forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Danas na TV-u
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 99

Windwalker
Advanced Member

Croatia
4530 Posts

Member since 08/03/2008

Posted - 18/02/2012 : 20:47:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Windwalker a Private Message  Reply with Quote
A Shawshank???

To nisi spomenuo, a ove gluposti jesi.

Danas, 21:30, HRT2.

Edited by - Windwalker on 18/02/2012 20:48:11
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 18/02/2012 : 21:39:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
O Shawshanku se nedavno govorilo na topicu s izborom najboljih filmova, pa sam zaključio da ne bi imalo puno smisla da i ovdje nešto dodajem. Ali evo, upravo ću dodati...

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 18/02/2012 : 21:47:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
S malim zakašnjenjem ali ipak...

Večeras u 21:38 na HTV 2, Iskupljenje u Shawshanku (The Shawshank Redemption), r. Frank Darabont, SAD, 1994.

Snimljena prema neobičnoj Kingovoj pripovijetci "Rita Hayworth i iskupljenje u Shawshanku", djelu prilično nekarakterističnom za njegov horor-opus, za 7 Oscara nominirana izvrsna zatvorska drama ima reputaciju jednog od najboljih zatvorskih filmova svih vremena. Velike zasluge za to ima tada još gotovo anoniman redatelj Frank Darabont ("Zelena milja", "The Mist"), koji je stereotipe zatvorskog filma, odnosno prikaz užasa života iza rešetaka, uspio interiorizirati i prenijeti na područje emocija, a iznimno snažne i sugestivne uloge ostvarili su oskarovci Tim Robbins ("Bull Durham", "Mistična rijeka") i Morgan Freeman ("Vozeći gospođicu Daisy", "Djevojka od milijun dolara").

U središtu priče "Iskupljenja..." je mladi bankar Andy Dufresne (Robbins), čovjek koji je unatoč svojoj tvrdnji o nedužnosti optužen i osuđen na doživotnu robiju zbog ubojstva supruge i njezinog ljubavnika. Andy dolazi služiti kaznu u izuzetno strog zatvor Shawshank, i isprva se kao introvertirani intelektualac teško snalazi u okrutnom okruženju, no privlači pažnju zatvorskog veterana Reda (Freeman), koji mu pomaže da preživi. Dok njih dvojica postaju dobri prijatelji, Andy uskoro dobiva priliku iskoristiti svoje znanje o financijama jer mu upravitelj zatvora Norton (Bob Gunton) povjerava vođenje računovodstvenih knjiga za cijeli zatvorski sustav.

Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29618 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 18/02/2012 : 23:28:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
ovako mali tekstić z ajedan od najboljih filmova u povijesti? :O
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38014 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 18/02/2012 : 23:45:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
O dobrim stvarima ne treba puno rijeci trositi. I ne moze se nista pametno reci za jedan takav film.

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 19/02/2012 : 09:41:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Ma stvar je u tome što o filmu nisam pisao neki duži tekst nego u više navrata kraće, više u kontekstu Darabontovih ekranizacija Stephena Kinga (Zelena milja i The Mist), jer čovjek fakat ima savršen osjećaj za Kingovu prozu, pa mi se ne da sad ulaziti u sve to.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 19/02/2012 : 15:54:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 00:01 na HTV 2, Majka (Madeo), r. Bong Joon-ho, Južna Koreja, 2009.

U svom zasad posljednjem filmu, psihološkoj socijalnoj krimi-drami „Majka“, Bong Joon-ho se u određenoj mjeri vraća na teren „Sjećanja na ubojstvo“ i nudi snažnu, emotivnu i ekspandirajućom tragikom obilježenu storiju o majci koja se u nekom provincijskom gradiću svim snagama bori za spas svog psihički nestabilnog sina osumnjičenog za ubojstvo. Ona je prodavačica ljekovitog bilja koja ilegalno prakticira akupunkturu i neprekidno motri na dobrodušnog sina, tinejdžera najčešće nesvjesnog svojih postupaka i njihovih posljedica. Pretjerana majčina skrb ispočetka ukazuje na posesivnost, sve do trenutka dok policajci ne privedu mladića pod sumnjom da je okrutno umorio vršnjakinju koja mu se sviđala. On je te večeri prolazio ulicom u kojoj se zbio zločin, a posljednje čega se sjeća jest da ga je netko gađao kamenom. Uvjerena da joj je sin nedužan i da ga je lijena, troma i nezainteresirana ruka pravde odabrala kao žrtveno janje, majka odluči vlastitom istragom pronaći pravog krivca. No istraga uvjetovana i sinovim djelomičnim prisjećanjem okolnosti čitavog događaja odvest će ju u neočekivanom smjeru, a pomalo iznenađujući razvoj zbivanja rezultirat će, slično filmu „Žeđ“, po savjest i moral nepodnošljivim spoznajama, udvostručavanjem tragedije i napokon neraskidivom povezanošću majke i sina u zločinu.

O nekim segmentima „Majka“ se doima poput filma-blizanca kakvoćom za nijansu superiornije „Poezije“ Leeja Chang-donga, s kojom uz zaplet o ženi koja postaje svjesna psihopatologije svog potomka dijeli i socijalno realističan kontekst, elaboriranje okrutnih životnih situacija, dojmljivu vizualnost i naglašavanje tjeskobe intimnih ljudskih drama koje suptilno poetizira. Analizirajući složen odnos roditelja i djeteta, Bong Joon-ho u sjajno glumljenoj i efektno estetiziranoj „Majci“ znalački zavodi gledatelja i prisiljava ga na identifikaciju s protagonistima, da bi ga u jednom trenutku doveo na brisani prostor suočenja s naglom erupcijom zvjerske okrutnosti i psihopatologije u likovima s kojima suosjeća. Premda ta erupcija ima čvrsto opravdanje u najbližem krvnom srodstvu, to nimalo ne umanjuje gledateljsku nelagodu. A poslije tog otkrića redatelj u crnohumornom tonu cjelinu zaključuje scenom majčina psihotično-eskapističkog i možda oslobađajućeg plesa u autobusu, sekvencom srodnom onoj njezina plesa u polju kojim je tako nedužno otvorio film.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 21/02/2012 : 20:38:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 00:33 na HTV 1 Elitna postrojba (Tropa de Elite), r. José Padilha, Brazil / Nizozemska / SAD / Argentina, 2007.

Triler-drama «Elitna postrojba» redatelja Joséa Padilhe i suscenarista Bráulija Mantovanija, za Oscara nominiranog potpisnika scenarija tematski i žanrovski srodnog «Božjeg grada» Fernanda Meireillesa, oslikava intrigantno i uznemirujuće naličje borbe protiv organiziranog kriminala u favelama Rio de Janeira. Nakon što nas je u «Božjem gradu» upoznao sa šokantnom, nasiljem impregniranom i krvlju natopljenom svakodnevicom sirotinjskih predgrađa brazilske metropole, Bráulio Mantovani nam u «Elitnoj postrojbi», drugom redateljskom a prvom fikcijskom projektu Joséa Padilhe, pokazuje i drugu stranu novčića, identično tjeskobnu, pesimističnu i mizantropsku prirodu borbe protiv sveprisutne narkomafije koja čvrsto i stabilno surađuje s korumpiranom policijom. Jedini koji se u slikovitim sirotinjskim favelama Ria iskreno i nepokolebljivo bore protiv u konačnici nepobjedivog kriminala, su pomno i rigoroznom selekcijom odabrani pripadnici specijalnih policijskih postrojbi zvanih BOPE, elitnih jedinica zaduženih za obavljanje najzahtjevnijih zadataka kakav je i osiguranje Papina boravka u Brazilu.

U središtu energične, iznimno dinamično režirane, sugestivnim pseudodokumentarističkim pristupom realizirane i nerijetko degutantnim nasiljem pretrpane priče, zbog čega se redatelju Padilhi, autoru nagrađivanog dokumentarca «Autobus 174», prigovara zbog zagovora fašizma i adoracije nasilja, nalazi se odlučni kapetan Nascimento. On je obiteljski čovjek koji će uskoro postati otac te koji zbog toga želi pronaći nasljednika za vođenje najopasnijih akcija. U njegovom su najužem izboru mladi intelektualac André Matias, student prava i idealist koji čvrsto vjeruje u pravnu državu odnosno u provođenje zakona suradnjom svih segmenata vlasti, te ne osobito bistri Neto, momak koji skromnu umnu kapacitiranost nadomješta snagom mišića. U skladu s izrekom da «um caruje a snaga klade valja», isprva se čini da će prijatelji i cimeri Matias i Neto u akcijama zavođenja reda predstavljati skladnu i gotovo idealnu simbiozu. No to je tek privid, jer kako jasno sugeriraju redatelj Padilha i suscenaristi Mantovani i Rodrigo Pimentel, iskusni bivši policajac, gola snaga je sasvim nemoćna pred odlično organiziranim kriminalom. Štoviše, za privremenu i makar pirovu pobjedu nad zločinom bit će potrebno da intelektualac Matias poslije Netove pogibije sasvim zanemari, potisne i prevlada senzibilnu stranu svoje osobnosti, da njegov intelekt ustupi pred agresivnošću i osvetničkim porivima, te da se naposljetku pretvori u krvoločnu zvijer spremnu zarobljenom bezobzirnom narkodileru ispaliti hitac u glavu. Svakako, Padilha i njegovi suradnici nimalo uvijeno zagovaraju desničarske metode obračuna s kriminalom, po načelu «na ljutu ranu ljuta trava», no «Elitnu postrojbu» ipak nije uputno čitati samo u tom ključu. Stvar je znatno složenija, jer i Matias će, naslijedivši svog zapovjednika, itekako morati voditi računa o pravnim, sociološkim, političkim pa možda i filozofskim aspektima svog djelovanja. Intelektualna će mu podloga u tom smislu biti od osobite važnosti, praktički nužna.

Film nije bez mane, jer odabranom dramaturškom konstrukcijom u kojoj Matiasa i Neta upoznajemo isključivo iz druge ruke, kroz off-naraciju kapetana Nascimenta, o dvojici mladića ne saznajemo osobito mnogo. Padilha taj nedostatak nadomješta furioznom režijom, dominantnim korištenjem kamere iz ruke, sirovom izvedbom i silovitim akcijskim sekvencama, zbog čega «Elitna postrojba» zavređuje najtopliju preporuku.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47140 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 21/02/2012 : 21:56:14  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
ovo bi moglo bit dobro

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 21/02/2012 : 22:13:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
Tropa de Elite je fantazija. Gledao xxx puta, imam i BR.

Eh da je nama onakva panduracija...

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47140 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 22/02/2012 : 02:33:07  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
ok film. solidan uradak .mislia san da če bit i brutalniji

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38014 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 22/02/2012 : 13:35:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
Prvi je odlican, odlican, odlican!!! A drugi zaostaje.

Kad god da se spominje TDE uvijek cujem onu pjesmu. :D

Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 22/02/2012 : 13:49:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poli

Prvi je odlican, odlican, odlican!!! A drugi zaostaje.

Kad god da se spominje TDE uvijek cujem onu pjesmu. :D

Ja se nadam da cujes OVU pesmu, a ne ono dosadno "parapapapapapapaaapaaapaaa".

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Go to Top of Page

sinister
Average Member

Bosnia and Herzegovina
699 Posts

Member since 10/04/2004

Posted - 22/02/2012 : 13:52:56  Show Profile Show Extended Profile  Send sinister a Private Message  Reply with Quote
Stvar je predobra! Ja sam kroz ovu obradu došao do originala.

Don't regret the rules I broke, when I die bury me in smoke.
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38014 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 22/02/2012 : 14:31:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
@Mairosu

Pa dobro, jedno je nadanje a drugo... kruta realnost. :DD
Ipak cujem ono ""parapapapapapapaaapaaapaaa" :D, a ne sto bi mi bilo bolje od Policie (tu sam i ja prvo upoznao Sepulturinu obradu) nego sto mi se ucepilo u mozak za vreme gledanja. Nekako efikasno ispalo... kao trejdmark pomalo. Ali da bi ja to slusao doma, jok! :p

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12626 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 24/02/2012 : 09:18:59  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Danas u 21 sat na HTV1: Šta je muškarac bez brkova

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!
Go to Top of Page

andjusticeforall
Advanced Member

Croatia
3077 Posts

Member since 09/12/2009

Posted - 24/02/2012 : 16:22:44  Show Profile Show Extended Profile  Send andjusticeforall a Private Message  Reply with Quote
Tropa de Elite uvelike podsjeća na strip Andy Gang i Ubojica s Marne, objavljen u nekom broju Maxija...

Isplati se pogledati (dosta nam je policijskog nasilja!).

https://hrvatskiautorskistrip.blogspot.com/
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 24/02/2012 : 19:53:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 20:00 na HTV 2, U dobrom društvu (In Good Company), r. Paul Weitz, SAD, 2004.

Simpatični Dan Foreman (Dennis Quaid) pomalo je staromodan 51-godišnjak, donekle nesiguran momak sretno oženjen atraktivnom Ann (Marg Helgenberger), s kojom ima romantičnu 18-godišnju kći Alex (Scarlett Johansson). Međutim, Dan je i donedavno uspješni šef marketinga prestižnog sportskog magazina «Sports America», kojem u posljednje vrijeme svakako ne cvjetaju ruže. Dok naklada magazina pada iz broja u broj, Dan ima sve više problema s pronalaženjem oglašivača i prodajom oglasnog prostora. Nakon što marketinšku suradnju bezuspješno ponudi svom starom znancu, utjecajnom poslovnom čovjeku Eugeneu Kalbu (Philip Baker Hall), Dan dozna da je njihov magazin kupio glasoviti medijski magnat Teddy K (Malcolm McDowell), koji u list smjesta želi uvesti krupne promjene. Osim najavljenog otpuštanja velikog broja novinara i suradnika, Dan sazna da ga Teddy smatra starim čovjekom kojeg je pregazilo vrijeme, te da je smijenjen i dodijeljen za pomoćnika novom šefu marketinga, mladom i ambicioznom Carteru Duryeau (Topher Grace). No 26-godišnji Carter je samo naizgled čvrst mladić pun samopouzdanja, koji agresvnim nastupima prikriva nesigurnost, emotivnost i ranjivost, dodatno naglašene činjenicom da ga je upravo napustila zaručnica Kimberly (Selma Blair). Istodobno, shvativši da je za šefa dobio osobu od koje je dvostruko stariji, Dan zapadne u depresiju, koju tek donekle ublaži vijest da će uskoro po drugi put postati otac. Međutim, stvari će se znatno pogoršati kad ga Carter angažira za težak zadatak otpuštanja viška radnika, te kad nevoljni Dan iznenađen dozna da je njegova kći Alex nova Carterova djevojka...

Godine 2005. prikazana u konkurenciji berlinskog festivala, zabavna, elegantno režirana, nenametljivo stilizirana, vrlo šarmantna i mjestimice primjetno angažirana humorna drama U dobrom društvu, prvi je samostalni redateljski projekt producenta, scenarista (Mravi, Luckasti profesor 2,...) i redatelja Paula Weitza (Down to Earth, American Dreamz,...), supotpisnika prvog nastavka serijala moronskih hit-komedija pod naslovom Američka pita, ali i vrlo solidne ekranizacije hvaljenog romana Sve zbog jednog dječaka Nicka Hornbyja. Riječ je o donekle ambicioznom djelu koje temom, načinom njezine realizacije i zagovorom humanizma i tradicionalnih obiteljskih vrijednosti suprotstavljenih bezdušnim zakonima kapitala i poslovnom uspjehu koji melje ljudske sudbine, prilično podsjeća na glasovite klasične filmove Franka Capre (Gospodin Deeds ide u grad, Divan život) i Prestona Sturgesa (Sullivanova putovanja, Grijeh Harolda Didlebocka), te djelomice i na kultni naslov Diplomac i hit Zaposlena djevojka Mikea Nicholsa. Kaprijanski duh, sugestivna ugođajnost i efektna kritika surovog kapitalizma najveće su vrline ostvarenja koje dijelom funkcionira i kao zanimljiva karakterna studija, a koje nose izuzetno raspoloženi glumački nastupi. U glavnoj ulozi gledamo odličnog i često neopravdano podcijenjenog Dennisa Quaida (Jahači na duge staze, Put u svemir, Velika mućka, Velike vatrene lopte, Dan poslije sutra), za izvrsnu sporednu rolu u impresivnoj romantičnoj drami Daleko od raja Todda Haynesa 2003. godine nominiranog za Zatni globus. Njegovi su partneri vrlo daroviti Christopher «Topher» Grace (Traffic, Osmijeh Mona Lise, Spider-Man 3, serija Lude 70-e), atraktivna Scarlett Johansson (Čovjek kojeg nije bilo, Svijet duhova, Izgubljeni u prijevodu, Djevojka s bisernom naušnicom, Završni udarac) i poznata Marg Helgenberger (Poslije ponoći, Zauvijek, Vrsta, Moje posljednje samoubojstvo, Erin Brockovich, serija Kineska plaža), za ulogu u hit serijalu CSI više puta nominirana za Zlatni globus i nagradu Emmy.

Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8582 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 24/02/2012 : 22:36:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by panzer

Danas u 21 sat na HTV1: Šta je muškarac bez brkova

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47140 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 24/02/2012 : 22:57:41  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poli

O dobrim stvarima ne treba puno rijeci trositi. I ne moze se nista pametno reci za jedan takav film.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47140 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 24/02/2012 : 22:59:07  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
sad je na rtl-u bia dobar filmič. Kaos. odličan kraj.lik sve zajebe i utekne u privatnom avionu ,bogatiji za milijardu dolara

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 25/02/2012 : 12:19:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 20:00 na HTV 1, Dan poslije nsutra (The Day After Tomorrow), r. Roland Emmerich, SAD, 2004.

Paleoklimatolog Jack Hall (Dennis Quaid) znanstvene krugove i arogantnog američkog predsjednika Beckera (Kenneth Walsh) uzaludno upozorava na globalno zatopljenje i moguće klimatske promjene. No kad se arktički led počne ubrzano otapati i dođe do prekida golfske struje, sjevernu hemisferu iznenada zahvate velike hladnoće i plimni valovi. Dok Los Angelesom haraju tornada, Jackov sin Sam (Jake Gyllenhaal) s razredom odlazi na školsko natjecanje u New York. Predviđajući početak novog ledenog doba, Jack odluči sina spasiti iz ledom okovanog New Yorka...

Ovjenčan nagradom BAFTA za specijalne efekte, fantastični film katastrofe Rolanda Emmericha ("Godzilla", "Patriot", "2012") očekivano forsira akciju i uistinu impresivne specijalne efekte, ali nažalost prilično zapostavlja priču i likove. Ipak, sasvim pristojna i dovoljno inteligentna zabava je zajamčena.

Go to Top of Page

andjusticeforall
Advanced Member

Croatia
3077 Posts

Member since 09/12/2009

Posted - 25/02/2012 : 12:26:27  Show Profile Show Extended Profile  Send andjusticeforall a Private Message  Reply with Quote
He, he prekosutra...

https://hrvatskiautorskistrip.blogspot.com/
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 25/02/2012 : 12:49:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Danas u 15:50 na RTL-u, Brodolom života (Cast Away), r. Robert Zemeckis, SAD, 2000.

Chuck Noland (Tom Hanks) je uspješni FedEx-ov službenik koji se upravo vratio iz Rusije. Dok božićnu večer provodi u društvu svoje djevojke Kelly (Helen Hunt), Chuck primi hitan poziv na poslovni let u Maleziju. No kad avion nad južnim Pacifikom upadne u oluju, Chuck će jedini preživjeti pad zrakoplova i dospjeti na pusti otok...

Nominirana za Oscara u kategorijama najboljeg glumca i najboljeg zvuka, te ovjenčana Zlatnim globusom za najbolju mušku ulogu, izvrsna pustolovna drama sa sjajnim Tomom Hanksom kao modernim Robinzonom zasad je posljednji uistinu značajan film oskarovca Roberta Zemeckisa, potpisnika hita "Forrest Gump" i kultne trilogije "Povratak u budućnost".

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 25/02/2012 : 12:52:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Danas u 20:00 na RTL-u, Knjiga iskupljenja (The Book of Eli), r. Albert i Allen Hughes, SAD, 2010.

Snimljen u suprodukciji Joela Silvera (serijal «Smrtonosno oružje», trilogija «Matrix») i smješten na američki zapad tri desetljeća nakon nuklearne kataklizme, religijski postapokaliptični vestern braće Alberta i Allena Hughesa («Opasni po društvo», «Mrtvi predsjednici», «Iz pakla») priča je o osamljenom tamnoputom lutalici zvanom Eli (Denzel Washington). On je sredovječan čovjek izuzetno vješt u rukovanju svim vrstama oružja a osobito neobičnom sabljom, kojom s lakoćom svladava i ubija sve pljačkaše i razbojnike koji ga napadnu. Dok već desetljećima pješači prema zapadu želeći stići do mora, u svijetu koji je zaboravio Boga Eli je i jedina osoba koja posjeduje posljednji primjerak jedne knjige. A kad se te knjige pod svaku cijenu odluči domoći podli Carnegie (Gary Oldman), vladar sirotinjskog naselja podignutog pored iznimno dragocjenog izvora vode, Eli će se naći u velikim nevoljama. U izvlačenju iz njih i obračunu s Carnegiejem i njegovim ljudima pomoći će mu mlada prostitutka Solara (Mila Kunis), kći Carnegiejeve nesretne slijepe supruge Claudie (Jennifer Beals), odvažna djevojka koja želi da ju Eli nauči čitati.

Raspoložen nastup oskarovca Denzela Washingtona («Rat za slavu», «Philadelphia», «Grimizna plima») koji uvjerljivim mirom i stoicizmom utjelovljuje naslovnog junaka gotovo mitskih atributa, te kojem učinkovito sparira markantni Gary Oldman («Peti element», «Air Force One», «Harry Potter i zatočenik Azkabana»), tek je jedna od niza vrlina koje odlikuju vrlo solidan žanrovski hibrid darovite braće Hughes. Riječ je o vizualno dojmljivom i impresivno stiliziranom filmu koji uz intrigantno koncipiran zaplet imponira efektnim scenografskim rješenjima i likovnim prosedeom, smirenom i dostatno sugestivnom režijom, dominantno sivim koloritom i ispranom fotografijom, umješnim baratanjem naglašenom biblijskom simbolikom i religijskim motivima te uzbudljivim akcijskim sekvencama. Nažalost, uz određene naznake pretencioznosti i new-age filozofije, još povoljnije dojmove o cjelini kvari nekoliko neuvjerljivih «iznenađenja» i preokreta u završnici, koji na sve dotad viđeno bacaju novo svjetlo te stavljaju veliki upitnik. Ipak, riječ je o atraktivnom, inteligentnom i dostatno promišljenom ostvarenju koje zasigurno nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Go to Top of Page
Page: of 99 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.78 seconds. Snitz Forums 2000