Poštovani čitaoci, ovim putem Vas obaveštavamo da izdavačka kuća Komiko pokreće novi program pod etiketom "Prvi izbor". Stripovi i grafički romani koje ćemo objaviti pod ovom etiketom ovuhvataće najbolja ostvarenja devete umetnosti prema našem sudu. Stripovi sa etiketom "Prvi izbor" neće isključivo biti vezani ni za jednu školu ili industriju stripa, biće to mahom savremeni radovi i same knjige neće pripadati istoj biblioteci kako bi svaka od njih dobila priliku da bude objavljena u optimalnom obliku i formatu a ne da se prilagođavaju unapred ustanovljenoj matrici unutar edicije.
Prvi Prvi izbor sa sprema vec za septembarski Salon stripa u Beogradu!!!!
Za beogradski Salon stripa u izdanju kuće Komiko izaći će Tišina Didijea Komesa, jedno od najcenjenijih dela francuskog stripa novijeg doba i najbolji primer francuskog "roman graphique" iz 80-ih. Komes je bio veliki prijatelj Huga Prata i jedan od utemeljivača francuskog grafičkog romana čiji je danas najbolji predstavnik Kristof Šabute.
pozajmio,pročitao...odličan strip,kao i izdanje;mozda da je samo malo veće (kao Ljubazni leševi,recimo). Primetno je kopiranje Prata, ali to je samo plus.Pogovor jedan od najboljih koje sam proitao. Sledeći potez je obavezna kupovina.
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Prvo, veliki minus za najavu. Ovo remek delo francuskog stripa je BELGIJANSKO. Ovo je samo Belgijanac mogao da osmisli, sto gospodin Comes i jeste.
Drugo, i bitnije, WOW. Kakav strip. Stripcina. Pratta ne volim, ali ovo mi je leglo izuzetno. Atmosfera ruralnih Ardena docarana je do tancina, Comes majstorski prikazuje celu tu mistiku ovog regiona, uz vrlo opore - usudio bih se reci, vrlo belgijanske, valonske - crno bele slike. Ja sam ziveo u toj kraljevini dugo, dovoljno dugo da namirisem autora kroz njegovu viziju. Namirisao sam ih u opskurnim gradovima - ono su mogli stvoriti samo brusselaari. Ovo je mogao stvoriti samo rodjeni ardennais. Nema lazi u ovom stripu.
Tisina je cista poezija, odlicna mesavina folklora, magije i iskrene ljubavi. Za mene, top 5 izdanja godine - a to nije mala stvar u ovoj krajnje plodnoj 2011!!!!!
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Šta znam, meni i nije nešto. Zanimljiva je atmosfera nastala mešanje magije, legendi i mistike. Ima nekih dobrih trenutaka kada sam pomislio da će da pređe granicu ludila, ali, ironično, ono što stripu koji se zove Tišina najviše šteti je previše glupih dijaloga i bespotrebnih unutrašnjih monologa koji objašnjavaju ono što se već vidi iz slika. Ponekad je manje više. Podsetio me malo na Zagora u tom delu. Recimo "Dakle, oni se poznaju! A upravo toga sam se uvek pribojavao!... Moram svojim očima da se uverim u to!" i da ne nabrajam dalje. Nije mi žao što sam ga uzeo, ali ne bih mnogo propustio i da nisam.
Muzej lepih umetnosti u Liježu od 10. maja do 16. septembra 2012. organizuje veliku retrospektivnu izložbu "jednog od najvećih talenata belgijskog stripa i najvećeg belgijskog autora crno-belog stripa", Didijea Komesa (Didier Comes) pod nazivom "U senci tišine". Više o izložbi i autoru možete videti ovde: http://www.museeartwallon.be/