Author |
Topic  |
andjelt
Senior Member

.jpg)
Serbia
2217 Posts
Member since 28/07/2008 |
Posted - 09/06/2011 : 18:51:36
|
quote: Originally posted by manhunter
Radi se o izdanjima koja će postati stvarna ako se dobiju prava. Do tada, sve se svodi na piskaranje po nekom tamo forumu.
Pametnom dosta.
u to ime molio bih te da otključas topik zagora12 ... bar dok to izdanje ne postane stvarno. Budi dosledan svojim rečima, moli te tvoj drug  |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9284 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 09/06/2011 : 18:52:29
|
quote: Originally posted by andjelt
quote: Originally posted by alexts
Ultimate Spider-Man je izdanje koje se na ovim prostorima izdaje duži niz godina, u manje-više kontinuitetu (uz 1 prekid i usporavanje ritma). Ako neko odluči da ga, takođe u prevodu, pararelno preko interneta distribuira besplatno, onda je on konkurencija i to nelojalna.
Takve stvari jedan ozbiljan sajt i forum ne bi smeo da podrži i to je prilično jasna stvar i nije baš za diskusiju.
O drugim slučajevima ne bih, jer nisam dovoljno upoznat, ali nije sve za poređenje, naročito ako neko radi nešto za sebe i par prijatelja.
pa dobro i ovaj decko sto prevodi fan-art to radi za sebe i prijatelje ...
... i sto dajes sebi za pravo da komentarises kad "nisi dovoljno upoznat" ?
Ako hoćeš sa mnom da diskutuješ onda mora argumentima:
1.USM na hrvatskom, na netu je konkurencija papirnatom i mogao bi da ugrozi izdanje izdavača koji plaća autorska prava. 2. Fan art Zagora koji radi B. & comp ni na koji način ne ugrožava legalne izdavače Zagora.
Da li shvataš razliku - ako ne, šta ti nije jasno? |
 |
|
Mr.Brooks
New Member

.jpg)
Serbia
205 Posts
Member since 02/08/2007 |
Posted - 09/06/2011 : 18:57:43
|
Ultimate Spider-Man je izdanje koje se na ovim prostorima izdaje duži niz godina, u manje-više kontinuitetu (uz 1 prekid i usporavanje ritma). Ako neko odluči da ga, takođe u prevodu, pararelno preko interneta distribuira besplatno, onda je on konkurencija i to nelojalna.
Takve stvari jedan ozbiljan sajt i forum ne bi smeo da podrži i to je prilično jasna stvar i nije baš za diskusiju.
O drugim slučajevima ne bih, jer nisam dovoljno upoznat, ali nije sve za poređenje, naročito ako neko radi nešto za sebe i par prijatelja.
1.USM na hrvatskom, na netu je konkurencija papirnatom i mogao bi da ugrozi izdanje izdavača koji plaća autorska prava. 2. Fan art Zagora koji radi B. & comp ni na koji način ne ugrožava legalne izdavače Zagora.
Da li shvataš razliku - ako ne, šta ti nije jasno?
Iz napisanog proizilazi:
Potencijalni Fan art USM na hrvatskom koji bi neko crtao i prodavao po 35 Eura ni na koji način ne bi ugrožavao legalne izdavače USM.
Tacno ? |
 |
|
andjelt
Senior Member

.jpg)
Serbia
2217 Posts
|
manhunter
Moderator

Switzerland
26036 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 09/06/2011 : 19:11:48
|
alexts
Jojj druze, pomesao si sve babe i sve žabe ... pročitaj celu pricu tamo na onom drugom topiku pa ćeš skontati ... mada mozda nije ni vredno truda ...kako hoces
manhunter
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=39804&whichpage=45
pozivam se na Banetove reci "prva faza" i stvarno mislim da bi bilo u redu da otključas zagor12 topik :)
Ti mešaš i babe i žabe, a i druge životinjke. Topic NEĆE biti otključan, jedino da u startu nadjete crtača, scenaristu i tražite prava za to vaše ŠTAMPANO izdanje. Svaka NAJAVA postavljanja aktuelnih izdanja na net neće biti dopuštena.
Toliko.
|
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
Edited by - manhunter on 09/06/2011 19:14:01 |
 |
|
andjusticeforall
Advanced Member

Croatia
3077 Posts
Member since 09/12/2009 |
Posted - 09/06/2011 : 19:14:12
|
quote: Originally posted by Colt
Actually, pre ce biti da jeste protivzakonito. Strani izdavaci i vlasnici prava ocekuju da ih domaci izdavac kontaktira u pogledu postera, promotivnih akcija i slicnih stvari, iako je odobravanje takvih stvari cista formalnost. Ukoliko se misli da to sto ce Bane Kerac nacrtati nije neovlasceno koriscenje imena i lika strip junaka Zagora, onda bi trebalo da se posalje jedna kopija u SBE, da i oni imaju svoj primerak.
Šta je protivzakonito, to što imamo ideju? Svaki dalji korak bez odobrenja Bonellija bi bio protivzakonit, a ovo što smo do sad uradili...pa ne znam baš.
Svi ćemo u pržunu završti, reko sam odmah, ali nema veze, nego trebali bi pogledati i iz drugog kuta:
Neš' ti štete koju bi ovaj strip projekt Bonelliju uzrokovao, oni jadni će propasti zbog cca 5.000 eura (kolika je ukupna cifra uopće?).
Uostalom da se to napravi i bez dozvole izdavača, trebalo bi im stotinjak godina da nam to sve utuže (kada bi mi svi već bili ugodno i sigurno mrtvi), protiv koga bi podigli tužbu?
Tko bi podigao tužbu? Zastupnici vlasnika autorskih prava (mogu li to oni po ugovoru?)? Iz koje od dvije izuzetno pravne države RH ili RS (ipak je prljava rabota na koju je crtač podgovoren od strane stotine učinjena na portalu koji je u RH)?
Ako apsolviramo i gdje, ostaje:
Protiv koga? Tiskare? Crtača? Tušera? Koga? Scenarista? Kupaca? Onih koji su skupili novce u svakoj državi? Tko bi tu radio vještačenje i kako? Koja bi kancelarija uzela tako što raditi i u konačnici "istjerala pravdu"?
Nema čak ni primjera iz prakse takvog nečeg kod nas. To ne bi nikako moglo biti kazneno djelo već prekršaj. Mogu nam puvati u dupe i ići se žaliti upravi vodovoda - NIJE NAŠE NAŠLI SMO!
"Za radnju iz člana 187. stav 1. tačka 3. kazniće se za prekršaj novčanom kaznom fizičko lice (član 37)"
iz ZAKON O AUTORSKOM I SRODNIM PRAVIMA (ne spominju baš stripove ):
http://www.pks.rs/Portals/0/privredaSrbije/audiovizuelni/ZAKONOAutorskimSrodnimPravima.pdf
Što se tiče pitanja o pirateriji uopće i tu se može ići žaliti upravi vodovoda
|
https://hrvatskiautorskistrip.blogspot.com/ |
 |
|
cat claw
Advanced Member

5845 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 09/06/2011 : 19:18:02
|
@Andjelt Da nije bilo one recenice ''stavicemo na daunloud'' niko ne bi stavljao kljuc. Sta ti je tu nejasno? Poziv na pirateriju je bio jasan i zasluzio je kljuc. Zagor 12 je mlad i neiskusan i niko mu nista ne zamera jer znamo da nije nista zlo mislio. Jednostavno je opomenut da ne prepisuje, a ti digao dzevu. |
Edited by - cat claw on 09/06/2011 19:20:39 |
 |
|
andjelt
Senior Member

.jpg)
Serbia
2217 Posts
Posted - 09/06/2011 : 19:21:28
|
alexts
Jojj druze, pomesao si sve babe i sve žabe ... pročitaj celu pricu tamo na onom drugom topiku pa ćeš skontati ... mada mozda nije ni vredno truda ...kako hoces
manhunter
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=39804&whichpage=45
pozivam se na Banetove reci "prva faza" i stvarno mislim da bi bilo u redu da otključas zagor12 topik :)
Ti mešaš i babe i žabe, a i druge životinjke. Topic NEĆE biti otključan, jedino da u startu nadjete crtača, scenaristu i tražite prava za to vaše ŠTAMPANO izdanje. Svaka NAJAVA postavljanja aktuelnih izdanja na net neće biti dopuštena.
Toliko.
  "vaše izdanje" , najbolja stvar mi je to što kad bih ti sad rekao da ja nemam pojma ko je taj zagor12, da ne volim spajdermena i da sam sve ovo pisao, jer sam osetio da je nepravedno verovatno mi nećeš verovati   |
 |
|
Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11454 Posts
Member since 14/02/2009 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9284 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 09/06/2011 : 19:25:48
|
quote: Originally posted by Mr.Brooks
Iz napisanog proizilazi:
Potencijalni Fan art USM na hrvatskom koji bi neko crtao i prodavao po 35 Eura ni na koji način ne bi ugrožavao legalne izdavače USM.
Tacno ?
To uopšte ne proizlazi iz napisanog (ja sam u srednjoj školi bio matematički smer i imao sam i logiku među predmetima i 5 iz iste, veruj mi ):
Na takvo pitanje može da se odgovori na 1001 način, pitanjima:
1.Zašto bi neko kupovao crtkarije nekih plagijatora umesto originalnih stvari, pa da ugrozi legalnog izdavača originalnog naslova? 2. Da li bi se taj fan-art prodavao po knjižarama, striparnicama i kioscima ili bi ga autori lično (pro)davali naručiocima? 3. Da li u 35 evra pored cene uloženog rada (crtača, scenariste, štampara, proizvođača papira) ulazi i profit, koji ide preko ovih troškova?
itd
|
Edited by - alexts on 09/06/2011 19:28:37 |
 |
|
andjelt
Senior Member

.jpg)
Serbia
2217 Posts
Posted - 09/06/2011 : 19:26:41
|
quote: Originally posted by cat claw
@Andjelt Da nije bilo one recenice ''stavicemo na daunloud'' niko ne bi stavljao kljuc. Sta ti je tu nejasno? Poziv na pirateriju je bio jasan i zasluzio je kljuc. Zagor 12 je mlad i neiskusan i niko mu nista ne zamera jer znamo da nije nista zlo mislio. Jednostavno je opomenut da ne prepisuje, a ti digao dzevu.
ma nisam digao dževu ... uvek andjelt najgori ... pozivao sam se na praksu na ovom sajtu , da li je vec neko stavljao 'stavicemo na daunloud', jeste Attila ... postavio sam tamo link ka stranici topika, Vi kazete da kad je vas projekat u prvoj fazi planiranja ne ugorozava ničija prava , manhunter kaze da dok taj zagorov strip album ne postane stampano izdanje to je samo piskaranje po forumu. Ja bih samo voleo da se ta "ranija praksa" aka Attila i Bane na forumu primeni i na zagor12 ... izvinjavam se ako sam podigao preveliku prasinu, a to nisam trebao ... dosadno sparno popodne, sta li vec |
Edited by - andjelt on 09/06/2011 20:18:34 |
 |
|
andjelt
Senior Member

.jpg)
Serbia
2217 Posts
|
Mr.Brooks
New Member

.jpg)
Serbia
205 Posts
Member since 02/08/2007 |
Posted - 09/06/2011 : 19:50:06
|
quote: Originally posted by Mr.Brooks
Iz napisanog proizilazi:
Tacno ?
To uopšte ne proizlazi iz napisanog (ja sam u srednjoj školi bio matematički smer i imao sam i logiku među predmetima i 5 iz iste, veruj mi ):
Na takvo pitanje može da se odgovori na 1001 način, pitanjima:
1.Zašto bi neko kupovao crtkarije nekih plagijatora umesto originalnih stvari, pa da ugrozi legalnog izdavača originalnog naslova? 2. Da li bi se taj fan-art prodavao po knjižarama, striparnicama i kioscima ili bi ga autori lično (pro)davali naručiocima? 3. Da li u 35 evra pored cene uloženog rada (crtača, scenariste, štampara, proizvođača papira) ulazi i profit, koji ide preko ovih troškova?
itd
OK, to je tvoje misljenje.
Meni se svidja o ideja o autorskim pravima po kojoj ona nisu narusena ukoliko se predmet na koji se ona odnose distribuira na neprofitabilan nacin odnosno ne prodaje se nego se ustupa besplatno. |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29717 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 09/06/2011 : 20:07:19
|
quote: Originally posted by Paka01
Manhuntere, ne komentiraš ništa na ovo?
quote: Originally posted by Paka01
E pa čuj, ako izdavač neće stavit preview za nešto tako skupo, neko mora upoznat ljude sa onime šta je unutar korica. Izdavači padaju radi svoje glupe taktike, a ne radi piraterije. Da su imalo pametni, svi koji izdaju skupe albume bi tribali radit previewe, bar po mome mišljenju. Ako oni to neće radit, nać će se neko ko oće i zbog toga mi ih nije ža.
Jedno je kad izdavač sam postavi preview nekog djela na određenom broju stranica, a drugo je kad netko skenira izdanje i stavi cijeli sken na net. |
Trouble will find me |
 |
|
grofica Varga
stripovi.com suradnik

.jpg)
Germany
1202 Posts
Member since 15/12/2009 |
Posted - 16/06/2011 : 13:34:10
|
Ja ne znam zašto uopće diskutirate o tome i izmišljate svoje vizije zakona. Po mome je ovako, a po mome mislim da bi trebalo biti onako, zakon je zakon. I nije vaše da ga tumačite kako vam odgovara.
Imate Narodne Novine (NN 167/03) što tamo piše tako je. Ako se želite držati zakona, dajte pravniku mladji (mislim da je on završio pravo) , ovaj tekst i neka on traži rupe, finte i okolnosti na osnovu koje bi neki projekt mogao biti realiziran. Ako ne nađe rupe, onda se sve to treba maknuti sa sajta, a ne podržavati i ostavljati prostor za reklamu.
|
 |
|
Sneaksie Thiefsie
Advanced Member

4985 Posts
Member since 22/04/2008 |
Posted - 16/06/2011 : 14:34:59
|
Kruh se sljeduje na karte,meso dobivaju samo bolnice,secera nema ni za lijek,a sol je - svetkovina! Apelira se na gradjane da shvate situaciju i da budu skromni u potrosnji,a zapravo,razbacivati se i ne moze,razbacivati se nema s cim i nema se otkud. Ha!...O la la...h' h' h'...izgleda kao...strip! |
 |
|
andjelt
Senior Member

.jpg)
Serbia
2217 Posts
Posted - 18/06/2011 : 07:33:32
|
quote: Originally posted by grofica Varga
Ja ne znam zašto uopće diskutirate o tome i izmišljate svoje vizije zakona. Po mome je ovako, a po mome mislim da bi trebalo biti onako, zakon je zakon. I nije vaše da ga tumačite kako vam odgovara.
Imate Narodne Novine (NN 167/03) što tamo piše tako je. Ako se želite držati zakona, dajte pravniku mladji (mislim da je on završio pravo) , ovaj tekst i neka on traži rupe, finte i okolnosti na osnovu koje bi neki projekt mogao biti realiziran. Ako ne nađe rupe, onda se sve to treba maknuti sa sajta, a ne podržavati i ostavljati prostor za reklamu.
Eee ... ti ne bi bila živa kad ne bi nesto pametno rekla ... strasno, nit znas o cemu se radi, nit sta je zapravo povod, vazno da si ti vazno vrtela palcem ... |
 |
|
mamlaz
Advanced Member

Croatia
9956 Posts
Member since 28/02/2004 |
Posted - 18/06/2011 : 08:43:14
|
quote: Originally posted by grofica Varga
Eee ... ti ne bi bila živa kad ne bi nesto pametno rekla ... strasno, nit znas o cemu se radi, nit sta je zapravo povod, vazno da si ti vazno vrtela palcem ...
kaže se palcima |
Mrzim mrznju! |
 |
|
andjelt
Senior Member

.jpg)
Serbia
2217 Posts
|
Topic  |