Author |
Topic |
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
Member since 16/04/2009 |
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38085 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 12/06/2012 : 09:14:12
|
Iako volim da citam Texa, ali mislim da bi ovo bilo neisplativo. Vise se naginjem nekim "oda-branim pricama" ili od broja 100 dalje - mada je to pokusao vec Van Gogh i neslavno propao, i to cak sa kiosk cijenom!? Tu neke novije price, ala od 600 dalje bi bile fora, ali je tu vec Libellus (jeste skuplje ali je sigurno). A ionako nema dosta Tex sljedbenika na kioscima.
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
tosha
Average Member
Bosnia and Herzegovina
961 Posts
Member since 31/10/2010 |
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26828 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 12/06/2012 : 14:15:56
|
quote: Originally posted by Poli
A ionako nema dosta Tex sljedbenika na kioscima.
Kako nema?Tex se još drži na kioscima.Grčevito ali se drži. Moglo bi se reći da je poslije Zagora i DD treći po snazi od Bonellijevaca. |
Ja sam fetišist papira! |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38085 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 12/06/2012 : 15:31:00
|
pa sto se CRO tice i nema mnogo vise Bonellijevaca na kioscima :D, jeste drzi se, i nadam se da barem taj jadni 2-mjesecni ritam ostane, bolje ista nego nista (ako ga usporedimo sa Jerryjem)
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 12/06/2012 : 20:00:10
|
Danas sam od u pravilu dobro obaviještenog izvora čuo da bi Agarthi uskoro mogao krenuti ne samo s najavljenom paralelnom edicijom novi(ji)h epizoda Zagora, nego i s Texom od prvog broja identičnim originalnim Bonelli izdanjima, pa onda s Kitom Tellerom, pa čak i Lazarusom Leddom! Zna li tko što o ovome? |
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22318 Posts
Member since 10/11/2007 |
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26828 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 12/06/2012 : 20:19:12
|
quote: Originally posted by Johnny Difool
Danas sam od u pravilu dobro obaviještenog izvora čuo da bi Agarthi uskoro mogao krenuti ne samo s najavljenom paralelnom edicijom novi(ji)h epizoda Zagora, nego i s Texom od prvog broja identičnim originalnim Bonelli izdanjima, pa onda s Kitom Tellerom, pa čak i Lazarusom Leddom! Zna li tko što o ovome?
Siguran put u propast. Osim ako izdavanje stripova nije pokriće za pranje love |
Ja sam fetišist papira! |
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Posted - 12/06/2012 : 20:48:07
|
Hm, da, recimo da bi se kod izdavanja Kita i Texa u komercijalnom smislu moglo računati s određenim efektom nostalgije, ali bojim se da bi to bila pretjerana računica. Pa i Van Gogh navodno odustaje od Kita, vjerojatno zbog poslovanja s gubicima. A za eventualnog Lazarusa ne znam što bi bili motivi? Ali se vjerojatno nažalost ne bi isplatilo. |
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
|
Cromwell
Advanced Member
Croatia
4314 Posts
Member since 10/09/2011 |
Posted - 12/06/2012 : 20:48:38
|
quote: Originally posted by Johnny Difool
Danas sam od u pravilu dobro obaviještenog izvora čuo da bi Agarthi uskoro mogao krenuti ne samo s najavljenom paralelnom edicijom novi(ji)h epizoda Zagora, nego i s Texom od prvog broja identičnim originalnim Bonelli izdanjima, pa onda s Kitom Tellerom, pa čak i Lazarusom Leddom! Zna li tko što o ovome?
Jel izvor vronski ili vronski2?
Ne znam, meni to sve zvuči kao malo preveliki zalogaj, lako je zagristi ali treba i prožvakati. Ali bio BiH presretan da krenu sa Lazarusom! |
Bok, kako si.
|
|
|
elfak nish
Advanced Member
Serbia
5705 Posts
Member since 23/02/2009 |
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Posted - 12/06/2012 : 20:52:56
|
Nitko od ove dvojice! Čovjek se dosad pokazivao kao pouzdan izvor, ne kao netko tko priča svašta, pa tko zna!?! |
|
|
Mac
Average Member
Bosnia and Herzegovina
576 Posts
Member since 28/09/2008 |
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
6221 Posts
Member since 10/06/2002 |
Posted - 14/06/2012 : 18:57:03
|
quote: Originally posted by Mac
Hoce li sutra izaci nesto od Agarthija?
Ne, ali odustali smo od izlaženja petkom tako da, čim stvari budu gotove u štampariji, dolaze u striparnicu, u roku od dan-dva su na sarajevskim trafikama, a dva dana poslije toga u ostatku BiH. |
|
|
Magico_Vento
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1181 Posts
Member since 10/01/2010 |
Posted - 14/06/2012 : 19:08:54
|
quote: Originally posted by Emir Pasanovic
quote: Originally posted by Mac
Hoce li sutra izaci nesto od Agarthija?
Ne, ali odustali smo od izlaženja petkom tako da, čim stvari budu gotove u štampariji, dolaze u striparnicu, u roku od dan-dva su na sarajevskim trafikama, a dva dana poslije toga u ostatku BiH.
Sto u prevodu znaci da strip junaci vise ne izlaze svake 3 sedmice kao sto je najavljeno vec kad se stigne a to je vise od mjesec sad vec tak da... |
Nemam potpis... |
|
|
Tex Willer
Advanced Member
Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts
Member since 17/09/2005 |
Posted - 14/06/2012 : 20:07:09
|
quote: Originally posted by King Warrior
Ja bih vise volio Texove odabrane price, jedan epizoda-jedna sveska. One prve epizode su zasita necitljive.
Meni su necitljive samo na italijanskom, obzirom da ga ne znam, na Ex-YU su mi itekako citljive Texa od prvog, ali nuova ristampa sa Villinom ilustracijom |
|
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
6221 Posts
Member since 10/06/2002 |
Posted - 14/06/2012 : 20:29:34
|
quote: Originally posted by Magico_Vento Sto u prevodu znaci da strip junaci vise ne izlaze svake 3 sedmice kao sto je najavljeno vec kad se stigne a to je vise od mjesec sad vec tak da...
Nemoj se sekirati, to samo znači da će MM2 i MV3 u isto vrijeme. |
|
|
herzegovina.boy
New Member
Bosnia and Herzegovina
187 Posts
Member since 26/10/2008 |
Posted - 14/06/2012 : 21:42:24
|
Ljudi moji koliko vi mislite da zivite,pa Teksa ima toliko mnogo da ni jedan izdavac nebi izdrzao toliko godina ,sem ako bi ga dnevno izdavao?!Dok sam bio klinac Teks mi je bio jedan od onih'LJEVIH" junaka,a sada mi jedan od drazih u ZS imam 90%,VC 100%,a Ludensa gotovo 100% da mi je nac solidan broj 55.Teks samo moze uspjeti kao OP(El Morisco,Mefisto,Zenda i sl.) |
|
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17819 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 14/06/2012 : 22:38:12
|
fakat... niko ne razmišlja o vremenskoj dimenziji...
nešto nikad neće moći biti objavljeno u kompletu |
Utabanim stazama ocaja! |
|
|
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
Member since 16/04/2002 |
Posted - 15/06/2012 : 10:18:37
|
Kultura čitanja i sakupljanja stripova je u vremenu prije mračnog desetljeća devedesetih godina prošlog vijeka bila jedna od najrasprostranjenijih aktivnosti mladih, pa nerijetko i mnogo starijih ljudi širom Jugoslavije. Generacije su odrastale uz stranice Zagora, Dilan Doga, Mister Noa i drugih znamenitih strip junaka, razvijajući tako svoju maštu i kreativnost. Ratno i poratno vrijeme su umnogome, kao i sve drugo, pokidale strip kulturu, ali potreba i interesovanje za njom nikada nisu prestali. A da je strip na ovim prostorima posve aktuelan i danas pokazala je prije nekoliko dana skupina strip entuzijasta koji su u Sarajevu, nakon dugo godina odsustvovanja, pokrenuli prvu poslijeratnu striparnicu nazvanu Agarthi Comics. Sa idejnim tvorcem striparnice Almirom Šehalićem razgovarali smo o onome šta posjetioce očekuje u Agarthi Comicsu, stanju u strip kulturi danas, vaspitnoj ulozi stripa u životu mladih i drugim temama Almir Šehalić: “Znam da smo u naše vrijeme prve rečenice sa oduševljenjem sklapali uz Mikijev Zabavnik i Mikijev Almanah, a nešto kasnije su se stripovi već nalazili ’u svim knjigama’ prilikom učenja određenog gradiva u osnovnoj školi, a da to roditelji nisu znali” DANI: Gospodine Šehaliću, prije nekoliko dana ste u Sarajevu otvorili prvu poslijeratnu striparnicu, možete li nam nešto više reći o samoj ideji i razlogu zbog kojeg ste se odlučili na taj korak?
ŠEHALIĆ: Pa sama ideja bavljenja sa stripovima je zapravo krenula podstaknuta sopstvenom djecom, koja su zapravo upravo sada u fazi odrastanja i kada smo uočili da osim kompjutera i različitih video igara, ne postoji ništa drugo što bi im mogli ponuditi, a da zadrži njihovu pažnju, probudi maštu, a da je i poučno i obrazovno podsticajno. Znam da smo u naše vrijeme prve rečenice sa oduševljenjem sklapali uz Mikijev Zabavnik i Mikijev Almanah, a nešto kasnije su se stripovi već nalazili “u svim knjigama” prilikom učenja određenog gradiva u osnovnoj školi, a da to roditelji nisu znali. Već više od godinu dana radimo kao web shop www.stripovi.ba, i u tom period smo zapravo spoznali da postoji potreba za stripovima u BiH, kao i da nema razloga da se ne pokrene strip izdavaštvo, koje je već decenijama razvijeno u regiji, a samim tim dolazimo i do neophodnosti jedne striparnice (strip knjižare) u glavnom gradu BiH. Smatramo da su stripovi, osnova zdravog razvoja, odrastanja i prvog razlikovanja između dobra i zla.
DANI: Šta posjetioce očekuje u striparnici Agarthi Comics?
ŠEHALIĆ: Svi posjetioci u striparnici Agarthi Comicsa, mogu pronaći izdanja iz čitave regije, od najnovijih izdanja do antikvitetnih, od prije 20, 30, 40 godina. Potrudit ćemo se da izbor bude raznovrstan, od ponude za najmlađe do izdanja za starije stripofile i kolekcionare. Naravno, tu će primat uskoro preuzeti izdanja naše izdavačke kuće..
DANI: Bavite se, takođe, i strip izdavaštvom, prije nekoliko dana se na kioscima širom naše zemlje pojavio prvi broj Zagora, jednog od najkultnijih strip likova na kome su odrastale generacije u Jugoslaviji. Možete li nam reći zašto baš Zagor, te u čemu se bosanskohercegovačko izdanje ovog kultnog stripa razlikuje od izdanja koja su na naše tržište dolazili iz Srbije i Hrvatske?
ŠEHALIĆ: Zagor je do rata izlazio u izdanjima iz Novog Sada, dok se nakon rata pojavio u svim ili skoro svim republikama u zasebnim izdanjima. Neka od tih izdanja su i dan danas aktuelna i popularna među stripofilima. Pored svih izdanja koja smo planirali i na kojima radimo, bilo je više nego očekivano da se i Zagor nađe među njima. Zagor je i najpopularniji Bonelli strip, kako u Italiji, tako i u ex-Yu zemljama, pa je bilo i za očekivati da se i on pojavi u bosanskohercegovačkom ruhu. Bilo je naravno prijedloga i ideja da se krene od nekih kasnijih brojeva Zagora, koja dosad nisu viđena na ovim prostorima, ali smo ipak za sam početak ostali pri ideji da Zagor zaslužuje da u Bosni i Hercegovini krene od prvog broja. Ono što je karakteristika svih Agarthi Comics izdanja, pa tako i Zagora, je da su sva izdanja formatom identična italijanskim (što je rijetkost na ovim prostorima), dizajn je maksimalno zadržan originalnom italijanskom isto kao i broj stranica, jer npr. Zagor u ovom obimu i formatu, nikad nije objavljen u ex-yu.
DANI: Pored Zagora ste najavili i neka druga izdanja. Šta ljubitelji stripa u BiH još mogu očekivati u izdanju Agarthi Comicsa?
ŠEHALIĆ: Prije samog Zagora i neka druga naša izdanja su ugledala svjetlo dana. Krajem mjeseca aprila na trafikama su se pojavila tri izdanja: Magični vjetar, Skriveno lice i Martin Mystere. Prva dva serijala su novijeg datuma. Magični vjetar je serijal od 130 epizoda, dok je Skriveno lice kratki serijal od 14 epizoda. Martin Mystere je opšte poznati junak od ranije, i njega smo kao i Zagora krenuli od prvog broja originalne talijanske serije. U toku mjeseca juna planiramo izdati prvi broj novog serijala Jan Dix (serijal od 14 epizoda), a nešto kasnije i Napoleon (serijal od 50-ak epizoda). Tu će biti i zasebne priče iz posebnog serijala Bonellija, gdje je svaka knjiga samostalna i čini jednu priču na 300 stranica, odlični stripovi za ljetnje dane i odmor. Osim Bonelli stripova, sada smo u pregovorima sa nekim drugim strip kućama iz Evrope i Amerike, kako bi smo proširili ponudu, i prevashodno najmlađim obezbijedili nešto što bi trebalo vratiti strip u svakodnevni život i što bi bilo dostupno većini djece u BiH.
DANI: Prije rata je strip kao subkultura bio jako popularan u Jugoslaviji, kakvo je stanje danas u tom pogledu? Tačnije, koliko je interesovanje za stripom van okvira onoga što je kolekcionarstvo?
ŠEHALIĆ: Tačnih podataka ni mi nemamo. Ono što možemo zaključiti iz našeg jednogodišnjeg rada kroz web shop, druženja, i komunikaciju sa drugim strip djelatnicima, kao i kroz prezentaciju naše firme na sajmu knjiga u Skenderiji, jeste da je strip zapravo ne svojom greškom zaboravljen i od starijih i mlađih. Stoga sada jednostavno mora postati dostupan svima, kao što je bio dostupan u Jugoslaviji. Naravno da je nekad to bio jedan od čestih vidova zabave, cijena jeste bila veća, ali je standard bio viši, a i novca je bilo više. Projekat koji smo zamislili zapravo se ne zasniva samo na izdavaštvu ili striparnici, već na opštem širenju strip kulture i zainteresovanosti za strip. Tako da je na naše veliko zadovoljstvo, već u aprilu Udruženje strip crtača i scenarista u BiH – Drugi ugao, organizovalo prvi Stripiti fest u Sarajevu, sa kojim smo svi bili oduševljeni i zaista ćemo nastojati da on postane okosnica strip razvoja u BiH. A već u toku ovog mjeseca Red Bull je započeo akciju/nagradnu igru gdje se najmlađim omogučilo da pokažu svoj talenat u crtanju stripova, uz vrijedne nagrade.
DANI: Kakvu ulogu strip po Vašem mišljenju može imati u obrazovanju mladih? Zapravo, koliko on može biti temelj stvaranja nekih zdravijih svjetonazora u vremenu opšte nekulture i odsustva interesovanja za kreativne vidove izražavanja?
ŠEHALIĆ: Strip je definitivno neophodan u obrazovanju mladih i ako se na vrijeme djeca upute i otkrije im se svijet stripova, sigurno ćemo imati jako brzo generacije koje će imati jako izražen osjećaj za ispravno, moralno i razlikovati dobro i zlo.
DANI: Koliko strip može i da li može biti sredstvo političke borbe?
ŠEHALIĆ: Kao i u svim drugim vidovima izražavanja i strip se može koristiti u negativne – političke svrhe. Ono što nije prečest slučaj jeste da se on zaista i koristi. Uglavnom, strip-crtači ne dozvoljavaju uticaj na njihov stvaralački rad. Naravno za sve postoje i iznimke, koje potvrđuju pravilo.
|
But I'm just a soul whose intentions are good Oh Lord, please don't let me be misunderstood
|
|
|
Curunir
Advanced Member
Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
Posted - 15/06/2012 : 10:21:19
|
kakve gluposti covjek valja. zagor najpopularniji bonelli u italiji?? pa gdje ovaj živi... |
Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom. |
|
|
Elderane84
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3247 Posts
Member since 30/10/2008 |
Posted - 15/06/2012 : 11:10:41
|
I tebi bas to zapalo u oci, pored svega sto je rekao? Najnebitnija stvar u cijelom tekstu, koja sluzi za malo reklame neupucenom citaocu? |
|
|
Šovinista
New Member
Serbia
178 Posts
Member since 27/08/2009 |
Posted - 15/06/2012 : 11:33:13
|
Ovaj Curunir svakom svojom izjavom sramoti sebe i Libelus za koji radi.... Samo napred Agarti Comics!!!! |
You can fool some people sometimes, but you can't fool all the people all the time. |
|
|
Šovinista
New Member
Serbia
178 Posts
Member since 27/08/2009 |
Posted - 15/06/2012 : 11:34:47
|
Cisto da se dopunim: i ja mislim da Zagor nije najpopularniji u Italiji, ali iz celog ovog intervjua u kom se vidi samo entuzijazam i dobra volja izdavača izvući samo taj komentar i namazati vlasnika firme govnima je ništa drugo do zloba i zavist. |
You can fool some people sometimes, but you can't fool all the people all the time. |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22318 Posts
Member since 10/11/2007 |
|
Topic |
|