forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Prometheus
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 14

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 18/07/2012 : 11:20:26  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Stvar i jest u tome što je Cameron u "dvojci" namjerno želio napraviti što veći odmak od prvog dijela, jer njegovom naglašenom autorskom habitusu nije odgovaralo da bude puki nastavljač nečijeg djela već da svemu dade što izraženiji vlastiti autorski pečat, pa je umjesto SF-horora snimio čisti akcijski (ratni) SF koji u određenom smislu čak ni ne treba gledati u strogoj vezi s "jedinicom".

Pa to baš i jest Cameronovski tip filma (ja sam od onih koji ga ne povezuju previše s Titanicom), Rambo 2/Terminator 1&2 tip - i nisam ni očekivao da bude drugačiji. Zašto da ne ostavi već svoj prepoznatljivi pečat profiliran kroz gorespomenute filmove? To su bili tipovi filmova kojima sam se hranio nekad. Puno godina nije mi ni bilo jasno kako je dvojka toliko drugačija od jedinice i dvojke dok nisam povezao Camerona s ostalim filmovima. Trojka se opet bacila na suspens, dok je četvorka skočila na akciju. Jel Prometej opet povratak na onu izvornu atmosferu?

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 18/07/2012 : 12:13:50  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dosada

quote:
Originally posted by DeeCay

quote:

[quote]Originally posted by acestroke

Meni je ovo favorit od svih Alien filmova

i meni, ostale imam u kolekciji ali nikad mi nisu sjeli.......

Ma daj dosada, nemoj sada i to počinjati...

hvala na odgovoru....

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Edited by - dosada on 18/07/2012 12:14:45
Go to Top of Page

Lorda
Average Member

Croatia
657 Posts

Member since 07/11/2002

Posted - 19/07/2012 : 10:56:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Lorda a Private Message  Reply with Quote
Što se mene tiče poredak je ovakav:

1
3
2 i 4 tu negdje

- legendarna jedinica, tu se nema što reći

- meni je trojka fantastična, iako ga se Fincher recimo to tako odrekao i dalje se vidi njegov snažni pečat, atmosfera je jebena i vraća se korijenima, alien je močno čudovište i taj jedan radi gadan pokolj, strah i jeza se mogu "napipati" u zraku za razliku od dvojke gdje ih ljudi ubijaju na kile (na stranu to što su u pitanju dobro naoružani vojnici)
- šteta što su ubili neke važne likove iz dvojke na početku

- eto i ja sam u onoj manjini kojoj je dvojka tako-tako, da se razumijemo cameron je napravio odličan film koji nadilazi mnoge druge akcijske filmove ali mi u cjelini kao što je alien ipak malo manje paše
- no napustio je orginalnu premisu usamljenog aliena, nekako mi se čini da su tu alieni postali kao pit-bulovi na steroidima, obične životinje koji jedino brojčano mogu poraziti vojsku

- četvorka mi je sasvim dobar film, i vizualno i po priči, nikad mi nije bilo jasno zašto ga više manje svi smatraju najlošijim dijelom
- napokon vidimo aliene kako treba iako je tada još cgi djelomično loš, no naježim se na one scene kad alieni plivaju kroz vodu
- minus su mi stereotipni plaćenici, no Sigourney ponovo dominira kao Ripley

A što se tiče Prometheusa, ocjena mi je 5/10

- plus za vizualno i za Noomi Rapace (tu si ne mogu pomoći, znam da sam subjektivan ali mi je ona draga kao glumica u čem god da glumi)

- minusi praktički sve ostalo:

SPOILERS

- takva količina idiota "znanstvenika" koja se skupila za ekspediciju se rijetko gdje susreće, možda jedino u filmovima Uwea Bolla

- kao oni idu pronaći svoje stvoritelje, čak imaju i hintovi da je i sam Isus jedan od tih "inžinjera",to bi trebala biti najvažnija stvar u povijesti čovječanstva, i onda dobijemo agresivnog debila koji se napušava, glavnog pilota za kojeg na kraju saznajemo da i nije baš neki pilot, ekipu koja se kara i pije po brodu dok je dio posade izgubljen na planeti

- ne provode sigurnosne protokole nakon što nađu pobijene alijene po hodnicima, vidiš to im uopće nije bilo sumnjivo, skidaju zaštitne kacige jer kao eto može se unutra disati

- otvaraju vrata hangara kada dolazi mrtvi izombificurani član posade pa ih pokolje, itd,itd

- mogao bi ovako do sutra

- mislim da bi nas par kad bi se skupili na hrpu od tog scenarija mogli napraviti bolji film, gdje se likovi ponašaju logičnije i manje iritantno

- uglavnom scenarij je jako slab, uopće ne mogu vjerovati da je netko mogao dopustiti da se po tome snima s obzirom da koja je lova utrošena na to

- i ne znam da li će uspjeti u nastavcima popraviti loš dojam koji je ostavio ovaj film, šteta...

kraj spoilera
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22322 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 19/07/2012 : 11:24:16  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Po meni je prvi dio daleko najbolji.
Nenadjebiva atmosfera, udaren je temelj jednom od najboljih filmova uopste.

Dvojka je ok, ima previse tog taca 80tih godina.
Grupa sposobnih marinaca ide da nekom hebe kevu, omiljena tema 80tih godina u Hollywoodu. Prepotentna i losa gluma pogotovo tipova iz sp.jedinice.

Trojka je super, atmosfera je odlicna i glumci su dobri.

Cetvorka ima slicnosti sa dvojkom. Prica pomalo zalutala, lose odglumljeno. Opet legendarna i svemoguca specijalna jedinica u akciji.

AvP 1 i 2 su tras samo takav. Skrnavljenje legendarnih likova i degradiranje Aliena.
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 19/07/2012 : 11:31:27  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lorda
- ne provode sigurnosne protokole nakon što nađu pobijene alijene po hodnicima, vidiš to im uopće nije bilo sumnjivo, skidaju zaštitne kacige jer kao eto može se unutra disati

a kak oni znaju nacin na koji se šire ta bića? Pa nisu oni gledali ranije filmove kao ti da to znaju, oni krecu od činjenice da je ovo njima sve novo i nepoznato. Upravo bi rupa u scenariju bila da oni znaju stvari koje im a priori moraju bit nepoznate...kad nekog ubiješ smatraš da s njima gotov i to je to, i tak oni reagiraju, potpuno normalno i razumljivo!
Velika je greška povezivat jedan film s lgikom drugog filma, ma koliko oni imali slićnu radnju!
quote:
- otvaraju vrata hangara kada dolazi mrtvi izombificurani član posade pa ih pokolje, itd,itd

ne dolazi mrtvi vec po svim paramtrima zdravog razuma izgubljeni član posade kojeg žele spasiti ako je to ikak moguće. Vječita dvojba u opasnim situacijama, neki bi zapalil i otšli a drugi bi i svoj život dali ak smatraju da mogu pomoći. Nema tu ništa nerazumno/nelogično, sve su to ljudske reakcije u određenim situacijama....

koliko vidim manje više ti imaš jedan prigovor, nelogični potezi znanstvenika i posade broda...

Ti stvarno misliš da su znanstvenici (bilo koje znanosti) u stvari vrlo logični ljudi koji uvijek reagiraju u skladu s donošenjem najoptimalnije/najbolje odluke?

Go to Top of Page

Lorda
Average Member

Croatia
657 Posts

Member since 07/11/2002

Posted - 19/07/2012 : 12:18:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Lorda a Private Message  Reply with Quote
Gle, znam da je to film i da se moraju dešavati čak i neke polulogične situacije da bi se radnja filma odvila, da je sve idealno ne bi bilo filma :)

No što je previše-previše je...

SPOILERS

- arheolozi po Zemlji nalaze podudarnosti u crtežima starih naroda, i sad se više ne sjećam na početku filma oni nalaze recimo već 10-tu "star-map", pretpostavljam da nisu svih 10 crteža našli isti arheolozi, kako to da nitko prije nije povezao te crteže i shvatio da prikazuju istu stvar...

- to je 2089. godina, pretpostavljam da još postoji UN i svjetske vlade, mislim da bi to ipak bilo nemoguće sakriti od svjetske zajednice znanstvenika

- to je ipak najvažnije otkriće u povijesti čovječanstva, pa zar nebi UN preuzeo takvu misiju iako kao gradnja broda košta tri bilijuna dolara a valjda jedini tu lovu ima Weyland, tako osjetljivu misiju susreta sa tvorcima života na Zemlji ne bi moga obaviti privatna kompanija (osim ako nekim čudom nitko nije znao za to, ali eto Weyland je to nekako skužio, sve je to jako maglovito no čini mi se da Shaw nije zaposlenica kompanije nego eto vrlo inteligentni arheolog, kako li ju samo Weyland nađe)

- no on iz nekog neobičnog razloga misli da će mu ti alieni kad ih nađe koji su ostavili te mape omogućiti besmrtnost (jer je on eto star i bolestan)

- putuju koliko ono 2 godine u nepoznato, pa valjda bi za uspjeh misije unajmio najbolje ljude sa Zemlje koje bi mogao naći, a ne pilota kojemu pilotiranje nije najjača strana, geologe koji se napušavaju i nevjerojatno su psihotični i neurotični

- osnovne logiče procedure se uopće ne koriste, bezglavo se juriša...

- zašto su uopće ti "inžinjeri" ostavili ljudima nacrt zvjezdanog sustava gdje se ustvari nalazi njihova vojna baza i hangar sa biološkim oružjem a ne njihov homeplanet, koja je tu logika

- sami inžinjeri kao napredna rasa vjerojatno mogu pobiti ljude nekim mnogo konvencionalnijim oružjem a ne ovako nečim nesigurnim kao što je crna tekućina (to biološko oružje usput očigledno i njih pobije) za koju usput nije jasno što sve radi: ako ju progutaš poludiš i dobiješ nenormalnu snagu, ako dođe u doticaj sa crvom postne space cobra, ako si zaražen neplodna žena odmah zatrudni i dobije lignju u utrobi, itd... totalne besmislice

- oni se spuste na ogromnu planetu i to odmah ispred alienskih spremišta, kakva sreća ( i odmah u prvom bude sranje, mada smo u kadru vidjeli gomilu tih "kupola")

- čovjek za zadužen za mapiranje tih hodnika je napušeni psihotični kreten je prvi koji se nedugo nakon toga izgubi u tim istim hodnicima (zanemarimo na trenutak što se eto baš sad idealno za napetost u filmu dešava oluja biblijskih razmjera koja im ometa signal)

- on i njegov glupi kompanjon odluče da će se vratiti na brod jer su užasnuti otkrićem mrtvih tijela inžinjera, ali to ih ne sprječava da 3x diraju nepoznato aliensko biće koje liči na kobru (majke ti pa ne bi dirao zemaljsku obru a kamoli ovu :))

- ako i sami likovi nisu gledali alien franšizu valjda su u tom njihovom zamišljenom svemiru koji jako liči na našu Zemlju gledali tucet drugih filmova u kojima se to ne radi

- skidanje zaštitnih maski sa skafandera zato što se unutra eto može disati, tko kaže da se atmosfera u trenutku može promijeniti, što će onda, samo da napomenem da su neki te kacige ostavili na podu kad su ih skinuli, nisu ih nosili sa sobom, wtf

- a osim toga kako mogu znati da njihovi "osjetljivi" senzori mogu pohvatati sve atmosferske anomalije na napoznatoj alienskoj planeti, čovjek na Zemlji koristi boce za disanje i zaštitne maske kad ulazi u duboke podzemne špilje a kamoli neće na nepoznatoj planeti, tako da nema šanse da bi ih itko normalan skidao sa glave, čemu to?

- oni uopće nisu pripremljeni na to da bi ti inžinjeri mogli reagirati agresivno, takva ekspedicija bi sigurno imala i zaštitnu vojnu jedinicu, a ne da se tamo na početku svađaju hoće li nositi neko oružje što je opet glavna greška samo da su gledali do te 2089. godine bilo koji film snimljen u 20. stoljeću :)

- pa onda imamo naprednog androida koji prislananjem rukom na nečije čelo čita snove te osobe ali uči izumrle jezike tako što gleda predavanja na tv-u, zar se ne bi uštekao na "internet" i pokupio sva ljudska znanja, tj. valjda bi već na brod došao sasvim spreman za misiju, ipak je sve to Weylandu od najvećeg značaja

- twist sa živim Weylandom na brodu je bespotreban i ne znači ništa, zašto bi on uopće skrivao da se nalazi na brodu

- super specijalni uređaj za operacije koji radi medicinska čuda prilagođen je samo muškarcima, daj molim te, kakva glupost...

- i tako bi mogao još sto godina, samo sam se umorio od tipkanja

- ustvari sad kako tipkam i sabirem sve gluposti koje se nalaze u filmu sam film mi se čini još gori..

šteta...
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 19/07/2012 : 12:58:25  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:

Gle, znam da je to film i da se moraju dešavati čak i neke polulogične situacije da bi se radnja filma odvila, da je sve idealno ne bi bilo filma :)

krivo, neovisno jel ovo film ili ne situacije koje su prikazane su normalne životne situacije i tak se prikazuju u filmu....
Umjesto da mi odgovoriš na konkretna dva primjera ti dalje nastavljaš nabrajati slićne situacije o kojima bi na isti nacin mogli u nedoglet, svak po svom zato ajmo odgovarat na konkreto ukoliko milsilmo raspravljati ili završimo raspravu...
npr. spominješ najvažnije otkriće i toga se držiš. Prvo, općenito ne postoji najvažnije otkriće, a drugo znanstveniku je svako njegovo otkriće njavažnije. Znači ti jednostavno krećeš s pogrešnim premisama i naravno da onda konkluzija nije valjana (:

...ponavljam ključno pitanje pitanje:
Ti stvarno misliš da su znanstvenici (bilo koje znanosti) u stvari vrlo logični ljudi koji uvijek reagiraju u skladu s donošenjem najoptimalnije/najbolje odluke?

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 19/07/2012 : 13:21:23  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
hvala na odgovoru....
quote:

Ma to je bio više retorički post u kojem izražavam svoje negodovanje kako jedan pravi filmofil može izjaviti tako nešto... Kad se jedan javi da su mu loši alieni, slijedom lančane reakcije i drugi počnu pričati kako ništa ne valjaju.
Samo sam pritom zaboravio kako nemaju svi isti ukus niti vole sve žanrove! Sorry!

P.S. Ala ste počeli sa spoilerima, bolje da se klonim topica...

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."

Edited by - DeeCay on 19/07/2012 13:24:25
Go to Top of Page

Lorda
Average Member

Croatia
657 Posts

Member since 07/11/2002

Posted - 19/07/2012 : 13:32:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Lorda a Private Message  Reply with Quote
A gle, bojim se da se nas dvojica nikada nećemo dogovoriti :), ti si fan filma koliko sm skužio, ja nisam i to je to, mada sam veliki fan alien quadrilogije

Da, mislim da je pitanje tko smo, odakle dolazimo i zbog čega smo stvoreni fundamentalno (prvo, osnovno i najbitnije, ostalo je sve sporedno) pitanje za ljudsku rasu...

- u filmu ti znanstvenici imaju šansu doznati odgovor na to pitanje

- ljudi se vrlo često ne ponašaju logično i neke glupe stvari koje čine su vrlo životne

- no tu ima jedan veliki ali; s obzirom koliko je ta misija važana za čovječanstvo logično je da se ta misija obavi što kvalitetnije i sa što manje greški

- moraju biti izabrani najbolji mogući ljudi za tu misiju koji itekako moraju biti upoznati sa procedurama pri takvom kontaktu sa nepoznatim

- treninzi i vježbe u suočavanju sa svim mogućim vrstama problema (kvarovi na brodu, psihofizičko stanje putnika, religijska stajališta posade s obzirom da idu upoznati Tvorce, susret sa alienima, svi mogući ishodi takvog susreta, od miroljubivog do agresivnog itd, itd) bi bili intenzivni,pa svi smo čitali o onom eksperimentu u Rusiji gdje su ljudi boravili, koliko ono, godinu dana u modulima kakve će poslati sa ljudskom misijim na Mars...

- dodirivnje alienskih glava bez zaštitne opreme, prženje stanica strujom bez ikakvog logičnog razloga da to rade tako da se glava rasprsne...

- ljudi danas šalju sonde da mjesecima i godinama ispituju sastav planeta, ovi se još nisu ni spustili kako treba i već istrčavaju van (na stranu čovjekova urođena želja za istraživanjem, pa nije ovo odlazak na Sljeme)...

- gle neću opet nabrajati detalje no evo samo još jedan kojeg sam se sjetio: 2 su člana izgubljena u prvih par sati nakon što su se spustili, ne zna se što je s njima, našli su i mrtve aliene okolo, mislim kako bi posada trebala reagirati na to, na komandnom mostu imaš 3d prikaz mapiranog dijela hodnika, sonde koje su mapirale su se iz nekog neobičnog razloga zaustavile na mjestu, gdje ćeš boljeg razloga za uzbunu i onda vidiš da se glavni pilot ušetava u gaćama, skoro da se ne svrbi po jajima i onda letimično baci pogled na taj hologramski prikaz i koju minutu kasnije se prasne sa opakom hladnom šeficom kojoj je isto valjda bilo dosadno u toj prohladnoj noći... Sad mi reci da je to normalno ljudsko ponašane u toj situaciji (samo da dodam da meni nije)

- svi bi jasno morali proći rigorozne psihofizičke-testove, nema šanse da bi mogli na takvu misiju ići psihotični tipovi koji piju i napušavaju se

- uzeo bi u obzir da je nekakva alienska tehnologija ili okološ planete izazvao psihoze u inače zdravim ljudima ali to ovdje nije slučaj, tj ni sa jednim hintom to nije naglašeno...

- razumijem da postoji ono što ameri zovu suspension of disbelief ali u ovom je filmu sve to prešlo granicu...

- i ne bi se uznemiravao da je to neki lijevi film (gledao sam i uživao i u mnogo većim glupostima) ali je to ipak alien franšiza i Ridley Scott, očekivao sam mnogo više...
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 19/07/2012 : 13:34:12  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DeeCay

quote:
hvala na odgovoru....
quote:

Ma to je bio više retorički post u kojem izražavam svoje negodovanje kako jedan pravi filmofil može izjaviti tako nešto... Kad se jedan javi da su mu loši alieni, slijedom lančane reakcije i drugi počnu pričati kako ništa ne valjaju.
Samo sam pritom zaboravio kako nemaju svi isti ukus niti vole sve žanrove! Sorry!

P.S. Ala ste počeli sa spoilerima, bolje da se klonim topica...

da, ne leže nam svima isti žanrovi a nisam ja rekel da su Alieni loši (samo mi ne leže). Smnatram da su Alieni dobri filmovi onima kojima leži ZF. To je vjerojatno i razlog zakaj mi je legel Prometej, on je drama s elementima ZF-a. Nema previše akcije, a ni proispitivanja porijekla i stanja izvanzemlajaca...jednostavno se film bavi ovozemaljskim pitanjima!

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 19/07/2012 : 13:35:27  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:

A gle, bojim se da se nas dvojica nikada nećemo dogovoriti :)

pa kad ne odgovaraš na postavljena pitanja, vec samo ponavljaš svoje (:

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 19/07/2012 : 13:46:59  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
a pored toga i to kaj pišeš je večinom besmisleno i uopće nije tak prikazano u film kak ti tvrdiš, evo primjera:
quote:
- arheolozi po Zemlji nalaze podudarnosti u crtežima starih naroda, i sad se više ne sjećam na početku filma oni nalaze recimo već 10-tu "star-map", pretpostavljam da nisu svih 10 crteža našli isti arheolozi, kako to da nitko prije nije povezao te crteže i shvatio da prikazuju istu stvar...

a tko veli da nisu!? A i te ranije ekspedicije su doživjele neuspjeh i to je to......
quote:
- super specijalni uređaj za operacije koji radi medicinska čuda prilagođen je samo muškarcima, daj molim te, kakva glupost...

nije prilagođen samo muškarcima, trebal si bit malo pažljiviji u toj 80. minuti filma! Postrojenje ima više komora i nisu sve iste...

Go to Top of Page

Lorda
Average Member

Croatia
657 Posts

Member since 07/11/2002

Posted - 19/07/2012 : 14:03:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Lorda a Private Message  Reply with Quote
quote:

a pored toga i to kaj pišeš je večinom besmisleno i uopće nije tak prikazano u film kak ti tvrdiš, evo primjera:
quote:

a tko veli da nisu!? A i te ranije ekspedicije su doživjele neuspjeh i to je to......

- ok, to mogu prihvatiti tako, mada u filmu nije objašnjeno kako privatna korporacija koja očigledno ima skrivene ciljeve može izvršavati tako važnu misiju po cijelo čovječanstvo

quote:

nije prilagođen samo muškarcima, trebal si bit malo pažljiviji u toj 80. minuti filma! Postrojenje ima više komora i nisu sve iste...

- evo to priznajem da nisam primjetio, moram bolje pogledati taj dio, no dojma sam da postoji samo taj jedan uređaj...

Go to Top of Page

Lorda
Average Member

Croatia
657 Posts

Member since 07/11/2002

Posted - 19/07/2012 : 14:13:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Lorda a Private Message  Reply with Quote
quote:

koliko vidim manje više ti imaš jedan prigovor, nelogični potezi znanstvenika i posade broda...

- evo da ne ispadne da ne odgovaram, mada sam mislio da sam odgovorio;

da, znanstvenici nisu uvijek vrlo logični ljudi, i vrlo se vjerojatno često dogodi da ne reagiraju najbolje u donošenju odluka...

- pa barem svi zmamo koliko je bilo čudaka, čak i psihički bolesnih ljudi među vrhunskim znanstvenicima

- no jasno je da bi na ovu misiju išli samo oni vrhunski znanstvenici koji bi prošli vrhunsku psiho-fizičku pripremu

- sigurno je da ovi koje u filmu vidimo nisu ti, meni je većina te posade vrlo iritantna a nisam jedini čudak koji tako misli

- rasprave na netu su vrlo užarene :)

- gle, što se tiče filmova, glazbe i slične zabave uvije će biti suprostavljenih razmišljanja, netko nešto voli, drugi ne, o mnogim stvarima ljudi imaju oprečna stajališta i to je tako...

- ne moramo se nikad složiti oko Perometheusa, neka svatko koga zanima film ode u kino i stvori svoje vlastito mišljeneje o filmu
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 19/07/2012 : 14:51:10  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:

- evo da ne ispadne da ne odgovaram, mada sam mislio da sam odgovorio;

da, znanstvenici nisu uvijek vrlo logični ljudi, i vrlo se vjerojatno često dogodi da ne reagiraju najbolje u donošenju odluka...

točno,
ne znači li onda je večina onih pitanja o "nelogičnosti" promašena!?
quote:
- pa barem svi zmamo koliko je bilo čudaka, čak i psihički bolesnih ljudi među vrhunskim znanstvenicima

nema znanosti bez ekscentrika!
quote:
- no jasno je da bi na ovu misiju išli samo oni vrhunski znanstvenici koji bi prošli vrhunsku psiho-fizičku pripremu

ne nužno jer ovdje je riječ o privatnoj korporaciji tj. jednog ekscentrika koji prije svega traži mmalo ljudi koji ne misle svoje otkriče odmah podijeliti sa svima. Uostalom jasno je pokazana namjera da bi se on tih znanstvenika riješil nakon obavljenog posla...
quote:
- sigurno je da ovi koje u filmu vidimo nisu ti, meni je većina te posade vrlo iritantna a nisam jedini čudak koji tako misli

to je stvar osobnog dojma.....
quote:
- rasprave na netu su vrlo užarene :)

bespotrebno, jer se večina počela povodit tim pričama o slabom scenariju i sl. A ako razumno i bez predrasuda razmislimo onda vidimo da večina toga pada u vodu.....
quote:
- gle, što se tiče filmova, glazbe i slične zabave uvije će biti suprostavljenih razmišljanja, netko nešto voli, drugi ne, o mnogim stvarima ljudi imaju oprečna stajališta i to je tako...

je, ali jedno su osobni dojmovi a drugo je nabrajti nekaj kao "činjenice" koje to uopće nisu!
quote:
- ne moramo se nikad složiti oko Perometheusa, neka svatko koga zanima film ode u kino i stvori svoje vlastito mišljeneje o filmu

apsolutno...
Problem je samo kaj sad odjednom gotovo svima šteka scenarij, pa se bojim da tu onda i nema baš VLASTITOG mišljenja!

Go to Top of Page

andi
Junior Member

Croatia
306 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 19/07/2012 : 14:54:18  Show Profile Show Extended Profile  Send andi a Private Message  Reply with Quote
Da i ja malo kažem o filmu, jer me zaitrigirala rasprava. Uglavnom se slažem s Lordom, samo da ga malo nadopunim:

Medicinski stroj
Postoji samo jedan, još se napočetku netko isčuđavao kako je tako rijedak i skup stroj na brodu. I pazi ovo - stroj koji se nalazi u sobi od žene (Vikersova) nije programiran za žensku anatomiju.

Neurotični i blesavi znanstvenici
Ovo je zaista najjadniji dio filma - Geolog je neurotični agresivac koji unatoč činjenici da ima 3d hologramski prikaz tunela se uspije izgubiti u njima, Biolog koji na prvi susret sa stranim nepoznatim bićem reagira kao dvogodišnjak koji se igra sa glistana u blatu (a da ne spominjemo da je trenutak ranije htjeo pobjeći uspanićen što je vidio obezglavljeno truplo), ova ista dvojica idiota koji su se izgubili jer su htjeli pobjeći od spilje sa posudama odjednom odluče kako je ta ista spilja idealno mjesto gdje da se sakriju i pričekaju ostale, nadalje... spomenuto skidanje kacige, ma zaboravite problem disanja i kisika, pa koliko je mogućih boleština (bakterije i virusi) na nepoznatom planetu, ali to naše "znanstvenike" ne zanima osobito, dok su oni blesani izgubljeni u spiljama, nitko, ali baš nitko ne prati što se s njima događa (ok, istina, i ja bi možda radije jebao Charlize Theron, ali ipak...), itd, itd....

Bespotrebne podradnje (story arcovi)
Toliko je bespotrebnih događanja u filmu koji nemaju nikakve veze sa rješavanjem zaptela da to nije normalno - koja je svrha čitave radnje sa unešenom rasprskajućom glavom, koja je svrha napada zombija, koja je svrha čitavog raspleta sa starim Waylandom kojeg bude na kraju, koja je svrha onih malih kobri u spilji, koja je svrha čitave trudnoće (osim da se izrodi lignja koja ubije Inženjera na kraju)... uglavnom, čitav film je rađen kao da su uzeli 5 različitih scenarija i gledali kako da ih spoje u jedan.

Inženjeri
Već je spomenuto - zašto davati mape ljudima kroz čitav njihov životni vijek samo da bi ih doveli do svog postrojenja za razvoj biološkog oružja
Onda onaj kraj sa inženjerom koji lovi Elizabeth - zašto nije jednostavno ušao u drugi brod (kojih na planeti ima više) i nastavio sa svojom supervažnom misijom.
Općenito su mi motivi i akcije tih inženjera blesave, ali tu dozvoljavam još dodatna razjašnjenja u eventualnim nastavcima.

David
Koji su motivi i ciljevi tog Androida? Zašto je zarazio Charlia i time ugrozio misiju za koju je programiran? Nisu valjda željeli ubaciti podzaplet poludjelog robota jer je to totalno besmisleno (u svim prijašnjim nastavcima su androidi uvijek imali neki cilj koji slijedi iz njihovog programiranja). Zašto je kasnije sam išao petljati po opremi inženjera? Lik androida mi je totalno nerazjašnjen i pomalo blesav.

Biologija crne tvari:
Ovo je isto skroz smučkano i ne vodi nigdje. Dakle, crna tvar se može progutati i tada dobiješ spermiće koji oplođuju neplodnu ženu i onda ona rađa lignju koja naraste barem 20 puta u nekoliko sati (u sobi bez hrane) i onda ta lignja postavi zametak u utrobu inženjera iz kojeg se onda rodi neka preteča našeg aliena. WTF??? I da - ne zaboravimo - ta ista crna tvar također pretvara gliste u kobre koje onda ukoliko te ugrizu te pretvore u zombija sa nadljudskom snagom. I još sam vidio također neke teorije da je crna tvar koju pije inženjer na početku filma (i pomoću koje sije gene na zemlji) ista crna tvar kao i ona u onim urnama, što dodatno komplicira shvaćanje.

Rasplet
Elizabet sva u krvi i sa ožiljkom na trbuhu uleti kod Waylanda u sobu i NITKO je ne pita što je bilo, otkud ta krv, što trčiš - samo joj dadu neki pokrivač i dalje kreće priča starog Waylanda.
Nadalje - otkud starom ideja da će ga inženjer učiniti besmrtnim - i to ono u stilu - "David, reci mu da me učini besmrtnim" - inženjer odgovara tako da ih sve poubija (ajd fala Bogu).
I onda onaj pilot koji je do sada bio sav u stilu "I don't give a fuck about anybody" odjednom odlučuje da će spasiti svijet tako da postane kamikaza a da uopće ne zna zašto to mora napraviti, vjeruje na riječ Elizabet da ovi idu pobiti Zemlju - yeah right?
I skroz na kraju Elizabeth odleti u sumrak da Davidovom glavom bez da se daje odgovor na barem jedno od pitanja koja su postavljena u filmu - shvaćam da su si htjeli ostaviti prostora za nastavak (kojeg vjerojatno neće ni biti), ali to se tako NE RADI - da li je ijedan od Alien filmova ostao tako nedorečen? - NE - svaki za sebe se može gledati odvojeno, a opet zajedno tvore jebenu cjelinu.

Uglavnom - Prometej je za mene JAKO LOŠ film.
Go to Top of Page

acestroke
stripovi.com suradnik

USA
11652 Posts

Member since 16/04/2009

Posted - 19/07/2012 : 15:08:11  Show Profile Show Extended Profile  Visit acestroke's Homepage  Send acestroke a Private Message  Reply with Quote
Ne slazem se s clanom andi da je Prometheus los film, ali covjek je makar fino objasnio zasto mu se ne svidja, i to se mora postovat. Neke poente i jesu validne, ali jebi ga, meni bas pase to sto puno stvari nisu rijesene, i sto producenti nisu odgovorili na sva pitanja koja su gledaoci imali.

http://www.acestroke.blogspot.com
Go to Top of Page

andi
Junior Member

Croatia
306 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 19/07/2012 : 15:11:24  Show Profile Show Extended Profile  Send andi a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by acestroke

Ne slazem se s clanom andi da je Prometheus los film, ali covjek je makar fino objasnio zasto mu se ne svidja, i to se mora postovat. Neke poente i jesu validne, ali jebi ga, meni bas pase to sto puno stvari nisu rijesene, i sto producenti nisu odgovorili na sva pitanja koja su gledaoci imali.

Da su barem na nešto odgovorili, ali ovako...
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 19/07/2012 : 15:11:51  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:

koje?

Go to Top of Page

andi
Junior Member

Croatia
306 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 19/07/2012 : 15:15:00  Show Profile Show Extended Profile  Send andi a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

koje?

Jesmo mi gledali isti film?
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 19/07/2012 : 15:15:16  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by andi

quote:

odgovoril su na sve kaj je tema filma!
Tema nisu ni inženjeri, ni alieni, ni androidi, oni su samo sredstvo uz čiju se pomoć piše glavna radnja/tema filma. A to je želja čovjeka za besmrtnošću...i odgovor na tu besmrtnost smo u filmu dobili!

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 19/07/2012 : 15:22:31  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

koje?

Jesmo mi gledali isti film?

ako pročitaš kaj sam odgovoral Lordi onda možeš to i sam zaključiti, nismo mi isto vidli stvari u filmu....dok se ti pitaš o ulozi Davida i čemu on služi, ja gledam na to kao personifikaciju ljubavi stroja prema ljudima i obrnuto ili je li ljubav prepreka znanosti. A možda je u pitanju i procijena da je otrovani ispunil svoju funkciju i za njega je misija završena. Spomenul sam vec da je cilj ubiti sve znanstvenika da misterija vječitosti i dalje ostane. Scott nije režiser koji djeluje na prvu vec njegove poteze treba znati iščitati...

Go to Top of Page

andi
Junior Member

Croatia
306 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 19/07/2012 : 15:23:00  Show Profile Show Extended Profile  Send andi a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

odgovoril su na sve kaj je tema filma!
Tema nisu ni inženjeri, ni alieni, ni androidi, oni su samo sredstvo uz čiju se pomoć piše glavna radnja/tema filma. A to je želja čovjeka za besmrtnošću...i odgovor na tu besmrtnost smo u filmu dobili!

Jedini odgovor na ovo pitanje koji mogu zamisliti da proizlazi iz ovog filma bi bio - "Ne pitaj me za besmrtnost jer ću te ubiti i odsjeći glavu tvom androidu!"

Iako po meni ovo pitanje nije cilj glavne radnje/teme ovog filma, mislim da tu nisi u pravu. Eventualno bi to bilo pitanje "Od kuda dolazimo i zašto smo stvoreni?", ali ni na ovo pitanje nema ni traga ni glasa od odgovora u ovom filmu.
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 19/07/2012 : 15:27:52  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Eventualno bi to bilo pitanje "Od kuda dolazimo i zašto smo stvoreni?", ali ni na ovo pitanje nema ni traga ni glasa od odgovora u ovom filmu.

glavni pokretač akcije je starac koji ne želi umrijeti i njega zanima samo kako živjeti što duže....
pitanje koje navodiš mogu postavljat (i postavljaju) znansvenici koji su ovdje samo u službi starca, te nisu u mogućnosti provoditi svoje ideju u datoj situaciji. Možda u nekoj drugoj misiji da, lai ovoj ne!

Jasna aluzija na to kako su oni koji financiraju glavni, a ne oni koji nekaj znaju...

Go to Top of Page

Lorda
Average Member

Croatia
657 Posts

Member since 07/11/2002

Posted - 19/07/2012 : 15:28:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Lorda a Private Message  Reply with Quote

quote:

ne nužno jer ovdje je riječ o privatnoj korporaciji tj. jednog ekscentrika koji prije svega traži mmalo ljudi koji ne misle svoje otkriče odmah podijeliti sa svima. Uostalom jasno je pokazana namjera da bi se on tih znanstvenika riješil nakon obavljenog posla...
quote:

- evo sam oda se još osvrnem na ovo, ok, neka je i tako da ih se Weyland misli riješti kasnije ipak ova misija zahtjeva vrhunske stručnjake

- ne zaboravimo da je ovo od največeg značaja za Weylanda koji u to doba ima 103 godine i da je na samrti, njemu ova misija predstavlja zadnju slamku spasa i ne smije ništa prepustiti slučaju, diletantska posada mu sigurno nije osiguranje da će misija završiti po planu...

- a što se tiče ovoga da svi prigovaraju zbog lošeg scenarija, pa to je jedna od par najvažnijih stvari nekog filma, osim vizualne prezentacije i kvalitetnih glumaca...

- da se razumijemo, ja sam odmah nakon odgledanog filma imamo nešto bolje mišljenje o filmu nego što ga imam sad, mada sam i tada kolutao očima na neke stvari, internet rasprave su samo produbile moje loše mišljenje o filmu, stvarno sam htio da mi se film svidi ali ne ide...

- ali da sad opet ne idem na raspravu o rupama u scenariju ima još jedan problem a to je što mi film uopće nije bio napet... ovo je bio više sf akcić nego nekakav sf horror, u filmu po meni uopće nema nekog opakog protivnika, nisam osjećao nikakvu nelagodu ili jezu kakvu su u meni izazivali stari alieni (a to je bit aliena), jasno sad kad gledam po stoti put stare aliene i kad već točno znam gdje se i što događa više mi nije tako strašno ali se dobro sjećam osjećaja koje sam imao kao klinac kad sam gledao te filmove...

-
Go to Top of Page
Page: of 14 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000