Author |
Topic |
zare80
Average Member
Serbia
586 Posts
Member since 22/09/2008 |
Posted - 27/11/2011 : 16:12:39
|
quote: Originally posted by karven
DDSB ne ide neredovno, postojala je pauza kada su preskocena dva termina, ali inace ide na 3 meseca. Ja nisam imao do sada tako lose odstampan strip. Odakle ideja da ce se kolekcionarski DD ugasiti u skorije vreme?!
:) Znaci kad postoji pauza onda je u stvari isao redovno, casa je polu puna Ma nece oni nista ugasiti, ali ce ih izdavati redovno toliko da cemo svi zaboraviti da izlaze, sto je po meni neozbiljno i nije fer prema eventualnim drugim izdavacima koji bi ovo probali da izdaju a da pri tome to rade iz ljubavi prema stripu, a ne iz ko zna kojih pobuda kao sto je pranje novca |
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 27/11/2011 : 16:16:23
|
Nijedan drugi izdavac u Srbiji nema tu infrastukturu da nabija VC tiraze i plasman proizvoda, budimo realni. |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej |
|
|
zare80
Average Member
Serbia
586 Posts
Posted - 27/11/2011 : 16:26:30
|
quote: Originally posted by tumen
Da odgovorim i Zare80, pa kako da ti objasnim, ali u kapitalističkom potrošačkom društvu se itekako obraća pažnja na odnos cene i kvaliteta.Zato ponavljam, čovek koji recimo ima sasvim dovoljno para da skupi i najskuplji proizvod određene vrste neće ga kupiti ako on nije toliko kvalitetom iznad onog proizvoda koji je jeftiniji od njega.Dakle, razlika u ceni mora da oslikava i razliku u kvalitetu, prosto i jednostavno.To što se mi nismo navikli na takvu logiku razmišljanja, druga je stvar.
I mislim da su malo nesuvisle tvrdnje da će se kolekcionarska izdanja Veselog sigurno ugasiti.Imali u takvoj tvrdnji ičega konstruktivnog?
Ja u klin ti u plocu :) Mani me prica o tome da zato sto je kriza stripovi moraju da se stampaju na nacin kao sto to radi VC. Kriza je u Hrvatskoj pa Fibra ne izdaje stripove na taj nacin. Sto se tice navike nasih ljudi hoces da kazes da je problem ako naviknemo da zelimo nesto da kupimo a da ima kvalitet. Problem je u tome sto nasi proizvodjaci bilo cega zele sa starom proizvodnjom i masinama koje ne rade dobro da izvuku sto veci profit jer ih jedino to interesuje. Tu svaka cast izuzecima.
A sto se konstruktivnih stvari tice, ne zaradjujem ja pare od stripova da treba da dajem konstruktivne ideje, ali cu da kritikujem i katastrofalan ritam izlazenja koji ne sluti da se popravi, tako da ce vecina ljudi svoj novac usmeriti na kvalitet koji daju drugi izdavaci cime ce VC izgubiti i ostale kupce kolekcionaraca. Bas me interesuje koliko je prodato DD kolekcinarca najnovijeg. Kladio bih se da nije vise od 150 komada. Ne treba puno da razmisljas da shvatis kakva je sudbina VC-a kod nas jer njihov gazda nema interesa za bolje |
|
|
Combatrock
Advanced Member
Serbia
4807 Posts
Member since 26/12/2009 |
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Posted - 27/11/2011 : 16:49:10
|
quote: Originally posted by zare80
Kriza je u Hrvatskoj pa Fibra ne izdaje stripove na taj nacin.
Ti shvatas koncept tiraza, sta li ? Markos bi se odavno obesio pod mostom da svoja izdanja radi u VC tirazima. |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
|
|
zare80
Average Member
Serbia
586 Posts
Posted - 27/11/2011 : 16:55:09
|
quote: Originally posted by Mairosu
Ti shvatas koncept tiraza, sta li ? Markos bi se odavno obesio pod mostom da svoja izdanja radi u VC tirazima.
Super, znaci cilj je praviti veci tiraz da bi prodao veci broj manje kvalitetno stampanih stripova. Bolje da izdaju 1000 komada a da ih ljudski odstampaju i da im cena bude 50% veca |
|
|
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4740 Posts
Member since 26/01/2009 |
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7959 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 27/11/2011 : 17:11:14
|
Super, znaci cilj je praviti veci tiraz da bi prodao veci broj manje kvalitetno stampanih stripova. Bolje da izdaju 1000 komada a da ih ljudski odstampaju i da im cena bude 50% veca
|
|
|
tumen
Advanced Member
Serbia
3764 Posts
Member since 29/12/2008 |
Posted - 27/11/2011 : 17:16:59
|
Ti shvatas koncept tiraza, sta li ? Markos bi se odavno obesio pod mostom da svoja izdanja radi u VC tirazima.
Super, znaci cilj je praviti veci tiraz da bi prodao veci broj manje kvalitetno stampanih stripova. Bolje da izdaju 1000 komada a da ih ljudski odstampaju i da im cena bude 50% veca
Porediš stvari koje nisu za poređenje i pišeš o nečemu što nema veze sa realnim stanjem stvari. O ovome je više puta diskutovano i mnogo toga je i objašnjeno.Obrati pažnju i na poslednja dva Mairosuova posta, jesu kratka, ali u njima stoji suština. Inače i sam Sloba je ovde na forumu napisao da ne bi mogao da plasira stripove na način na koji to radi Veseli četvrtak niti da ima njihovu infrastrukturu.
I treba konačno shvatiti da stripove ne čitaju samo forumaši (njima možda nije bitno da pročitaju i poseduju sve što od stripova izlazi i stoga su sasvim zadovoljni onim što im je ponuđeno u vidu kiosk izdanja) , a valjda nam je svima zajedno cilj da se strip kultura što je moguće više širi. |
Edited by - tumen on 27/11/2011 17:19:50 |
|
|
Elderane84
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3247 Posts
Member since 30/10/2008 |
Posted - 27/11/2011 : 17:26:15
|
Nemoguce je izdavati 6 izdanja mjesecno (u prosijeku) sa tirazima od 500-1000. Kako bi to ikada i ikako moglo biti isplativo? Samo siroka distribucija i veliki tirazi obezbjedjuju ovakvu frekvenciju izdavanja, a to ocigledno u Srbiji ne moze niko nego VC (naravno, mislim na firme koje su uopste zainteresovane za strip). |
|
|
zare80
Average Member
Serbia
586 Posts
Posted - 27/11/2011 : 18:06:21
|
quote: Originally posted by tumen
I treba konačno shvatiti da stripove ne čitaju samo forumaši (njima možda nije bitno da pročitaju i poseduju sve što od stripova izlazi i stoga su sasvim zadovoljni onim što im je ponuđeno u vidu kiosk izdanja) , a valjda nam je svima zajedno cilj da se strip kultura što je moguće više širi.
Cekaj ti i vecina forumasa ovde hocete meni da objasnite da je nemoguce poboljsati kvalitet stampe a da ostane isti tiraz koji sada ima. Ti stvarno mislis da ne mogu da stampaju kvalitetnije i da ne rade to da bi im zarada bila veca tj da bi im ulaganja bila manja. Ma ljudi nisam ja za to da VC prestane da izdaje stripove nego hocu da ih izdaje kako valja. I ti meni pricas o realnosti a pricas o sirenju stripovske kulture u Srbiji i VC-u kao o mesiji. Daj molim te, koje sirenje. Na prste jedne ruke mogu da prebrojim ljude koji kupuju stripove a da nisu sa ovog foruma. Ako stripovi koje oni izdaju treba da posluze za potpalu posto ih procitamo onda se slazem sa svima vama, ali mislim da Dilan zasluzuje malo bolji tretman i zato se zalim. |
|
|
zare80
Average Member
Serbia
586 Posts
Posted - 27/11/2011 : 18:39:01
|
quote: Originally posted by Elderane84
Nemoguce je izdavati 6 izdanja mjesecno (u prosijeku) sa tirazima od 500-1000. Kako bi to ikada i ikako moglo biti isplativo? Samo siroka distribucija i veliki tirazi obezbjedjuju ovakvu frekvenciju izdavanja, a to ocigledno u Srbiji ne moze niko nego VC (naravno, mislim na firme koje su uopste zainteresovane za strip).
Sto se mene tice nek izdaju dva izdanja kao i Sloba sa istim tim kvalitetom izrade i distribucijom. Svakako su im ostali stripovi niskog kvaliteta price. Ili mozda treba siriti "stripovsku kulturu" sa izdanjima kojima je kvalitet gori nego Alan Ford extra, a pricati po sajmovima o stripu kao umetnosti
|
|
|
Snake Plissken
Average Member
Serbia
707 Posts
Member since 05/07/2011 |
Posted - 27/11/2011 : 18:43:37
|
Ovaj Zare je kralj, pa taj VC je tim ogromnim tirazom brdo ljudi vratio stripu (koji sada citaju dosta toga van VCa, ne spada im VC ni u 10% kupovina, a znam samo ja takvih petoro), da je to radjeno u tirazu od 1000 komada, brdo nas sada ne bi kupovalo nikakve stripove, ne samo VC, jer ih ne bi videlo na kioscima... Za kakav takav pomak stripa u Srbiji su upravo najzasluzniji tirazi VCa.
Ovo nema veze s brljanjem u stamparijama, to bi stvarno trebalo da se sredi, samo sto neki tome pridaju veci znacaj, a neke, poput mene, zabole. :D |
Snake Plissken wasn't born. He escaped from the womb. |
|
|
tumen
Advanced Member
Serbia
3764 Posts
Member since 29/12/2008 |
Posted - 27/11/2011 : 18:46:41
|
Zare80, imaš svoje mišljenje i to je to, shvati da i drugi imaju svoje. A ovim što ovde pišeš veruj mi da apsolutno ništa nećeš postići, eventualno možda da u Veselom budu još zatvoreniji kada je u pitanju odnos prema kupcima njihovih stripova. Ništa nije nemoguće, naravno da je moguće popraviti kvalitet štampe, ali taj kvalitet uopšte nije toliko loš kako ti i još neki ljudi želite da prikažete.To što vi želite savršena izdanja ne znači da većina ljudi koja kupuje te stripove želi isto to, niti da uopšte obraćaju pažnju na te stvari. A odgovorni iz Veselog četvrtka sigurno imaju neku svoju računicu i drže se nje, da nije tako ne bi smo ni imali te stripove, kratko i jednostavno, a varaš se ako misliš da bi neko drugi preuzeo sve ono što su oni radili.Tu se grdno varaš. I ponavljam, šta misliš da je lako plasirati toliko stripova na tako veliko tržište, misliš li da oni ne moraju da misle još o gomili i gomili stvari vezano za njihov rad nego samo o tome šta ti i još par forumaša želite?I što je najzanimljivije vi to želite odmah, istog momenta i na dosta neukusan način to zahtevate, a da pritom ne želite lično da kontaktirate odgovorne ljude iz Veselog četvrtka.Ponavljam, stvar je i u pristupu celoj ovoj priči, ne znam da li to može da se shvati? I vidim da si se dohvatio Dilan Doga, neko drugi će Zagora, treći Mister Noa, pa ko će svima udovoljiti? I veruj mi da sigurno više ljudi koji ne posećuju forume kupuju stripove, to što ih ti ne znaš sve ništa ne znači. |
Edited by - tumen on 27/11/2011 18:47:15 |
|
|
Elderane84
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3247 Posts
Posted - 27/11/2011 : 18:47:01
|
Covjece, VC je izdavac sirokog spektra djelovanja, ciji je cilj izdati najvise moguce stripova godisnje, a da trziste ne prepukne. Nije to Fibra, koja je porodicna firma koja izdaje ono sto Markos voli i smatra bitnim na polju stripa, niti Darkwood koji radi nesto slicno. Nije ni Libellus koji izdaje Bonelli u HC po jako visokim cijenama, koje diktira opet mali tiraz. VC za 130 dinara nema obavezu da svaki primjerak bude perfektan, ko dobije los, uvijek moze da zamijeni, bez najmanjih problema. Ako je nekad cijeli tiraz stripa na losijem nivou, sta oni mogu? Oni nemaju kad da povlace tiraz, i stampaju nanovo, ljudi cekaju novi broj svakog cetvrtka, postoje i ugovori sa distributerima, milion stvari. Moras da shvatis da je bar 70% citalaca VC kiosk stripova van ikakve kolekcionarske price, strip se kupi cisto da se procita. |
|
|
legaz
Senior Member
Serbia
2417 Posts
Member since 13/08/2009 |
Posted - 27/11/2011 : 19:03:28
|
U ono vreme najgoreg otiska, čak je bila priča da su neki ljudi dobili otkaz iz štamparije zbog toga. E sada ja to ne mogu potvrditi. Tako sam ja čuo. |
Junaci ne ubijaju one koji ne mogu da se brane. |
|
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17810 Posts
Member since 02/08/2002 |
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Posted - 27/11/2011 : 19:07:44
|
Jebote, sta bi bilo da su forumi postojali 70tih i 80tih, al bi se sralo po Dnevniku, prstalo bi :D |
|
|
zare80
Average Member
Serbia
586 Posts
Posted - 27/11/2011 : 19:14:31
|
Niko nije trazio da treba da se poboljsa odmah, o ovome se prica od kako su krenuli pa nikom nista. Izvinjavam se ako je kritika necega sto iskreno ne valja neukusna, treba kao i vi da budem zahvalan sto bilo sta postoji. Ne bojte se sta god ja rekao na forumu kontakt veselog cetvrtka sa citaocima ce ostati isti a to je najlosiji koji postoji, kao i odnos cena kvalitet. A oni koji misle da je kvalitet dobar neka otvore tekst na kraju poslednjeg Dilana i kazu mi da slike u tekstu nisu losije od slika u dnevnim novinama. Pa vecernje novosti imaju bolju stampariju Ne pisem ja ovo sto mislim da ce se bilo sta promeniti jer pored toliko vas koje boli za kvalitet tog stripa i koji se nista i ne bunite oni i ne moraju nista da poprave E i da za 130 dinara idem ponovo do trafike da zamenim i dobijem isti takav samo sa flekom na drugoj stranici ne pada mi na pamet, imam pametnija posla
|
|
|
zare80
Average Member
Serbia
586 Posts
Posted - 27/11/2011 : 19:16:18
|
Jebote, sta bi bilo da su forumi postojali 70tih i 80tih, al bi se sralo po Dnevniku, prstalo bi :D
Kvalitet ove stampe i je mozda za nijansu bolji, a proslo je samo 40 godina. |
|
|
Elderane84
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3247 Posts
Posted - 27/11/2011 : 19:20:35
|
Ne bojte se sta god ja rekao na forumu kontakt veselog cetvrtka sa citaocima ce ostati isti a to je najlosiji koji postoji, kao i odnos cena kvalitet.
Ljudi koji odgovore na svaki mail, i koji se obracaju svakog cetvrtka citaocima preko uvodnika tebi imaju los kontakt sa citaocima :) Ocigledno ne skupljas nista od SA, Ludensa i ekipe :) |
|
|
karven
Senior Member
Serbia
1871 Posts
Member since 16/07/2006 |
Posted - 27/11/2011 : 20:32:10
|
Nekome odgovara otisak, nekome ne, a velikoj (veeeeelikoj) većini ljudi koji redovno kupuju izdanja VČ, a nikada se nisu ni pojavili na ovom forumu, kvalitet štampe ne igra nikakvu ulogu u životu. Aktivni forumaši čine manjinu u publici koja kupuje stripove, a ljudi kojima smeta kvalitet štampe VČ očigledno čine manjinu te manjine, stoga moje pitanje je: Zašto bi VČ išta menjao? Deal with it! |
All is one in Darkseid. This mighty body is my church. When I command your surrender, I speak with three billion voices. When I make a fist to crush your resistance. It is with three billion hands. |
|
|
Topic |
|