Author |
Topic |
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 28/03/2013 : 13:05:57
|
Difule, prva i teško osporiva činjenica je da horor žanr krizira, da je istrošen, bez svježine i smjelosti, potpuno podređen profitu, okrenut ka besmislenom nasilju i još besmislenijim premisama...
Sad, činjenica je i komercijalizovanost japanske kinematografije, njena hiper-produkcija i šablonizacija, koja, baš kao u mangama, traganje za dobrim ostvarenjima povremeno čini jako teškim. Ali, istovremeneo, Japanci imaju dugačku istoriju horora i u stripu i na filmu, u okvirima njihove industrije djeluje nekoliko zaista genijalnih autora (Šion Sono me je poslednji oduševio), i, najbitnije - imaju jedan odnos prema hororu, smjeo i poletan, koji beskrajno prija (ti zaista talentovani autori). Da, možda moraju da snimaju i na brzinu sklepane filmiće radi finansija (eto, Sonov "Himizu", klasičan primjer), ali svako malo dobiju i priliku da stvore nešto zaista sjajno.
U dijeljenje po žanrovima ne bih ulazio, ali svakako da i filmovi koji prikazuju ljudsko zlo, na jedan određen način, mogu spadati u horore.
Stoga, ne kažem da je sve što iz Japana izađe "zlato" - daleko bilo - već da je on na listi zemalja iz kojih, povremeno, možemo očekivati remek-dijela i svježe zamisli. |
Edited by - Mhejl on 28/03/2013 13:06:58 |
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 28/03/2013 : 14:44:21
|
@ Luca_Torelli
Stvar se jednostavno riješi spajanjem kompa s TV-om, pa gledaš na većem ekranu. |
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
|
Luca_Torelli
stripovi.com suradnik
1379 Posts
Member since 05/03/2011 |
Posted - 28/03/2013 : 17:08:47
|
Ace in the Hole (1951.)
O sposobnom novinaru Charlesu Tatumu (Kirk Douglas) čija je najveća sposobnost pravljenje senzacionalističkih vijesti. Došavši iz velegrada u gradić, Tatum se ubija pišući sitne vijesti, a veliki povratak novinarstvu vidi u slučaju Lea Minose koji je zaglavio u pećini pod stijenama. Film koji bi morao pogledati svaki student novinarstva ako želi uvidjeti čari novinarstva, ovdašnji novinarski lešinari teško da će se prepoznati u liku gramzivog Tatuma. Osim Douglasa, ističe se i Jan Sterling tumačeći Lorraine, probitačnu suprugu Lea Minose. Brutalno realistična priča koja, unatoč desetljećima što su protekla od premijere, nimalo ne gubi na aktualnosti.
|
nebesa nisu humana... (Hrabal)
|
|
|
Luca_Torelli
stripovi.com suradnik
1379 Posts
Posted - 01/04/2013 : 21:43:20
|
Sanshô dayû (1954.)
Iz prologa: This tale is set during the late Heian period... an era when mankind had not yet awakened as human beings. It has been retold by the people for centuries and it is treasured today as one of the world's great folk tales, full of grief...
|
|
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Member since 02/01/2006 |
Posted - 02/04/2013 : 18:24:05
|
Heute bin ich blond
Zlatni fix zivota bez straha i rizika od nuspojava..
Zivot nije fer, no to nije razlog da ga se ne zivi.. |
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Posted - 03/04/2013 : 19:50:17
|
Inseparable
Znam mnogima se nije svidio, ali je meni bas dobro legao.
|
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Posted - 06/04/2013 : 08:53:37
|
Poslje nekoliko dana provedenih u Tirolu, vratih se sa ovim austriskim filmom.
Paradies: Glaube
Bolna drama o religioznom ludilu i jos jedna odlicno ispricana prica o zatvoru zvanom vjera.
|
|
|
Luca_Torelli
stripovi.com suradnik
1379 Posts
Posted - 17/04/2013 : 21:50:09
|
After the promise (1987.)
O obitelji Johnson koja se počne raspadati nakon što umre majka. Samohrani otac ne može raditi i brinuti o četvero dječaka pa potraži pomoć institucije koja mu zapravo odmogne. Spletom nesretnih okolnosti, socijalna služba i sud ocu oduzimaju djecu, smjeste ih u udomiteljske obitelji, a kasnije u domove za djecu s mentalnim poremećajima ili problemima u ponašanju. Otac ih ne može dobiti natrag dok ne dobije posao i osigura im adekvatne životne uvjete, što se ne dogodi preko noći (u međuvremenu osnuje drugu obitelj). Nakon više godina provedenih u neljudskim uvjetima, braća Johnson više nisu ono što su bili nekad... Televizijska drama snimljena po istinitom događaju - premda sam ju prvi put pogledao prije dvadesetak godina i još nije izblijedila iz sjećanja.
|
|
|
|
rommel
stripovi.com suradnik
Croatia
7436 Posts
Member since 26/11/2001 |
Posted - 17/04/2013 : 22:06:57
|
quote: Originally posted by Luca_Torelli
O obitelji Johnson koja se počne raspadati nakon što umre majka. Samohrani otac ne može raditi i brinuti o četvero dječaka pa potraži pomoć institucije koja mu zapravo odmogne. Spletom nesretnih okolnosti, socijalna služba i sud ocu oduzimaju djecu, smjeste ih u udomiteljske obitelji, a kasnije u domove za djecu s mentalnim poremećajima ili problemima u ponašanju. Otac ih ne može dobiti natrag dok ne dobije posao i osigura im adekvatne životne uvjete, što se ne dogodi preko noći (u međuvremenu osnuje drugu obitelj). Nakon više godina provedenih u neljudskim uvjetima, braća Johnson više nisu ono što su bili nekad... Televizijska drama snimljena po istinitom događaju - premda sam ju prvi put pogledao prije dvadesetak godina i još nije izblijedila iz sjećanja.
zapravo sam i ja napravio istu stvar - a vjerojatno smo ga i onda gledali skupa - ne sjećam se da je ikad bilo više - išao sam testirati sebe - i već pomislio nešto nije u redu - totalno sam flegma - nisam valjda toliko oguglao - nisam sve je u redu :) |
|
|
Luca_Torelli
stripovi.com suradnik
1379 Posts
Posted - 19/04/2013 : 19:06:18
|
quote: Originally posted by rommel
quote: Originally posted by Luca_Torelli
zapravo sam i ja napravio istu stvar - a vjerojatno smo ga i onda gledali skupa - ne sjećam se da je ikad bilo više - išao sam testirati sebe - i već pomislio nešto nije u redu - totalno sam flegma - nisam valjda toliko oguglao - nisam sve je u redu :)
Kao dijete me film prestravio... sjećam se da sam danima razmišljao kako ne smijem nešto zeznuti jer ću u protivnom završiti u domu. U ono vrijeme su stalno vikendom puštali filmove što su se temeljili na istinitom događaju, a ja sam bezrezervno povjerovao svakom od njih... |
|
|
|
Torghal
Senior Member
Croatia
1981 Posts
Member since 27/09/2004 |
Posted - 20/04/2013 : 22:27:17
|
Eskiya(1996)
Turski film o čovjeku koji nakon trideset godina izlazi iz zatvora i doznaje da ga je izda najbolji prijatelj zbog njegove tadasnje djevojke.On nakon izlaska iz zatvor krece u Instabul u potragu za osvetom.Bia sam dosta skeptican prema ovom filmu, dijelom jer smo u zadnje vrime bombadirani sa turskim serijama a i dijelom jer mi se zaplet filma cinia dosta izlizanim.Sricom falija sam,film je vise nego odlican i preporuka svima da ga pogledaju. |
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Posted - 21/04/2013 : 13:17:26
|
The Broken Circle Breakdown
Necu otkrivati nista...pogledajte..nece vam biti zao.
|
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11850 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 21/04/2013 : 14:03:57
|
Oblivion novi film Toma Kruza, preporucujem vam da ne gledate trejler posto otkriva dosta... Ali film me je stvarno odusevio ocekivao sam obicnu Sci Fi akciju sa dosta pucnjave i sa neki mlakim preokretom na kraju, ali strasno sam se prevario.
Mislim da je ovo jedan od najboljih filmova koje je Kruz snimio u poslednjih 10 godina, posle filma prosto ne mozes da verujes sta se sve izdesavalo i tera te da razmisljas.
Preporucujem svima film, ako ga je neko pogledao neka kaze svoje misljenje, bas me interesuje.
Pored Kruza u filmu glume i Morgan Freeman i Olga Kurylenko.
|
Edited by - going going on 21/04/2013 14:05:00 |
|
|
Tonka24
Advanced Member
14713 Posts
Member since 09/11/2010 |
Posted - 21/04/2013 : 17:22:22
|
Anakonda 4 Trag krvi
Sinoć sam gledao, kakvo razočarenje, koja neviđena glupost… Prvi filmovi su bili jako dobri ali ovo
|
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
|
going going
Advanced Member
Serbia
11850 Posts
Member since 24/04/2012 |
|
Luca_Torelli
stripovi.com suradnik
1379 Posts
Posted - 23/04/2013 : 15:41:28
|
quote: Originally posted by Mhejl
Neću puno da dužim; kasno je i umoran sam.
Znate, htio sam da večeras odgledam neki laganiji filmić, uzimajući u obzir zgusnutost mog rasporeda ovih dana... ali sam, dok trepneš okom, sjedio i entuzijastično započinjao novog Hercoga - "Even Dwarfs Started Small".
Izuzetno potresno i mučno. Nadrealnije od "Hausena" i "Agire", u neku ruku, ali sa suštinski sličnim temama - okrutnost čovjekove egzistencije, slabost volje i morala, tama oko njega koja potpiruje tamu u njemu... i obrnuto. Neću reći da je gledanje ovog dijela "ugodno" iskustvo u današnjem smislu uživanja u filmu - bacanja mozga na pašu, uživanja u prolaznim afektima i emocijama, et cetera. Ali podstiče na razmišljanje, saosjećanje i humanost. U nama budi revolt protiv nepravde i destrukcije, i čini da se zastidimo ljudskog ponašanja (rulje), ali i samoga sebe, katkad.
Jer, svi smo nekada bili u Pustinji, poprištu ove patuljačke tragikomične priče, jetke i oštre...
Što više odmičem u Hercogov filmski opus, barem onaj probrani, sve mi više raste u očima. Izuzetni filmovi, i na intelektualnom i na začuđujuće snažnom, senzibilnom emocionalnom nivou. Sa porukama i opštim stavom prema svijetu koji morate cijeniti -ako u vama ima trunka saosjećanja i samilosti prema drugima. I ako vidite nepravde života, jasno i neposredno, a ne kroz magluštine ideologija, religija, beskrajnih laži...
Napokon pogledao. Mhejlu svaka čast na napisanim redovima! |
|
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 30/04/2013 : 22:36:03
|
O, hvala. Mada, od Hercoga mi ubjedljivo najbolji film ostaje "Enigma Kaspara Hausera" - obavezno odgledati, ako već nisi. Neka djela me zaista pogode...
Nego, ja ovih dana popunjavam jednu od rupa u svom horor-"obrazovanju": Kronenberga. Bodi horor, uznemirena psiha, i šta sve ne. Odgledah i "Dead Ringerse" (odličnu dramu), jeftini i razvučeni "Shivers", naći će se još najbitnijih filmova... ali me sada "The Brood" najviše inspiriše na pisanje.
Izrazito je teško definisati "stvarnost" u ovom filmu, barem za mene. Kao da je... uklonjen jedan sloj, onaj svakodnevno-realni, a ostavljene samo krajnosti: ambis najdubljih psiholoških strahova i nagona, te apstraktnih personifikacija istih, odnosno metafora za iste, koji, pak, ovdje itekako djeluju u materijlnoj stvarnosti - ubijajući po volji "stvaraoca" (ubilački patuljci). Pitanje je da li bi djelimična upotreba treš-horor estetike funkcionisala ili bi se u jednom trenutku urušila pod nevjericom gledaoca - da nema spone "bodi horora", tjelesnog ne kao metafore, već direktnog izraza psihičkog (psihosomatsko, dakle), i jednog metafizičkog rata između polova koji stoji u najdubljoj sijenci pojedinačnih psiha (likova muža i žene), povezujući ih u odnos dinamičkog antagonizma.
Naznake jednog proizvoljnog tumačenja stvarnosti date su nam već u prvoj sceni, koja je navodni "sukob" likova Oca i Sina - da bi se ubrzo, koji kadar poslije, ispostavilo da se radi o nekoj vrsti predstave. A onda shvatimo - da je za Sina, zapravo mentalnog pacijenta, čitav prizor bio i više nego stvaran. Samo je publika imala privilegiju da uoči umjetnost čitavog prizora, dok sam lik, uronjen u svoju psihičku stvarnost - reaguje iskreno i ogoljeno. Pa i i psihijatar, ovdje i u toku čitavog filma, nije tumač - tumačenje je nenapadno ostavljeno gledaocu - već prije katalizator, koji će svojom metodom "igranja" uloga iskristalisati strasti i traume učesnika, izvući ih iz tame nesvjesnog u, gotovo, materijalni svijet.
Napetost koja se gradi u većem dijelu filma kulminira u veličanstvenoj završnoj sceni. Dotada pratimo napade ubilačkih patuljaka, koji uistinu djeluju kao oruđa iracionalne i osvetoljubive Volje, prkoseći svakodnevnoj logici. Elemenat Muškog, oličen u licu oca, svedenog upravo na taj ključni aspekt - očinstvo - je pod stalnim napadom histeričnog Ženskog. Patetičnost kreatura-"djece" podcrtana je njihovom potpunom dehumanizacijom, iako "vreća proteina" koja ih održava "u životu, dok se ne istroši", jeste, po meni, moćna egzistencijalistička metafora svakog ljudskog života. Ali se scena ispitivanja patuljka ne završava tom opaskom - već opažanjem da nemaju pupak, nisu rođeni! Dakle, nisu nastali kao spoj Muškog i Ženskog, već su pokušaj perverzije prirodnog od strane Majke, njena idealna oruđa.
Ali to se potencira tek u gorespomenutoj završnoj sceni, jednom pravom - muškom košmaru. Gorka je ironija situacije Oca, koji mora da smiri Majku kako bi psihijatar kradomice spasao njihovu kćerku: to je najgori muški strah (ili jedan od najgorih): pokušaj komunikacije sa Drugim, polom koji nikada ne možemo do kraja razumijeti i savladati, i koji nam može, u jednom od svojih iracionalnih napada bijesa, uništiti čitav život. (sa druge strane, iz perspektive majke imamo problem povjerenja - (ne)predavanje muškarcu kao sili koja teži da podredi ženu - i kojoj se teško može vjerovati, "nevjerni rod muški" i slično) Upravo se jedna od osnovnih odlika ženskog pola - rađanje, stvaranje novog života - okrutno i groteskno preobrazila u pokušaj konačne pobjede nad principom Muškog. Rađanje bez drugog elementa, rađanje djece koja su zavisna od majke, robovi njene volje, fizički i mentalno nedozreli: ljudska rasa degeneriše u insektoidni poredak Matice i njenih ubica-Radilica. Muškarac je zgrožen potpunom perverzijom svrhe spoja muško/žensko (produžetak vrste), i tek tada, nedvosmisleno i iskreno, odbacuje ženu kao "čudovišnu", jer je potpuno objavila svoju pobunu, pokušaj uništenja Drugog (mjesto koegzistencije).
Kraj "Brooda" nije srećan, uprkos nasilnoj pobjedi principa Muškog, davljenjem nesrećne žene. To je i dalje "osakaćeno" stanje, neprirodno, zbog koga će trpiti potomci (kćerka) - ne međusaradnja i prihvatanje "drugosti", već gorki rat do smrti. Nihilistički put. Dva načina na koji možemo posmatrati rastući tumor na ruci djevočice se, zapravo, savršeno poklapaju i čine hijerarhijsku cjelinu jedinstvenog tumačenja: a) na psihološkom nivou, kao otjelotvorenu "traumu"; dakle nesrećni ciklus ludila i mentalne oštećenosti koji se poput kakve kletve prenosi na naredne generacije, koji Otac nije uspio da prekine b) (metafizički nivo) novi zametak Pobune, divljanja principa Ženskog, "zlo koje nikada ne umire" - roditeljstvo oca je od početka osuđeno na propast, u maniru najgoreg fatalizma - jer ne može da promijeni bitak Ženskog pola, kome, eto, u konačnici pripadaju čak i "tatine male djevočice", koje MORAJU jednog dana odrasti u Matice, monstruoznosti koje prkose i teže da sruše krhku ravnotežu muško-žensko; "normalno" nije opcija u ovoj radikalizovanoj viziji vaseljene. Ipak, upravo zbog krajnje zaoštrenosti ekstrema, nepostojanja bilo kakve "sive zone" ili sredine, izoštenosti pojavnosti - ta vizija nam otkriva, ili ponavlja mnogo neprijatnih istina o nama "normalnima". |
|
|
kiky
stripovi.com suradnik
7365 Posts
Member since 17/07/2003 |
Posted - 02/05/2013 : 18:25:02
|
TEXAS CHAINSAW 3D (2013)
koliko je teško progutati priglup i naivan zaplet, šablonizirane likove i moralno upitne postupke pojedinaca, toliko je još teže progutati grotesknu završnicu prepunu neskrivenih simpatija prema liku Leatherface-a i maksimu "family comes first". film je čista perverzija i totalno korumpiran. |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47127 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 03/05/2013 : 02:11:42
|
meni su ok sve varijacije Texas chainsawa koje san gleda.
|
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
37982 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 04/05/2013 : 01:07:00
|
Poslije "Enter The Void" pogledao sam jos jedan odlican film u skoro vrijeme, "The Jacket". Uf, dobro vuce, mada malo trokira prica, ali imamo zato "happy ending" sto je vec plus dandanas. I Craig je isto bio dobar, moram reci.
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47127 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 04/05/2013 : 01:16:29
|
pari zanimljivo |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
kiky
stripovi.com suradnik
7365 Posts
Member since 17/07/2003 |
Posted - 05/05/2013 : 18:59:43
|
mhejl, zbog tvog inspirativnog ogleda ponovno sam, nakon dužeg vremena, pogledao cronenbergov THE BROOD. ne znam dali ti je poznata sljedeća crtica iz cronenbergove biografije, a koja filmu možebitno pridodaje još jednu dimenziju;
Cronenberg first married Margaret Hindson in 1972: then his seven-year marriage ended in 1979 amidst personal and professional differences. They had one child, a daughter, Cassandra Cronenberg. Now he is married to Carolyn Zeifman, production assistant on Rabid. They have two children, Caitlin and Brandon. In the 1992 book Cronenberg on Cronenberg, he revealed that The Brood was inspired by events that occurred during the unraveling of his first marriage, which caused both Cronenberg and his daughter Cassandra a great deal of turmoil. The character Nola Carveth, mother of the brood, is based on Cassandra's mother. Cronenberg said that he found the shooting of the climactic scene, in which Nola was strangled by her husband, to be "very satisfying". |
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Posted - 09/05/2013 : 17:40:56
|
A Late Quartet
Predivna prica o stvaranju , prolaznosti i besmrtnosti umjetnosti..
|
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Posted - 09/05/2013 : 17:44:12
|
Podsjeca malo na "Miss Daisy" , ali na jedan sarmersko francuski nacin.
"Une Estonienne à Paris"
|
|
|
Topic |
|
|
|