noemis
Senior Member
Serbia
1320 Posts
Member since 11/05/2010 |
Posted - 12/09/2012 : 12:15:55
|
quote: Originally posted by milandj3
i ja isto smatram da je umetnost sredstvo kojim se plasiraju vlastite emocije i sl. U ovom slucaju to najbolje dolazi do izrazaja posto ovde covek stvara zato sto mu se "tako hoce" tj. ne pravi konzumetski proizvod za trziste i u tom slucaju vrlo je afirmativno robovati sebi i svojim strastima
jebiga, pogrešno si shatio citirano, a i sam sam kriv jerbo sam isekao na na prelaznom delu... prva rečenica se odnosi na diletanta o kome pisac govori, a ostatak shvatanje umetnosti od strane stručnjaka...
evo celog dela pa će biti jasnije:
Očevidno je spadao (diletant) u onu vrstu umetnika koji umetnost smatraju samo kao sredstvo za izražavanje i plasiranje samoga sebe, sredstvo kojim bez ikakvih ograničenja izražavaju svoje vlastito ja. Ja se nikada nisam mogao složiti sa takvim shvatanjem umetnosti; ne krijem da meni sve ono što je lično izgleda kao prljanje umetničkog izražavanja. Ono što je u tebi, tvoje ludsko, tvoja osobitost, ti sam, to je samo materija, a nikako oblik; ako si već umetnik onda nisi tu da bi omalovažavao materiju, već zato da bi joj davao oblik i da bi je sređivao.... i kada je tvoje delo poniklo iz tebe samog, moraš početi i završiti sve u sebi; njegov oblik mora biti tako savršeno zatvoren da u njemu nema više mesta za bilo šta i bilo koga, pa ni za tebe, ni za tvoju osobitost, ni za tvoje slavoljublje, ni za šta od onoga u čemu tvoje ja nalazi samoga sebe i u čemu uživa. Nikako u tebi, nego u samome sebi stvoreno delo mora da ima svoju osovinu. Svekolika nečista i rđava umetnost potiče otuda što je u njoj ostalo nešto lično što nije postalo oblik... većina umetnika, kao uostalom i većina ljudi uopšte, samo umnožavaju materiju do u beskonačnost, umesto da joj daju oblik...etc, etc p.s. inače ova tvoja priča o proizvodima za tržište spada pod kič i šund... tako da pripada malo drugačijem teoretisanju... |
"Ja se mnogo bojim ljudi koji hoce da usrece narod... ...niko nema prava da silom svog suseda cini srecnim." |
|
|