Author |
Topic |
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
Member since 16/04/2009 |
Posted - 13/09/2011 : 16:56:32
|
U zadnjih par godina sam otkrio da mi dosta stripova nisu dobro djelovala kad sam ih prvi put procitao. Posle nekoliko godina, kad sam ih ponovo uzeo u ruke, nisam mogao vjerovat koliko sam togo propustio prvom prilikom. Ne znam jesam li bio umoran, ili jednostavno nisam bio raspolozen, ali zbog nekog razloga, otkrio sam da drugi pogled na neke stripove stvarno poboljsava njihov kvalitet i impresiju na citaoca (u neku ruku ovo je isto s filmovima; cesto drugi put kad nesto gledam, puno je bolje nego prvi put).
U zadnju godinu sam ovo otkrio sa par razlicitih stripova, pogotovo sa Dylanovom "Dok vas smrt ne rastavi" epizodom, koju sam ponovo procitao, ovog puta u boji (iz italijanskog izdanja), a i Nathanovom "Odiseju u Buducnost", koja me je stvarno odusevila deset puta vise od prvog citanja. Posle prvog citanja ovih epizoda, mislio sam da su samo prosjecne; trenutno, smatram ih medju top 10 stripova - ne samo medju Dylanovim i Nathanovim pricama - nego uopste od Bonelli izdavacke kuce.
Imate li vi istog iskustva? Ima li nesto sto ste procitali, sto vam se nije svidjalo prvi put, pa ste onda posle par godina uzeli isti strip u ruke, i bili ste iznenadjeni sa svim stvarima koje ste prvi put propustili? Neke vinjete kao da niste vidjeli po prvom citanju, ili neki tekst koji prakticno 'nije postojao' na prvi pogled?
|
http://www.acestroke.blogspot.com |
Edited by - acestroke on 13/09/2011 16:58:43
|
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17016 Posts
Member since 18/03/2010 |
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 13/09/2011 : 17:18:09
|
Mislim da sam Nathana Nevera pokusavao probaviti jedno 5-6 puta minimum dok mi nije "krenulo". I sa Zagorom sam se mucio, ali sam onda downtuneovao mozak na taj neki nivo i otad smo super prijatelji (uglavnom). |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej |
|
|
Elderane84
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3247 Posts
Member since 30/10/2008 |
Posted - 13/09/2011 : 17:22:09
|
Ja mislim da je ovo slucaj koji vazi za sve. Ja sam se ovome naucio na muzici, kad sam komentarisao da Blind Guardian lici na Crvenu Jabuku. Na drugo slusanje sam shvatio da je to bend kakav sam trazio oduvijek :) |
|
|
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
Posted - 13/09/2011 : 17:24:02
|
@velka031 & Mairosu: slazem se u oba slucaja. Kao dijete nisam mogao da podnesem Kena, sjecam se da sam jednom bio spreman mijenjat 10 Kenovih epizoda za jednog Zagora... sto se tice Nathana, ista stvar... procitao nekoliko epizoda od Dark Horse comics, kad su izasli ovdje u Americi na engleskom, i onda rekao sebi, "nikad vise"... naravno, totalno sam pogrijesio u oba slucaja, trenutno su mi Ken i Nathan u top 5 omiljenih Bonelli junaka :) |
|
|
Imrahil
Advanced Member
Serbia
13463 Posts
Member since 21/08/2005 |
Posted - 13/09/2011 : 17:30:37
|
Ja sam od Kena pročitao samo jednu epizodu, ali je bio isti slučaj. Potpuno mi je bila nezanimljiva kao klincu, a kad sam je skoro čitao, oduševio sam se. |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26835 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
|
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
|
Elderane84
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3247 Posts
Member since 30/10/2008 |
Posted - 13/09/2011 : 17:39:33
|
Meni isto epizode mogu samo losije da postanu, sto se desilo sa Sclavijevim i Toninelijevim Zagorom. Medjutim, na "trece citanje" (navodnici su zato sto nemam pojma koliko puta sam koji strip procitao prije 15-20 godina), sve je leglo na svoje mjesto. ZNao sam sta da ocekujem, i sve epizode koje sam volio, drage su mi i dalje. |
|
|
Imrahil
Advanced Member
Serbia
13463 Posts
Member since 21/08/2005 |
Posted - 13/09/2011 : 17:43:47
|
quote: Originally posted by acestroke
quote: Originally posted by Imrahil
Ja sam od Kena pročitao samo jednu epizodu, ali je bio isti slučaj. Potpuno mi je bila nezanimljiva kao klincu, a kad sam je skoro čitao, oduševio sam se.
Koja je epizoda u pitanju? sjecas li se...?
kako se ne bih sećao Ledeni čovek ili Lily i lovac, zavisi kako je ko preveo Fantastična epizoda. |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22322 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 13/09/2011 : 17:49:56
|
Imate li vi istog iskustva?
Naravno da imam. To ti je malo cudna stvar, rekao bih cak da se neke stvari oko ukusa vrte u krug, ali toga covjek tek postane svjestan nakon nekog vremena. Kada sam otkrio BD svijet bio sam toliko zadivljen da nisam mogao da vjerujem sta sam do tada propustao. Nesto slicno se desilo sa autorskim stripovima od Coseya, Taniguchiya i ostalih. Stvar je u tome da ne treba predozirati odredjenu teritoriju, inace to odusevljenje s vremenom popusti i covjek se zamori. Zbog toga je uvijek dobro mijenjati stivo, na taj nacin ne postoji opasnost da se covjek zasiti nekim stvarima. Kod tebe je slicno, otkrio si nove puteve i odusevljen si, ali imam osjecaj da si tek na pocetku puta i da ces otkriti jos dosta toga sto ce te zadiviti vise nego bilo sta sto si otkrio do sada. Ipak, prije ili kasnije, kada obidjes sve teritorije sto se obici mogu, moguce je da ces se opet vratiti sa odusevljenjem stripovima koji su te nekada odusevljavali. Tako je barem bilo kod mene. Danas sam otvoren za sve, nemam predrasude, jedino sam kod mangi jos uvijek na pocetnim stazama i to pored toga sto sam prevalio preko ledja preko stotinu stripova te teritorije.
Interesantno je da vise ljudi spominje Kena i drugaciji pogled na strip nekada i sada, kod mene je potpuno isti kada sam bio klinac i danas. Da li ste vi tada stvarno citali njegove stripove ili samo odlozili na stranu i mijenjali se za druge? Ne znam. Strip koji me je definitvno zavarao na prvi pogled je bila Julia. Prije nekoliko godina sam procitao neke epizode i ostao ravnodusan, danas je to po meni top5 SBE serijala svih vremena. Gea mi se ucinila na prvi pogled kao stivo za tinejdzere, tek neka solidna zabava. Nakon procitanih 15 epizoda tvrdim da je top5 SBE serijala. Mozda je i kod mene upravo to odusevljenje novim proradilo pa su Gea, Julia i Lilit potisli sve druge SBE stripove iz top5, junake kao Martin, Ken, Dampyr, Mr.No. Jedino su Zagor i Dylan ostali zazidani na vrhu te ljestvice i vjerovatno ce tu zauvijek i ostati.
Sto se tice sjecanja na odredjene epizode, cesto mi se desi da procitam neki strip koji sam posljednji put citao kada sam bio klinac. Pa covjece, svaka scena mi se cini tako poznata, ostala je u sjecanju urezana. najmanji detalji, izrazi lica, poze, jednostavno sve. Danas vecinom nije tako. Protutnjam po stripu i nerijetko mi se desi da citam neki strip, koji sam inace citao prije nekih pet godina, i tek poslije pedesetak stranica skontam da sam to stivo vec jednom presao.
"Dok vas smrt ne rastavi" je jedna emotivna epizoda, moguce da si je procitao u vrijeme neke emotivne krize i da ti je pogodila nit. |
Edited by - King Warrior on 13/09/2011 17:54:38 |
|
|
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
Posted - 13/09/2011 : 17:56:32
|
quote: Originally posted by Elderane84
Meni isto epizode mogu samo losije da postanu, sto se desilo sa Sclavijevim i Toninelijevim Zagorom. Medjutim, na "trece citanje" (navodnici su zato sto nemam pojma koliko puta sam koji strip procitao prije 15-20 godina), sve je leglo na svoje mjesto. ZNao sam sta da ocekujem, i sve epizode koje sam volio, drage su mi i dalje.
Istina
quote: Originally posted by Imrahil
kako se ne bih sećao Ledeni čovek ili Lily i lovac, zavisi kako je ko preveo Fantastična epizoda.
Jeste fantasticna, top 10 Kenovih, for sure
@King: dobro si sve rekao, to je upravo ono sto me je interesovalo ;) |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12524 Posts
Member since 25/07/2003 |
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17016 Posts
Member since 18/03/2010 |
Posted - 13/09/2011 : 18:47:43
|
@velka031 & Mairosu: slazem se u oba slucaja. Kao dijete nisam mogao da podnesem Kena, sjecam se da sam jednom bio spreman mijenjat 10 Kenovih epizoda za jednog Zagora... sto se tice Nathana, ista stvar... procitao nekoliko epizoda od Dark Horse comics, kad su izasli ovdje u Americi na engleskom, i onda rekao sebi, "nikad vise"... naravno, totalno sam pogrijesio u oba slucaja, trenutno su mi Ken i Nathan u top 5 omiljenih Bonelli junaka :)
Znam, ace, i za mene je Ken bo bezvrijedan strip |
|
|
wolf
Advanced Member
4577 Posts
Member since 05/08/2003 |
Posted - 13/09/2011 : 18:50:28
|
Sa stripovima, filmovima i glazbom imam podjednaka iskustva, nekad neke stvari nisam baš prakticirao, a danas su mi puno bolje. I obrnuto, primjerice kao klinac do nekih 10-11 godina života dosta sam čitao Bleka, Marka i Mikija. Danas ih ni ne čitam, možda tu i tamo ako baš nemam nekog pametnijeg posla, a skupljam ih više kolekcionarski nego za čitanje (kad danas vidim, primjerice, Saratogu od Bleka čudim se sam sebi da sam bio toliko naivan, mada ni kao klinac od 8-9 godina nisam nikako prešao preko te, po meni, jedne od najblesavijih priča ikada u bilo kojem stripu - topić pod rukom kao da je RPG... bah). S Kenom izgleda imamo svi isto iskustvo - kao klinac sam bježao od njega kao vrag od tamjana, a danas skupljam i čitam sve njegove pojavne oblike. |
|
|
Windwalker
Advanced Member
Croatia
4530 Posts
Member since 08/03/2008 |
Posted - 13/09/2011 : 19:06:47
|
Ako mi je nešto bilo loše ili prosječno kod prvog čitanja (gledanja, igranja), postoji mogućnost da mi drugi put bude bolje, i to mi se znalo dosta događati (primjer: dosta Dylana, Mister No serijal, The Good, the bad and the Ugly...).
No, ako mi je nešto bilo vrhunsko odmah iz prve, postoji vjerojatnost da me iz druge ne obuzme toliki val oduševljenja (što je sasvim normalno), pa dobijem dojam da je 'lošije', iako zapravo nije (primjer: Magični Vjetar prvi brojevi).
Također, postoje i one stvari koje su mi u djetinjstvu bile izvrsne, a danas su čisto sranje (primjer: Batman i Robin).
No, postoje i one stvari koje su mi iz prve bile vrhunske, a svakom novom konzumacijom sve bolje i bolje (primjer: Zagor: Kraken, Firefly, The Lion King...). |
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Posted - 13/09/2011 : 19:22:49
|
quote: Originally posted by jaki
a ide to i u obrnutom smjeru,da je nešto lošije nego li je bilo kad sam prvi put pročitao.
Imas li nekih specificnih na umu? ako da, djelih ih ovdje s nama, bas me interesuje koje su u pitanju
Ima toga i kod mene. Pogotovo sam Dylana Doga umeo pamtiti bolje nego sto objektivno je, izgleda da je to bila decacka fascinacija splatterom. |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
|
|
bjelolasica
stripovi.com suradnik
Croatia
5106 Posts
Member since 30/08/2009 |
|
selanne
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
7655 Posts
Member since 11/09/2009 |
Posted - 13/09/2011 : 20:39:36
|
quote: Originally posted by bjelolasica
Meni je Mister No bi na prvu loptu dosadan, ali nakon drugog čitanja i par mjeseci ležanja, baš kao i vino, u ladici postao je odličan.
Kod mene je bilo obratno, kad ga je tek počela izdavati SD, sjećam se da je prva epizoda bila ona sa svećenicima negdje u misiji u džungli koji su ustvari bili sotonisti. Ta mi je priča i dan danas među Top 10 priča svih junaka koje sam čitao, ali idući brojevi su mi postajali sve zamorniji i dosadniji. Niti mi se sviđala atmosfera džungla i močvara niti me privlačio crtež, jer svaka Disova epizoda je bila mučenje za oči, tako da sam malo-pomalo odustao od pilota. |
Where other men blindly follow the truth, remember - nothing is true. Where other men are limited by morality or law, remember - everything is permitted. We work in the dark to serve the light. We are assassins! Nothing is true, everything is permitted. |
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Posted - 13/09/2011 : 20:48:09
|
sto se tice Nathana, ista stvar... procitao nekoliko epizoda od Dark Horse comics, kad su izasli ovdje u Americi na engleskom, i onda rekao sebi, "nikad vise"...
To je i moje prvo iskustvo sa Nathanom, citao sam neku epizodu sa vampirom. Nije bilo lose, i kad sam se vratio u Srbiju, pribavio sam komplet i poceo da citam, ali mi je jako jako jako tesko islo. Medjutim, vremenom sam poceo da ga upijam...nismo jos uvek super drugovi, ali jako cenim Nathana i pogotovo scenarije u njemu i psiholosku kompleksnost glavnih likova. |
|
|
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
Posted - 13/09/2011 : 21:01:27
|
Ima dosta ljudi ovdje koji ne mogu da podnesu Nathana, procitali jednu epizodu, nije im se svidjala, i onda odustali. Mozda bi trebali da pocnu sa Buducnost trilogijom, ta bi mogla svakog da uvuce u taj serijal. Ta je fenomenalna.
Magicni Vjetar je nekako 'tricky', jer prosle godine sam procitao prvih 10 epizoda, i pitao samog sebe, 'zasto ljudi cijene ovaj serijal? Nista mi ovdje ne godi.'. Ali ocito je da najbolje epizode dolaze posle broja 15 i nadalje, izgleda da sam prosli put prerano odustao, ali srecom dao sam mu jos jednu sansu prije par mjeseci, i drago mi je sto sam to uradio. Neke epizode su vrhunci Bonelija, nevjerovatno. |
|
|
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
Posted - 13/09/2011 : 21:04:42
|
@Mairosu: Mislim da je Nathanova epizoda koju spominjes "Vampyrus". Nije losa, ali ponekad se pitam zasto je Dark Horse odlucio da bas objavi onih 6 epizoda, kad su mogli objavit gomile drugih, puno boljih prica. Mozda bi u tom slucaju Americka publika lakse progutala Nathana, pa bi i dan danas ovdje izlazio, ko ce znat. |
|
|
bjelolasica
stripovi.com suradnik
Croatia
5106 Posts
Member since 30/08/2009 |
Posted - 13/09/2011 : 21:31:44
|
quote: Originally posted by selanne
quote: Originally posted by bjelolasica
Meni je Mister No bi na prvu loptu dosadan, ali nakon drugog čitanja i par mjeseci ležanja, baš kao i vino, u ladici postao je odličan.
Kod mene je bilo obratno, kad ga je tek počela izdavati SD, sjećam se da je prva epizoda bila ona sa svećenicima negdje u misiji u džungli koji su ustvari bili sotonisti. Ta mi je priča i dan danas među Top 10 priča svih junaka koje sam čitao, ali idući brojevi su mi postajali sve zamorniji i dosadniji. Niti mi se sviđala atmosfera džungla i močvara niti me privlačio crtež, jer svaka Disova epizoda je bila mučenje za oči, tako da sam malo-pomalo odustao od pilota.
Moja prva epizoda je bila "Izgubljeni grad". Mislim napetost je bila u zraku, ali prije toga sam čitao samo Zagora i tri broja Texa tako da je motiv izgubljenog grada za mene izlizan. Tek kad sam nabavio nastavak i još malo pročitao prvi dio rodila se simpatija, a nakon Patagonije i Baruna Samedia to je bilo to. |
Don’t beat me massa!Please don’t beat me massa!Don’t beat this tired old body! No, no! http://www.youtube.com/watch?v=H8D93Awa434 |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12924 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 13/09/2011 : 21:35:40
|
Nije losa, ali ponekad se pitam zasto je Dark Horse odlucio da bas objavi onih 6 epizoda, kad su mogli objavit gomile drugih, puno boljih prica. Mozda bi u tom slucaju Americka publika lakse progutala Nathana, pa bi i dan danas ovdje izlazio, ko ce znat.
Sumnjam. U pravilu neamerički stripovi slabo prolaze na američkom tržištu.
DC je probao sa izdanjima Humanoidesa i Rebelliona. Marvel je probao sa izdanjima Soleila. Dark Horse je probao sa izdanjima Bonellija. Ali ništa od toga nije zaživjelo.
Značajnije korijene pustili su jedino japanski stripovi. Ali i taj segment izdavaštva je u padu otkada je izbila ekonomska kriza. Nekoliko izdavača se ugasilo ili je preuzeto od strane drugih kompanija (Tokyopop, Del Rey...). |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
kingleoric
New Member
229 Posts
Member since 03/06/2010 |
Posted - 13/09/2011 : 23:41:54
|
quote: Originally posted by Mairosu
...I sa Zagorom sam se mucio, ali sam onda downtuneovao mozak na taj neki nivo i otad smo super prijatelji (uglavnom).
Ovo se i meni dogodilo kod Zagora. U djetinjstvu mi je bio zakon, s laganim padom u pubertetu... ali nakon nekoliko (dosta) godina pauze od stripova općenito, pročitam stare stripove ponovo i ono... Prvi utisci (re-utisci ) mi bijahu neinteligentno, prazno, površno, vrlo plitko... "Kako mi je to moglo biti dobro?" Zapravo jedino što mi je pozitivno ostalo bilo je sjećanje na njega iz djetinjstva, no s vremenom (kako sam nastavio popunjavati brojeve koji su mi falili iz sentimentalnih razloga) jednostavno sam se prilikom čitanja Zagora, kako kaže Mairosu, "downtunao" i sad kad ne očekujem od njega ništa ingeniozno, sad mi je odličan za odmor od nekih ajmo ih nazvat težih napora... štoviše sad jedva čekam da izađe neki novi broj da se malo odmorim uz laganu i zabavnu pričicu.
Dylan mi je više-manje isti kao i prije, možda malo lošiji, ali tu negdje, uz dvije iznimke... Više nemam noćne more nakon čitanja prije spavanja (dobro se sjećam onog broja "Dadilja" zbog kojeg su me cijeli san gnječile pokretne stepenice i lovila čudovišta) i broj epizoda koje su mi vrh serijala se u najmanju ruku prepolovio...
O Nathanu mi se pak diglo mišljenje s godinama, možda čisto iz razloga što neke stvari kao dijete nisam shvaćao, trebao mi je zabavni strip, a ne onaj koji te ostavi malo još misliti nakon što ga zatvoriš... a strip definitivno ima svoju dublju stranu (naravno, imajući i dalje na umu da je to strip)... |
In his madness the King brought about the destruction of his kingdom, and would have killed everyone in it had not his royal guards turned on him and put him out of his misery. His torment was not yet at an end, for Leoric returned as The Skeleton King... |
|
|
Topic |
|
|
|