forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Kada će VČ da popravi kvalitet štampe?
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

star-duster
Junior Member

Serbia
445 Posts

Member since 11/06/2011

Posted - 25/11/2011 : 07:43:25  Show Profile Show Extended Profile  Send star-duster a Private Message  Reply with Quote
Veseli četvrtak je nedavno dogurao do Dilana Doga broj 50. Isto važi i za Zagora, a tu su i brojne druge edicije koje izdaju. To je svakako veliki uspeh za strip izdavača u Srbiji i na tome im čestitam i želim im da još dugo dugo traju i izdaju dobre stripove (što više njih).

Međutim, druga strana ovog jubileja je ta što je VČ na tržištu već nekoliko godina, a za to vreme nije sredio kvalitet štampe, nego je i dalje ponekad veoma loš!

S obzirom da ne volim bezrazložno napadanje i klevetanje, evo sada ću da obrazložim svoje tvrdnje.

1) I dalje čekam da se sredi stanje sa otiskom crne boje u stripovima VČ. Znate na šta mislim - ono kada su crne površine ne jednoj stranici zaista crne i jasno otisnute, a već na sledećoj su blede, sive, posute nekim belim tačkicama, ma kao da su oprane u veš mašini!
Odavno čekam da se reši taj problem, ali i dalje se redovno javlja (uključujući i najnoviji broj Martija Misterije koji je izašao pre dva dana i baš su mi te stranice pokvarile užitak u čitanju sinoć).
Posebno sam bio besan kad je ovaj problem sa otiskom bio prisutan i vanrednim izdanjima koja nisu baš jeftina (kolekcionarsko izdanje DD, ili Dragonero npr.).

2) Redovno kupujem sve od DD-a iz VČ-a (regularna izdanja, superbook i kolekcionarska tvrdokoričena izdanja). I baš mi je bezveze kad pogledam tu svoju kolekciju Dilana na policama i vidim kako su rikne prilično neujednačene, logo nije na istoj visini, veličina teksta se razlikuje, sama visina stripa je nejednaka (tj. sečenje). Pogotovo mi smeta što kolekcionarska izdanja ne izgledaju jednako na polici. Trebalo bi da ona budu bez mane, ne štampaju se svake nedelje i ne koštaju baš malo.

3) Imam i neke manje zamerke, ali one mi ne smetaju toliko: npr. papir na kojem se štampaju kiosk izdanja ima ne baš prijatan miris itd. Ali ovo je minorna i zanemarljiva zamerka u odnosu na one dve, pogotovo na prvu zamerku.

Dugo sam prelazio preko ovih problema razmišljajući u stilu "pa, valjda i nije moguće da sve bude savršeno kod nas, šta je tu je". Ali, onda sam naručio Dakwoodovu Lilit i uverio sam se da i u Srbiji strip može da bude savršeno odštampan - neuporedivo je bolji kvalitet papira, sasvim precizno sečenje, logo na istoj visini i savršen je otisak crne boje. Bio sam zapanjen besprekornim kvalitetom tih DW izdanja. A pritom je cena po stanici za Darkwoodova izdanja otprilike ista kao kod kiosk izdanja VČ-a. Onda sam shvatio da može da se postigne besprekoran kvalitet štampe, samo treba da se to zaista želi.

Da ne bude zabune - pohvaljujem i podržavam Veseli četvrtak. Znam da rade zaista sjajan posao u ne baš sjajnim uslovima za strip izdavaštvo, ali ih ovog puta molim da konačno srede kvalitet štampe. Dovoljno vremena je prošlo. Verujem da kao pravi ljubitelji stripa ljudi iz njihove redakcije shvataju koliko je dobra štampa važna za uživanje u dobrom stripu.

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9616 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 25/11/2011 : 07:59:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
oh no, not again

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

wolf
Advanced Member

4577 Posts

Member since 05/08/2003

Posted - 25/11/2011 : 08:02:15  Show Profile Show Extended Profile  Send wolf a Private Message  Reply with Quote
Ako nisu dosad popravili i neće.
Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
18862 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 25/11/2011 : 09:31:00  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
pa to jim je sad kad se Blažina izkulirao i jedina mana...pa dok ne zamene tiskaru/štampariju a to neče skoro jer je ta i izdavač ili mašine u štampariji....možda skoro a možda nikad...do tado-to je izgleda maximum iz tih čudesnih sprava.

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13456 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 25/11/2011 : 09:45:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
Baš me zanima kad će ljudi da shvate da je VČ strip za široke mase i da njih zabole da se bave trivijalnostima koje smetaju šačici ljudi na jednom forumu?
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 25/11/2011 : 10:21:53  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Retoričko pitanje, bojim se...

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

wolf
Advanced Member

4577 Posts

Member since 05/08/2003

Posted - 25/11/2011 : 10:46:16  Show Profile Show Extended Profile  Send wolf a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Imrahil

Baš me zanima kad će ljudi da shvate da je VČ strip za široke mase i da njih zabole da se bave trivijalnostima koje smetaju šačici ljudi na jednom forumu?

Ne bih se baš složio s ovakvom konstatacijom, jer da im nije te šačice ljudi (a nije baš da je šačica) ne znam kome bi uopće i prodavali stripove. Ne samo VC nego i ostali izdavači. Da Ludens ima takav otisak dobro bih razmislio o skupljanju njihovih izdanja.

Mislim, šteta što je taj otisak loš, jer po svemu ostalom izdanja VC su jako dobra.

Edited by - wolf on 25/11/2011 10:50:04
Go to Top of Page

Snake Plissken
Average Member

Serbia
707 Posts

Member since 05/07/2011

Posted - 25/11/2011 : 11:24:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Snake Plissken a Private Message  Reply with Quote
Realno, za 130 kinti za jednu svesku, bas me zabole kakav je kvalitet stampe.

Snake Plissken wasn't born.
He escaped from the womb.
Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13456 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 25/11/2011 : 11:53:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by wolf
Ne bih se baš složio s ovakvom konstatacijom, jer da im nije te šačice ljudi (a nije baš da je šačica) ne znam kome bi uopće i prodavali stripove. Ne samo VC nego i ostali izdavači. Da Ludens ima takav otisak dobro bih razmislio o skupljanju njihovih izdanja.

Mislim, šteta što je taj otisak loš, jer po svemu ostalom izdanja VC su jako dobra.

pazi, ne kupuju stripove samo nas 50ak sa ovog foruma

VČ je za široke mase koje se ne bave tim trivijalnostima, kakav je otisak i slično. Plus ovo što kaže Snake.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 25/11/2011 : 12:08:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Najkraće rečeno NIKAD! Stvar je u tome što je ekipi iz VČ-a ljubav prema stripu na drugom mjestu, a na prvom je zarada, dok je kod onih u Darkwoodu i Phoenix Pressu obratno. U DW-u i PP-u ekipa koja izdaje stripove i sama želi da im oni budu tehnički što kvalitetniji, s istovjetnim hrbatima, najboljim mogućim papirom (u razumnim granicama, jasno), i da im kolekcije na policama izgledaju skladno i oku ugodno. Za razliku od njih, VČ-u se živo j..., pardon fućka, kako to sve skupa izgleda, barem dok ima dovoljno nas ovisnika koji smo i za ponekad očajan otisak, drastične razlike u formatima (nerijetko se tri broja za redom međusobno razlikuju i po 5 mm u širini ili visini), loš dizajn naslovnica i izmjenu svih nijansi neke boje na hrbatu / rikni (recimo, na hrptu Brada Barrona je čitav dijapazon narančaste boje), spremni platiti koliko god treba da bismo dobili mjesečnu dozu šuta.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 25/11/2011 : 12:14:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
A kad bi se našao dovoljan broj onih koji bi nekoliko mjeseci zaredom bojkotirali Zagora i Dylana kao najtiražnije junake, uz jasnu poruku recimo na sajtovima da se to čini zbog tehničke nekvalitete izdanja, možda bi se stvar barem donekle promijenila. No s obzirom na njihovo dosadašnje višegodišnje ignoriranje i ovdje izraženih mišljenja čitatelja, to je vjerojatno iluzorno očekivati. VČ bi odgovorio jednostavnim usporavanjem ritma izlaženja ili ukidanjem izdanja. Opet kažem, fućka se njima za stripove, jer da je drugačije ne znam zašto bi recimo odlučili Dampyra izdavati do 45. broja, a onda ga ugasiti?

Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13456 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 25/11/2011 : 12:32:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
Gde piše da će ga ugasiti posle 45og broja?

I nisu ni Darkwood i PP baš savršeni. Rikne mi nisu u skladu kod Gee i Caravana, doduše mene briga za to.
Go to Top of Page

Snake Plissken
Average Member

Serbia
707 Posts

Member since 05/07/2011

Posted - 25/11/2011 : 12:51:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Snake Plissken a Private Message  Reply with Quote
Taj rad, da se ja pitam, sve Bonelijeve sveske bih stampao u izdanjima poput VCovog, mozda i jos nekvalitetnijeg. Oboris cenu i cao.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 25/11/2011 : 12:57:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Čovjek iz knjižare Libellus mi je rekao da VČ planira Dampyra ugasiti poslije 45. broja. Makar ni meni to baš ne zvuči logično, jer uz trenutni ritam pretpostavlja još otprilike godinu i pol objavljivanja, pa tu ne vidim ekonomsku ni bilo koju drugu računicu. A možda je stvar u trajanju izdavačkih prava, pa kad ona isteknu ključ u bravu.

Go to Top of Page

Combatrock
Advanced Member

Serbia
4807 Posts

Member since 26/12/2009

Posted - 25/11/2011 : 13:31:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Combatrock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Snake Plissken

Taj rad, da se ja pitam, sve Bonelijeve sveske bih stampao u izdanjima poput VCovog, mozda i jos nekvalitetnijeg. Oboris cenu i cao.

i moj glas za taj predlog

sangue navajo
Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13456 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 25/11/2011 : 13:38:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
quote:

Inače, mislim da stvarno treba već jednom prestati sa tim rekla kazala teorijama. Naravno da ta mogućnost postoji, ali da ostavimo to da nam VČ objavi kad dođe vreme? I ako dođe naravno.
Go to Top of Page

red cloud
Advanced Member

Serbia
3925 Posts

Member since 29/06/2009

Posted - 25/11/2011 : 13:45:24  Show Profile Show Extended Profile  Send red cloud a Private Message  Reply with Quote
U mom gradu poznajem nekolicinu ljudi koja kupuje izdanja VC, i niko se do sada nije zalio na otisak, na neujednacenost dimenzija stripa i slicno.

Nasilje u Darkvudu
Go to Top of Page

star-duster
Junior Member

Serbia
445 Posts

Member since 11/06/2011

Posted - 25/11/2011 : 14:18:03  Show Profile Show Extended Profile  Send star-duster a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Imrahil

Pomalo se slažem sa tobom. Ali samo pomaaalo. Mislim da masovna distribucija i (relativno) niska cena nisu opravdanje za povremeno užasno loš otisak, gotovo redovno različite dimenzije, variranje u nijansama boje rikne (hvala Johnny Difool za navođenje i ovog problema) itd.

A šta ćemo sa Bibliotekom Dilan Dog? To izdanje se reklamira kao "kolekcionarsko izdanje", dakle ne bi smelo da pati od tih nedostataka. I svakako nije "izdanje za široke mase" jer se štampa u samo 500 primeraka (ako se ne varam), dakle celi tiraž tog izdanja kupi baš ova "šačica ljudi" sa ovog foruma.

Oduvek sam više voleo stripove npr. od gledanja filmova ili čitanja knjiga (a naglašavam da veoma volim i filmove i knjige). Tako je bilo kad sam imao 9 godina te davne 1989. a tako je i sada kad imam skoro 32 godine. Za mene strip nije jeftina sveska koju ću na brzinu da pročitam i da je bacim. Meni je strip mnogo više od toga. Volim stripove da čuvam, volim ih na polici, volim da im se vraćam i da ih čitam iznova i iznova. Zato volim da budu i sa tehničke strane sasvim ispravni.

Smatram da ljudi koji rade za VČ ipak vole i poznaju stripove. Uživam u dodatnim tekstovima u Biblioteci Dilan Dog koje pišu npr. Marčelo, Tadić, Ognjanović i drugi. Vidi se da su to izuzetno pismeni ljudi koji odlično poznaju strip, književnost, film i popularnu kulturu uopšte. Zato ne znam kako se oni osećaju kada izađe izdanje koje je u svemu sjajno pripremljeno, ali ima ozbiljnih tehničkih nedostataka. Ta "sitnica" baš nekako upropasti sav taj trud.

quote:

Realno, za 130 kinti za jednu svesku, bas me zabole kakav je kvalitet stampe.

Znam neke ljude koji odgledaju novi hit film čim se pojavi prvo piratsko izdanje, ono krišom snimano iz ruke amaterskom kamerom iz zadnjeg reda nekog bioskopa. Kažu da je njima OK da dva sata gledaju razmrljane boje i jedva prepoznatljive mutne likove na ekranu. Ja se sa njima ne slažem, smatram da oni zapravo nisu odgledali film. Sve dok ne stigne pristojna kopija, to nije gledanje već mučenje i tu od filma nema ničega!
Tako je i strip umetnost koja se oslanja na priču i scenario, ali možda još više na crtež, dakle na grafičko predstavljanje, na vizuelnu komponentu. A da bi se dobar crtež dobro video potrebna je i pristojna štampa. I tu nema kompromisa.
Btw, običan nedeljni VČ strip nije 130 već 190 dinara, ali nebitno.

Edited by - star-duster on 25/11/2011 14:22:01
Go to Top of Page

talicnitom
Junior Member

Serbia
439 Posts

Member since 12/10/2006

Posted - 25/11/2011 : 14:25:44  Show Profile Show Extended Profile  Send talicnitom a Yahoo! Message  Send talicnitom a Private Message  Reply with Quote
Meni ne smeta to kako VC stampa svoje stripove, kupujem ih i citam.Cak mi sve manje smeta i neravnomernost kolekcionarskog izdanja.Zaista mi je drago da imamo u ova vremena nekoga da nam izdaje stripove, a da li on to radi samo iz ljubavi ili interesa to me vec ne zanima.Zalosne su bile one godine kada niko nije izdavao stripove (ili su ih izdavali neozbiljni izdavaci - 5 brojeva i kraj)
Go to Top of Page

red cloud
Advanced Member

Serbia
3925 Posts

Member since 29/06/2009

Posted - 25/11/2011 : 14:32:00  Show Profile Show Extended Profile  Send red cloud a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by talicnitom

Meni ne smeta to kako VC stampa svoje stripove, kupujem ih i citam.Cak mi sve manje smeta i neravnomernost kolekcionarskog izdanja.Zaista mi je drago da imamo u ova vremena nekoga da nam izdaje stripove, a da li on to radi samo iz ljubavi ili interesa to me vec ne zanima.Zalosne su bile one godine kada niko nije izdavao stripove (ili su ih izdavali neozbiljni izdavaci - 5 brojeva i kraj)

Nasilje u Darkvudu
Go to Top of Page

Snake Plissken
Average Member

Serbia
707 Posts

Member since 05/07/2011

Posted - 25/11/2011 : 14:34:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Snake Plissken a Private Message  Reply with Quote
Dasteru, teras mak na konac. Ja imam popust od 30% - meni je 130 dindzi. Takodje se za dobijenu karticu odmah daje popust od 20%, a i bez kartice je u svakoj Trafici popust 10%.

Naravno, ovo se odnosi na gradove koji imaju trafiku, ali ja cu naravno pricati iz svog ugla, ne iz tudjeg. E sad, ono bitnije : za petparacke stripove kakav Boneli uglavnom jeste, zaista ne vidim potrebu za vrhunskim izdanjima. Za kolekcionarce imas pravo, ali meni ne bi smetao ni roto-fazon, mozda nesto malo kvalitetnije, jer je to strip za siroke narodne mase. Kad pogledas Karavane i Juliju, ispadnu kvalitetniji od italijanskih izdanja.

My point being : ako su sveske, a sveske su, kao sto su i u Italiji, ne treba da budu vrhunske. To su sveske, ne trejdovi. I ovako se u celom Boneliju nagledamo prilicno jednolicnog, skoloskog crteza (uglavnom), meni je Vilja bio jedini kome sam se trudio da zapamtim ime jer su crtezi bili izuzetni. Za mesecne Bonelije je crno bela stampa VCa uglavnom dovoljna, nije bas da u svakom broju naletimo na izbledelu stranu ili ne. Nije kao da cu time propustiti nesto od tog maestralnog crteza.

Nije to Jimenez pa da cu da brinem kako je stampano.

Go to Top of Page

Grujah.
Advanced Member

Serbia
3254 Posts

Member since 28/07/2009

Posted - 25/11/2011 : 14:39:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Grujah. a Private Message  Reply with Quote
quote:
To su sveske, ne trejdovi.

Point being?
Mislim da smo se slozili i da su nam lepsa americka izdanja nekih TPB od BPovih iako BP ima vidno kvalitetniji papir - jer ima vise drazi
Go to Top of Page

star-duster
Junior Member

Serbia
445 Posts

Member since 11/06/2011

Posted - 25/11/2011 : 14:47:34  Show Profile Show Extended Profile  Send star-duster a Private Message  Reply with Quote
@talicnitom - Pred agrumentom koji si naveo nemam šta da dodam. To što si napisao je živa istina. Naravno da je tada bilo najgore kad nije bilo stripova uopšte. Tu nema zbora.

Kao što sam napisao u prvom postu, zaista cenim i pohvaljujem VČ što postoje, što nam donose nove stripove i što opstaju na ovom ludom tržištu. Ali ne mogu da se otmem utisku da im nedostaje samo malo pa da budu gotovo savršeni. Samo malo više koncentracije na neke tehničke detalje i ne bih imao šta da im zamerim.

@Snake i ostali - zaista volim kad na nekom forumu diskutujem i suprotstavljam mišljenja sa ljudima na civilizovan način i sa puno argumenata na svakoj strani, dobri forumi baš za to i služe. Zato uživam i u ovoj prepisci.

Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13456 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 25/11/2011 : 14:53:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
Da, ali mašiš poentu da smeta tebi i relativno malom broju ljudi, dok većini ne smeta uopšte. Evo, meni ne smeta uopšte nijedna stavka od tih koje si spomenuo.

A poređenje sa piratskim filmovima ti je bezveze. Aj da porediš loše skenove, pa da razumem.
Go to Top of Page

star-duster
Junior Member

Serbia
445 Posts

Member since 11/06/2011

Posted - 25/11/2011 : 15:00:56  Show Profile Show Extended Profile  Send star-duster a Private Message  Reply with Quote
Neki su zadovoljni samo da pogledaju film, bilo kako da se vidi; isto tako su neki zadovoljni i samo da pročitaju strip, bilo kakav da je otisak. Otud to poređenje.

Hteo sam da kažem da kad neko delo vizuelne umetnosti (bila to slika, film, strip, skulptura) ne vidimo onako kako je autor zamislio, onda ne dobijamo potpuni utisak o tom delu i ne vidimo njegovu punu lepotu.
Zato sam loše odštampanu stranicu stripa uporedio sa lošim snimkom filma. Nije bitno da li je strip skeniran ili odštampan, poenta je da ako se loše vidi - loše se vidi.
Go to Top of Page

Snake Plissken
Average Member

Serbia
707 Posts

Member since 05/07/2011

Posted - 25/11/2011 : 15:06:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Snake Plissken a Private Message  Reply with Quote
Ma dobro, nisi ti u krivu. Naravno da ne bi trebalo da bude takvih propusta, ja sam samo izneo svoje vidjenje da ne marim bas previse za kvalitet tih izdanja. Samo da se na rasprada kao ZS/LMS. ;) Cak mi nesto i ne treba ova plastificirana korica, mogao bih da se naviknem i na znatno losiju.
No, naravno da je neozbiljno da ne budu jednake dimenzije, visine i slicno. Pogotovo kod kolekcionaraca, koji se i prave da bi se skupljali i redjali. To je nedopustiv propust svakako. Samo sto nesto ne vidim bas da ce se VC popraviti, ako nisu uspeli za cetiri godine, kolike su sanse da to sada ucine. ;)

Grujo, pa ima razlike u tome sto sveska treba da bude krs, a trejd da bude loma elegantniji. :D A to sto smo mi idioti i vise volimo losiji papir od boljeg, ko nam kriv. :D

Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.45 seconds. Snitz Forums 2000