdavači - ozbilji i poslovni sa jednim uhom za želje kupaca, a drugim za profit.
Iako smo mi ovdje već odavno sami sebi dozvolili krojenje izdavačke politike svih izdavača redom, to ipak nije naš posao i zanimanje u cijeloj priči. Ili bar ne bi trebao biti... Problem je kako podržati izdavača i kupovati stripove ako ne znate da li će taj izdavač izdavati samo prve brojeve bez nastavaka, početi duge serijale, otezati pa ne završiti, ili jednostavno nestati. Ako ih ne podržite u startu su osuđeni na propast. A novci ni njima ni nama (kupcima) ne raste na drvetu. Možemo se razbjesneti pa reći: Ne kupujem ništa dok ne izađe čitav serijal! (ne pučaj šinko dok im ne vidiš beonjače). Po toj logici, oni neće prodati ništa i sigurno će propasti (zbog nas?). A možemo odmah kupovati svaki prvi broj pa jednog dana saznati da je taj prvi broj sve što smo dobili od obećanog serijala. Da stvar bude gora taj prvi broj koji smo platili 150 kuna i podržali izdavača, taj isti izdavač sada prodaje za 50 kuna i zvanično nas proglašava magarcima...
Neki tu (s pravom) izgube živce pa lijepo odluče iskoristiti peticu iz engleskog iz srednje škole i pređu na Amazon i stripove na engleskom. Nije preskupo, imam sve i imam skoro odmah. Nije doduše na mojem jeziku, ali šta da se radi. Ako oni neće ljudski, onda će bez moje podrške. Možemo li osuditi takvo razmišljanje?
Ima nas dosta koji trošimo po 200, 500, 1000 ili čak i više kuna za stripove mjesečno. Imamo li mi za naš novac pravo da nas malo tetoše, maze i slušaju. Ili je jednostavno ono: Ako hoćeš kupi, ako nećeš; nemoj, ali mi se ne mješaj u posao. Da nema svijetlih primjera kako se izdavanju stripova može pristupiti ozbiljno i sa srcem (nisam do sada imenovao izdavače pa neću ni sada), čovjek bi pomislio da je sve beznadežno. Ali ima! Još i kako. I na njihove stripove ću trošiti svoj novac. A ovim drugima želim da počnu razmišljati poslovno kako bi zadobili ono što se teško dobija, a lako gubi - povjerenje kupaca...

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.

Edited by - Obi-wan on 11/03/2011 21:53:32

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 11/03/2011 : 21:51:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by lwood

glasno razmišljaš?

To je svrha foruma zar ne.

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

culfis
Advanced Member

6738 Posts

Member since 01/12/2006

Posted - 11/03/2011 : 22:05:47  Show Profile Show Extended Profile  Send culfis a Private Message  Reply with Quote
Mozda pojedini izdavaci lazu, ali i onima koji govore istinu niko ne veruje.

Jel to štos iz Minhena?
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 11/03/2011 : 22:41:20  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
Mene jedino tješi što od domaćina zavisim kad je u pitanju Dilan, jbg, ne znam jezik, a ostalo što me interesuje - na amazon i gotova stvar :) Samo da Ludens izdrži bar do Čarobnog frulaša...
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29653 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 11/03/2011 : 23:16:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
ja sam jedan od onih koji kupuju samo integrale novopečenih izdavaća, dok sa dužim serijalima čekam veći broj epizoda
tako i podržavam izdavače, a i štitim kupce (tj. sebe)
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 11/03/2011 : 23:58:55  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Po meni najviše smisla imaju popusti na nova, tek izašla izdanja i to određeni vremenski period od, recimo, dva do tri mjeseca. Time se stimulira kupce da se odmah u startu kupi novo izdanje, a istovremeno se nedavanjem kasnijih popusta na "stara" izdanja daje do znanja da nema potrebe čekati određeno vrijeme jer se neće proći ništa jeftinije. Time su kupci dobili popust a prodavači su si osigurali bolju prolaznost novih izdanja. i svi sretni. Kasniji popusti mi nisu dobar način privlačenja kupaca.

Nema sad smisla spominjati Beli Put jer je tu došlo do blokade pa su razni popusti vjerojatno samo posljedica toga ali bode u oči kada npr. dodjem u Profil pa vidim 40% sniženja.

I sad, npr:

Nadzirači su bili 250 kn. Sad su 155 kn.
Tamo gdje pogled... je bio 200 kn. Sad je 115 kn.
Jaguar je bio 200 kn. Sad je 115 kn.
Šninkel je bio 200 kn. sad je 115 kn.

S sad npr. ja koji sam kupio ova izdanja po redovnim cijenama platio sam ih 850 kn.
A da sam ih kupovao danas platio bi ih 450 kn.

Razlika je 400 kuna.

A kupovalo se još toga.

Ponavljam, možda su ovi veliki popusti zbog blokade firme (makar se nekako zbog toga ne osjećam manje blesav što sam kupovao odmah:)) ali činjenica je da kasniji popusti po meni nisu dobra stvar. Ja, naravno, nisam ni izdavač ni marketinski stručnjak i govorim isključivo u svoje ime.

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

DKoor
Senior Member

Croatia
1593 Posts

Member since 18/12/2006

Posted - 12/03/2011 : 04:36:19  Show Profile Show Extended Profile  Send DKoor a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Obi-wan

U zadnjih nekoliko godina svjedoci smo određenog porasta popularnosti stripova, a također i (ne)srazmjernog nicanja novih izdavača stripova. Kod nekih naše iskusno oko već na početku vidi da su u pitanju Pero i Đoka amateri, neki djeluju moćno i lijepo lažu, neki se bore kao lavovi pa propadnu, neki komuniciraju sa kupcima, a neki ne. I na kraju (sreća naša), za neke se ispostavi da su pravi izdavači - ozbilji i poslovni sa jednim uhom za želje kupaca, a drugim za profit.
Iako smo mi ovdje već odavno sami sebi dozvolili krojenje izdavačke politike svih izdavača redom, to ipak nije naš posao i zanimanje u cijeloj priči. Ili bar ne bi trebao biti... Problem je kako podržati izdavača i kupovati stripove ako ne znate da li će taj izdavač izdavati samo prve brojeve bez nastavaka, početi duge serijale, otezati pa ne završiti, ili jednostavno nestati. Ako ih ne podržite u startu su osuđeni na propast. A novci ni njima ni nama (kupcima) ne raste na drvetu. Možemo se razbjesneti pa reći: Ne kupujem ništa dok ne izađe čitav serijal! (ne pučaj šinko dok im ne vidiš beonjače). Po toj logici, oni neće prodati ništa i sigurno će propasti (zbog nas?). A možemo odmah kupovati svaki prvi broj pa jednog dana saznati da je taj prvi broj sve što smo dobili od obećanog serijala. Da stvar bude gora taj prvi broj koji smo platili 150 kuna i podržali izdavača, taj isti izdavač sada prodaje za 50 kuna i zvanično nas proglašava magarcima...
Neki tu (s pravom) izgube živce pa lijepo odluče iskoristiti peticu iz engleskog iz srednje škole i pređu na Amazon i stripove na engleskom. Nije preskupo, imam sve i imam skoro odmah. Nije doduše na mojem jeziku, ali šta da se radi. Ako oni neće ljudski, onda će bez moje podrške. Možemo li osuditi takvo razmišljanje?
Ima nas dosta koji trošimo po 200, 500, 1000 ili čak i više kuna za stripove mjesečno. Imamo li mi za naš novac pravo da nas malo tetoše, maze i slušaju. Ili je jednostavno ono: Ako hoćeš kupi, ako nećeš; nemoj, ali mi se ne mješaj u posao. Da nema svijetlih primjera kako se izdavanju stripova može pristupiti ozbiljno i sa srcem (nisam do sada imenovao izdavače pa neću ni sada), čovjek bi pomislio da je sve beznadežno. Ali ima! Još i kako. I na njihove stripove ću trošiti svoj novac. A ovim drugima želim da počnu razmišljati poslovno kako bi zadobili ono što se teško dobija, a lako gubi - povjerenje kupaca...

Ja se tu s tobom slažem 100%.

Jedino bih dodao da iako 200-1000kn mjesečno za stripove zvuči ekstra puno (onima kojima to nije puno po average hrvatskoj glavi ipak bi trebali napraviti mali reality check i skužiti da ljudi prave kompromise oko toga što jedu a za drugo da se ne spominje).
Tako da, bez uvrede naravno, kad vidim strip za 200-300kn, recimo neki album onako se ironično nasmijem... samo još jedna potvrda kako je biti stripofil danas rezervirano za ljude sa dubokim džepom. Ovim putem još jednom ističem da mi na kraj pameti ne pada s nekim se natezati na internet forumu oko toga koliko je to dobro, nije ili nešto između, ovo je bila samo nevina opservacija. Svoje mišljenje, odnosno neku moju ocjenu takvog stanja ipak držim za sebe.

I još druga stvar... mislim da bi onima kojima je stvarno stalo do profita i kupaca, dakle do zdrave pameti, mogli recimo nastaviti tamo gdje su oni neuspješniji ili jednostavno nestrpljiviji posustali. Recimo slučaj sa Slobodnom Dalmacijom i Ludensom... Ludens je fino uskočio umjesto Slobodne nastavio Zagora i sve pet, na zadovoljstvo krajnjih potrošača.

Inače osobno sam odustao od većine serijala što sam ih pratio ipak su mi druge stvari prioritet. Popratit ću onih 3-4 najvažnija i kupovati dobre strip albume here and there, zapravo jedino što me zapravo drži uz svijet stripa upravo u jesu strip albumi.

Moje aukcije u prodaji
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 12/03/2011 : 05:20:11  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
> Kasniji popusti mi nisu dobar način privlačenja kupaca.

Kasniji popusti ni nisu pokušaj privlačenja kupaca već pokušaj pražnjenja skladišta od robe koja se ne prodaje.

Znam da se rani kupac osjeća zajebano, ali tu nema lijeka. Ja odmah kupim ono što ne želim propustiti (MM), a poslije kako što, ako mi odgovara cijena (Giacoma C. za 50 kuna).

Osnovno što treba shvatiti jest da izdavač nema NIKAKVU obavezu prema kupcu, kao što je nema ni kupac prema izdavaču. U hranidbenom lancu, oni su prirodni neprijatelji, posve suprotnih interesa.

mcn

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27599 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 12/03/2011 : 06:39:12  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
MM=Mister Mačak
Ko ranije kupi ranije i pročita a ako mu se ne žuri čitati onda ni ne mora kupiti.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

split85
Advanced Member

Croatia
8333 Posts

Member since 25/01/2010

Posted - 12/03/2011 : 08:46:27  Show Profile Show Extended Profile  Visit split85's Homepage  Send split85 a Private Message  Reply with Quote
Nekad dobiješ , a nekad i izgubiš tako da se uvik vrtiš oko psihološke nule.
Jedina zamjerka izdavačima je ta šta se nakon nekoliko godina od izlaska prvog izdanja ne rade reprinti. Jer na ovaj način platiš tri puta više neki strip nego što mu je bila cijena.

Sorare pozivnica: https://sorare.com/r/sreja1985
Go to Top of Page

edvin
Senior Member

Croatia
1315 Posts

Member since 06/10/2002

Posted - 12/03/2011 : 08:58:57  Show Profile Show Extended Profile  Send edvin a Private Message  Reply with Quote
"Osnovno što treba shvatiti jest da izdavač nema NIKAKVU obavezu prema kupcu, kao što je nema ni kupac prema izdavaču. U hranidbenom lancu, oni su prirodni neprijatelji, posve suprotnih interesa."

to je jedina istina...

jedino se ne bih složio s tima da na engleskom sigurno sve izlazi do kraja, to je jako daleko od istine.
imam doma brdo serijala započetih na engleskom, koji nikad nisu vidjeli 2. ili 3. epizodu...
naravno, europski stripovi.

"How long, not long, 'cause what you reap is what you sow!"
Go to Top of Page

Nostromo
Junior Member

Croatia
476 Posts

Member since 16/12/2008

Posted - 12/03/2011 : 09:33:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Nostromo a Private Message  Reply with Quote
Macan razmišlja kao autor koji je istovremeno i izdavač :-). A vrijeme u koje je napisao post govori nam da ga je pisao vise autor nego izdavač :-). Dakle ponijela ga je emocija :-), jer zna koliko truda ulaze u sve to. Kao izdavač bi morao razmišljati -kupac je kralj i uvijek je u pravu-, ali nezgodno je kad u ovoj branši znaš sve kupce ponaosob pa ti je jasno da većinom nisu vrijedni kraljevske titule :-).

There Is a Light That Never Goes Out
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 12/03/2011 : 09:53:46  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
xexexe dobro je ovo s prirodnim neprijateljima:))

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

emirem
Advanced Member

10853 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 12/03/2011 : 10:51:15  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message  Reply with Quote
Fora je to sa prijatelj/neprijatelj medju izdavacem i kupcem/citateljem, ali ja bi upotrijebio rijec Simbioza,kao morski rak i moruzgva(nesto kao smokva na grbaci morskog raka!) , ovisimo jedni o drugima,rak nosi na ledjima moruzgvu koja ga stiti od neprijatelja,a moruzgva skuplja hranu krecuci se morskim dnom i ima izbora okolo kao u supermarketu!
Eee,sada smo tu mi!! Nas odnos sa izdavacima!
Mi smo rakovi i nosimo ih na ledjima i guramo njihovu firmu da ne propadne jer mi kupujemo njihove proizvode,bez nas oni propadaju,a mi dok jos hodamo na svojim krako..hmm nogama mozemo otici i drugim izvorima/izdavacima na amazon.com ( bar ja tako radim u zadnje vrijeme i sa jos jednom internet stranicom gdje kupim stripove), ali zao mi ipak radi Bonellija svih vrsta kupujem tu i tamo.
Oni znaju da im je Bonelli glavni adut i ako oni ne bi isli po nasim zeljama i savjetima ( ipak nisu valjda ni oni sveznajuci i pobrali svu pamet svijeta), gubi se ta simbioza i pretvara se u onu kapitalisticku "Mi imamo robu,Vi ste o njoj ovisni,kupujte od nas!" Ono "Vi" sam htio napisati sa malim slovom kao da nas ne postuju i da nas gledaju sa visine! Ali nisam nisu svi isti!)

"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 13/03/2011 : 12:14:45  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
Mislim da je prije riječ o simbiozi nego o tome da smo prirodni neprijatelji. Onda kada mi kukamo oko gašenja i usporavanja serijala vjerujte da oni kukaju i više. Dobar izdavač mora imati sluha za tržište i kupce ali također moramo znati da smo mi zajebani i da nam je teško ugoditi. Pogledajmo samo VČ debeljucu Mr.No. Kukali smo godinama da želimo socijalno izdanje pilota od početka jer je Libellus mnogima skup. To izdanje je proglašeno izdanjem godine a opet je u onom topiku najave bilo mudrijaša kojima je nešto smetalo. Uho za želje kupaca mora malo biti gluho jer bi se u protivnom uhvatili sizifovog posla.
Svaki popusti i akcije, raniji, kasniji, bilokakvi su uvijek dobrodošli. Ono što mi je bitno kupim odmah i ne osjećam se magaricom što kasnije to mogu nabaviti jeftinije. Oko manje bitnih izdanja kalkuliram.
Jedina stvar koju zamjeram našim izdavačima je to što se ne reklamiraju. Nekakav glupi magazin tipa Glorija zna opaliti reklamu i na televiziji. Dok strip koji ima mnogo veću vrijednost nego nekakav magazin pun žutila je osuđen da se prodaje sam od sebe.
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 13/03/2011 : 13:24:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
>Mislim da je prije riječ o simbiozi nego o tome da smo prirodni neprijatelji.

To je točno ono što izdavači želi da mislite, dio njihove strategije.

mcn

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 13/03/2011 : 13:29:08  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
Hoćeš reći da nemamo iste želje? Oni baš žele otkupljivati prava i tiskati neke junake samo da ih ugase i da mi kukamo. Oni tu ništa ne gube. Veseo trljaju ruke uz pokvaren smješak - he he ala smo ih zajebali. Jedan dan ćemo ih sve uništiti. Prokleti štrumpfovi!
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29680 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 13/03/2011 : 13:56:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mcn
To je točno ono što izdavači želida mislite, dio njihove strategije.

Off-topic: Imao si pravo. Halo je zaista bila možda gotova:)

Trouble will find me
Go to Top of Page

oakpeha
Starting Member

92 Posts

Member since 02/01/2011

Posted - 13/03/2011 : 14:42:34  Show Profile Show Extended Profile  Send oakpeha a Private Message  Reply with Quote
Često čujem: "Kupujem to i to zbog podrške izdavaču i sl."
Nema toga kod mene. Boli me za izdavača... Ne podržavam nikoga bez veze.
Kupujem samo ono što mi se sviđa i što mi nije preskupo
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 13/03/2011 : 15:06:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by oakpeha

Često čujem: "Kupujem to i to zbog podrške izdavaču i sl."
Nema toga kod mene. Boli me za izdavača... Ne podržavam nikoga bez veze.
Kupujem samo ono što mi se sviđa i što mi nije preskupo

Edited by - Obi-wan on 13/03/2011 15:08:47
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 13/03/2011 : 15:11:23  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
@Obi - sjajno :)
Ali ima post smisla. I ja zelim izdavacu sve najbolje samo da bi on nastavio izdavati stripove koji me interesuju da ih ne bih morao kupovati na engleskom. Popularizovanje stripova medju omladinom i uopste kod potencijalnih kupaca me nimalo ne interesuje, to interesuje izdavace da bi, naravno, zaradili. Svaka cast sto se neki izdavaci tim poslom bave i iz nekog entuzijazma, ali meni je samo vazno da neko zavrsi Propovednika na srpsko-hrvatsko-bosansko-crnsko-hercegovacko-gorskom jeziku :D
Go to Top of Page

hrvoje23
Senior Member

Croatia
2175 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 14/03/2011 : 11:41:29  Show Profile Show Extended Profile  Send hrvoje23 a Private Message  Reply with Quote
Obi, u potpunosti se slažem sa napisanim!
Koliko je samo integrala izislo, a nigdje nastavka.
Ja bih, recimo volio imati Plave bluze! nisam prije čitao-posudio u knjižnici i jako mi se svidjelo (čitanje, ne posudba).
Pred koliko je godina izišao taj prvi broj!?? kad ce nastavak?
Jest da priče nisu povezane u nastavcima, i svjedno je za čitanje imao ja 23 priče ili 52.
Ali da mi je neka informacija da će 1 godišnje izići 1 integral ili 2 u 3 godine. Svejdeno!
bio bih sigurniji da ću za neznam, 5 godina imati 15-20 epizoda. ovako sam osuden,ako zelim da kupim taj prvi broj- mislim da je cijena 189kn.
Do sljedeceg Interlibera izdavač može odlučiti da više neće izdavati taj strip, pa će isprazniti skladište i prodavati ga po 49kn. A ja izgubim 140 kn.
Isto je sa brdom ostalih albuma i integrala istog/istih izdavača! Nazovimo ih stripAgent i Bookgloobe! puno toga započnu i šire vidike i onda stanu! Pa nastave ono što im se čini isplativo i što se dobro prodaje...
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000