Author |
Topic |
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17040 Posts
Member since 01/03/2004 |
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6265 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 14/04/2022 : 16:52:31
|
Pročitao sam skenove prve dvije epizode, i iskreno OK je meni taj Najamnik. Cretž je za pasti na dupe, priče su OK. Prva knjiga je više kao neki eksperiment, test, druga je već prava epizoda. Čitao sam ono neko USA izdanje i dodatci su odlični, autor priča kako je započeo karijeru i kako je krenuo sa Najamnikom. Inače nisam ljubitelj 95% tih dodataka u stripovima, ali ovo što je u ove dvije knjige je meni odlično i baš zanimljivo. |
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
|
|
verab
Senior Member
Croatia
2752 Posts
Member since 22/01/2015 |
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26835 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
Jozzinelli
Senior Member
1644 Posts
Member since 10/04/2011 |
Posted - 14/04/2022 : 19:45:40
|
quote: Originally posted by DiSkAcH
Pročitao sam skenove prve dvije epizode, i iskreno OK je meni taj Najamnik. Cretž je za pasti na dupe, priče su OK. Prva knjiga je više kao neki eksperiment, test, druga je već prava epizoda.
Pa, druga i treća knjiga izgleda jesu najbolje od Najamnika. Iskreno, prvu nikad nisam pročitao kompletnu, nemam Marketprintov album, a imam samo nekoliko Stripoteka sa tom epizodom, ali tek od druge se ustaljuju mesto radnje i redovni protagonisti pored Najamnika - Klaust, Nan-Taj itd.
Četvrta i peta epizoda mi nisu na nivou druge i treće, za kasnije ne znam, ali sam čuo od drugih, koji su čitali, isto mišljenje da su druga i treća najbolje. Izgleda da kasnije Segreljes postaje previše dosadan sa ponovnim pojavljivanjem Klausta, pa radnja postaje neinspirativna i repetitivna? |
Mek Koj nema alternativu |
|
|
Jozzinelli
Senior Member
1644 Posts
Posted - 29/04/2022 : 09:34:46
|
Pogledao sam na brzinu ovo izdanje Najamnika kad sam bio u Beogradu.
Kao što sam rekao, ne bunim se što je skupo izdanje i što su pojedinačni albumi (Najamnik je oduvek bio na ceni, a albumi su lepši svaki sa zasebnim koricama i lakši za čitanje) ali, za tu cenu, papir je morao da bude dosta kvalitetniji, ovaj je suviše tanak, ne priliči za ovakav strip, rađen slikarskom tehnikom. Moguće da su morali usklađivati mogućnosti, zbog nestašice i povećane cene papira, kako ne bi i izdanje bilo još skuplje, ali ipak... (Lokomotivine cene su i inače natprosečne, ne znam koliko je to povezano sa realnim faktorima, kvalitetom štampe i slično ? )
Mislim, najverovatnije ću nabaviti izdanje do kraja godine, jer ipak je to Najamnik na domaćem jeziku, u velikom formatu, ali ostaje primedba da kvalitet papira nije na zadovoljavajućem nivou. (Uglavnom nisam cepidlaka po tom pitanju, osim kad je ovako drastično neusklađen sa vrstom crteža koji se na njemu štampa, pa i sa cenom izdanja.)
|
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8032 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 29/04/2022 : 09:54:28
|
quote: Originally posted by Jozzinelli
Pogledao sam na brzinu ovo izdanje Najamnika kad sam bio u Beogradu.
Kao što sam rekao, ne bunim se što je skupo izdanje i što su pojedinačni albumi (Najamnik je oduvek bio na ceni, a albumi su lepši svaki sa zasebnim koricama i lakši za čitanje) ali, za tu cenu, papir je morao da bude dosta kvalitetniji, ovaj je suviše tanak, ne priliči za ovakav strip, rađen slikarskom tehnikom. Moguće da su morali usklađivati mogućnosti, zbog nestašice i povećane cene papira, kako ne bi i izdanje bilo još skuplje, ali ipak... (Lokomotivine cene su i inače natprosečne, ne znam koliko je to povezano sa realnim faktorima, kvalitetom štampe i slično ? )
Mislim, najverovatnije ću nabaviti izdanje do kraja godine, jer ipak je to Najamnik na domaćem jeziku, u velikom formatu, ali ostaje primedba da kvalitet papira nije na zadovoljavajućem nivou. (Uglavnom nisam cepidlaka po tom pitanju, osim kad je ovako drastično neusklađen sa vrstom crteža koji se na njemu štampa, pa i sa cenom izdanja.)
Bolje da si pogledao detaljnije. Kakve su korice, nisu krive (ka spolja, otvorene) i sl.? |
Edited by - alexts on 29/04/2022 09:54:50 |
|
|
Jozzinelli
Senior Member
1644 Posts
Posted - 29/04/2022 : 19:00:13
|
quote: Originally posted by alexts
Bolje da si pogledao detaljnije. Kakve su korice, nisu krive (ka spolja, otvorene) i sl.?
Koliko sam video, korice nisu problematične, ali je knjižni blok malo talasast, što je relativno česta pojava kod sveže otisnutih primeraka, je li, pogotovo sa ovakvom (ne)debljinom listova...
|
|
|
corto33
Senior Member
Slovenia
2536 Posts
Member since 18/11/2003 |
Posted - 18/11/2022 : 18:29:33
|
Nabavio sam na Sajmu Najamnika od Lokomotive brojeve 1-9. Papir jeste minimalno talasast kao spomenuto gore ali ne smeta. I nije baš toliko tanak, deblji je npr. od papira u nedavnom engleskom izdanju NBM-a.
A strip ja sjajan čak i bolji nego što sam imao u sjećanju. Plus su i extra materijali.
Sve u svemu za mene jedno od naj izdanja u posljednje dve godine. |
Društvo ljubiteljev stripov Stripoholik |
|
|
alaniusfordius
Senior Member
1022 Posts
Member since 10/04/2017 |
|
vetropiroman
New Member
295 Posts
Member since 27/02/2022 |
Posted - 21/11/2022 : 14:17:49
|
quote: Originally posted by corto33
Nabavio sam na Sajmu Najamnika od Lokomotive brojeve 1-9. Papir jeste minimalno talasast kao spomenuto gore ali ne smeta. I nije baš toliko tanak, deblji je npr. od papira u nedavnom engleskom izdanju NBM-a.
A strip ja sjajan čak i bolji nego što sam imao u sjećanju. Plus su i extra materijali.
Sve u svemu za mene jedno od naj izdanja u posljednje dve godine.
Moji primerci npr. nisu nimalo talasasti. Štaviše, izdanja su bez mane, ako izuzmemo činjenicu da Simbol gotovo uvek ostavlja tragove lepka po koricama. Uglavnom fejluju kod hardkaver izdanja, ovde to nije slučaj, kao ni kod npr. Najkulinog Leonarda ili Komikovog Zlatnog doba (2), da čovek ne poveruje kako su ga spakovali. Čak su i natpisi na riknama nivelisani.
Savet za talasaste Simbole: ostaviti na polici uspravno među ostalim stripovima, naravno u suvom okruženju, i ispraviće se listovi sami, makar trebalo i nekoliko nedelja (uspešno sprovedeno na izrazito talasastom Komikovom Triganskom). Ako ne uspe - jbg nema pomoći. :D
Što se tiče sadržaja: očigledno natprosečan crtež sa pričom (pričama) koja ima sasvim dovoljno ličnog autorovog pečata da iskoči iz onovremenskih uzusa epske fantastike, nepretenciozne radnje, ali grandioznih scena bitaka i za ono vreme maštovito osmišljenih živuljki i borbenog arsenala. Plus golišave prsate tete. Drugim rečima, nemam trunku kajanja što sam potrošio vreme čitajući ovo.
|
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8032 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 21/11/2022 : 17:41:41
|
Scenario je tipičan primer kad crtač/ilustrator krene sam da (nešto) piše, da bi crtao ono što voli da crta. To ne može da ispadne loše, naročito ako je umetnik visokog ranga.
Ja uzeo, za sad, prvih 6. Da, bilo je malo talasastih, ali je meni izdanje dobro. |
|
|
xilrion
Advanced Member
Croatia
3023 Posts
Member since 16/12/2010 |
|
Topic |
|
|
|