forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Autorski izlog
 Moj strip-Dubravka
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8162 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 11/10/2011 : 17:37:30  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote
torghal crta odlično, ima svoj stil
u mirakulu je izbacivao dvije table dnevno, a sada se vidi da je s jednom dnevno još bolji
ovo jedna dnevno znači da crta par sati tu stranicu, jer čovjek nije profesionalni crtač da ima cijeli dan na raspolaganju
ajde majstore odvoji za jednu tablu osam sati (par dana), strpit ćemo se, čisto da vidimo tu divotu

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

alanford
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1169 Posts

Member since 31/03/2009

Posted - 11/10/2011 : 18:43:46  Show Profile Show Extended Profile  Send alanford a Yahoo! Message  Send alanford a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ken2

u mirakulu je izbacivao dvije table dnevno, a sada se vidi da je s jednom dnevno još bolji
ovo jedna dnevno znači da crta par sati tu stranicu, jer čovjek nije profesionalni crtač da ima cijeli dan na raspolaganju
ajde majstore odvoji za jednu tablu osam sati (par dana), strpit ćemo se, čisto da vidimo tu divotu

Slazem se... A i crtez mi bas nekako pase uz pricu. Samo naprijed!
Go to Top of Page

Torghal
Senior Member

Croatia
1981 Posts

Member since 27/09/2004

Posted - 11/10/2011 : 19:46:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Torghal a Private Message  Reply with Quote
Tabla br.10
Go to Top of Page

Torghal
Senior Member

Croatia
1981 Posts

Member since 27/09/2004

Posted - 11/10/2011 : 19:48:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Torghal a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ken2

Mirakul sam crta sat i po tablu,ovaj strip 2 i po sata po tabli.to je najvise sta mogu dnevno odvojit za crtanje.
Go to Top of Page

alanford
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1169 Posts

Member since 31/03/2009

Posted - 11/10/2011 : 21:57:35  Show Profile Show Extended Profile  Send alanford a Yahoo! Message  Send alanford a Private Message  Reply with Quote
Zasto si promjenio naslov?
Go to Top of Page

Torghal
Senior Member

Croatia
1981 Posts

Member since 27/09/2004

Posted - 11/10/2011 : 22:01:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Torghal a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alanford

Zasto si promjenio naslov?

Vise odgovara radnji stripa...a i vise mi se svidja.
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 11/10/2011 : 23:41:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Torghal

to po Gundulićevom istoimenom djelu ili?

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7898 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 11/10/2011 : 23:47:29  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Kad otvorim bilo koji topik vezan za Torghal-ove stripove imam utisak da se ne nalazim u stvarnom svetu, već u paralelnoj dimenziji, u kojoj je sve potpuno bizarno, nadrealno, neverovatno, nalik snu, koji nema veze sa stvarnim životom.

Ne mislim pri tome na radnju njegovih stripova, nego na pohvale koje dobije za svoj rad, posebno crtež. Da me ne shvatite pogrešno, nemam ništa protiv da Macan ili bilo koji drugi izdavač objavi njegove stripove, pa i u formi luksuzog hc albuma ili grafičke novele, jer svaka roba koja ima svoje interesente treba da bude ponuđena njima-kupcima, to je tržišni princip.

Posebno ne bih vodio nikakvu polemiku sa autorom ili obožavaocima njegovog rada o kvalitetu njegovog crteža, jer mislim da je i "dno dna" kompliment i da je pomenuti kvalitet ispod svakog dna, svake nule i da je izvan dometa svakog smislenog komentara.

Svrha mog posta (poslednjeg na ovu temu) je što smatram da se ovakvim hvalospevima čini medveđa usluga autoru. Ako njegovi stripovi imaju scenarističkog potencijala, trebalo bi ga usmeriti da bude scenarista, jer njegove "table stripa" mogu da budu dobre samo kao scenaristički predložak - za onu vrstu scenarija gde scenarista nekakvom grubom skicom crtaču saopštava kako približno treba da izgleda nacrtana tabla i kakvo je kadriranje. Na osnovu takvog predloška mogao bi da se nacrta pravi, pa i dobar strip.

Ovako ćete ostaviti čoveka u zabludi da strip može da se crta na ovaj način, gde se na crtanje table utroši sat vremena, a "crtač" (kad bi radio samo to) može da izbaci 10-15 tabli dnevno. I da je to normalno.

Go to Top of Page

bagi
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3840 Posts

Member since 29/12/2002

Posted - 11/10/2011 : 23:59:37  Show Profile Show Extended Profile  Send bagi a Yahoo! Message  Send bagi a Private Message  Reply with Quote
Alexts,kenjaš.Uz ove priče realniji crtež ne bi pristajao.I još k tome uočeno od profesionalaca koji su spremni objaviti takvo "dno dna".Sa tvoje strane očigledno udara zavist...

Wtf?

Edited by - bagi on 12/10/2011 00:02:45
Go to Top of Page

Dule
Average Member

Croatia
546 Posts

Member since 09/05/2003

Posted - 12/10/2011 : 02:27:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dule's Homepage  Send Dule a Private Message  Reply with Quote
"Svrha mog posta (poslednjeg na ovu temu)..."
Zašto "poslednjeg"? Čega si se ti uplašio alexts? Pa ovo bi trebalo biti mjesto za otvorenu razmjenu mišljenja... Mislim da i jest.
Torghalov strip kao forma jest zapravo "strip naiva", ali nikako u negativnom smislu. Naprotiv.
Zanimljiv, životni sadržaj,izvanredno nadopunjuje i prenosi autorov "naivni" crtež pun ekspresije.
Alexts, prošaraj malo po knjigama (naivna umjetnost, ekspresionizam, art brut, estetika ružnog etc i sl...)
PS
Priznajem, malo sam sumnjićav prema tome radi li Torghal sam ovaj strip... Ali rezultat je dobar, pa mi je svejedno.

Go to Top of Page

Torghal
Senior Member

Croatia
1981 Posts

Member since 27/09/2004

Posted - 12/10/2011 : 05:49:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Torghal a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Darth Ivan

quote:
Originally posted by Torghal

to po Gundulićevom istoimenom djelu ili?

Kcer se u stripu zove Dubravka pa sam po njoj nazvao strip.
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 12/10/2011 : 08:43:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Alexts:
>Ako njegovi stripovi imaju scenarističkog potencijala, trebalo bi ga usmeriti da bude scenarista

Je li priča dobra? Jest.

Priča li crtež tu priču? Da.

Po meni su ispunjeni bitni uvjeti da Torghalov strip bude strip. A posve na stranu to da nijedan crtač koji bi zadovoljio profesionalne kriterije ne bi u domaćim produkcijskim uvjetima (koji ne zadovaljavaju profesionalne kriterije) ovaj strip ikad završio. Imali bismo max tri lijepe table u tri tjedna prije no odustane, a ovako imamo tri stripa u tri mjeseca.

Dakle, razumijem što govoriš, ali razumiješ li ti mene?

(mcn)

PS Zamisli taj scenarij s crtežom Alexa Rossa: nije li naglo banalniji i sve nekako pogrešno? Meni je već ona verzija od Duploga izgubila znatan dio šarma. A jebo ljepotu, ako šarma nema.

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 12/10/2011 : 13:03:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Kad otvorim bilo koji topik vezan za Torghal-ove stripove imam utisak da se ne nalazim u stvarnom svetu, već u paralelnoj dimenziji, u kojoj je sve potpuno bizarno, nadrealno, neverovatno, nalik snu, koji nema veze sa stvarnim životom.

Ne mislim pri tome na radnju njegovih stripova, nego na pohvale koje dobije za svoj rad, posebno crtež. Da me ne shvatite pogrešno, nemam ništa protiv da Macan ili bilo koji drugi izdavač objavi njegove stripove, pa i u formi luksuzog hc albuma ili grafičke novele, jer svaka roba koja ima svoje interesente treba da bude ponuđena njima-kupcima, to je tržišni princip.

Posebno ne bih vodio nikakvu polemiku sa autorom ili obožavaocima njegovog rada o kvalitetu njegovog crteža, jer mislim da je i "dno dna" kompliment i da je pomenuti kvalitet ispod svakog dna, svake nule i da je izvan dometa svakog smislenog komentara.

Svrha mog posta (poslednjeg na ovu temu) je što smatram da se ovakvim hvalospevima čini medveđa usluga autoru. Ako njegovi stripovi imaju scenarističkog potencijala, trebalo bi ga usmeriti da bude scenarista, jer njegove "table stripa" mogu da budu dobre samo kao scenaristički predložak - za onu vrstu scenarija gde scenarista nekakvom grubom skicom crtaču saopštava kako približno treba da izgleda nacrtana tabla i kakvo je kadriranje. Na osnovu takvog predloška mogao bi da se nacrta pravi, pa i dobar strip.

Ovako ćete ostaviti čoveka u zabludi da strip može da se crta na ovaj način, gde se na crtanje table utroši sat vremena, a "crtač" (kad bi radio samo to) može da izbaci 10-15 tabli dnevno. I da je to normalno.

evo jedan prijedlog: ajde ti nacrtaj neki strip i kopiraj ga ovdje (na forum).

"Nothing lasts forever."

Edited by - Darth Ivan on 12/10/2011 13:03:52
Go to Top of Page

alanford
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1169 Posts

Member since 31/03/2009

Posted - 12/10/2011 : 13:10:06  Show Profile Show Extended Profile  Send alanford a Yahoo! Message  Send alanford a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Go to Top of Page

kreso_stanic
Senior Member

Croatia
1504 Posts

Member since 18/12/2002

Posted - 12/10/2011 : 15:11:58  Show Profile Show Extended Profile  Send kreso_stanic a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dule

Zašto "poslednjeg"? Čega si se ti uplašio alexts? Pa ovo bi trebalo biti mjesto za otvorenu razmjenu mišljenja... Mislim da i jest.

možda radi isto što i ti - posije sjeme i onda se makne?
(http://www.forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=40619)

http://typotecture.net / http://www.klada.hr

Edited by - kreso_stanic on 12/10/2011 15:12:19
Go to Top of Page

kreso_stanic
Senior Member

Croatia
1504 Posts

Member since 18/12/2002

Posted - 12/10/2011 : 15:14:35  Show Profile Show Extended Profile  Send kreso_stanic a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mcn

Alexts:
>Ako njegovi stripovi imaju scenarističkog potencijala, trebalo bi ga usmeriti da bude scenarista

Je li priča dobra? Jest.

Priča li crtež tu priču? Da.

Po meni su ispunjeni bitni uvjeti da Torghalov strip bude strip. A posve na stranu to da nijedan crtač koji bi zadovoljio profesionalne kriterije ne bi u domaćim produkcijskim uvjetima (koji ne zadovaljavaju profesionalne kriterije) ovaj strip ikad završio. Imali bismo max tri lijepe table u tri tjedna prije no odustane, a ovako imamo tri stripa u tri mjeseca.

Dakle, razumijem što govoriš, ali razumiješ li ti mene?

(mcn)

PS Zamisli taj scenarij s crtežom Alexa Rossa: nije li naglo banalniji i sve nekako pogrešno? Meni je već ona verzija od Duploga izgubila znatan dio šarma. A jebo ljepotu, ako šarma nema.

osim toga, ima nešto atraktivno u čitanju stripa kojeg je napisao i nacrtao isti autor, pa 'spuštanje kriterija' ima smisla

http://typotecture.net / http://www.klada.hr
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7898 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 12/10/2011 : 17:16:03  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dule

Poslednji zato što sam pretpostavio da će se brojni javiti u odbranu Torghal-ovih stripova, a ako bih ja dalje polemisao sa svima, delovalo bi da dalje napadam njegov rad, a to neću.

(Već sada je bagi zaključio da sam ljubomoran.)

Inače, često mi je sasvim dovoljno da svoje mišljenje iznesem samo jednom, a nepotrebno da više puta ponavljam jedno isto, što je česta praksa na internet forumima.

Edited by - alexts on 12/10/2011 17:18:10
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7898 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 12/10/2011 : 17:30:33  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Imaš, na drugoj strani ovog podforuma.
Go to Top of Page

david
New Member

Croatia
237 Posts

Member since 19/01/2003

Posted - 12/10/2011 : 17:58:22  Show Profile Show Extended Profile  Send david a Private Message  Reply with Quote
mene je, (kao nazovi crtaca) Thorgal isprva uplasija, brzinom i prodjom kod publike, mozda to vridi i za tebe Alexts ali to nema smisla jer stripovi kakve ti crtas (a valjda i ja) su skroz drugi par cipela u kojima se pak Thorgal ne bi snasa (bar ne brzo i lako ko sta izbacuje ove stranice).
Thorgal, svaka cast, jedino sta bi ti predlozija (kao i nekim drugim crtacima s foruma)zasto ne probas radit s debljim flomasterom, malo jace linije i varijacija debljine uz sve ostalo kako je i mislin da bi odma ostavilo malo jaci dojam

http://dpetrina.deviantart.com
Go to Top of Page

Torghal
Senior Member

Croatia
1981 Posts

Member since 27/09/2004

Posted - 12/10/2011 : 19:59:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Torghal a Private Message  Reply with Quote
Tabla br.11
Go to Top of Page

Torghal
Senior Member

Croatia
1981 Posts

Member since 27/09/2004

Posted - 12/10/2011 : 20:01:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Torghal a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by david

mene je, (kao nazovi crtaca) Thorgal isprva uplasija, brzinom i prodjom kod publike, mozda to vridi i za tebe Alexts ali to nema smisla jer stripovi kakve ti crtas (a valjda i ja) su skroz drugi par cipela u kojima se pak Thorgal ne bi snasa (bar ne brzo i lako ko sta izbacuje ove stranice).
Thorgal, svaka cast, jedino sta bi ti predlozija (kao i nekim drugim crtacima s foruma)zasto ne probas radit s debljim flomasterom, malo jace linije i varijacija debljine uz sve ostalo kako je i mislin da bi odma ostavilo malo jaci dojam

Hvala na savjetu..probat cu.
Go to Top of Page

Snake Plissken
Average Member

Serbia
707 Posts

Member since 05/07/2011

Posted - 12/10/2011 : 22:10:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Snake Plissken a Private Message  Reply with Quote
Jes vala da svako ima pravo na svoje misljenje, ali postoji razlika izmedju recenog "meni je crtez uzasan" i "meni je crtez dno dna, cak i nize od toga". Ta razlika se zove suptilnost, da upotrebim blazi termin.
A ko hoce da samo iznosi svoje misljenje bez ponavljanja i rasprava, to moze raditi i pred ogledalom, realno.

Snake Plissken wasn't born.
He escaped from the womb.
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 12/10/2011 : 22:21:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
sve bolje i bolje kolega Torgale!

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8162 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 12/10/2011 : 22:59:54  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote
quote:

kao prvo, teško je govoriti o obožavaocima, ali evo, ja sam oduševljen kako čovjek crtežom priča svoje priče
a tvoj komentar je sve samo ne dobronamjeran i konstruktivan, ili kako netko reč 'suptilan'

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7898 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 13/10/2011 : 00:04:13  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Ja tačno vidim šta se vama sviđa u njegovim stripovima - Torgal zna da pripoveda, pristojno i režira, ali čak i za crtež najuprošćenijeg stilizovanog tipa (a la Pratt) njemu fali još puno toga da bi bio korektan, a i za solidan "underground" stil nema potrebnu (ni onu tzv ružnu) estetiku.

Ne znam kakvo on mišljenje ima o svom radu (ni kakve su mu ambicije), ali mlad autor (ako je mlad) vrlo često ne vidi (ne može da sagleda) svoje nedostatke, još ako dobija jednoglasne pohvale, lako ga je ubediti da je postigao već sve što se može ili treba postići i tako se njegovo (poželjno) napredovanje može saseći u početku.

Jedno negativno mišljenje o njegovom radu, možda bude korisnije od hvalospeva? U svakom slučaju, nije nedobronamerno (dobro, nije ni suptilno) - ako ništa drugo, ja sam rekao da može da bude dobar strip scenarista - ni to nije malo, tj nekima je i to dovoljno.
Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000