Author |
Topic  |
lwood
Advanced Member

Colombia
47485 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 13/02/2012 : 12:05:19
|
quote: Originally posted by fikus
Selo Štrumpfova ili Hitlerov Berlin zapravo su ista stvar, tvrdi francuski sociolog Antoan Bueno u svojoj novoj knjizi "Le Petit Livre Bleu" ("Mala plava knjiga"). U njoj objašnjava kako su naizgled prijateljska mala stvorenja koja žive u idiličnom okruženju pravo oličenje rasističke propagande i da je njihov život "utjelovljenje totalitarne utopije, natopljene staljinizmom i nacizmom". Sociolog Buena kaže da je Papa Štrumpf, poglavica u selu, autoritarna figura, a manjak privatnog vlasništva i kolektivna ekonomija koji vladaju među malim plavim stvorenjima jasna su naznaka socijalizma. Izgleda da je Gargamel, glavni neprijatelj Štrumpfova koji ih stalno progoni, Židov, sudeći prema karakteristikama koje ima, a koje su se često u karikiranim verzijama pripisivale tom narodu. Još jedan argument je ime njegovog zlog mačka, Azriela. "Prvi strip "Crni štrumfovi" bavio se nečime što bi lako mogli kvalificirati kao rasnu prijetnju. U njemu su Štrumpfovi bolesni. A kada obole, ne postanu ljubičasti ili crveni, već crni. A kada pocrne, izgube svaki tračak inteligencije. Postanu potpuni moroni. Uopće ne mogu govoriti, glasaju se samo s "njap, njap, njap"", objasnio je sociolog Bueno. Upravo zato što Štrumfovi pocrne kada obole, američki izdavači su odbili objaviti prvi strip, a godinama poslije, bolesni Štrumpfovi su ipak postali ljubičasti.
misliš na ovo:
http://youtu.be/LlIpseYLxqg |
narocito na one koji su uspješni. |
Edited by - lwood on 13/02/2012 12:05:55 |
 |
|
paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8601 Posts
Member since 30/03/2005 |
Posted - 13/02/2012 : 12:07:37
|
Jbte...Where does it end?? |
There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
|
 |
|
Cuvam starudije
Senior Member

1935 Posts
Member since 03/02/2012 |
|
o.O 321
Junior Member

.gif)
358 Posts
Member since 09/01/2012 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47485 Posts
Posted - 13/02/2012 : 12:20:02
|
quote: Originally posted by Cuvam starudije
quote: Originally posted by fikus
Selo Štrumpfova ili Hitlerov Berlin zapravo su ista stvar, tvrdi francuski sociolog Antoan Bueno u svojoj novoj knjizi "Le Petit Livre Bleu" ("Mala plava knjiga"). U njoj objašnjava kako su naizgled prijateljska mala stvorenja koja žive u idiličnom okruženju pravo oličenje rasističke propagande i da je njihov život "utjelovljenje totalitarne utopije, natopljene staljinizmom i nacizmom". Sociolog Buena kaže da je Papa Štrumpf, poglavica u selu, autoritarna figura, a manjak privatnog vlasništva i kolektivna ekonomija koji vladaju među malim plavim stvorenjima jasna su naznaka socijalizma. Izgleda da je Gargamel, glavni neprijatelj Štrumpfova koji ih stalno progoni, Židov, sudeći prema karakteristikama koje ima, a koje su se često u karikiranim verzijama pripisivale tom narodu. Još jedan argument je ime njegovog zlog mačka, Azriela. "Prvi strip "Crni štrumfovi" bavio se nečime što bi lako mogli kvalificirati kao rasnu prijetnju. U njemu su Štrumpfovi bolesni. A kada obole, ne postanu ljubičasti ili crveni, već crni. A kada pocrne, izgube svaki tračak inteligencije. Postanu potpuni moroni. Uopće ne mogu govoriti, glasaju se samo s "njap, njap, njap"", objasnio je sociolog Bueno. Upravo zato što Štrumfovi pocrne kada obole, američki izdavači su odbili objaviti prvi strip, a godinama poslije, bolesni Štrumpfovi su ipak postali ljubičasti.
Budalastina, isto kao one teorije o crnoj magiji i ne znam cemu sve u Diznijevim delima. Zaludni ljudi ispunjeni mrznjom u svemu vide nesto lose. 
al nije npr.zanimljiv detalj da se traži srce Snjeguljice a ne glava šta bi bilo daleko logičnije?  |
 |
|
fikus
Senior Member

1966 Posts
Member since 02/11/2010 |
|
Cuvam starudije
Senior Member

1935 Posts
Posted - 13/02/2012 : 12:26:52
|
da je trazio glavu onda lovac ne bi mogao da odigra kako treba svoju ulogu i donese srce zivotinje. Glavu bi ipak lakse prepoznali.  Nego da se bar malo vratimo na temu, kako vam deluju magneti?   |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 13/02/2012 : 12:27:54
|
Fikus i Starudije - kaj, vas dvojica spamate da bi topic bio cijelo vrijeme na vrhu? dajte molim vas... I okanite se Hitlera. |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47485 Posts
Posted - 13/02/2012 : 12:30:13
|
quote: Originally posted by Cuvam starudije
da je trazio glavu onda lovac ne bi mogao da odigra kako treba svoju ulogu i donese srce zivotinje. Glavu bi ipak lakse prepoznali.  Nego da se bar malo vratimo na temu, kako vam deluju magneti?  
kako ne kužiš da u tome i je baza? |
 |
|
Cuvam starudije
Senior Member

1935 Posts
Posted - 13/02/2012 : 12:31:12
|
Ja sam samo odgovarao na njegove interesantne postove i pitanja, a veruj mi da coveka i ne znam, nemojte sad i tu praviti teoriju zavere molim vas.  |
Edited by - Cuvam starudije on 13/02/2012 12:32:00 |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 13/02/2012 : 12:31:36
|
I ako tema bude išla dalje u spam, topic će biti zaključan. U ovom podforumu ima puno zanimljivijih tema koje zaslužuju biti "na vrhu" od spamanja o veličini prosječnog Štrumfa & co. |
|
 |
|
Cuvam starudije
Senior Member

1935 Posts
Posted - 13/02/2012 : 12:33:40
|
quote: Originally posted by mladjo
I ako tema bude išla dalje u spam, topic će biti zaključan. U ovom podforumu ima puno zanimljivijih tema koje zaslužuju biti "na vrhu" od spamanja o veličini prosječnog Štrumfa & co.
Samo mi objasni da li ja kao pokretac teme ikako mogu da brisem spamove? I ja mislim da je otislo predaleko sa tim. |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 13/02/2012 : 12:40:06
|
E prijatelju, ajde nemoj, molim te Cijelo vrijeme vas dvojica dižete topic na vrh sa spamanjem (što se ne smije), onda ste počeli sa politikom (što se ne smije), i sad još pokušavaš i mene uvući u raspravu pa da opet topic bude na vrhu. Cilj ti je prodati što više, kužim to, treba ti reklama, kužim i to, al iad već malo pretjeruješ. Topic ide od ključ jer je izgubio svrhu ( a na ovom podforumu ima puno bitnijih stvari za raspravu od boje Štrumfove kad polude i njihove veličine - kao što sam već i napisao), a što se tiče magneta, budem se konzultirao sa kolegama da vidim da li možeš ili ne možeš otvoriti topic na aukcijama ili ići na same aukcije jer ovo sve skupa i više nego očito vuče na pirateriju.
Koliko god možda bezazleno bilo. |
|
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
25847 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 13/02/2012 : 14:10:00
|
Ja sam pokretača topica upozorio da je prodaja ovoga zabranjena, a i skrenuo sam pažnju na spam, tako da, što se mene tiče, nema potrebe za otvaranjem novog topica. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
 |
|
Topic  |
|