forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Igra prijestolja
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 94

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 06/07/2012 : 22:36:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zeljko

ja sam pročitao dvije i pol knjige :D nije loše

Završavam drugu.
Slažem se: nije loše.
Inače, moj savjet je da ne gledate seriju prvo jer bi vam to moglo malo umanjiti užitak pri čitanju. Druga knjiga u kojoj ne znam šta će se desiti mi je puno zanimljivija od prve.
Dakle, prvo knjiga pa onda serija.
No, to je samo moj gušt, moguće da će drugima biti bolje obratno...

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

Windwalker
Advanced Member

Croatia
4530 Posts

Member since 08/03/2008

Posted - 06/07/2012 : 23:34:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Windwalker a Private Message  Reply with Quote
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3250 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 07/07/2012 : 01:25:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Obi-wan

quote:

Završavam drugu.
Inače, moj savjet je da ne gledate seriju prvo jer bi vam to moglo malo umanjiti užitak pri čitanju. Druga knjiga u kojoj ne znam šta će se desiti mi je puno zanimljivija od prve.

Jasta je nego tako... Potpuno se slazem.
Go to Top of Page

Dr. Zistis
Advanced Member

5591 Posts

Member since 06/10/2011

Posted - 11/07/2012 : 14:40:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Zistis a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Završavam drugu.

Treca knjiga je jos jaca...cini mi se da je tako sa svakom sledecom...poceo cetvrtu
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 11/07/2012 : 15:15:18  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:

Samo što onda poslije knjige serija i nije baš nešto... Super mi je to što je sve to vizualizirano. Ja bih rađe prvo pogledao seriju čisto radi vizualizacije, a onda knjige radi šire priče. Samo je opet problem što onda imamo opake spoilere, koji su zaista na svakom koraku...

samo obi, zašto samo - nije loše? Znači li to da te se nije nešto posebno dojmilo?

btw., ja sam gotov s trećom knjigom i mislim da točno mogu reći što će biti finale treće sezone. I sve ono što smo mislili ili je izgledalo da će priča teći u tom smjeru - možemo objesiti mačku o rep, jer do kraja treće knjige sve se zaokrenulo za 360 stupnjeva...
To baš i jeste kraj prve trilogije po meni, a ovo što slijedi izgleda mi kao početak druge...

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 11/07/2012 : 16:54:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DeeCay

quote:

Samo što onda poslije knjige serija i nije baš nešto... Super mi je to što je sve to vizualizirano. Ja bih rađe prvo pogledao seriju čisto radi vizualizacije, a onda knjige radi šire priče. Samo je opet problem što onda imamo opake spoilere, koji su zaista na svakom koraku...

samo obi, zašto samo - nije loše? Znači li to da te se nije nešto posebno dojmilo?

btw., ja sam gotov s trećom knjigom i mislim da točno mogu reći što će biti finale treće sezone. I sve ono što smo mislili ili je izgledalo da će priča teći u tom smjeru - možemo objesiti mačku o rep, jer do kraja treće knjige sve se zaokrenulo za 360 stupnjeva...
To baš i jeste kraj prve trilogije po meni, a ovo što slijedi izgleda mi kao početak druge...

Knjige su vrlo lijepo napisane. Prva mi je bila malo predvidljiva jer sam gledao seriju. Druga mi je bila znatno bolja. Treću upravo čitam i kao što reče Zistis ide na još bolje.
No...
Toliko sam se naslušao hvale o tim knjigama da sam automatski očekivao najbolje knjige ikada napisane. A one to (bar za mene jer ukusi su različiti), nisu. Siguran sam da postoji gomila ljudi kojima ovo jesu najbolje knjige ikada, no ja u žanru imam dug staž pa sam naišao i na neke koje su me više oborile s nogu.
Neka poglavlja me drže za okovratnik i tresu dok se u nekima ne dešava skoro ništa. Nadam se da pisac ima neku ideju kamo ide i da ne slaže događaje nasumce kako mu dođe po raspoloženju...
Ipak, prepravljam ono nije loše u odlično jer ove knjige ne zaslužuju manje od toga.

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

Leonid
Senior Member

Croatia
2448 Posts

Member since 24/12/2010

Posted - 11/07/2012 : 17:17:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Leonid a Private Message  Reply with Quote
@Obi-wan,budući da vidim da se razumiješ u knjige i općenito fantasy žanr,volio bih da mi preporučiš knjige koje su tebe najviše oduševile iz tog žanra.
Još nisam čitao Tada Williamsa i Eriksona,čuo sam da su dobri,dosad sam najviše hvalospjeva čuo o Martinu i njegovoj "Pjesmi leda i vatre".
Ima li netko bolji :D ???

"Liston even smells like a bear. I'm gonna give him to the local zoo after I whup him"
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 11/07/2012 : 18:31:11  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
A one to (bar za mene jer ukusi su različiti), nisu. Siguran sam da postoji gomila ljudi kojima ovo jesu najbolje knjige ikada, no ja u žanru imam dug staž pa sam naišao i na neke koje su me više oborile s nogu.Ipak, prepravljam ono nije loše u odlično jer ove knjige ne zaslužuju manje od toga.

Mislim da možemo biti iskreni i priznati da je Martin doživio svoj moment slave nakon što mu je napravljena hit-serija na televiziji. Govori se da nije prodao u 15 godina toliko knjiga koliko ih je prodao u nekoliko mjeseci nakon što se počela prikazivati na TV-u... Knjiga nije isto što i TV, a Pjesme vatre i leda su ipak fantasy žanr koji nije toliko čitljiv u mainstreamu.

Meni se dopada stil pisanja iz perspektive nekolicine glavnih likova i to što knjiga pršti od preobrata na svakom koraku, zatim opsežno rodoslovlje svih mogućih manjih i većih plemićkih kuća, izgradnja opsežnog mitološkog backgrounda, vođenje tisuća likova i nekonvencionalnost i potrošljivost likova. Onako sve ugrubo rečeno. Mislim da nikad nisam čitao neki serijal s toliko likova i koji umiru na svakom koraku... Čudim se kako uopće može zapamtiti toliko naziva.

Spominjao je Martin Abercrombijev opus i kao autora kojeg jako cijeni, a sjećam se da si ga ti obi već spominjao kao odličnog pisca. Martinovi likovi me znatno podsjećaju na Moorcockove likove i Elrica, nikad ne bih rekao da junaci/negativci zapravo uopće nisu klasični junaci, svaki od njih sadrži nešto antijunačkog i obratno.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 11/07/2012 : 19:47:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
Sve stoji.
Mislim da su mene malo dobila prevelika očekivanja. Na to još nisam imun. No, polako sve dolazi na svoje mjesto. Većinu slobodnog vremena provodim upravo čitajući Pjesmu leda i vatre, a to znači da mi se sviđa sve više i više.
Za Abercrombie-a imam samo rječi hvale. Nešto kraće i sažetije, udara pravo u glavu, likovi koji oduševljavaju. No, opet sve ostaje stvar osobnog ukusa, dok je kvaliteta nepobitna.
Od mene veliko za Prvi zakon.

Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 11/07/2012 : 20:08:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Leonid

@Obi-wan,budući da vidim da se razumiješ u knjige i općenito fantasy žanr,volio bih da mi preporučiš knjige koje su tebe najviše oduševile iz tog žanra.
Još nisam čitao Tada Williamsa i Eriksona,čuo sam da su dobri,dosad sam najviše hvalospjeva čuo o Martinu i njegovoj "Pjesmi leda i vatre".
Ima li netko bolji :D ???

Da ocjenim tko je bolji, nisam dovoljno moćan. A teško da je itko. Sve se svodi na osobni ukus. Uvijek postoji rizik da se nekome neće svidjeti ili da će čak popljuvati moj izbor, ali evo nekih:

Sjećanje, Tuga i Trn (Williams) - prekrasna opuštajuća epska fantastika, moderniziran Gospodar prstenova, meni se jako dopalo.

Pjesmu leda i vatre ionako moraš pročitati. Pitanje je samo da li ćeš sada dok nije dovršeno ili za 10 godina kada Martin dovrši.

Araton trilogija (Oliver Franić) - životno djelo domaćeg autora, oduševilo me. Ovo recimo D. Macan ne voli. Nemam pojma zašto ne voli, to samo pokazuje različitost ukusa. No poštujem naravno njegovo mišljenje, čovjek je pisac.

Prvi zakon trilogija (Joe Abercrombie) - ovo bih ti prvo preporučio. Brutalno, ne ispušta se iz ruku, čisto uživanje.

Kronike Ambera 1-10 (Roger Zelazny) - uvrnuto putovanje kroz uvrnuti svijet velikog majstora. Čudna i jedna od mojih omiljenih knjiga.

Knjige Novog Sunca (Gene Wolfe) - vrijedi slično kao i za Zelaznija osim što ovo možda neće svakome leći zbog malo čudnijeg načina pričanja priče.

Vukodav 1-4 (Semjonova) - klasika, na slavenski način. Poznata priča o junaku sa malo drugačijim okusom, preporučujem.

Legenda o Drizztu (Salvatore) - Forgotten realms, laka i kvalitetna akciona literatura za uživanje i opuštanje.

Od serijala epske i naučne su tu još klasici Odiseja, Dina, Ender, Uzdizanje, Vodič, Zemljomorje, Tomas Kovenant, Gradovi u letu, Vorkosigan, Magle Avalona, Mač senki, Vidovnjaci.
I još puno lipih stvari...

Edited by - Obi-wan on 11/07/2012 20:08:49
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 11/07/2012 : 21:18:27  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:

Legenda o Drizztu (Salvatore) - Forgotten realms, laka i kvalitetna akciona literatura za uživanje i opuštanje.

za ljude do 12, ajde 13 godina

http://matanovogumno.blogspot.com
Go to Top of Page

Leonid
Senior Member

Croatia
2448 Posts

Member since 24/12/2010

Posted - 11/07/2012 : 21:27:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Leonid a Private Message  Reply with Quote
Odlično,mnogo hvala.
Za neke sam čuo i namjeravao sam pročitat,uvijek je lakše kad netko preporuči dobre knjige jer tako uštedim vrijeme.
Abercrombia i Williamsa namjeravam ubrzo pročitat,ostale ću upamtit pa kad mi dođu pod ruke krenut ću s čitanjem.

Nekoliko riječi o Martinu...ja sam pročitao svih 5 knjiga dosad iz ASOIAF serijala,mislim da se ljudima najviše svidjelo što nema klasične podjele na skroz dobre i skroz loše,većina ljudi u toj knjizi ima mane kao i vrline.
Drugo,Martin ima dobar smisao za humor te vješto balansira odnose između likova,poseban naglasak na Tyriona i oca mu Tywina.
Još jedan plus je i situacija s proročanstvima i misterijem Jonovog porijekla....toliko je pitanja da čovjek ne može a da se upotpunosti ne posveti knjizi jednom kad je počne čitati.

"Liston even smells like a bear. I'm gonna give him to the local zoo after I whup him"
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 12/07/2012 : 17:02:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mali_Mate

quote:

Ja imam 37 i tvrdim da je ovo napisano upravo za mene...

Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 12/07/2012 : 19:48:11  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

a sta ces

osim ako Salvatore nije znacajno promijenio stil i tematiku nakon 6. knjige (dalje od toga se jednostavno nisam mogao natjerati), ostajem pri svome

Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 13/07/2012 : 17:47:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

a sta ces

osim ako Salvatore nije znacajno promijenio stil i tematiku nakon 6. knjige (dalje od toga se jednostavno nisam mogao natjerati), ostajem pri svome

Nije ništa mjenjao.
Meni to odlično leži. Priznajem da nema neku dubinu i realnost, ali je čitljivo i opuštajuće. No, kao što rekoh, ukusi su različiti...

Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 13/07/2012 : 17:53:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nije ništa mjenjao.
Meni to odlično leži. Priznajem da nema neku dubinu i realnost, ali je čitljivo i opuštajuće. No, kao što rekoh, ukusi su različiti...

Ma, ne zamjeram mu ja sto nema dubinu ni realnost (ne trebaju se baš svi bavit time) nego što je repetitivan i predvidljiv, al eto svakom svoje

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 14/07/2012 : 23:22:09  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Meni je uglavnom taj fantasy iz Forgotten realmsa jako drag i rado sam čitao kad je izlazio u Strijelcu (i šire). Nije to literatura usmjerena na baš tako mlade klince, ja bih ciljao malo širim rasponom, na young adult readers (13-25)... Iako se vidi da je skoro lišena seksualnih i vulgarnog sadržaja, mislim da ovo mogu čitati sve generacije. A opet danas je teško reći koja literatura je za koga jer danas 12-godišnjaci čitaju "Sumrak" i "Vampirske kronike" s ne baš prikladnim elementima za taj uzrast.

Salvatorijeve knjižice o Drizztu su mi bile dosta dobre, naročito prva "Zavičaj" koja mi je bila zaista posebna jer toliko antijunaka na jednom mjestu nisam nikad vidio. Klerički kvintet npr. mi je zapravo bio vrlo dosadnjikav, i kao je na mjestima dosta kopirao Tolkiena. Btw., Drizzt je najpoznatiji junak u Forgotten realmsima, a Icewind Dale trilogija bila je na bestseller listama...

Go to Top of Page

Dr. Zistis
Advanced Member

5591 Posts

Member since 06/10/2011

Posted - 17/07/2012 : 17:58:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Zistis a Private Message  Reply with Quote
Danas krecem sa citanjem cetvrte knjige...nadam se da ce se nivo uzbudljivosti nastaviti
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 17/07/2012 : 22:41:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dr. Zistis

Danas krecem sa citanjem cetvrte knjige...nadam se da ce se nivo uzbudljivosti nastaviti

Ja sam pri kraju treće.
S obzirom da imam vrlo malo vremena i da mi se stalno spava, ide vrlo brzo.
Moram priznati da sam načisto kupljen. Ne kod prve knjige pa ni kod druge sasvim, ali evo treća me konačno kupila.

Go to Top of Page

Dr. Zistis
Advanced Member

5591 Posts

Member since 06/10/2011

Posted - 18/07/2012 : 09:08:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Zistis a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Dr. Zistis

Ja sam pri kraju treće.
S obzirom da imam vrlo malo vremena i da mi se stalno spava, ide vrlo brzo.
Moram priznati da sam načisto kupljen. Ne kod prve knjige pa ni kod druge sasvim, ali evo treća me konačno kupila.

Da,treca je i meni najbolja...za cetvrtu uopste nemam pojma sta mogu da ocekujem.Sa ovakvim uzbudjenjem jos sam samo citao Gospodara prstenova... a jos sam bio klinac
Go to Top of Page

Leonid
Senior Member

Croatia
2448 Posts

Member since 24/12/2010

Posted - 18/07/2012 : 09:52:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Leonid a Private Message  Reply with Quote
S četvrtom će te se malo ohladiti.....dosta je drugačija od prethodne tri,ona se mora čitati na malo strpljiviji način.

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 18/07/2012 : 10:29:26  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Leonid

S četvrtom će te se malo ohladiti.....dosta je drugačija od prethodne tri,ona se mora čitati na malo strpljiviji način.

Ne nužno, isto ide tečno, no nema baš toliko krucijalnih momenata, a i fale likove na koje smo se navikli od početka. Ova četvrta je kao početak nove trilogije, novi likovi, nova mjesta...

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 18/07/2012 : 10:45:56  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Baš razmišljam kako bi to moglo sve završiti, i koje bi dvije sukobljene strane mogle na kraju ostati; no sve što sam prije mislio prije se pokazalo pogrešnim, tako da nikad s Martinom ne možeš biti siguran. Zato se i zove serijal Pjesme vatre i leda, samo je pitanje tko će biti na kojoj strani na samom kraju... Martin sam predviđa neki slatko-gorki kraj, epski, poput onog u Gospodaru prstenova.

Go to Top of Page

Leonid
Senior Member

Croatia
2448 Posts

Member since 24/12/2010

Posted - 18/07/2012 : 16:35:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Leonid a Private Message  Reply with Quote
Jedno je sigurno,Danaerys će biti u svih 7 knjiga.Kao i Tyrion,za Jona ne znam.....puno je upitnika na kraju 5 knjige.

Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 18/07/2012 : 16:52:32  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DeeCay
Martin sam predviđa neki slatko-gorki kraj, epski, poput onog u Gospodaru prstenova.

hmph, upravo se zbog ovoga i bojim kako ce sve zavrsit....politiku je pisao sjajno, a ne vjerujem da se epika, pogotovo ako bude grandiozna može baš elegantno izvest, a da u njoj ne bude patetike i sličnih sranja...al vidjet cemo

al ne treba mene slušat, ja sam jedan od onih koji se iz stranice u stranicu nada da će na Daenerys s neba past kamen pa da je više ne moram ni slušat ni gledat

Go to Top of Page
Page: of 94 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.39 seconds. Snitz Forums 2000