Author |
Topic |
Elderane84
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3247 Posts
Member since 30/10/2008 |
|
selanne
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
7655 Posts
Member since 11/09/2009 |
Posted - 29/10/2011 : 15:03:18
|
Ovo ljeto sam potegao sasvim sam iz Mostara u Žitište radi njihovog koncerta, definitivno nisam zažalio, jedan od najboljih događaja u životu. Za mene su apsolutno najbolji bend u povijesti glazbe! |
Where other men blindly follow the truth, remember - nothing is true. Where other men are limited by morality or law, remember - everything is permitted. We work in the dark to serve the light. We are assassins! Nothing is true, everything is permitted. |
|
|
selanne
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
7655 Posts
Posted - 29/10/2011 : 15:04:54
|
Što se tiče tvoje prve rečenice i pitanja u njoj - ima! Itekako ima dobrih novijih pjesama, nitko ne može tvrditi suprotno. |
Where other men blindly follow the truth, remember - nothing is true. Where other men are limited by morality or law, remember - everything is permitted. We work in the dark to serve the light. We are assassins! Nothing is true, everything is permitted. |
|
|
Elderane84
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3247 Posts
Posted - 29/10/2011 : 19:29:40
|
Moze, sto ne moze :) Evo ja tvrdim, to je moje misljenje. NAravno, ne moras da se slozis, ali ja sam zaista veliki fan ovog pocetnog perioda sa Bajagom i Rajkom Kojicem, i smatram da bend ide silaznom putanjom jos od Buvlje Pijace, mada je bilo zaista sjajnih pjesama sve do '95-e.. Zato sam i postavio snimak ovog koncerta iz 1983. |
|
|
selanne
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
7655 Posts
Posted - 29/10/2011 : 19:38:48
|
Uzmi za primjer samo zadnji album. Zar ti se ne sviđaju "Odlazim", "Muško od plastelina", i "Bože, koliko je volim"????? Čovječe, ja se borim s curom da nam za prvi ples svira "Bože, koliko je volim"! Ona nije obožavatelj Čorbe, pa se protivi. |
|
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17034 Posts
Member since 18/03/2010 |
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 29/10/2011 : 20:25:52
|
I ja sam slicnog misljenja kao Elderan, do Istine su mi bili nenadjebljivi. Mada naravno i kasnije imaju potresnih stvari (takvih i onakvih ).
No, kao prvi band koji sam poceo slusati i sakupljati njihove albume tamo u osnovnoj skoli, zauvijek ce imati posebno mjesto u mom srcu. Uf, koji je to album bio U ime naroda, sigurno jedan od najboljih ex-Yu albuma u zivo. Hvala ti za ovaj link Eld84.
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17108 Posts
Member since 01/03/2004 |
|
selanne
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
7655 Posts
Posted - 29/10/2011 : 20:54:52
|
Ima blesavih ideja, poput ove čiji si link stavio, ali takvih je ipak puno manje (Mobilni, Disko mišić, Jedan čovek) u odnosu na genijalne tekstove (Celu noć te sanjam, Ostani đubre do kraja, Noćas gubim meč, Bilo je žena, Ovde, ...) |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17108 Posts
Member since 01/03/2004 |
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26955 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25454 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 29/10/2011 : 23:58:48
|
Par pesama iz perioda sa Bajagom su još i dobre, sve ostalo što sam čuo od Čorbe mi je ispodprosečno. Mislim da kada bih nabrajao omiljene grupe iz x-yu, Čorba mi ne bi ušla ni u prvih 50. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
selanne
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
7655 Posts
Posted - 30/10/2011 : 01:54:14
|
quote: Originally posted by manhunter
Par pesama iz perioda sa Bajagom su još i dobre, sve ostalo što sam čuo od Čorbe mi je ispodprosečno. Mislim da kada bih nabrajao omiljene grupe iz x-yu, Čorba mi ne bi ušla ni u prvih 50.
Meni je prva, pa "šest mesta praznih", pa svi ostali. |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11447 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 30/10/2011 : 02:47:01
|
Posli Zabranjenoga Pušenja meni najbolji ex-yu rock bend. Pravo su mi super stvari, često ih upalin. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 30/10/2011 : 11:14:06
|
Imam sve ploce i singlove do Koza Nostre, posle raspada SFRJ progresivno gube smisao i postaju Borislavova politicka platforma. Slusam svoje stare ploce, sad cu kupiti i box cim legne nova plata, ali ne bih otisao na njihov koncert ni za ne znam koje pare.
Top 3 :
1. Buvlja Pijaca 2. Pokvarena Masta i Prljave Strasti 3. Mrtva Priroda
honourable mention
4. Istina
neotkriveni dragulj
Rajko Kojic solo EP - Ne Budi Me Bez Razloga
http://www.youtube.com/watch?v=FXpV0FwSeNk |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej |
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22435 Posts
Member since 02/05/2005 |
Posted - 30/10/2011 : 11:23:44
|
quote: Originally posted by Mairosu
Top 3 :
1. Buvlja Pijaca 2. Pokvarena Masta i Prljave Strasti 3. Mrtva Priroda
Neverovatno, kao da sam ja pravio listu!
4. Kost u grlu |
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!! |
Edited by - srdjandj on 30/10/2011 11:24:44 |
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Posted - 30/10/2011 : 12:30:07
|
Kost u Grlu ima par dobrih pesama ali je generalno presirov i ima previse filera. Moze neko peto mesto za njega kod mene. |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22435 Posts
Member since 02/05/2005 |
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Posted - 30/10/2011 : 14:25:19
|
Prva i cetvrta su mi dobre (pogotovo prva). Rasprodaja bola zvuci k'o rastimovani Muddy Waters iz sumadije :D :D :D Ma nategnute su tu neke pesme...tipa hej, cale, pozajmila je pare itd.. Jedino sto slusam sa tog albuma ovako random su rnr za kucni savet i ostani djubre do kraja.
Jedino mi je zao sto nisu na kasnijim plocama zadrzali taj "masni" zvuk koji ih je krasio na tom LPju. Opadanje hard rock uticaja kod Corbe je islo ukorak sa raspadanjem Rajka Kojica - Rajko je vukao na gitarski "hard blues" u djiru Atomskog Sklonista, Bora je ionako dosao iz akusticarske pozadine i imao je jaci pop senzibilitet. Cim je Rajko poceo da gubi korak sa realnoscu zbog droge, Bora je povukao na svoju vodenicu i onda dobijes sprdnje tipa "mangupi vam kvare dete". U dogledno vreme je eliminisao i Bajagu, koji je posle Rajka bio vodeca kreativna sila u bendu, i put do apsolutnog borizma je bio otvoren. |
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Posted - 30/10/2011 : 14:30:23
|
A da, U Ime Naroda je top 5 ploca lagano za mene. Zive verzije sabijaju iz tog ranog perioda, pogotovo je jako kad nestane struje na Lutki. |
|
|
selanne
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
7655 Posts
Posted - 30/10/2011 : 16:53:54
|
Čitam sve što ste napisali, većina toga je smislena, jedino s čime se ne slažem je Mairosuova izjava da su postali Borina politička platforma. Bilo je i prije raspada Juge pjesama koje su vukle na politiku, kao što ih je bilo i kasnije. Što se tiče toga da su počeli u kasnijem razdoblju sve više nalikovati na pop, to stoji, ali 90% rock bendova, i stranih i s naših prostora, je doživjelo tu transformaciju, u manjoj ili većoj mjeri. |
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Posted - 30/10/2011 : 17:03:24
|
quote: Originally posted by selanne
Čitam sve što ste napisali, većina toga je smislena, jedino s čime se ne slažem je Mairosuova izjava da su postali Borina politička platforma. Bilo je i prije raspada Juge pjesama koje su vukle na politiku, kao što ih je bilo i kasnije. Što se tiče toga da su počeli u kasnijem razdoblju sve više nalikovati na pop, to stoji, ali 90% rock bendova, i stranih i s naših prostora, je doživjelo tu transformaciju, u manjoj ili većoj mjeri.
Pre raspada SFRJ su pesme bile pritajeno politicke (tu nema boga nema pravde, al kapone, clan mafije, pogledaj dom svoj andjele itd.) i alegorijske - najotvorenija pesma tog tipa bila je "Snage opozicije" i kao takva nikad nije objavljena (sem kao poklon singl Politike Ekspres).
Posle su direktno usmerene na nekoga/nesto ("raka, bidza & bulidza" i ceo album Zbogom Srbijo npr., a ima toga jos), produkcija je ujeftinila, cesto koristi matrice i synthove...nemam nista protiv popa kao takvog ali Chorbin cesto zalazi u neukus - po meni - i tu se razilazimo. |
|
|
wele
Advanced Member
Montenegro
3727 Posts
Member since 21/12/2009 |
|
Elderane84
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3247 Posts
Posted - 30/10/2011 : 22:25:03
|
@ Mairosu
Ovo je sve 100% tacno. Ali, ja najvise volim bas ovaj period Corbe bez politike, a to su, u najmanju ruku, bar prva 2 albuma. Kost u grlu je meni jedna sirova iskrena genijalnost, a Pokvarena masta i prljave strasti su jos nadogradjena verzija iste ideje. Na Mrtvoj Prirodi i Buvljoj pijaci vec lice na etabliran bend koji tacno zna sta radi. Vec na Muzicarima koji piju krece neko skretanje sa ucrtanog kursa i trend da su im albumi mjesavina milion stilova, koje jedino spajaju Borini tekstovi, koji nisu nista losiji nego u prvom periodu. Na Istini, dolaskom Dzindzera, gitarski zvuk je potpuno drugaciji, gubi na sirovosti, ali zato je Dzindzer je jedan od bar 50 najboljih gitarista bivse nam drzave, pa im je donio odredjenu dozu virtuoznosti i kompleksnosti u pjesmama. 8 Nervni slom, Ujed za dusu i Prica o ljubavi obicno ugnjavi su imali neke perfektne pjesme, ali izgubila se tu ostrica koju je bend imao. Koza Nostra je mozda i najzreliji album benda, a Labudova pjesma i Zbogom Srbijo su nestali u vrtlogu rata. Ostalo je cutanje je meni jedan od najmilijih albuma, a vec sve poslije toga nije vrijedno neke vece price o svemu. |
Edited by - Elderane84 on 30/10/2011 22:25:34 |
|
|
Raspucin
Senior Member
Barbados
2411 Posts
Member since 17/10/2006 |
Posted - 30/10/2011 : 22:31:54
|
Ja bi iz Corbe odmah izbacio onog Dzindzera i onog mladog klavijaturistu. Corba je gitaristicki bend. Inace Bori je izasla biografija u stilu biografije Kita Ricardsa. Bora to i je Kit Ricards jugo roka. |
JUUUUUGOOOSLAAAAVIIIIJOO NA NOGE |
|
|
Elderane84
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3247 Posts
|
Topic |
|