Author |
Topic  |
bvagner3
Senior Member

Croatia
2375 Posts
Member since 13/01/2009 |
Posted - 26/05/2011 : 00:05:01
|
Niti ja ne znam i poznajem nikoga,(izvan foruma)tko čita stripove,a kamoli da ih još i skuplja.Još u osnovnoj svi koje znam su prestali kupovati stripove,nakon one nestašice stripova nakon raspada bivše Juge.Neki su izdržali još par godina,ali do danas nitko.Znam jedino da jedan kolega od mog starog(s posla)kupuje Alan Forda,no od moje generacije nitko,a da ne pričam o mlađima koji možda niti ne znaju što je to strip.No kako to promjeniti,nešto što se toliko dugo degradiralo,i zanemarivalo,ako se i može što učiniti vjerujem da će trebati isto toliko godina i truda da se vrati na pravi put,ipak je tu riječ o generacijama koje su izgubile volju za čitanjem stripova,a njihova djeca neće pokazati zanimanje za strip,jer to sigurno neće nasljediti od svojih roditelja.Kako doći do njih,motivirati ih na čitanje,jer su neke generacije,što se stripova tiče definitvno izgubljene.Danas se smatra da su(što je jako pogrešno)stripovi samo za djecu,ali ni ta djeca ne čitaju stripove,oni valjda misle da su to gluposti koji su čitali(ako uopće i jesu)njihovi starci,te će njihovu pažnju zaokupiti internet,video igrice,satelitska/kabelska, i sl.,a ne tamo neki papiri.Kako zaustaviti taj trend ne čitanja i ne zanimanja za stripove,a da ne ostane sve u okvirima festivala,izložbi,stripoteka i skupih izdanja za ciljanu publiku,strogo ograničene tiraže.Ova kriza je došla poput kiseline na hrđu,ako se pogase i preostala kiosk izdanja,ili im ritam izlaženja bude još sporiji uz veću cijenu,stripove će tada stvarno biti moguće kupiti samo u stripotekama za mali broj kolekcionara,uglavnom starijih ljudi.Ali kada i taj mali broj fanatika jednom nestane,a novih gotovo da i nema,što će se tek onda desiti sa stripovima... |
#!?? |
 |
|
emirem
Advanced Member

10866 Posts
Member since 18/01/2010 |
Posted - 26/05/2011 : 00:24:29
|
Dakle sta? SC je ustvari samo desetak kuna jeftiniji od HC-a u "proizvodnji" ili je to nagadjanje?.. Zasto se Libellus povukao sa foruma? Zbog nekih zlobnih komentara ili sto? Nisam upucen.. Ovo sto je par forumasa napisalo za izdanja da ce biti samo kolekcionarska stvar i samo za uzi dio ljudi...mala naklada i veca cijena! Tu se slazem!
|
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
Edited by - emirem on 26/05/2011 00:30:55 |
 |
|
emirem
Advanced Member

10866 Posts
Posted - 26/05/2011 : 00:30:20
|
Sto se tice cijena Libellus izdanja bi trebale biti NN redovni 80kn NN specijalac 60kn Tex kolorac maximum 150kn MNO ( tipa "Rio Negro" velicine maximum 100kn) MM tipa "Ljudi u crnom" 60kn itd.. |
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 26/05/2011 : 00:33:39
|
samo jos da nam kazes gde ti to kupujes NN za 80kn |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 26/05/2011 : 00:37:20
|
quote: Originally posted by Lord Vader89
samo jos da nam kazes gde ti to kupujes NN za 80kn
Pa napisao ti je da bi cijene "trebale biti" takve prema njegovom stručnom mišljenju... |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
emirem
Advanced Member

10866 Posts
Posted - 26/05/2011 : 00:44:45
|
Eto Deecay odgovorio,bilo bi dobro da se uvede jedna socijalna povlastica za one koji to kupuju cesto da dobijemo popust ili da dobijemo customer card za vjernost knjizari i izdanjima..pa skupljamo bodove,svakih potrosenih 50kn dobimo jedan bod.... Sa Libellusom kroz zivot.. |
Edited by - emirem on 26/05/2011 00:45:52 |
 |
|
supermark
stripovi.com suradnik

(1).jpg)
Croatia
29661 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 26/05/2011 : 02:04:24
|
quote: Originally posted by bvagner3
Niti ja ne znam i poznajem nikoga,(izvan foruma)tko čita stripove,a kamoli da ih još i skuplja.Još u osnovnoj svi koje znam su prestali kupovati stripove,nakon one nestašice stripova nakon raspada bivše Juge.Neki su izdržali još par godina,ali do danas nitko.Znam jedino da jedan kolega od mog starog(s posla)kupuje Alan Forda,no od moje generacije nitko,a da ne pričam o mlađima koji možda niti ne znaju što je to strip.No kako to promjeniti,nešto što se toliko dugo degradiralo,i zanemarivalo,ako se i može što učiniti vjerujem da će trebati isto toliko godina i truda da se vrati na pravi put,ipak je tu riječ o generacijama koje su izgubile volju za čitanjem stripova,a njihova djeca neće pokazati zanimanje za strip,jer to sigurno neće nasljediti od svojih roditelja.Kako doći do njih,motivirati ih na čitanje,jer su neke generacije,što se stripova tiče definitvno izgubljene.Danas se smatra da su(što je jako pogrešno)stripovi samo za djecu,ali ni ta djeca ne čitaju stripove,oni valjda misle da su to gluposti koji su čitali(ako uopće i jesu)njihovi starci,te će njihovu pažnju zaokupiti internet,video igrice,satelitska/kabelska, i sl.,a ne tamo neki papiri.Kako zaustaviti taj trend ne čitanja i ne zanimanja za stripove,a da ne ostane sve u okvirima festivala,izložbi,stripoteka i skupih izdanja za ciljanu publiku,strogo ograničene tiraže.Ova kriza je došla poput kiseline na hrđu,ako se pogase i preostala kiosk izdanja,ili im ritam izlaženja bude još sporiji uz veću cijenu,stripove će tada stvarno biti moguće kupiti samo u stripotekama za mali broj kolekcionara,uglavnom starijih ljudi.Ali kada i taj mali broj fanatika jednom nestane,a novih gotovo da i nema,što će se tek onda desiti sa stripovima...
s druge strane, kad za 15-20g dodje do porasta potraznje za strpovima, mi cemo biti jedni od rijetkih koji imaju te brojeve sa pocetka priče i onda ćemo zahvaljivati bogu na tiražu od samo 500 komada  |
 |
|
feka82
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
2647 Posts
Member since 03/01/2008 |
Posted - 26/05/2011 : 08:45:50
|
quote: Originally posted by emirem
Sto se tice cijena Libellus izdanja bi trebale biti NN redovni 80kn NN specijalac 60kn Tex kolorac maximum 150kn MNO ( tipa "Rio Negro" velicine maximum 100kn) MM tipa "Ljudi u crnom" 60kn itd..
ovo bi trebalo biti ovako da svih 500 komada cim izadje na kioske da se proda , gdje je tu njihova zarada , gdje je tu pokrice za ostale brojeve koji se ne prodaju i kada se prodaju , te gdje je tu ulaganje u druga izdanja , ima tu ljudi svega i svacega nije samo sabrati i to je to ja mislim da je cijena ok , a kao sto je Deecay rekao odaberite , kao sto smo svi odabrali 
Sto se tice klinaca mozda postoji nacin da ih mi animiramo , nekog naseg rodjaka , klinca iz komsiluka , da im mi usadimo tu ljubav prema stripovima , e to bi bio projekt 
|
feka |
 |
|
Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts
Member since 03/01/2011 |
Posted - 26/05/2011 : 09:23:55
|
quote: Originally posted by supermark
s druge strane, kad za 15-20g dodje do porasta potraznje za strpovima, mi cemo biti jedni od rijetkih koji imaju te brojeve sa pocetka priče i onda ćemo zahvaljivati bogu na tiražu od samo 500 komada 
LOL! Je...š nekretnine i vrijednosne papire! Stripovi su investiranje za budućnost! Mada, kada malo bolje razmislim i pogledam cijene koje toaletna izdanja ZS-a i LMS-a postižu po aukcijama, onda se stvarno nameće pitanje kakve će cijene za kolekcionare postizati Libellus za 20 godina..
Što se tiče čitanja, ne bih znao kakva je sitacija s mlađim čitačima. Ovi moji vršnjaci (30+) svi vole čitati stripove i redom su oduševljeni kada im posudim, s tim da naglašavam posudim. Znači, rijetko kupuju.. Zapravo nikad. Ljudi se smrznu kada im kažem koliko sam platio neke stvari (ništa ekstra kolekcionarsko, kupljeno po redovnim cijenama u striparnicama), pa sam već počeo i mučati o cijenama i kažem "ma ne pitaj".
Ali dobro, ljubav je ljubav i ne treba cjepidlačiti oko toga. Lord Vader je ranije dobro napisao, Libellus jest skup, ali sve dobre stvari su skupe, a naš pravi problem nije skupoća tih stripova već činjenica da nema love (barem većina), a puno bi htjeli. Kada bi dobro stajali, mislim da se nitko ne bi previše osvrtao na koštanje Libellusa.
U svakom slučaju "Forza Libellus, Fibra, BG, Darkwood i ostali"! Izdajite dobre stripove, a mi ćemo kupovati koliko budemo mogli i nećemo se živcirati. Ionako će to nasljednici jednoga dana darovati nekoj knjižnici ili baciti u smeće i reći "vidi munjenog ćaće koliko je para stuka na piz....je"! |
Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa. |
 |
|
feka82
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
2647 Posts
Member since 03/01/2008 |
Posted - 26/05/2011 : 09:52:03
|
Ionako će to nasljednici jednoga dana darovati nekoj knjižnici ili baciti u smeće i reći "vidi munjenog ćaće koliko je para stuka na piz....je"!
DOBRA ; DOBRA            |
feka |
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Posted - 26/05/2011 : 10:12:44
|
Eto Deecay odgovorio,bilo bi dobro da se uvede jedna socijalna povlastica za one koji to kupuju cesto da dobijemo popust ili da dobijemo customer card za vjernost knjizari i izdanjima..pa skupljamo bodove,svakih potrosenih 50kn dobimo jedan bod.... Sa Libellusom kroz zivot..
aaaaa e pa onda my apologies
razumeo sam da si hteo da kazes:
"(nisam siguran, ali) trebalo bi da kosta ovoliko....", pa zato....
:P ;) |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
 |
|
Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts
Member since 20/10/2001 |
Posted - 26/05/2011 : 10:49:13
|
quote: Originally posted by Amos U svakom slučaju "Forza Libellus, Fibra, BG, Darkwood i ostali"! Izdajite dobre stripove, a mi ćemo kupovati koliko budemo mogli i nećemo se živcirati. Ionako će to nasljednici jednoga dana darovati nekoj knjižnici ili baciti u smeće i reći "vidi munjenog ćaće koliko je para stuka na piz....je"!
Ili će im netko reći: "Jel znas da ima neke strip aukcije na webu na kojima se neki libellusi s pocetka stoljeca prodaju za masne pare?" Nemoj zajebavat, pa imam ja toga u garazi. |
 |
|
emirem
Advanced Member

10866 Posts
Posted - 26/05/2011 : 11:03:20
|
Sto se tice cijena Libellus izdanja bi trebale biti NN redovni 80kn NN specijalac 60kn Tex kolorac maximum 150kn MNO ( tipa "Rio Negro" velicine maximum 100kn) MM tipa "Ljudi u crnom" 60kn itd.. [/quote]
ovo bi trebalo biti ovako da svih 500 komada cim izadje na kioske da se proda
[/quote] Ne na kioscima nego i dalje kao do sada samo u knjizarama!! Manja davanja za koristenje kioska! |
 |
|
emirem
Advanced Member

10866 Posts
Posted - 26/05/2011 : 11:07:03
|
aaaaa e pa onda my apologies
razumeo sam da si hteo da kazes:
"(nisam siguran, ali) trebalo bi da kosta ovoliko....", pa zato....
:P ;)
Sve OK, sve je to misljenja "what if could..." |
 |
|
Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts
Posted - 26/05/2011 : 11:15:38
|
quote: Originally posted by Mord
quote: Originally posted by Amos U svakom slučaju "Forza Libellus, Fibra, BG, Darkwood i ostali"! Izdajite dobre stripove, a mi ćemo kupovati koliko budemo mogli i nećemo se živcirati. Ionako će to nasljednici jednoga dana darovati nekoj knjižnici ili baciti u smeće i reći "vidi munjenog ćaće koliko je para stuka na piz....je"!
Ili će im netko reći: "Jel znas da ima neke strip aukcije na webu na kojima se neki libellusi s pocetka stoljeca prodaju za masne pare?" Nemoj zajebavat, pa imam ja toga u garazi.
E, pa će oni reći "Vidiš ti moga pametnog ćaće, kako je dobro zna potrošiti pare! Kad je bija onako pametan čovik da sam ga bar posluša i otiša na ekonomiju, a ne se ode zajebavan s medicinom ili (nedajbože) pravom!" Možda nasljednici i spomenik dignu! |
Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa. |
 |
|
Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 26/05/2011 : 13:56:47
|
Dakle sta? SC je ustvari samo desetak kuna jeftiniji od HC-a u "proizvodnji" ili je to nagadjanje?..
Nije nagađanje, o tome se već puno puta raspravljalo na forumu.
Tvrdi uvez nije puno skuplji od mekog uveza. Ono o čemu najviše ovisi cijena izdanja je tiraž.
Najbolji dokaz ti je cijena Ludensovih Zagor specijalaca. Tvrdoukoričeno izdanje je tek 5 kuna skuplje od mekoukoričenog. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts
Member since 23/09/2005 |
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
emirem
Advanced Member

10866 Posts
Posted - 26/05/2011 : 14:56:55
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
Pardon, 4 kune. Sad sam provjerio.
Da,u pravu si, nisam sve sagledao,jer sam bio razmisljao o Libinim izdanjima..ludens ima takve cijene,zaboravio sam na to ,specijalac SC 25 a HC 29 tocno!! Hvala na info.. |
Edited by - emirem on 26/05/2011 14:57:30 |
 |
|
Kit Carson
Advanced Member

Serbia
11593 Posts
Member since 19/11/2008 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
|
Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts
Posted - 26/05/2011 : 20:43:05
|
quote: Originally posted by Poli
Tako je, tiraz > papir > korice.
Ja bi iza tiraza stavio prava. Nisam siguran, neka netko potvrdi ako zna. Izmedju prava za dylan doga i psdz recimo mogla bi biti dosta velika razlika. |
 |
|
Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts
Posted - 26/05/2011 : 20:50:20
|
quote: Originally posted by Kit Carson
A ako pogledamo AF klasik ta razlika je 25 kuna.
Jeste, i jos je ovaj tvrdi na istom guz papiru kao i meki. Daleko najskuplje izdanje ako se mene pita. 
Mada, zamisli af na finom papiru, to bi bilo svetogrdje.
A opet, treba negdje i napucat cijenu, da bi se pokrilo ona izdanja koja se ne prodaju. To cesto previdimo kad radimo ove forumske analize. Nitko se ne pita sto s izdanjima na kojima izdavac gubi novac, a i takvih je sve vise. Koliko vidim bookglobe je poceo stampati i u 300 primjeraka, sto je valjda minimum svih minimuma.
|
 |
|
Sekta
Average Member

.jpg)
Bosnia and Herzegovina
769 Posts
Member since 26/11/2009 |
|
Topic  |
|