Author |
Topic  |
Brdar
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
2770 Posts
Member since 22/10/2003 |
Posted - 22/04/2012 : 19:54:34
|
Opet pozdrav. U pitanju je moj rad na 62 strane, a ovdje cu postati prvih 10. Inace, parodija na temu kad Zlo zaprijeti svijetu, a malo vremena ima da se prijetnja sprijeci. Ako bude interesa (u vidu pogleda, komentara, pohvala, kritika), idemo dalje do kraja, a ako ne, hvala na paznji i prijatno.
|
Edited by - Brdar on 09/06/2013 17:53:05
|
|
solar
Moderator

.jpg)
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
Posted - 22/04/2012 : 21:03:18
|
Meni je bilo zabavno, tvoje priče uvijek pogađaju onu tanku crtu između ozbiljnosti i komedije, koja mi uvijek izmami osmijeh!
npr. tekst u oblačiću je "ozbiljan", ali položaji ruku me nasmijavaju...

|
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 22/04/2012 : 23:14:58
|
Da li se meni samo čini, ili je ovaj gospodar zla nadahnut Aristotelom Skotosom? Onda bi ovaj plavokosi bradonja mogao biti stariji Nathan?
Inače sasvim zgodno i zabavno, makar mi jarki i neodgovarajući kolorit kvari doživljaj. |
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
 |
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6222 Posts
Member since 10/06/2002 |
Posted - 22/04/2012 : 23:43:32
|
quote: Originally posted by Johnny Difool
Da li se meni samo čini, ili je ovaj gospodar zla nadahnut Aristotelom Skotosom? Onda bi ovaj plavokosi bradonja mogao biti stariji Nathan?
Bolje reci stariji Zdenko-Verfalk, a Brdar bi trebao biti već tu negdje sa godinama sa junakom iako ne mogu biti siguran jer se nismo vidjeli jedno 7 godina. 
Da ne nosi naočale, rekao bih da je 'učitelj' Hogar Caffe, ali ovako se držim Helingena.  |
 |
|
Brdar
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
2770 Posts
Posted - 23/04/2012 : 01:18:12
|
Pasanovicu, druze stari, djelomicno si u pravu. Zdenko-Verfalk je Zlo, junak (agent Horse) sam ja, medutim 'ucitelj' nije Hogar Caffe, vec ni manje ni vise nego ZELJKO VELA (AVEL je anagram od VELA), pa da razjasnim kako sve to. Naime, inspiraciju za svoje price trazim i uglavnom je nalazim u okruzenju. Sama ideja za ovu pricu rodena je kad sam Zdenku vracao stripove. Lik se tek bio probudio, i kad se pojavio na vratima, u pdzami i krvavih ociju, rekoh mu da izgleda apokalipticno, te sam mu u sali rekao da cu jednom napraviti strip gdje ce on predstavljati nekakvo zlo. Medutim, zajebancija je malo po malo prerasla u ideju i rezultat je pred vama. Zato je Zlo u stripu u pidžami. Sebe uvijek stavljam kao protagonista, samo se drugacije crtam u svakoj prici, cisto radi originalnosti. Zeljko Vela je moj omiljeni sportski komentator, jer osim sto utakmice vodi profesionalno, to radi jos i na kreativan i zabavan nacin, ja to zovem 'stripovski nacin vodenja utakmice'. Evo jedan slikovit nacin njegovog 'stripovskog' pristupa: igrali jednom Inter i Sporting u LP, Inter u svojoj opremi, a Sporting u gostujucoj zutoj. Sudija je bio u crvenom dresu. I desi se situacija, ode lopta u gol-aut, a ne zna se kome pripada. A Vela komentira:''Neckaju se oni u plavom, neckaju se oni u zutom, a onaj u crvenom je rekao da je lopta za plave''. I tako, kad sam saznao da je Vela jos k tome i strip-fan, odlucio sam mu odati postovanje, samo nisam ga nacrtao bas 100%, zato sto inace ne crtam likove (osim u Mafestu) bas zorno, kako rekoh, volim izmijeniti neke detalje i dobiti originalan lik. A Velu-Avela sam namjerno smjestio iza ekrana (bice vam jasno kada doznate sta je Vela u stripu), dakle simbolicno, jer je ulogu u stripu 'zaradio' kao komentator. Znaci, omaž njegovom vrsnom obavljanju posla kojim se bavi.   Inace, bice u epizodi jos slicnih omaza ('Demon ludila', 'IRON MAIDEN', LOONEY TOONS...), s time da navedeni omazi nece ni u jednom trenutku ugroziti originalnost ove price, bas naprotiv (pogotovo se ovo odnosi na DEMON LUDILA), ali to cu objasniti kada dođemo do tih omaza. Eto, mislim da sam ovim dao objasnjenja i Solaru, i Johnny Difoolu i Emiru Pasanovicu. Sto se tice koloringa, slijedi reply-post mcn-u, u kojem cu objasniti i to.
|
Edited by - Brdar on 23/04/2012 01:49:10 |
 |
|
Brdar
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
2770 Posts
Posted - 23/04/2012 : 01:46:32
|
quote: Originally posted by mcn
Puno mi je draži od onih sa Zagorom, jer bar zasad djeluje originalniji, ali mi se ne sviđa metoda postavljanja gdje moram klikati jednu po jednu tablu.
I kolor ti je standardno smrtonosan.
mcn
Prvo, zelio bih vam se zahvaliti sto pratite moj rad, a evo pao je i prvi komentar. Dalje, slazem se u potpunosti sa vasim konstatacijama. Iako volim svoje Zagorove parodije, vise volim ovaj i druge svoje stripove koji nemaju veze sa Zagorom, upravo radi originalnosti. Jer, po meni, autor ce ostaviti puno dublji i prepoznativljiji trag ako kreira svoje vlastito djelo (jos ako je to djelo kvalitetno) i vlastiti izricaj, nego li kao gostujuci autor u drugom djelu (makar i to drugo djelo bilo kvalitetno). Ova prica stoga nece izgubiti na originalnosti, uprkos navedenim omazima iz prethodnog posta. Takode, ni meni se ne svida trenutna metoda postavljanja, ali trenutno nemam izbora. Jer na IMAGE-SHACKU, imam problem. Jer, iako prilikom uploudovanja koristim pristup koji je objasnjen ovdje na forumu, desavalo mi se da se neke slike u potpunosti ucitaju, dok druge poprime 'thumbnail' oblik iako kod svih uradim ama bas isti postupak.Tako, da slike ne bi izgledale kao ruglo (jedna ucitana u punoj rezoluciji, druge dvije thumnail, sljedece tri opet u punoj rezoluciji isl.), ja iste prvo ucitam na svoj FB profil, te ih naknadno kopiram ovdje. Nije popularno, ali mi se cini estetski oku ugodnije. Kolor je smrtonosan jer sam ga radio 2007-2009.godine, kada sam tek otkrio PHOTOSHOP i nisam imao pojma kako sta funkcionira, a nisam imao pristup internetu da bih naucio stogod korisna. Uglavnom, cinjenica lezi da sam prvo koristio prejak onaj prvi 'nanos', te u zelji da dođem do adekvatnog kotrasta, koristio sam previse lightning efekata iz filtera (tipicni amaterizam), i na kraju, kad sam shvatio da to nije nesto, 'popravljao' greske preko istih crteza (jos veci amaterizam) . A pravi idiotizam je bio to sto nisam kopirao CB verziju ili barem taj prvi nanos, bez efekata . Zato kolor izgleda ruzno, za razliku od onog danasnjeg (iz ove i neke iz prosle godine) koloringa, koji je po meni puno prihvatljiviji, ali jos je daleko od optimalnog. |
Edited by - Brdar on 23/04/2012 01:54:44 |
 |
|
solar
Moderator

.jpg)
Croatia
21432 Posts
|
Brdar
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
2770 Posts
Posted - 23/04/2012 : 01:59:37
|
quote: Originally posted by solar
Kako želiš da se table vide, kao thubm. ili puna veličina? Mogu ih ja postaviti.
Kao puna velicina, ugodnije je, kako rece mcn. A za tvoj trud mi ne preostaje drugo nego da se zahvalim i jedno sto puta.  |
 |
|
solar
Moderator

.jpg)
Croatia
21432 Posts
|
solar
Moderator

.jpg)
Croatia
21432 Posts
Posted - 23/04/2012 : 02:06:20
|
quote: Originally posted by Brdar
quote: Originally posted by solar
Kako želiš da se table vide, kao thubm. ili puna veličina? Mogu ih ja postaviti.
Kao puna velicina, ugodnije je, kako rece mcn. A za tvoj trud mi ne preostaje drugo nego da se zahvalim i jedno sto puta. 
Ma nema potrebe, posao od tri sekunde. Svaki link gore samo ubaciš u [img] "code" i to je to. |
Edited by - solar on 23/04/2012 02:06:49 |
 |
|
Brdar
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
2770 Posts
Posted - 23/04/2012 : 02:07:18
|
Odlicno! Svaka cast, Solar! A hoce li biti problem ako uklonim originalne slike iz prvog posta, te ljude obavijestim da su nove u ovom tvom (mislim, hoce li biti posljedica po ove u tvom postu)? |
Edited by - Brdar on 23/04/2012 02:07:41 |
 |
|
solar
Moderator

.jpg)
Croatia
21432 Posts
|
Brdar
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
2770 Posts
Posted - 23/04/2012 : 02:17:31
|
Maknute! A buduci da postoji interes, nastavak, tacnije receno, novih 10 ili 11 strana stize vec sutra. A zaboravio sam spomenuti jos jedan omaz, onaj posvecen KAPETANU MIKIJU , jer prvi strip koji sam u zivotu procitao je bio 'Srebrna mamuza' davne 1987.godine . Jedno vrijeme mi je Miki bio omiljeni strip-junak, imao sam za to doba respektabilnu kolekciju, falilo mi 5 ili 6 brojeva da ju kompletiram. |
Edited by - Brdar on 23/04/2012 02:19:12 |
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
|
Brdar
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
2770 Posts
Posted - 23/04/2012 : 02:27:55
|
Onda je najsuvislije da kvotaš/kopiraš solarov post u svoj prvi, a možda pritom i naučiš kako je to izveo. 
(mcn) [/quote]
Kopirah/kvotah ! I zaista, covjek uci dok je ziv.  |
Edited by - Brdar on 23/04/2012 02:28:56 |
 |
|
cat claw
Advanced Member

5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 23/04/2012 : 10:09:25
|
Mani se imageshaka, idi na http://www.dodaj.rs/index.php Ne postavljaju uslove, ne seru sa dal je ''apropriejt'', daju ti jasne linkove za razne potrebe, link ''za forume'' je jasno naznacen. I pojavi se slika onakva kakvu si postavio. Ako zelis, mozes da se registrujes pa da pravis svoje foldere, a i ne moras.
A Imageshak i Photobucket nek crknu. Na svakom forumu sada postoji gomila slika koje se ne otvaraju zbog njihovih seronja koji bi da se igraju cenzure.
back to topic, lepo je eksperimentisati sa kompjuterom, ali nije svaki rezultat optimalan. Za pocetak, zaboravi na rec filter!!!
|
 |
|
Brdar
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
2770 Posts
Posted - 23/04/2012 : 14:49:17
|
Odlicno, cat claw! Ovaj link je sjajan, a Imageshack & co. GO HOME! Dakle, hvala puno na sugestijama, pogledu na moj strip, a sto se filtera tice, zaboravio sam ga 2010! Takode, mislim da sam shvatio bit kolorisanja: boje ne trebaju biti puno drecave/prejake da ne ugroze osnovnu liniju, a za eventualni optimalan i oku ugodan kontrast dovoljno je na adekvatan nacin blaga upotreba BURN i DODGE alatke. Takode, uvazio sam primjedbu za predrecavi kolor u prvom dijelu price, te sam smanjio intenzitet/drecavost kolora(iako je steta vec napravljena, ali nadam se da je ovdje koloring barem malo oku ugodniji). Dakle, slijedi drugi dio PROTIV ZLA!
|
Edited by - Brdar on 09/06/2013 17:52:36 |
 |
|
cat claw
Advanced Member

5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 23/04/2012 : 17:26:07
|
quote: [i]Originally posted by Brdar dovoljno je na adekvatan nacin blaga upotreba BURN i DODGE alatke.
NIKAKO!!!! Burn i Dodge samo povecavaju ili unistavaju saturaciju! Prirodna razlika u nijansama se pravi tamnijom nijansom izabrane boje u paleti color. Tamo podesis svetlije i tamnije nijanse... Najbolje je da napravis svoju sopstvenu paletu swatches kao recimo sto sam ja sebi napravio. Vise boja ti ni ne treba.
 |
 |
|
Brdar
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
2770 Posts
Posted - 23/04/2012 : 17:57:19
|
Ahhaaa! Vec imam u swatches nekoliko vlastitih nijansi (za potrebe boje koze, odijela isl.), znaci trebam samo 'razgranat posao'. 
Hvala jos jednom na korisnom savjetu, cat claw! |
Edited by - Brdar on 23/04/2012 17:57:51 |
 |
|
Brdar
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
2770 Posts
|
Brdar
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
2770 Posts
|
Brdar
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
2770 Posts
|
Brdar
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
2770 Posts
|
Brdar
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
2770 Posts
Posted - 27/04/2012 : 19:13:16
|
I tako, malo po malo, stigosmo do kraja. Nadam se da je strip (onima koji su ga procitali do kraja) bio zabavan, ako ne kao cjelina, a ono barem u nekim segmentima. Stoga vam zahvaljujem na paznji i pozdravljam vas do novog strip-projekta. |
Edited by - Brdar on 27/04/2012 19:13:59 |
 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
|
Topic  |
|