forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Ultimate Kit Teller--Kit Teller fanovi
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 111

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13046 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 24/03/2018 : 23:59:54  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

Da tipa:"Žena vas vara gospodine" ili "Imate mrlju od jela na licu gospodine" :D

I zapovjednik na to:"I nisi to mogao odmah reći!?"

Strike first. Strike hard. No mercy.
Go to Top of Page

Dwayne_Looney
Advanced Member

6879 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 25/03/2018 : 00:28:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ReemCP

quote:

Da tipa:"Žena vas vara gospodine" ili "Imate mrlju od jela na licu gospodine" :D

I zapovjednik na to:"I nisi to mogao odmah reći!?"

U kojem je ovo broju i na kojoj stranici (manje važno, ne moraš tražiti)? Ne sjećam se da sam u zadnje vrijeme (a ovo sam čitao prije godinu-godinu i pol) naletio na prazan oblačić ili dvaput zaredom jednakim riječima popunjen pa eto čisto da vidim.

loading...
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13046 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 25/03/2018 : 00:37:47  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Nema problema :)

Ludens 16, stranica 146, skroz dolje pri dnu..

Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7507 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 25/03/2018 : 05:11:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Spock
Rekao je: "Kit Teller i Frankie Bellevan, gospodine."
Jesi razočaran?

Hvala Spock ma malo sam zbunjen, jer isto to mu je rekao u sličici prije (gore), evo malo krupniji kadar da vidiš:

(edit: možda mu je rekao "taman su pred ulazom u utvrdu")

quote:

A zapravo bi bilo dobra fora da je ovako i u originalu - ovdje prazan oblačić a tamo onakva reakcija :D

Ovo je fora što si sad možemo sami upisat tekst koji želimo

Nevjerojatno, pa tamo uopće nema oblačića gdje su oni upisali tekst! Pogledaj malo bolje. To znači da u gornjoj slici u Van Gogh izdanju nema odgovora.

Nego, možete mi provjeriti kako ja u Ludensovu, pa i Dnevnikovu izdanju prevedena Anniena poštapalica: "zvrkoslavi"? U ovoj epizodi svako malo spominje to, čak je i pitaju šta joj to znači!

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7507 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 25/03/2018 : 05:30:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote

Leteći zmaj / Pucnji u noći, br. 29/30/31/32 - 52+128+128+26=334 str.

Dosada najbolja epizoda! S obzirom na očekivanja - impresioniran sam!! Ovo je sada već dosta solidnih epizoda u nizu, a na glasu su kao loše i naivne!!! Lavezzolo fanatično pazi na detalje i kontinuitet, a to obožavam!!!!

Dakle, riječ je o dugoj i višeslojnoj priči s mnoštvom poznatih i nepoznatih likova, kao i dosta napomena vezanih uz prethodne epizode. Prvo imamo povratak Annie Četiri Pištolja, što dovodi Frankiea do živčanog sloma i dezertiranja; pa opsadu tvrđave od strane pobunjenih Comacha; zatim obranu tvrđave po scenariju tete Annie i tajnu diverziju u režiji Chin-Laoa i Ibrahima.Tada slijedi drugi dio priče, odnosno potjera za glavnim krivicem i uzročnikom indijanske pobune, koja Kita dovodi u Grad Lopova smješten na fantastičnoj lokaciji napuštenog indijanskog Puebla, a tamo je šerif poznati revolveraš Nick Calavera, Kitov neprijatelj i bivši član Vukova Rio Granda, ali i častan čovjek odgovoran za to što su naši junaci u tom obračunu sačuvali žive glave. Definitivno, zanimljiv ponovni susret!

Gamba opet na svom maksimumu, a ove Donatellijeve naslovnice obožavam, kao i ovo Van Gogh izdanje!

(priča: 9, scenarij: 10, crtež: 7, naslovnice: 9) - 88%

Edited by - Spock on 25/03/2018 05:33:10
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13046 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 25/03/2018 : 11:48:04  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:
Nevjerojatno, pa tamo uopće nema oblačića gdje su oni upisali tekst! Pogledaj malo bolje. To znači da u gornjoj slici u Van Gogh izdanju nema odgovora.

Skužio sam te što želiš reći, zapravo u gornjoj sličici ne postoji oblačić, zapravo je tekst ispisan iznad onih vrata greškom, a taj isti je trebao ići u donju sliku. Zato me to sve zbunilo, misterij riješen

quote:
Originally posted by SpockNego, možete mi provjeriti kako ja u Ludensovu, pa i Dnevnikovu izdanju prevedena Anniena poštapalica: "zvrkoslavi"? U ovoj epizodi svako malo spominje to, čak je i pitaju šta joj to znači!

Primjetio sam i ja to da koristi često neke riječi, evo u ovom prezadnjem broju je to riječ "račići".

Kad je Annie prvi put došla u utvrdu, u kancelariju zapovjednika, rekla mu je:"Polako račiću!Pitanje po pitanje!"

Kad su indijanci krenuli u napad na utvrdu, još dolje u dvorištu utvrde, rekla je:"Želim se sučeliti s tim račićem obojana lica."

Kad se popela gore na zidine utvrde i kad joj je jedan od metaka skinuo cigaru, rekla je:"Svih mu prerijskih račića!"

Te kad se sve smirilo sa indijancima, pa kad se Frankie skrivao od nje, pitala je Claretu:"Jesi li vidjela kamo se zavukao račibrk?" A Clareta ju je pitala potom što to znači

PS. vidim da se i tebi svidjela ova epizoda, meni je zaista super bila ta opsada, sa puno detalja, imao sam osjećaj kao da gledam neki film, baš sam se uživio možda smiješno to malo zvuči, ali tako sam to doživio, izvrsna epizoda.

Annie želi postati rendžericom i nakon ovoga što je sve napravila u utvrdu, te i to zapovijedanje što da naprave i njen autoritet, mislim da joj to najmanje mogu napraviti, ako ne dati joj odmah i neki veći čin, zaista je zaslužila

Slažem se, odlična lokacija Grada lopova, do kojeg se ne može doći samo tako lako.

Go to Top of Page

Dwayne_Looney
Advanced Member

6879 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 25/03/2018 : 11:56:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
"Račibrk", "dragi moj račiću", "rakobrčiću" - tako u Ludensovim izdanjima Annie tepa Frankieju.

@ ReemCP - Ista situacija je i u mene, prazan oblak. Vjerojatno je tako u svih, greška, nije ga ni trebalo biti ili da tek tu O'Hara govori ovo iz prethodnog.

P.S. Dok sam ja ovo skljucao, vidim ReemCP je dao temeljitiji odgovor.

loading...

Edited by - Dwayne_Looney on 25/03/2018 11:57:27
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7507 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 25/03/2018 : 13:26:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
Ekipa, hvala! Onda ja bolje "zvrkoslav" u Van Goghu. Još samo treba saznati kako je bilo u LMS-u!?

@ReemCP: Imam potpuno isto mišljenje o ovoj epizodi. Od davno se nisam tako uživio! Možda jedna od boljih epizoda Malog rendžera uopće!

Edited by - Spock on 25/03/2018 13:29:26
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13046 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 25/03/2018 : 18:50:37  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dwayne_Looney

"Račibrk", "dragi moj račiću", "rakobrčiću" - tako u Ludensovim izdanjima Annie tepa Frankieju.

@ ReemCP - Ista situacija je i u mene, prazan oblak. Vjerojatno je tako u svih, greška, nije ga ni trebalo biti ili da tek tu O'Hara govori ovo iz prethodnog.

P.S. Dok sam ja ovo skljucao, vidim ReemCP je dao temeljitiji odgovor.

Nema veze, isto smo mislili vjerojatno je tako kod svih prazno, mala greška. Inače, baš u tom broju Ludens 16 i stranice su zamjenjene (mislim da dosad nije bio slučaj), redoslijed čitanja treba biti ovakav - 104,106,105,107. Dalje sve štima.

quote:

Ekipa, hvala! Onda ja bolje "zvrkoslav" u Van Goghu. Još samo treba saznati kako je bilo u LMS-u!?

@ReemCP: Imam potpuno isto mišljenje o ovoj epizodi. Od davno se nisam tako uživio! Možda jedna od boljih epizoda Malog rendžera uopće!

Sad i mene zanima za LMS, kako su oni to napravili..probat ću saznat.

Iako se možda ovaj period smatra naivnim, ali ova epizoda iskače iz tog okvira ovdje smo imali po prvi put, nazovimo ga "dream team" na djelu - Kit, Frankie, Chin-Lao, Bambula i Annie - svi u istoj ekipi protiv neprijatelja

Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13046 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 25/03/2018 : 19:19:30  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Evo, došao sam do saznanja kako je to bilo u LMS-u, pa da sad ne stavljam slike od Ludensa, citirat ću sebe što piše u Ludensu, a slike su iz LMS-a pa možete usporediti.

Kako su oni to preveli - nikako! Vješto su to izbjegli

quote:
Kad je Annie prvi put došla u utvrdu, u kancelariju zapovjednika, rekla mu je:"Polako račiću!Pitanje po pitanje!"

quote:
Kad su indijanci krenuli u napad na utvrdu, još dolje u dvorištu utvrde, rekla je:"Želim se sučeliti s tim račićem obojana lica."

quote:
Kad se popela gore na zidine utvrde i kad joj je jedan od metaka skinuo cigaru, rekla je:"Svih mu prerijskih račića!"

quote:
Te kad se sve smirilo sa indijancima, pa kad se Frankie skrivao od nje, pitala je Claretu:"Jesi li vidjela kamo se zavukao račibrk?" A Clareta ju je pitala potom što to znači

-
-

I za kraj ovaj slučaj sa praznim oblačićem, u LMS-u je isto kako je kolega Spock spominjao za VG izdanje:

Go to Top of Page

Dwayne_Looney
Advanced Member

6879 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 25/03/2018 : 20:08:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
Mudraci iz LMS-a. Svaka čast za trud, ReemCP.

loading...
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7507 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 25/03/2018 : 20:27:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
Svaka čast ReemCP! Zahvaljujem!!

U Van Goghu je uvijek zvrkoslav, zvrkoslavi! Meni je taj izraz simpatičan i najbolje rješenje, iako ga nikad prije nisam čuo.

Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13046 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 25/03/2018 : 23:30:42  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Nema na čemu, ma mene je isto to zanimalo kad smo se već toga dotakli, pa reko da vidimo kako je i kod njih bilo kako Dwayne_Looney kaže, pravi mudraci

Nisam niti ja čuo za taj izraz zvrkoslav. Jedino sam čuo za izraz "zvrk", izraz koji se koristi za dijete u mlađoj dobi koje je živahno, sve dira po kući, penje se posvuda..ko zvrk je, zna se reći

Edited by - ReemCP on 25/03/2018 23:31:05
Go to Top of Page

Dwayne_Looney
Advanced Member

6879 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 25/03/2018 : 23:58:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
Da, za nestašno dijete "zvrk". Možda je "zvrkoslav" onda primjereno za poletnog starca, k tomu još rendžera

loading...
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7507 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 26/03/2018 : 06:51:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:

Da, za nestašno dijete "zvrk". Možda je "zvrkoslav" onda primjereno za poletnog starca, k tomu još rendžera

Frankiea npr. Idealno!

Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13046 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 26/03/2018 : 15:14:22  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Frankiea npr. Idealno!

Ovo ste dobro rekli

Krenuo sam dalje sa pričom, sinoć kasno sam pročitao sljedeću, ali mi se nije dalo dolaziti na forum, pa reko sad ću malo napisati..

LU 16. Pucnjevi u noći (od 159 str.)
LU 17. Crnci s Kariba (do 57 str.)

Ovo je još jedna sjajna priča, e sad ne znam jesam li subjektivan pošto moram naglasiti da je ovo jedna od rijetkih priča za koju sam imao prilike pročitati je u djetinstvu radi se o priči "Kalaverin testament". Moram priznati kad smo se prvi put susreli sa Calaverom, bilo mi je u podsvijesti to ime i pitao sam se "ima li to veze sa ovim stripom iz LMS-a?" I stvarno ima.

Ali idemo redom. Treba na početku svakako spomenuti da će Frankie od "dezertera" (naravno, pod navodnicima) možda uskoro postati kaplarom! Upravo zbog tog zadnjeg uspješnog zadatka u "Gradu lopova".

Kako je Kit zaslužio mali dopust, a i zapovjednik je zvao u dr.utvrdu da otac od Kita također dobije slobodno pa da mogu jedno vrijeme provesti skupa, Kita je nešto mučilo još iz prethodnog zadatka, a to je onaj papir/oporuka koju je obećao na samrti Calavera da će predati njegovoj kćeri.

I tako se ispalo da sin i otac idu zajedno, u naizgled bezopasni zadatak! Ali jedan Don Pedro je tu da stvari ne idu tako lagano kako su zamislili..

Drago mi je da sam tek sad, nakon toliko godina, dobio ukupnu sliku, priču o tom liku Calaveri nekako sam i sumnjao da bi možda on mogao biti onaj tajnoviti lik. Kit i njegov otac su baš bili u nezgodnoj poziciji u onoj rupi kad se voda dizala. A i izgleda da se sve potvrdilo istinitim što su ona dva čudaka na početku priče im rekla, te će se navodno s njima opet susresti.

quote:
Inače, baš u tom broju Ludens 16 i stranice su zamjenjene (mislim da dosad nije bio slučaj), redoslijed čitanja treba biti ovakav - 104,106,105,107. Dalje sve štima.

Primjetio sam tijekom čitanja u tom istom Ludens 16 broju, još su neke stranice zamjenjene što me bilo na trenutak zbunilo. Znači, pravilan redoslijed: 230, 232, 231, 233.

Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7507 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 27/03/2018 : 21:09:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote

Onaj koji dolazi sa sjevera, br. 32/33, 102+54=156 str.

Kit je odlučio održati obećanje dano Calaveri na samrti. Iskoristio je svoj dopust i zajedno sa svojim ocem Tedom krenuo naći Calaverinu kćer u pogranično područje Meksika i dati joj njegovo pismo. Ne treba biti prorok, kao dva lika s početka priče, za pogoditi da će upasti u gomilu po život opasnih problema.

Najzanimljivija su mi ta dva proroka, Saturnino i Salvatore! Uvelike su podigli ukupan dojam i ne baš uvjerljivi povratak Calavere iz mrtvih. Bez njih priča podsjeća na one naivne, već viđene, sa samog početka serijala. Dobar je lik i Calavera i drago mi je da je živ. Sviđa mi se i epilog na kraju, koji potpuno zatvara poglavlje i sudbine svih zlikovaca.

Bilo je teško naći gdje ova epizoda završava, a počinje nova. Mislim da je to na 56.-oj str. Van Gogh ili 58.-oj Ludens izdanja, odmah na slijedećoj stranici nakon epiloga i povratka u utvrdu. Gamba na maksimumu, a naslovnica nije nešto, dok je naslov epizode zagonetan.

(priča: 6, scenarij: 6, crtež: 7, naslovnica: 6) - 63%

P.S. Nekako mi se čini da se Kitov otac zvao Moses, a ne Ted. Jesam nešto pobrkao ili? Nemam prve brojeve pri ruci da provjerim.

@ReemCP: Možda jesi malo subjektivan, ali epizoda je solidna. I meni je taj Calavera ostao u sjećanju, ali mislio sam iz Kapetana Mikija. Uopće se nisam sjećao priče, pa pretpostavljam da je zbog imena LMS izdanja. Inače, kao dijete sam brkao Mikija i Kita, a poslije mi je Miki čak bio draži, jer su mi i svi junaci Zlatne serije bili draži.

Edited by - Spock on 27/03/2018 21:19:58
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13046 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 27/03/2018 : 22:15:02  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Istina, nema konkretnog kraja epizode, već je radnja odmah smještena u utvrdu. Tu sam odlučio i stati sa čitanjem.

quote:
@ReemCP: Možda jesi malo subjektivan, ali epizoda je solidna. I meni je taj Calavera ostao u sjećanju, ali mislio sam iz Kapetana Mikija. Uopće se nisam sjećao priče, pa pretpostavljam da je zbog imena LMS izdanja. Inače, kao dijete sam brkao Mikija i Kita, a poslije mi je Miki čak bio draži, jer su mi i svi junaci Zlatne serije bili draži.

Vjerojatno jesam, element nostalgije čini čuda iako se nisam sjećao svega od prije, ali jako mi je ostalo urezano u sjećanju onaj neuspjeli pokušaj skoka onog zločnica sa konjom i zlatom. Iako ovaj dio sa "uskrsnućem" Calavere je malo nategnuto.

Što se tiče Mikija, s njim sam se tek susreo u Porin izdanju (oni stripovi u A4 formatu).

quote:
P.S. Nekako mi se čini da se Kitov otac zvao Moses, a ne Ted. Jesam nešto pobrkao ili? Nemam prve brojeve pri ruci da provjerim.

Je, i mene je to malo zbunilo, pa sam išao provjeriti. Kako nemam prva 4 Ludens broja, provjerio sam u VG izadnjima koje imam.

Možda mu je pravo ime Ted, a ovo drugo kao neki nadimak.

Na samom početku, na prvoj stranici uopće, vidimo ime Ted (kad ga se smatra izdajnikom). Kasnije, recimo u broju 2 na 97 str., kad se vraćaju u utvrdu (gdje će sprati ljagu sa svog imena), nazivaju ga Moss.

Edited by - ReemCP on 27/03/2018 22:16:28
Go to Top of Page

Dwayne_Looney
Advanced Member

6879 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 27/03/2018 : 22:47:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
Ne sjećam se prvih epizoda (a stripovi mi nisu pri ruci) ali u avanturama u zadnjih 10-ak LU brojeva je Moses. Nego, kako se zapovjednik utvrde zove?

loading...
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13046 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 27/03/2018 : 22:55:58  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:
Nego, kako se zapovjednik utvrde zove?

Moram priznati da ne znam ovo, jedino ga znaju nazivat "stari", ne znam jesmo li dosad čuli njegovo ime

Mislim da je zapovjednik rekao da se nikad nije ženio, nešto je sam sa sobom mislio u jednom trenutku, pa je bilo kao "iako se nikada nije ženio, Kita doživljava ga svog sina", tako nešto. A stvarno ne znam kako mu je ime..

Edited by - ReemCP on 27/03/2018 22:56:32
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7507 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 28/03/2018 : 05:00:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ne sjećam se prvih epizoda (a stripovi mi nisu pri ruci) ali u avanturama u zadnjih 10-ak LU brojeva je Moses. Nego, kako se zapovjednik utvrde zove?

Čini mi se da ime zapovjednika nije spomenuto. Ovo što je ReemCP napisao je točno.

Nego za Kitova oca, u ovoj epizodi i u Ludensu je Ted (npr. str. 57, br. 17).

Inače, Ludensov prijevod je loš. Uz mnogo grešaka, Frankie stalno spominje račiće umjesto kockara i kockarnica Kanzasa, Arizone, Montane...

Edited by - Spock on 28/03/2018 05:20:24
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13046 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 28/03/2018 : 05:42:07  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:
Inače, Ludensov prijevod je loš. Uz mnogo grešaka, Frankie stalno spominje račiće umjesto kockara i kockarnica Kanzasa, Arizone, Montane...

Da, odjednom je i Frankie poceo spominjati "racice" bolje zvuci to "kockarnice", ipak je on bivsi kockar. A i pocele su neke ucestalije pogreske (zamijenjene stranice, zamijenjeni oblacici teksta..).

Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7507 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 28/03/2018 : 06:27:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
[
Što se tiče Mikija, s njim sam se tek susreo u Porin izdanju (oni stripovi u A4 formatu).

Joj, a kakav su tek ti prijevod imali. Sjećam se šoka kada sam vidio da se Smuk i Salaso zovu Pijandura i Šuplja Vreća, a Komandant Mark je postao Zapovjednik Mark, pa onda forsiranje zagrebačkog slenga, riječi tipa "miriši" umjesto književno "miriše".
Fuj!

Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13046 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 28/03/2018 : 17:31:30  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:
Joj, a kakav su tek ti prijevod imali. Sjećam se šoka kada sam vidio da se Smuk i Salaso zovu Pijandura i Šuplja Vreća, a Komandant Mark je postao Zapovjednik Mark, pa onda forsiranje zagrebačkog slenga, riječi tipa "miriši" umjesto književno "miriše".
Fuj!

Slabo se sjećam tog prijevoda, ali grozno to zvuči. Prošle godine sam malo prolistao (sad ne znam dal Mark ili Blek Ludens) i začudio se da su tamo kao "crveni rakovi" umjesto "crveni mundiri", iznenadio se. Baš mi ti rakovi idu na živce, sad ih je Frankie počeo sve češće rabiti u svojim rečenicama, pogotovo u ovoj sljedećoj epizodi

Pročitao:

LU 17. Crnci s Kariba (od 57 str.)
LU 18. Glas u tami (do 11 str.)

Kako smo bili komentirali u prethodnoj epizodi, nije bilo nekog pravog "kraja epizode", ali mislim da je ovdje početak nove, Kit i Clareta u utvrdi.. Fora uvod sa onim duhom, pomalo smiješan uvod u sljedeću priču. Naravno, uvijek je tu Zubati Bill u igri kad se radi o nekakvim spačkama. Spomenuti treba i da je pustio Crog groma (ili munju), Kit vjerojatno neće biti sretan kad se vrati u utvrdu.

Kit dobiva sljedeći zadatak, koji i nije nešto strašan, samo bi trebao sudjelovati kao svjedok na nekom suđenju. S njim ide i Frankie ovaj put, ali nakon vožnje vlakom, ovaj put naši junaci idu na avanturu brodom! Kako doživljavaju brodolom, Kit i Frankie završavaju na jednom otoku gdje su odmah pod prijetnjom crnaca koji tamo žive.

Iako naslov sugerira da će crnci biti ključni u ovoj priči, ipak nije tako, već ispadaju glavni neprijatelji Maye. A koga Kit i Frankie tamo susreću? Opet ona 2 čudaka, mađioničara ili što već jesu, koji im u konačnici i pomažu u bijegu.

Kasnije, plutajući na onom stablu, spašava ih jedan brod, a na njemu još jedan lik kojeg smo imali prilike upoznati - onaj ludi fotograf i taj bi brže bolje išao Maye fotografirati

Stao sam na 11.stranici Ludensa 18, pošto piše da je prošlo mjesec i pol dana otkada su se vratili u utvrdu..

-
-

Edit: i u ovom broju 17 su zamjenjene stranice: 230, 232, 231, 233.

Edited by - ReemCP on 28/03/2018 17:50:37
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7507 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 28/03/2018 : 22:50:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote

Brodolom / Crnci s Kariba , br. 33/34/35 - 74+128+6=208 str.

Za razliku od kolege ReemCP-a koji se sjeća prethodne, ja se ove epizode sjećam iz djetinjstva, ali samo završnice. Znam da sam imao LMS 947: Garnizon veterana, pa pretpostavljam da je ova priča završavala u tom broju. Dugo sam razmišljao koja je to epizoda u kojoj se Frankie i Kit spuštaju rijekom na splavi i sada dobio odgovor.

Zadovoljan sam!!

Nostalgija je odradila svoje, ali priča nije nešto posebno smislena. Počinje dobro, s misterijom duha u utvrdi. Nakon komičnog razrješenja misterije, naš Kit, drugu epizodu za redom, ide u Meksiko. Ovaj put nije pogranično područje, već poluotok Yucatan, grad Merida, gdje mora svjedočiti na suđenju, odnosno prepoznati razbojnika s kojim je ranije imao posla. Sa sobom povede Frankiea, a put traje nekoliko dana; prvo vlakom, pa brodom. Nakon toga slijedi brodolom, crnci s Kariba i izgubljeno pleme Maya s prepoznatljivom piramidom i ljudskim žrtvama. Pojavljuju se opet proroci iz prethodne epizode Saturnino i Salvatore, ali i ludi fotograf Knikkerbokker, iz broja 10. Scenarij ima dobrih trenutaka, ali i naivnih.

Prva naslovnica nigdje veze s radnjom, a pogotovo naslovom, a druga ima loš kolor. Ludensova naslovnica loša, ali ovdje ocjenjujem originalne Donatellijeve. Također, Ludensov prijevod, u odnosu na Van Goghov, loš s puno grešaka i račićima umjesto kockarnica. Bljak!!

(priča: 6, scenarij: 5, crtež: 7, naslovnice: 6) - 60%

Edited by - Spock on 28/03/2018 23:01:12
Go to Top of Page
Page: of 111 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.55 seconds. Snitz Forums 2000